Annons
Artiklar > Nik Collection 5 här med utvecklade filter

Nik Collection 5 här med utvecklade filter

Åtta program för bildbehandling från DxO.

DxO har uppdaterat sitt filtersvit. Nik Collection 5 innehåller åtta olika plugins. Sviten innehåller Viveza, Silver Efex, Color Efex, Analog Efex, Perspective Efex, HDR Efex, Dfine och Sharpener. 

Programmen kan antingen fungera självständigt eller som plugin till Adobe Lightroom Classic, Adobe Photoshop och DxO PhotoLab. 

Användargränssnitt är uppfräschat och prestanda ska vara bättre. U-Point tekniken är utvecklad, då man kan arbeta med specifika områden snabbt och exakt utan att behöva skapa masker manuellt, det gör programmet istället.

Det är nu enklare att döpa och spara kontrollpunkter än tidigare, vilket gör det lättare att hålla ordning på sitt arbetsflöde. Kontrollpunkterna kan också sparas, för att användas i flera bilder.

Luminance och Chrominance finns nu även till Color Efex och Analog Efex. Color Efex har 50 olika filter och 20 färdiga resultat man kan applicera. Det finns 29 olika filmkornsliknande effekter för den som vill eftersträva den analoga stilen. Vill man fortsätta den analoga looken finns det en rad ljusläckage, repor och liknande att använda.

I Nik Collection 5 ingår även DxO PhotoLab 5. En ny licens kostar 149 dollar, har du Nik Collection 3 eller 4 kostar en uppgradering 79 dollar. Det finns även en testversion om man vill prova programmet innan köp.Publicerad 2022-06-19.

3 Kommentarer

Måns H 2022-06-19 18:32  
Jag laddade ner och provade. (Hade redan testversion av Nik Collection 4 nedladdad.)

Jag använder den som insticksmodul i Affinity Photo. Nik funkar inte med Mac M1 "native" så jag kör via Rosetta 2.

Jämfört med Nik Collection 4 var det bara Color Efex Pro 5 som var uppdaterat.

(Perspective funkar inte med Affinity Photo så där har jag noll koll.)

Jag är sen gammalt svårt beroende av Viveza och Silver Efex. Hade Nik i gratisversionen och använde dem ihop med Photoshop CS6.

Silver Efex är i stort sett oförändrat i köpeversionerna, möjligen ett lite mer användarvänligt gränssnitt. Viveza har ett något bättre gränssnitt och funkar möjligen lite bättre.

Jag hade hoppats på ett rabatterbjudande i samband med introduktionen, men icke. I stället har dom höjt priset med 50 % sen Nik Collection 3.

Eftersom jag är beroende köper jag ändå! Får snabb överblick och bättre resultat än att treva mig fram.
Sten-Åke Sändh 2022-06-19 23:25  
Måns:

Du kanske kan återkomma med vad det nu är de förbättrat med maskeringen. Konstigt att det står att Photolab skulle ingå i NIK. Då skulle man alltså kunna få allt - både NIK 5 och Photolab 5 för samma peng som NIK?

En del i NIK är ju intressant och jag har haft det länge men jag tycker det är svagt att DXO inte kunnat integrera det bättre än de gjort med Photolab. Att gå via sunkiga onödigt stora TIFF-filer som ett extra mellanformat istället för att använda RAW-filerna i hela processen tycker jag känns verkligt B. Jag ställer faktiskt större krav än så på integrationen med DXO:s egen Photolab. De äger ju båda produkterna så varför ska vi behöva hålla till godo med samma trötta integration de bultat på till exv. Lightroom.

Integrationen i Photolab består ju i princip bara av en knapp man kan starta en NIK-modul med som i sin tur exporterar ut en TIFF som NIK sedan jobbar vidare med. Det är rätt yxigt och primitivt faktiskt.
Måns H 2022-06-20 01:02
Det stod att Photolab ingår. Det verkar som om den versionen är lite enklare. Den med för mig intressanta funktioner verkar kosta extra.

Generellt är DXO amerikanskt yvig i sin reklam. Om man vill ha närmare uppgifter eller få anvisningar är deras engelska är ofta svår att förstå för mig. Troligen tänker/skriver dom på franska och översätter.

Exempel: Att ladda ner och baxa in programmet i Affinity Photo på Mac M1 är omöjligt om man följer anvisningarna. Sen fattade jag att Nik inte funkar med Mac M1, utan man måste köra även Affinity med Rosetta 2 och sen vara oerhört tålmodig och petig för att lyckas. Dä jag laddade ner gratisversionen att använda med en äldre Intel-Mac och CS6 var det inga problem alls.

Viveza 3 som den levereras med Nik Collection 5 har ungefär samma funktioner som gratisversionen. Man kan dels bearbeta hela bilden med skjutreglage, dels använda det dom kallar U-points eller Control Points, radiella avtonande filter. Dom kan man bearbeta med en särskild meny som droppar ner automatiskt. Det är tämligen lätt att ändra storlek och flytta markeringen. Interface är för mörkt för mig, jag har svårt att läsa mörkgrå text på mörkgråare botten, men i övrigt mer användarvänligt.

Jag har hunnit titta lite på Color Efex Pro 5. Dels finns en massa presets, men också separata funktioner. Verkar vara mer som ett program i sig än en insticksmodul.

Perspective Efex funkar inte med Affinity Photo. Tråkigt för mig, för där uppger dom sig ha ett jättestort objektivkorrigeríngsbibliotek.

Merläsning

ANNONS