Annons
Apple dumpar priset på Aperture 3

Apple dumpar priset på Aperture 3

Apple kan inte stilla se på hur allt fler väljer Adobe Lightroom för bildhantering istället för deras motsvariget Aperture. Därför sänks priset med cirka 70 procent.

Aperture fick en dålig start då programmet visade sig vara segt. Version 2 blev en klar förbättring och nu är man inne på den tredje versionen.

Adobe Lightroom är också inne på sin tredje version och har hela tiden varit valet för den breda massan av pc-användande hobbyfotografer. Aperture kan bara användas med mac, men det är också standardverktyget för många ykresfotografer. Trots proffsinriktningen har en del yrkesfotografer gått över till Lightroom. 

Nyligen lanserades funktionen App store i Apples operativsystem som gör det enkelt att köpa mjukvara över nätet, precis som man kan köpa musik i Itunes. I App store kostar Aperture bara en bråkdel av vad programmet kostar i kartong genom en handlare. 

Licensreglerna är relativt generösa och en användare får ha programmet installerat på flera datorer inom familjer. Det är bra när man byter upp sin dator.

Med en aggressiv prissättning hoppas Apple nå den växande skaran hobbyfotograferna som har mac.Publicerad 2011-01-11. Läst av 9937 personer.

17 Kommentarer

light 2011-01-11 16:06  
Allt handlar om prissänkning, men trots det, det viktigaste av allt för mig som läsare framgår ändå inte, vad kostar det nu då?
vackraord 2011-01-11 16:18  
Håller med, priset kan vara rätt intressant att skriva ut. 599kr är det nya priset
J0£L 2011-01-11 16:21  
Det ger lite konkurrens mot Adobes Lightroom 3 som jag själv använder idag. Men att gå från det ena till det andra är inte att tänka på i dagsläget då jag har 30000+ bilder i mitt bibliotek.
Helmetrock 2011-01-11 16:27  
Och där ser vi hur priset på mjukvara är fullständigt uppblåst av vinstintresse och inte har det minsta med kostnaden för programmet att göra!

Hoppas att Adobes fantasipriser börjar sjunka de också, så kanske priserna kommer ned till rimliga nivåer 2028 eller något.
Lasse Parbring 2011-01-11 17:48  
Nån som vet om det är några stora skillnader på Lightroom och Aperture funktionsmässigt? För som sagt, priset på Lightroom är lite saftig för en glad amatör.
Daniel Falk 2011-01-11 18:05  
Rickard: Priset har sällan med kostnaden att göra, men kan ju också se det som att Apple subventionerar sina programvaror för att få fler kunder som då köper dyrare hårdvara. Attraktiva program till lågt pris => frivillig inlåsning. Kolla t ex när Apple köpte Logic och Shake från sina respektive tillverkare och la ner Windows-versionerna, många bytte nog snarare plattform än arbetsredskap.

I det här fallet kan Apple ge bort Aperture, det kommer inte att få särskilt många Lightroom-användare på Windows-sidan att byta, men det är klart att man skadar Adobes försäljning på Mac-sidan vilket på sikt kan leda till sämre/färre produkter till OS X från Adobe. Det har ju hänt tidigare.
Hans Rld 2011-01-11 18:34  
@Joel: Med tanke på hur fiffigt Lightroom lägger bilderna om man utnyttjar alla möjligheter, borde det vara en enkel sak att migrera bilderna, Och så antar jag att du inte har alla 30 000+ bilderna i samma katalog...
onj 2011-01-11 20:30  
Jeg ga opp Aperture i november, etter tre års vennskap, og før det igjen iPhoto. Dety er litt trist for programmet er bra, men helt uholdbart tregt....
Problemet er at Apple ikke har klart å lage en god lagrings/database-løsning. Med 50.000 filer + tar det en evighet å få opp bildene i preview og det å bla i bildene er lite effektivt med mye venting. Hver dårlig databaselsøningen er gikk først opp for meg da jeg kjøpte en ny kraftig stasjonær proMac maskin, og tenkte det ville løse problemene som var på den gamle iMac`n med Aperture.... faktisk klarte iMac dette bedre enn den nye kraftige maskinen. Aperture baserer seg tydeligvis på å laste inn alle filene hver gang programmet åpnes. Da er det "døden" om de/biblioteket ligger på en annen harddisk enn selve programmet. Så kan man tenke at det går raskere neste gang, fordi programmet bygger seg en eller annen kæsj-base.... men den gang ei.

Jeg testet Lightroom, og fant det "light" rett og slett - flott grensesnitt, god bildebehandling og vesentlig bedre databaseløsning... selv om jeg må vente litt på innlasting i straten her også... Det viktigste er dog at Lightroom baserer seg og respekterer min egen databaseløsning - baverer min filstruktur, mens Aperture bygget sin egen og i tillegg til alt annet.... dermed ble altså Aperture-byggeverket så stort at det til slutt kollapset for meg ... så nå rydder jeg i filer fra flere år tilbake for å gjenoppbygge en filstruktur som jeg er fortrolig med...
så anbefalingen er vel klar...
nvrmnd 2011-01-11 20:37  
De har sänkt Aperture till 599 med den finstilta texten "icke för kommersiellt bruk".
Lars Forslin 2011-01-12 03:16  
ACDSee Pro är ett bra alternativ för Windows för en tusenlapp lägre pris än Lightroom. Och under 2011 kommer en Mac-version.
Aksel 2011-01-12 08:19  
Vart hittar ni priset 599? När jag går in på apples hemsida hittar jag bara priset 2000kr som innan.
Lasse Parbring 2011-01-12 08:25  
Som artikeltexten lyder så gäller det på Apple Mac app-store. Du handlar alltså direkt via en app-store applikation i din Mac dator.
http://www.apple.com/se/mac/app-store/
onj 2011-01-12 09:50  
Apple må jo ha "noe å friste med" for å få Mac-folket til å begynne å bruke "Mac app-store".

For å få tilgang til denne kiosken, må du kjøre OS operativsystemet til Apple og laste ned siste oppgradering fra nettet.

Når du har gjort dette får du tilgang til "sjappa" fra eplemenylinjen.... og der er den lave prisen på Aperture... når de har dumpet prisen i programvare-kiosken, er det selvsagt et utrykk for at de ikke er fornøyd med utviklingen i salget, og tar ut potensialet i programsalget på denne måten.
timeUnit 2011-01-12 15:23  
Tyvärr upplevde jag också att Aperture 3 är sjukt långsamt på min ett år gamla iMac med 3.33GHz processor å 4Gb RAM. Helt oanvänbart. Tur att de har trial-versioner!
Anders Östberg 2011-01-12 21:06  
Visst ser det ut som ett sätt att få in app-store på fler datorer ... lockvaror finns det ju i vanliga butiker också, Gevaliakaffe till dumpat pris så man kommer in i butiken och köper andra saker. Det går inteatt dra några slutsatser av typen "se så lite det egentligen kostar att utveckla programvara".
fredrikru 2011-01-12 21:22  
Apeture är mycket prisvärt jämfört med Lightroom. Det jag saknar i Ligtroom och som jag tycker är mycket användbart i Apeuture är Faces & GPS taggning som gör det mycket lätt att hitta bilder.

Har man ingen GPS i kameran så jag taggar manuellt med karta eller kör ett program i mobilen (Nokia) som registrerar GPS positioner vid klockslag och importerar sen den filen i Apeture så lägger den med GPS koordinaterna i bilderna.

Tycker att Apeture går rätt bra på min MacMini men jag har en Firewire 800 disk....

Har testat Lightroom och Apeture och för mig så blev valet Apeture. Jag tillhör dom som som betalade 1995kr för den applikationen.
JohanLKarlsson 2011-01-15 12:16  
Jag kunde inte motstå att köpa Aperture 3 då det fanns tillgängligt via Appstore. Så billigt att det är värt pengarna för att bara testa det. Nu har jag haft det i en vecka och jag tycker det fungerar bra. Har svårt att förstå att jag som amatör ska betala mycket mer för Adobes Lightroom. Än så länge saknar jag inget. Men jag har inte så mycket att jämföra med.
annons

Merläsning

ANNONS
Tamron Cashback - Scandinavian Photo