Annons

Proffsfoto

Artiklar > 40 megapixel och 8K i Fujifilm X-H2

40 megapixel och 8K i Fujifilm X-H2

Fujifilms nya toppmodell X-H2 får en 40 megapixels APS-C-sensor. Den är billigare än X-H2s och kan spela in 8K-video.

Fujifilm X-H2 och X-H2S är nästan identiska kameror förutom sensorn. S-modellen har en 26 megapixels stackad sensor som ger snabb datautläsning och därmed extra snabb autofokus.

X-H2 har en mer högupplöst 40 megapixelsensor, men med mer konventionell sensorteknik som är billigare. Nackdelen är långsammare datautläsning. Det innebär att autofokusen inte är riktigt lika snabb och att det blir mer "rolling shutter" med elektronisk slutare, alltså att motivet kan bli skevt om det rör på sig, eller om man panorerar med kameran. Med mekanisk slutare slipper man detta problem.

Den snabbaste exponeringstiden med elektronisk slutare är 1/180 000 sekund. Det gör det möjligt att använda stor bländaröppning i starkt solljus.

För den som inte tycker att 40 megapixel räcker till går det att ta 160 megapixel-bilder genom att slår samman 20 exponeringar där sensorn flyttats en aning mellan vare exponering. Kameran skapar en DNG-råfil med 160 megapixel. Förutom högre upplösning ska bildsamplingen ge bättre färger.

En liten nyhet är att bas-ISO är 125 istället för 160 som i många andra X-modeller. 

Den högupplösta sensorn ger det möjligt att spela in 8K/30p-video med X-H2. Via HDMI kan 12-bitars 8K-video lagras.

Fujifilm X-H2 börjar levereras i slutet av september. Det rekommenderade priset är 24 999 kronor inklusive moms.

Exempelbilder

Vår teknikredaktör Sara Arnald är på plats i New York i samband med världslanseringen av X-H2. Här är några bilder som hon hunnit ta med kameran.Publicerad 2022-09-08.

5 Kommentarer

Lars-Gunnar Nyqvist 2022-09-09 07:40  
Läser "Med mekanisk slutare slipper man detta problem"

Om jag förstår det rätt är det "om man väljer den mekaniska slutaren slipper man detta problem"
pdahlen 2022-09-09 07:51  
Hade ju varit bättre med en stackad 40Mpix sensor med snabb AF. Är det något i teknologin som skulle omöjliggöra en stackad 40Mpix? Vet inte riktigt vad behovet är för en 40Mpix i en APS-C format. Kanske vid makro då? Hade ju varit bra vid fågelfoto men det faller ju bort med dålig AF då tar man ju hellre den stackade. Landskapsfoto så är en FF troligen bättre
Brix 2022-09-09 11:01
Går utmärkt att fota landskap även med APS-C. Du får ju såklart lite större dynamiskt omfång med FF, men skulle absolut säga att APS-C är mer än tillräckligt bra i många fall.
Skulle annars säga att X-trans är en större nackdel till landskap.

Sen förstår jag inte varför hög upplösning inte skulle vara fördelaktigt även på APS-C? Att ha mycket beskärningsutrymme kan vara bra oavsett vad man fotar. Till större prints är det ju såklart också en fördel.

Sen gällandes AF så vet vi ju inte hur bra den kommer vara. Den kommer väl kanske inte vara på riktigt samma nivå som X-H2S, men tror säkert det funkar att fota fåglar med den ändå.
pdahlen 2022-09-09 11:20
Nä, jag menade inte att det skulle vara någon nackdel. Men om jag skulle välja bättre AF hastighet mot fler pixlar så hade jag valt AF hastigheten. Om jag inte hinner få bilden så blir den inte bättre av fler pixlar. Alla har olika användningsområden för de olika sensor formaten, men jag använder APS-C enbart till makro och fåglar
Sten-Åke Sändh 2022-09-09 21:47
Jaja men jag tycker detta är toppen för det kanske var det som behövdes för att Sony ska vakna ur sin 10 år långa sömn förevigad i 24 Megapixel.

Heja Fuji säger jag och lycka till och länge leve konkurrensen.

Merläsning

ANNONS