Annons
Artiklar > Reportage: En dag som husfotograf

Reportage: En dag som husfotograf

En husfotograf möter alla typer av bostäder, vilket kräver att man kan förmedla den rätta känslan – utan att ljuga. Vi följer fotografen Christian Boo under en arbetsdag för bildleverantören Husfoto.


TEXT: SARA HÖRBERG   FOTO: MARTIN STENMARK 

10:01 Vi möter fotografen ­Christian Boo vid hans bil utanför ICA i Stockholmsförorten Abrahamsberg. Kamera och annan utrustning ligger prydligt nerpackat i bakluckan. Arbetsdagen börjar nämligen med en bilfärd till Trosa där en färdigbodd lägenhet alldeles intill Trosaån är redo att byta ägare. Gps:en får vila, den här sträckan har Christian kört många gånger. Trosa är ett av hans områden som husfotograf för Husfoto, tillsammans med Bromma, Gnesta och Nyköping.

10:10 En vanlig arbetsdag hade skådespelaren Björn ­Granaths lättsamma stämma fyllt bilen vid det här laget.
– Det blir mycket åkande i jobbet, säger Christian. För att fördriva tiden brukar jag lyssna på en ljudbok. Just nu lyssnar jag på »Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann«, den är grymt rolig.
Men i dag finns ingen tid för hundra­åringar på rymmen när Fotosidans utsända pepprar Christian med frågor om hans jobb. Christian Boo har arbetat för Husfoto sedan februari 2009, och han har en yrkesstolthet som innefattar både hans arbetsuppgifter och själva företaget.
– Jag tror att det finns runt 20 företag som arbetar med husfotografering i Sverige i dag. Av dessa är det kanske tio som är stora på marknaden och Husfoto är en av de allra största, berättar han stolt.
En stolthet som är befogad då han är en del av framgångssagan som projektledare för de cirka 20 fotografer som är verksamma i Mälardalen. När han började jobba hade Husfoto bara tio fotografer – nu är det runt 70 som är knutna till verksamheten i hela Sverige.
– Jag är egentligen inte anställd utan driver handelsbolag och fakturerar Husfoto, det är så alla deras fotografer jobbar. Men de står för ungefär 95 procent av min arbetstid.

10:33 Christian har bott i Stockholm hela sitt liv – men i storstadspojken klappar hjärtat för lugnare nejder. Vi rullar upp på Södertäljebron och han suckar nöjt.
– Efter den här bron lämnar man Stockholm. Det är en av fördelarna med det här jobbet, att jag slipper vara i stan en stor del av min arbetstid, konstaterar han.
Med tanke på Christians längtan bort från stan är det föga förvånande när han berättar om sitt intresse för att vara ute i naturen. Även teknik är ett stort intresse och han har bland annat pluggat på KTH.
– Jag började läsa till ingenjör på KTH, men bytte inriktning till medieteknik efter två år. Jag har även gått en projektledar­utbildning på Academedia.
Efter att ha jobbat ett tag med webb och foto på numera nedlagda tidningen iCity, fick Christian syn på en annons på Foto­sidans sajt där Husfoto sökte fotografer – och knappt två år senare är han en av deras mest rutinerade medarbetare.

10:42 Det ringer på mobilen, en ­fotografkollega behöver fråga en sak. Kollegorna är viktiga för den sociala Christian.
– Vi är en brokig skara med helt olika bakgrund. Det är bröllops-, skol- och produktfotografer, någon som har barnfotostudio, några kör buss på deltid och en kör truck i hamnen. Men jag ser även alla mäklare jag jobbar för som kollegor och vi tar ofta en fika i anslutning till ett jobb.
Det kan uppfattas som ett relativt osocialt jobb att åka runt själv och fota lägenheter men Christian motbevisar fördomarna. Han sammanfattar det bäst själv:
– Man ska vara en svärmorsdröm i det här yrket, skrattar han. Det handlar om att möta alla sorters människor och läsa av dem snabbt. Numera hör jag ofta redan på telefon när jag pratar med en hussäljare vilken typ av person det är. Är det till exempel ett pensionärspar lägger jag till en halvtimme på den beräknade tiden, för de vill ofta bjuda på en kopp kaffe efteråt. Jag brukar säga att man kan lära en socialt kompetent person som dock bara är en hyfsat duktig fotograf att bli bättre på att fota – men en duktig fotograf som saknar social talang blir inte långvarig i det här yrket.

10:57 Vi svänger in på parkeringen mitt i Trosa, en idyllisk liten stad mellan Södertälje och Nyköping. Här är till och med Systembolaget puttenuttigt och det känns att vi har lämnat storstan. Christian plockar fram en ryggsäck ur bakluckan.
– Här ryms allt jag behöver för en inomhusfotografering, förklarar han och klappar på väskan. Jag har alltid med mig två kameror ifall att den ena skulle gå sönder eller krångla.
Vi går förbi Svensk Fastighetsförmedlings skyltfönster och Christian pekar på bostäderna som visas upp på bild.
– Jag har fotat alla dessa.

11:06 – Välkomna, stig in!
Jessica öppnar dörren och välkomnar oss in till sin fyrarummare med kök. Efter några års boende centralt i Trosa längtar hon och familjen ut till landet och planerar att flytta. I dag ska Christian hjälpa till att locka spekulanter till visningen om några veckor. Trots att det snart är tredje advent syns inte ett spår av julen i den välstädade lägenheten. Eftersom den kommer gå upp för försäljning först efter jul är det precis rätt tänkt, och Christian berömmer Jessicas insats.
– Det är väldigt olika vad jag möts av på ett jobb, berättar han. Vissa har städat hur fint som helst medan andra helt har missuppfattat vad som måste göras. En gång möttes jag till och med av svettiga träningskläder som låg slängda över en stol. Det har även hänt några gånger att hussäljaren frågar "va, ska du fota inne också?". Då blir man lite orolig.
Det är en svår balansgång mellan det privata och opersonliga. Det får inte se för inbott ut på bilderna, men inte heller för kalt och anonymt.
– Min grundregel är att jag fotar ditt hem, inte ditt liv.

11:18 Efter lite trevligt småprat startar Christian som han alltid gör när han ska fota ett hem.
– Jag brukar börja med att gå runt för att få en överblick. Då får jag en känsla för vilken typ av hus eller lägenhet det är.
Denna rundtur avslöjar ett hemtrevligt boende med två barnrum och en öppen spis i det luftiga vardagsrummet. Just vardagsrummet är viktigt att visa upp. Det är där man spenderar mest tid och är ofta det mest påkostade rummet. Men Christian låter inte ivern över vardagsrummets mysfaktor ta över. Med rutinen i ryggmärgen vet han precis vart han ska börja fota. När kameran är påskruvad på stativet beger han sig av logiska skäl mot badrummet.
– Jag börjar alltid fota här. Om bostaden är ostädad eller har för mycket saker framme kan jag sedan gömma allt där inne och stänga dörren, förklarar han.

11:24 När Christian väl är i gång går det undan. Han vet precis vilka vinklar som ger mest fördelaktiga bilder och behöver inte fundera länge innan han placerar stativet. Efter badrum väntar kök, sovrum, korridor, vardagsrum och barnens båda rum. Inför varje nytt rum rättar Christian till om något sticker ut för mycket. Sladden till kaffekokaren göms undan, tandborste och tvål plockas bort från handfatskanten och cykelkorgen på hyllan ställs undan. Bostadens ägare Jessica ställer sig inte på tvären utan litar klokt nog på den erfarne fotografen.
– Oftast har jag en bra dialog med säljaren, som nu, säger Christian. Är det någon som ifrågasätter mina beslut brukar jag fota både som jag vill och efter deras önskemål och visa dem bilderna. När de ser skillnaden brukar de flesta ge med sig.

11:50 Sista inomhusbilden blir ­balkongen. Ett tjockt snölager täcker balkonggolvet, och Christian är noga med att ta alla bilder han behöver inifrån innan han kliver ut och lämnar stora fotavtryck som inte skulle göra sig på bild.

12:09 Vi är färdiga, men på väg till bilen går vi förbi Svensk Fastighetsförmedling och Christian smiter in för att säga hej. Mäklaren Ingemar skiner upp och hälsar hjärtligt. Han och Christian snicksnackar lite om sålda hus. Christian själv har ett gott öga till Trosa och har funderingar på att flytta hit om något intressant skulle dyka upp.
– Men tyvärr blir man lite för kräsen när man är i branschen, skrattar han. Ett hus kan ha det perfekta köket medan ett annat har ett läckert vardagsrum. Jag önskar man kunde sätta ihop mina favoritrum till ett ultimat boende.
Vi pratar om ett hus som sålts för tio miljoner och undertecknad suckar avundsjukt inför bilder som gör skäl för miljonerna.
– Christians jobb är att få det att se så fint ut som möjligt utan att ljuga, säger Ingemar.

12:24 Det har blivit dags att lämna Trosa och vi svänger ut från parkeringen. Vi är lite sena, egentligen ska vi vara i Bromma för dagens andra och sista fotografering klockan ett. Men Christian slår en pling till mäklaren som säger att det är lugnt. Vanligtvis beräknar Christian en timmes arbetstid för varje jobb, men så här på vinterhalvåret är det betydligt lugnare arbetstempo än när sommaren närmar sig. Bostadsförsäljningen ökar i takt med att graderna klättrar på termometern och riktig högsäsong är det i maj och juni.
– I år slog jag rekord när jag fotade 105 objekt under maj månad. Dagsrekordet är nio fotograferingar, då körde jag totalt 59 mil. Men nu i december och början av januari är det jättelugnt, den här veckan har jag bara totalt fem-sex plåtningar.

13:19 Vi har lämnat det idylliska småstadslivet bakom oss och är framme i den relativt välbärgade Stockholmsförorten Bromma. Här väntar en nybyggd vindsvåning på att förevigas med Christians Nikon, och vi kliver ur bilen vid en byggplats. Det byggs fler hus här men adressen Mattvägen 3 är färdig och har nyinflyttade ägare i nästan alla lägenheter. Däremot gapar toppvåningen ännu tom, vilket Christian ska råda bot på.

13:25 Det är lite New York-vibbar när vi öppnar hissdörren och kliver direkt in i lägenheten. 116 kvadrat­meter breder ut sig i form av fyra home­stylade rum och kök.
– Välkomna, hälsar mäklaren Martin som matchar den eleganta miljön med kostym och slips.
Efter lite tjenissnack tar Christian sin sedvanliga rundtur för att känna in läget. Öppen planlösning, braskamin, jacuzzi och två balkonger noteras och ska lyftas fram. En professionell stylist ligger bakom inredningen som är tänkt att passa ett lite äldre par med god och dyr smak.
– Det är ganska dyrt att anlita en stylist men det görs ändå en hel del här i Stockholm, berättar Christian. Däremot är det väldigt ovanligt i Trosa, och i Nyköping skulle det aldrig hända.
Dyrt eller ej – snyggt är det i alla fall. Inget som sticker ut och är för mycket så långt ögat kan se.

13:32 Det dröjer inte länge förrän Christian börjar knäppa bilder. Till skillnad från den förra fotograferingen varvar han nu helhetsvyer med bilder på detaljer som ska förstärka stämningen.
– Det här är ett så kallat premiumobjekt, förklarar han. En lite finare och mer exklusiv bostad vilket ska synas i prospektet. Rent generellt är detaljbilder ett typiskt Stockholmsfenomen. I mindre städer blir folk mest irriterade om de får en närbild på en blomvas – de vill se själva bostaden och inte en massa krusidull.
Martin visar ett prospekt på ett annat premiumobjekt för att visa skillnaden från en vanlig husförsäljning. Pappret är lite tjockare, bilderna lite fler, omslaget lite guldigare och känslan mycket snofsigare.

13:41 Det stora badrummet står på tur och mäklaren Martin tänder de levande ljusen vid jacuzzin för att få till den rätta stämningen. Christian konstaterar att det finns många vinklar att välja på och lägger ner lite extra tid för att få flera alternativ.
– När man fotograferar badrum är det alltid viktigt att tänka på att man inte själv syns i spegeln, tipsar han. Det är lite knepigt att få till eftersom spegeln ska vara med på bild, men man får vara lite fiffig så går det.

13:48 Vidare till arbetsrum och mindre sovrum. Inga konstigheter här, Christian arbetar snabbt och säkert.

13:55 Dagens största utmaning hägrar. Ett tjusigt kök med öppen planlösning och stora fönster ska ­sammanfattas med kameran och Christian måste använda all sin expertis för uppdraget.
– Det som är snyggast i verkligheten är ofta svårast att fota.
Stativet står inte stilla på samma plats länge, Christian flyttar runt och fotar från alla håll och kanter. Till slut är han nöjd och konstaterar att han lyckats hitta rätt vinklar för att göra rummet rättvisa.

14:09 Utsikten från balkongen föräras några bilder, men så här den mörkaste tiden på året har det redan börjat skymma lite lätt och Christian ­bestämmer sig för att ta nya bilder i morgon att komplettera med. I stället fokuserar han på vardagsrummet. Tyvärr får han inte tända braskaminen som ska vara oanvänd vid försäljningen och han diskuterar möjligheter att fejka eld i Photoshop med Martin.
– Det kommer att se lite konstlat ut, så jag är inte säker på om det blir bra, säger Christian.
Vi kommer in på ett vanligt dilemma för husfotografer. Hur långt får man gå för att göra bilderna inbjudande och se lockande ut?
– Det varierar en del hur olika mäklare vill ha det, svarar Christian på frågan. Jag utgår från att mäklaren har rätt, men det är viktigt att veta av vilken anledning man manipulerar en bild. Vissa vill att man photoshoppar in blå himmel – vilket egentligen inte har med själva bostaden att göra och jag tycker det känns okej även om det inte är något jag personligen skulle ha valt att göra.
Martin hoppar in i diskussionen.
– En för bra fotograf är farligt, säger han. ­Potentiella köpare ska lockas till visningen, men när de är här ska upplevelsen överträffa deras förväntningar.

14:28 Vi har glömt hallen som inte är helt representabel efter att fyra personer stövlat in med snöslaskiga skor. Alla ytterkläder göms undan och Martin och Christian tar kål på eventuella fördomar om att det är ett glamoröst yrke att sälja hus när de går ner på alla fyra för att gnugga rent golvet med blöta pappersnäsdukar.
Golvet ser återigen nytt och oanvänt ut och Christian tar de sista bilderna för dagen.

14:42 Vi lämnar Martin och önskar honom lycka till. Vi konstaterar även att lägenheten inte kommer bli vår med en budstart på 4,5 miljoner.
Det har blivit dags för Christian att åka hem och slå sig ner vid datorn för urval och bildbehandling.
– Jag gör alltid efterarbetet samma dag som fotograferingen om jag hinner, berättar han. På en plåtning tar jag i snitt runt 100 bilder i 40 olika vinklar. Av dessa väljer jag ut cirka 30 och skickar till mäklaren som sedan gör det slutgiltiga urvalet. Arbetet i Photoshop går ganska fort, det brukar ta från 20 minuter upp till en timme att redigera ett objekt. Särskilt om bostaden har samma ljus och stil på inredning, då är det bara att ­kopiera inställningarna och köra genom­gående på alla bilder.

14:45 Christian släpper av Foto­sidans utsända vid tunnel­banan och vi säger hejdå till Husfotos super­trevliga svärmorsdröm. Dagens upplevelser är över – och nu har vi bråttom hem till Hemnet.

FAKTA
Namn: Christian Boo.
Ålder: 33 år.
Bor: Bromma.
Yrke: Fotograf för Husfoto.
Alltid med på jobb: Nikon D700, kompaktkamera, stativ och mast.

Christians tre tips för hus- och lägenhetsfoto:

1. Skärpedjup
Tänk på att man ofta vill ha skärpa över hela rummet, så ha inte för stor bländaröppning.
2. Undvik fågelperspektiv
Plana ytor och golv ska vara med på bild, så det är bättre att sitta på huk och ta bilder.
3. Fånga själen – inte inredningen
Försök fånga rummets känsla och själ i stället för att lägga fokus på inredningen. Plocka även undan saker som stjäl uppmärksamhet från själva rummet.

Tre av Christians bilder:Publicerad 2011-04-04. Läst av 21237 personer.

119 Kommentarer

Kenneth Liljeholm 2011-04-04 13:01  
Jaha,och betalningen då som kanske intresserar många?
Lasse Parbring 2011-04-04 14:34  
Intressant artikel. Men saknar följande fakta, vilket objektiv använder han mest eller vilken brännvidd för att få rätt perspektiv på vidvinkelbilder som.t.ex. köks och vardagsrumsbilden nederst. Rätar han upp perspektiv och vinklar i Photoshop eller blir allt rätt och snyggt från exponeringen?
Krisiun 2011-04-04 14:35  
Varför envisas (många) mäklare med att lägga ut väldigt stretchade bilder? Visst, det ser större ut, men när TV aparater är 2,39:1 och runda lampor/skålar/...är extremt elliptiska....då ser det bara komiskt ut.
Janne B 2011-04-04 15:17  
Ja, men nu var det ju ett reportage rörande foto och inte ett porträtt av själva fotografen. Det man var intresserad av fanns ju inte med! Blixt? Objektiv? RAW JPEG? Färgbalans inomhus utomhus? ISO? och en hel del annat. Åka med så långt och bara skriva var han fikade och att han hade kompisar, och att han var trevlig mot säljaren, skärpning det är väl ingen veckotidning det här!
JB
ekfeldt 2011-04-04 15:33  
Jag ska göra sådant här snart.
Är 14-24:an som han använder det bästa allroundalternativet ?
Splanky 2011-04-04 15:52  
Ett mycket trevligt reportage! Vilka fina bilder som levereras. Syns att Christian är proffs. Dessutom redigerar han själv så mäklarna slipper överdrivet färgglada Disneybildspel med svarta tröskelkanter redigerade i Asien. Detta ser riktigt bra ut.
awaw 2011-04-04 17:39  
Hoppsan! Detta verkar vara ett mycket stimulerande jobb. Kreativiteten känner inga gränser. Så till den milda grad att man måste vara betalande medlem för att läsa.
pareli 2011-04-04 17:47  
Eftersom mäklarfoto är en (för fotografer) mycket snårig verksamhet är det på sin plats med lite problematiserande i en sån här artikel också. Priserna är extremt pressade och fotograferna får inte tillnärmelsevis rimligt betalt för den tid dom lägger ned, speciellt om man skall utföra avancerad retusch också. Att lägga en halvtimme extra på småprat är rent ansvarslöst, vem skall betala för det? Det blir med största sannolikhet fotografen. Mäklarfotograferna är en av de mest utnyttjade yrkesgrupperna vi har idag, vilket SFF förtjänstfullt har uppmärksammat och försökt driva bl a genom ett mål i Marknadsdomstolen. Rekryteringen sker främst bland aningslösa amatörer (eftersom de flesta proffs inte godtar de villkor som erbjuds), så en artikel här på Fotosidan måste vara balanserad.
Mellanslag 2011-04-04 17:51  
Den fotograf som tagit bilden på Christian när han fotograferar köket här ovan har fattat vad mäklarbilder handlar om. Den bilden här uppe är mycket mer stämning och visar köket avsevärt mycket bättre än den vidvinkelbild (jag antar) att Christian tar där bakom kylskåpet.
Jag jobbar själv som mäklarfotograf och använder aldrig extrem vidvinkel. Jag kör med canons 24-70 överallt. Mäklarna älskar det, och framförallt älskar spekulanterna det. Och bilden här ovan är en perfekt mäklarbild!
Christian Boo 2011-04-04 19:24
:)
Jag håller till viss del med dig. Jag tror nog att jag tog denna vinkel med... Den bild jag tar vid kylskåpet är en bild på köksbänken och ska visa utsikten genom fönstret. Skulle gissa på att jag ligger på ca 22mm på denna...
ArtbyRyman 2011-04-04 18:24  
De firmor jag haft kontakt med jobbar med minst 12mp, RAK tecknande18-22mm på fullformat vid rumfoto. Del av rum behöver ju inte vidvinklas. (Men det finns ju en nackdel med att visa hela rummet på en 19mm vidvinkelbild och det är ju att det ser större ut än vad det är, kan skapa negativt första intryck.)

Ofta önskar de 3bilder, olika expo som de kan lägga ihop och i viss mån räta upp. Jpg. Alla bilder ska vara raka i linjerna. (Ej tiltad kamera)

Alltid en upplättningsblixt ( sb 800-900) o ofta tända lampor. Finns många varianter.

När jag kört har jag gått på 1-2 expo beroende på om d vart fönster med eller ej. Långa slutartider, lätt blixt på andra ridån.

Men jag tycker det är för lite betalt per objekt. Fast det finns säkert dem som har bättre betalt inom den branschen åxå. ?
Stålhandske 2011-04-04 19:48
Vad gör första eller andra ridån för skillnad vid blixten vid husfoto utan någon som helst rörelse hos objekt eller kamera?
ArtbyRyman 2011-04-04 20:26
Jag tyckte det blev bättre. =)
pareli 2011-04-04 18:58  
Priserna är etablerade på en låg nivå och förståelsen för att högre kvalitet måste kosta mer är svag. Men, det är på gång en förändring. De flesta producerar likartade bilder som inte sticker ut och de kräsna lägenhetsköparna har för länge sedan tröttnat på de orealistiska och smaklösa bilderna.
stork 2011-04-04 19:11  
man brukar ha som störst 12mm
man kör som oftast blixten på manuellt, ibland en slav som oxå går manuellt och aktiveras av ljuset från master blixten.
man kör olika exponeringar interiör och fönster
man får ca 450:- /jobb + res ersättning (mäklaren betalar ca 1000 - 2500)
Christian Boo 2011-04-04 19:29  
Tänkte att jag dyker in och svarar på lite frågor och påståenden. :)

Objektiv: Nästan alltid 14-24. Vill helst ligga mellan 20-24 men vissa mäklare vill ha under 20...
Bilderna är oftast raka direkt i exponeringen, någon gång rätar jag upp dem i LR.
Ofta blixt (SB 900), om det inte är på kvällen och i vissa badrum och liknande.
Alltid RAW. Auto vitbalans. ISO 400, ibland 800 och ibland 200 om det är stark sol.

Jag vill inte snacka skit om andra företag i branchen så jag försöker undvika att debattera vad man får betalt. Men jag vet att det är ganska många som jobbar för mindre än hälften av det som jag får ut. Det är de som tackar ja till att jobba underbetalt som gör det möjligt för vissa företag att förstöra prissättningen i branschen, och därmed skapa dåligt rykte för oss mäklarfotografer. Det som nämns ovan bland kommentarerna, 450 kr skulle jag garanterat tacka nej till. Utan att tveka.

Visst, jag skulle inte säga nej till högre lön, det gör väl ingen. Men jag får ut en normal heltidslön på att jobba deltid.

Att det är ansvarslöst att fika med några säljare då och då förstår jag inte logiken i? Förklara gärna! :) Det är min fritid som går åt. Men jag gillar det och det är trevligt. Då blir både fotografen och säljaren glad.

Nu blev det långt... Men fråga på, jag svarar! :)
chenningsson 2011-04-04 19:45
Kan bara hålla med, är själv ganska ny med mäklarfotografering men trivs utmärkt. Gör det på deltid 20% och tycker ersättning är helt oki. Kan iaf finansiera både tiden jag gått ner på mitt "vanliga" arbete och ändå ha en slant över.
pareli 2011-04-04 21:05
Du förklarar utmärkt med ditt eget svar. Varför skall du betala med din "fritid" för något som både mäklare och säljare tjänar på?
Christian Boo 2011-04-04 21:20
Jag betalar inte med fritid. Jag skriver inte heller att mäklare tjänar på det. Jag skriver att fotograf och säljare tjänar på det. Visst, mäklaren också. Men jag tar gärna en fika. I alla fall när det är lågsäsong. Jag gillar att sitta och prata med människor, man lär sig alltid något på det. Fast det är väl något som inte har så mycket med jobbet att göra? Det är inget krav eller önskemål från någon part. Det är mitt egna val av fritid.
MrDanne 2011-04-05 16:26
Varför se det som fritid? Se det som kundvård! Om man har några minuter över och tar en fika med säljaren blir denne troligen enormt nöjd och kommer att prata väl om dig till mäklaren och väl om mäklaren till sina vänner = mer jobb = mer pengar...
pareli 2011-04-04 20:20  
Synd att det blivit ekonomiskt undervärderat när det ändå är rätt så kul uppdrag. Det finns utrymme för kreativitet (om beställaren är intresserad av det) och jobbet är socialt. Men, den låga ersättningen ger stress och otrivsel p g a den arbetsmängd man tvingas till.
En heltidslön är som bekant relativ. Och om man jobbar som egenföretagare kan man inte räkna på det sättet. Men, det är väl kanske det som har hänt: en fotograf är numera en lågbetald hantverkare, sötebrödsdagarna är över. Bra eller dåligt?
Johnny J 2011-04-04 20:39
Jag har aldrig förstått varför man skall envisas med att använda blixt till interiör.
Jag använder aldrig upplättningsblixt och jag är allergisk till för mycket vidvinkel.
Befintligt ljus , ta bort vidvinkelkänslan och fånga själen i objektet är mitt motto :)

Jag har en Interiörmapp här på sidan,så att ni kan se vad jag menar.
Utfrätt ÄR snyggt
:) Johnny
pareli 2011-04-04 20:57
Det tycker i allmänhet inte beställaren.
Christian Boo 2011-04-04 21:26
Jag kan bara säga att jag tycker inte att ersättningen är låg. Jag känner ingen stress över jobbet. Jag känner absolut inte otrivsel.
Att fotograf är "lågbetald hantverkare" är kanske din åsikt av din erfarenhet. För mig är det tvärt om.
Helt klart är att vi har olika åsikter. Jag kan bara säga att jag är mer än nöjd med min lön och mitt jobb. :)
Johnny J 2011-04-04 21:33
Till Per

Alla mina beställare gillar detta :)
Christian Boo 2011-04-04 21:51
Johnny: Jag instämmer med dig och dina beställare! Snyggt! :)
Johnny J 2011-04-04 21:57
Tack Christian,, :)

Kul att du uppskattade dem.

MVH Johnny
pareli 2011-04-05 00:21
Du får ingen lön, Christian. Du är företagare, det du tar ut ur ditt företag kan inte jämföras med en lön. Och att fakturera 95% av sin tid till en och samma uppdragsgivare är inget som Skatteverket gillar...
Splanky 2011-04-05 05:37
Snygga bilder Johnny! Gillas! :-)
flugan 2011-04-05 06:48
Pär Eliaeson: Gör du nåt annat i ditt liv än att klagar? Du måste fan ha ett förbannat tråkigt liv..
stork 2011-04-05 15:22
det är mycket så att den som betalar har en bild av hur det skall vara. sedan om man är konstnerligt lagt och har egen uppfattning så är man i fel bransch. ivf som bostads/interiör foto för försäljnings syfte.

jag som beställer foto dagligen vet vad mina kunder vill ha och vad som säljer. så även om bilderna i sig inte är bra så är det så det fungerar.
pareli 2011-04-04 21:11  
Och som av en tillfällighet annonserar Husfoto nu efter nya fotografer med hjälp Fotosidans radannonser... ;-]
Gareth Bagley 2011-04-04 21:42
Rekryteringen sker främst bland aningslösa amatörer (eftersom de flesta proffs inte godtar de villkor som erbjuds).

Hmm... Intressant.

/Gareth Bagley
pareli 2011-04-04 21:50
Du kunde ha väntat till nästa vecka med att annonsera. Det hade sett lite snyggare ut... :-]
Splanky 2011-04-04 22:08
Perfekt tillfälle att annonsera vid för HUSFOTO!
Vore mer än dumt att vänta en vecka extra när mervärde skapas av en sådan trevlig artikel. Såg på WWW.HUSFOTO.SE att det finns fler tjänster runt om i landet. Blir säkert många svar. Fotograferna i HUSFOTO verkar trivas förträffligt. Det är väl verkligen ett gott betyg!
abbeman 2011-04-04 23:00  
Jag brukar göra som Christian, jag stannar gärna på en fika och snackar med säljarna och eventuellt mäklaren om de är där. Det kan ju inte bli bättre om mäklaren får höra "du den där fotografen det var allt en trevlig prick det. Vi satt och fikade en bra stund, och bilderna de var ju fantastiskt fina" Det är ju värt massor för mäklaren och kan med största sannolikhet vara helt avgörande när samma mäklare får ett "smaskigt" erbjudande från en "konkurrent" till dig själv.

Jag jobbar också med Husfoto och tycker inte alls att det är dåligt betalt, jag skulle definitivt inte kunna tjäna mer om jag jobbade direkt mot kunden. Sen kan jag hålla med om att priserna är extremt pressade i den här branschen, men jag tycker att det verkar vända och att mäklarna är beredda att betala för ett väl fungerande samarbete.
Mellanslag 2011-04-04 23:20  
Störst och bäst betalt bland dessa företag är SE360 ju. Några invändningar mot det? :)
Gareth Bagley 2011-04-04 23:36
Hahaha.. Bra försök! :-)

//Gareth
pareli 2011-04-05 00:32
Menar du samma SE360 som förra året var uppe i Marknadsdomstolen med anledning av deras orimliga frilansavtal?
Och så länge Husfoto inte anställer folk som till 95% jobbar för dom sitter dom i samma båt. Mäklarfotobranschen är en enda stor gråzon, ett mer tidstypiskt fenomen får man leta efter.
Gareth Bagley 2011-04-05 08:11
Ja... kanske? Scandphoto's...Som ägs av SE 360 ( Daniel o Bente )

Ett låg pris tjänst/ variant av deras vanliga företag. Nu blir det ännu sämre ersättningar!

Kanske Pär Eliaeson har rätt där han säger... (Rekryteringen sker främst bland aningslösa amatörer (eftersom de flesta proffs inte godtar de villkor som erbjuds).
Jo fasen, det kan stämmer .. :-)
//Gareth
Gareth Bagley 2011-04-05 08:21
Vi sitter inte i samma båt.
Våra fri-lans fotografer få jobbar med andra bild leverantörer om dom vill.

Du få gärna ringa mig ,Och jag hjälper dig räta upp din perspektiv, kostnadsfri... Jag bjuder på min tid för dig! :-)

//Gareth Bagley 0768 986506
(Jag är en av Grunderna till Husfoto som hade tröttnat på orimliga krav o ersättningar på mäklarfoto branschen) .
pareli 2011-04-05 09:11
Lycka till! Om du kan skapa bra villkor för fotograferna och se till att ersättningarna hamnar på rimliga nivåer har du gjort mycket nytta för branschen. Kvalitet och bra förhållanden för alla är långsiktigt lönsamt för alla. För tillfället är det inte så.
stork 2011-04-05 15:27
är inte esoft större?
Splanky 2011-04-05 05:01  
Att frilansa och fakturera ett specifikt företag även om det är upp till 95% är inget som skattemyndigheterna numera har synpunkter på. Jag har varit i kontakt med dem och det är väldigt vanligt numera bland hantverkare mm.
Det svaret fick jag! Tidigare hade de enligt handläggaren åsikter om detta!
I ett enskilt företag eller handelsbolag är det du tar ut väl likvärdigt som din lön. Bara teknikaliteter vad du kallar din ersättning.
Själv frilansar jag sen 2003 och tycker det är perfekt. Det passar inte alla och det är tur att vi är olika.

Ja, det var SE360 som har tvingande skitavtal och usel ersättning.
Skulle aldrig ta uppdrag för dem eller liknande med så usel ersättning.
Jag tycker HUSFOTO skiljer sig markant på ett positivt sätt och försöker se till att ge fotografen mervärde. Allt sådant är bra.
Och jag är övertygad om att Mäklarbranchen kommer att få betala bättre framgent. De har också mer och mer börjat anlita Homestylister, och de är också mestadels egen företagare.
Verkligheten i dagens Sverige ser ut så här nu oavsett du gillar det eller ej.
Och oavsett anställningsform eller frilansavtal är det annat nu än förr.

Tidningar om någon anlitar frilansfotografer i mycket stor utsträckning och många enskilda har i stort sett sina uppdrag från samma tidning.
Som fotograf får du idag försöka vara flexibel och anpassa dig om du frilansar eller har studio mm.

Bröllop, porträtt, reklamuppdrag, ja det finns mycket.
Workshops och utbildning kommer kraftigt!
Grenarna är många och du kan sällan räkna med att bli miljonär som fotograf, det är få förunnat.

Att fotografera är otroligt roligt och inspirerande.
Jag håller med Christian om att den sociala biten är oerhört trevlig och kan inte alltid mätas i tid och pengar.
Idag blir det t.ex möte med en homestylingsfirma jag skall samarbeta med. Jättespännande och kul! Blir säkert en trevlig fika och massa småprat också :-)
thomasengstrom 2011-04-05 06:56  
Jätteintressant att läsa om husfotografering i Sverige.
Snyggt reportage om Christian. Fina bilder! Och bra kommentarer här.

Här i Los Angeles sprang jag på en kund som hade haft en fotograf i Världsklass som fotograferat hans hus. Fotografen tog 10 000 kronor för några bilder.
Kunden var inte nöjd med bilderna men fick betala 10 000 kronor ändå.
Kunden frågade mig och jag lovade att göra ett försök och tog en bild på köket.
http://www.thomasengstrom.com/comp.mike.thomas.jpg

Allt är tycke och smak. Den kände husfotografen Mike Steele's bild vet jag att många gillar. Och Mike tjänar stora pengar på att åka runt och fotografera åt rika kunder.
iBoat 2011-04-05 07:26
Vet inte vem denna Mike Steele är, men bildexemplet på köket var ju rent amatömässigt. Feta slagskuggor från blixten uppe i bjälkarna och på skåpet längre bort. Fult utsnitt (skåpgaveln t v.) och distorsion. Din bild är mycket snyggare.
iBoat 2011-04-05 07:47  
Jag har hållt på med det här i nästan 6 år och tycker det är rätt trivsamt. Skönt att komma ut ur studion och vara lite social med folk.

Ett tips till er som sysslar med detta, kontakta hotell! Det är ungefär samma typ av fotografering. Själv håller jag på att försöka bli "approved photographer" för en stor hotellkedja med välkända lyxhotell inom koncernen. En 30 sidor lång och detaljerad grafisk profil lämnar inte mycket utrymme för fotografens kreativitet. Men det kan man ju skita i, ersättningen är snuskigt bra, 1000 dollar per bild :)
thomasengstrom 2011-04-05 15:56
Mats,
Tack för din kommentar.
Kul att du såg skillnaden på bilderna. Inte alla gör det.
Hoppas du blir approved photographer för hotellkedjan.
Vet att fotograferna tjänar bra med pengar och reser runt i Världen i månader ibland.
retrodrottning 2011-04-05 08:06  
Så fort någon skriver en åsikt eller en egen tanke om ett företag (Läs Husfoto,Se360) så ska deras fotografer hopas och försvara företaget.
I själva verket är fotograferna informerade om pågående inlägg samtidigt som alla cheferna är inne på fotosidan och kollar. Ingen fotograf skulle våga skriva något negativt.

Att företag som Zentuvo, Diakrit,Se360,Husfoto och allt annat skit fortfarande existerar är över allas förstånd.

ALLA de företagen utnyttjar sina fotografer på ett eller annat sätt så bespara oss era kommentarer att de inte gör det.

Jag har testat alla dem och kan säga att jag har valt att gå min egen väg.
Du som är fotograf och arbetar med DIN kund, prata med din mäklare så lovar jag att de vill ha DIG som fotograf och inte Zentuvo,Diakrit, Se360 eller Husfoto. Det är DU som är den som gör det grova jobbet och du får 400-800 kr per uppdrag och de får resten.

Om du är under kontrakt med något av företagen så säg upp kontraktet och se till att skriva eget kontrakt med din mäklare.
Invänta 3 - 6 månader och sen kör din egen väg. Både du och mäklaren kommer att få en push framåt. Du tjänar mer och mäklaren får sin egen och mer nöjd fotograf.

Jag gick min egen väg och tjänar det dubbla än vad jag gjorde innan.

Jag håller mig uppdaterad med det nyaste tekniken och de senaste nyheterna på forum för fotografer från hela världen. texl gör en sökning på "Real Estate photography" på Flickr så kommer du få flera förslag på grupper.

Sköt er själva, det är ENDAST den vägen som ni kan få ihop pengar till företaget, att säga någonting annat är lögn.

Zentuvo-Se360-Husfoto-Diakrit, alla de är samma skräp fast i olika förpackningar.
Gareth Bagley 2011-04-05 08:53
Hej Kristina!

Låter inte bra detta, men så kan det vara ibland.

Så här skriver du själv i tidigare inlägg:- 2010-10-04, 14:56
Hej.
Ja jag vet att Husfoto skiljer sig avsevärt från andra företag och jag har haft jättebra kontakt med Bruno förra året.
Det var nära att jag började fotografera åt Husfoto men kärleken till Indien vägde tyngre på livets vågskål.
Jag måste berömma Er för den fantastiska anda ni visar som fotografer. Det märks att Ni brinner för det Ni gör och framförallt att Ni brinner för Husfoto.
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=124553&page=2
Bara en reflektion.
//Gareth
retrodrottning 2011-04-05 12:14
Ja jag har skrivit detta. För mig är Husfoto en av de bättre företagen som erbjuder sina fotografer mer frihet men dock är fotograferna bundna till er.

Av vilken anledning ska fotografer söka sig till företag som ovannämnda?
Vad har ni att erbjuda som jag själv inte kan lösa?
Senaste utbildningen?
Ett system kopplat direkt till kunden?
Nätverk av fotografer?
De saker erbjuder alla, Zentuvo-Husfoto-Se260-Diakrit.

Allt det kan lösas utan någon som helst kostnad.

Alla de företagen tar ut en avgift för att fotografen får ÄRAN att jobba och slita för företaget.
Nej säger jag. Det som behövs är att fotografer inser att de kan få det mycket bättre.

Jag har träffat en hel del kollegor som hoppar av och börjar arbeta helt själva med sina egna mäklare.
stork 2011-04-05 15:26
+1 vist är fotografer utnyttjade... men oxå får de sina almanackor fyllda.

jag som mäklare skiter i om det är du eller en annan som fotar om resultatet är lika. så klart har även jag mina favoriter!, MEN jag är inte beredd att betala mer för det.
pareli 2011-04-05 17:19
:-D
Någon som undrar över varför det ser ut som det gör i mäklarbranschen?
Splanky 2011-04-05 17:44
Nä, det var nog den sämsta kommentar jag läst på länge. Snacka om att nedvärdera en yrkesgrupp! Tur att det även finns mäklare som har respekt för andras yrken! "Visst är de utnyttjade, men almanackan är full...."
Fyfan....
stork 2011-04-06 18:10
ja hade det varit bättre om den var tom?

vi är pressade och konkurrens utsatta så att varje sparad krona är mycket. däremot lever fortfarande ryktet om glassighet och brickor på krogen.

man ser oxå att fotografer som jobbar med interiören är där ganska kort tid. vilket är bra bevis på att villkor inte är så bra. men det blir så när privat person skall betala för att jag skall kunna leva mina 7 underleverantörer skall få betalt osv..

det sjukaste är att jag skall betala mina underleverantörer (styling) för att de skall få kunder och tjäna pengar.
det är sjukt bransch!
Splanky 2011-04-06 19:08
Jag ser inte ned på någon yrkesgrupp!
Och hur menar du när du säger att citat:"man ser oxå att fotografer som jobbar med interiören är där ganska kort tid. vilket är bra bevis på att villkor inte är så bra."?
Vad är kort tid och vad anses skäligt? Hur bedömer du deras tid med utgångspunkt på kvaliten? Vilka kriterier har du?
Räknar du också förberedelse samt efterredigeringen?
Vad får du i arvode på en tvåmiljonersvilla?
Är inte styling och kostnad för fotograf avdragsgilla?
Jag bara undrar, lägger inga andra värderingar i det. ;-)

Konkurransen är hård inom all form av försäljning och jag antar att vid husförsäljning gör en bra fotograf och ev stylist att utgångsläget blir bättre.

Tycker bara att alla yrkesgrupper skall ha respekt oavsett vad de har för gebit. Att slänga ur sig att det viktigaste är en full kalender för fotografen inte vad de får i ersättning, är väl lite att nedvärdera, tycker du inte det?

Jag har all respekt för mäklarna som sitter som spindeln i mitten och skall göra både säljare och köpare nöjda vilket inte alltid är en enkel ekvation.. De gör ett mastodontjobb, inget snack om saken.

De mäklare jag träffar på är oerhört trevliga och fantastiskt bra att jobba med. Verkligen yrkesproffs på alla vis.
stork 2011-04-06 23:06
för att det skall vara klart och tydligt så ser inte jag ner på någon eller några yrkesgrupper. jag beundrar de snarare. jag vet själ hur kul det är att fota, men när fotografen säger att -nej vi måste köra på f8. så tycker jag synd om de.

de flesta är knutna till ett bolag i ca ett år sen går de vidare i karriären (de försvinner från marknaden som hus fotografer, bara en iakttagelse från min sida utan några direkta fakta)

Vad är kort tid och vad anses skäligt? jag själv tycker att ca 3 år sedan bör man byta arb. givare. men det är hur jag tänker. det känns som omsättning på personalen är högre än så. och det brukar tyda på att man inte trivs av ngn anledning. jag kanske har fel här.

Hur bedömer du deras tid med utgångspunkt på kvaliten? den hängde jag inte med på tid hos kunden? nja ca 45 min som max. eller tid hos samma uppdragsgivare..

Förberedelse samt efterredigeringen? det är nästan obefintligt. springa runt i huset och trycka av 3-4 bilder per rum.. och efter det så åker bilder till Vietnam och under natten så görs de i ordning. de som redigerar själva är inte prisvärda att anlita, trots att resultaten kanske blir ngt bättre i dina och mina ögon (vi är ändå lite skadade när det gäller bild). Knappast för spekulanten. jag betalar inte dubbelt upp och får bilderna flera dagar efter. det finns de som gör det och de är inte stora på sina marknader.

Vad får du i arvode på en tvåmiljonersvilla? tum regel är ca 80. oftast blir det 70-75 man gör ca 3-4 försäljningar i månaden där lgh blir ca hälften i provision på. det skall täcka kostnader för företaget och löner samt alla skatter mm mm mm jag lovar dig låter bättre än det smakar.

Är inte styling och kostnad för fotograf avdragsgilla? jo, men inte för företag. som privat person får man dra av det, räknas som försäljningsomkostnader.. men det är jag som betalar för foto= inget avdrag. tror du att kunderna vill betala mer för att få lite bättre bilder? där är girigheten stark! det är knappt som folk städar ibland inför foto.

ja vad säger man.. hårt jobb för fotografer och all heder åt de, men de jobbar fortfarande under dåliga villkor. och har man inte mycket andra uppdrag så är det bra att få almanackan fylld istället för att tugga skorpor.
pareli 2011-04-05 09:19  
I vilket fall som helst har nu denna artikel gett en mer komplex och kritisk bild tack vare kommentarerna. Och Husfoto:s representanter har på ett tydligt sätt visat hur dom jobbar.
Gareth Bagley 2011-04-05 09:46
Hej Pär!

Som sagt, du kan ringa mig när du vill, och jag besvara så gott jag kan dom frågor du har.

I'm over and out!
//Gareth
Christian Boo 2011-04-05 21:07  
Som en sista kommentar. Jag funderade länge och väl om jag skulle jobba själv, direkt mot mäklarna eller via Husfoto.
Efter övervägande och funderade tyckte jag att samarbetet med Husfoto skulle gynna mig mer än att jobba direkt mot mäklarna. Efter 2 år har jag inte ångrat mig en enda sekund.
Over and out från mig med. Men hör gärna av er om ni undrar något! :)
lumor_ 2011-04-06 01:33
Jag jobbar direkt mot mäklare och det funkar också finfint. Husfoto verkar bättre än andra stora företag i branchen, fotograferna låter nöjda. De är nog de enda jag skulle kunna tänka mig att samarbeta med om jag av någon anledning skulle sluta trivas med att köra på egen hand.
Christian Boo 2011-04-06 21:36
Hej!
Jag är helt på din linje. Antingen direkt mot mäklare eller via Husfoto :) Det var min tanke med. Och jag valde husfoto vilket kändes rätt för mig. Och av det jag sett av dina bilder så är du riktigt duktig!
Lazzze 2011-04-06 09:37  
Jag jobbar heltid som fotograf åt företag, organisationer, tidningar och del av min tid åt Husfoto. Är med andra ord inte i något beroendeställning och inte heller fastlåst i något avtal som låser vilka jag jobbar med.
Som valigt så kommer en massa påstående från folk som inte har någon aning. Gällande ersättning per objekt så stämmer inte de summor som nämns ovan, vi får bättre betalt.
Jag ser många föredelar att jobba under ett gemensamt varunamn som Husfoto mot att jobba på egen hand. Tex så har jag inte ägnat någon tid åt att hitta kunder. För enskilda uppdrag lägger jag noll minuter i införsäljning, förberedelser etc. Prylarna packade, bara åka, jag vet vad mäklaren vill ha och behöver inte snacka med dem innan. Allt jag behöver göra är att boka in en tid som passat mig och säljaren, i örigt så är det jobb som trillar in på egen hand.

Säljer man in ett jobb tex åt en tidning så brukar det alltid bli en massa tid som inte går att debitera och som man inte räknat med. En klassiker, man har levererat de överenskomna bilderna, strax innan tryck kommer man på att det saknas en liggande bild för att få sidan att se snygg ut. Bara in och gräva i arkivet och se om man hittar någon bild som passar.

Eller något jag råkat ut för flera gånger, jag säljer i ett bildreportage åt en månadstidning. De skall vara med i januari numret. Plötsligt blir det flyttat till maj numret och tidningen och tidningen tycker inte de behöver betala innan publicering. När jag idag plåtar en villa så vet jag också när jag har pengarna på kontot.

Vart vill jag komma med detta? Visst tar jag mer betalt för andra plåtningar än vad jag tar för en husfotografering. Men räknar man in kringtiden så blir det ofta inte bättre betalt per timme.

Slutligen så måste jag kommentera Kristinas inlägg. Efter att ha följt dina tidnigare inlägg i forumet i detta ämne så känns ditt inlägg ovan inte helt ärligt. Du vet mycket väl att villkoren och husfoto inte går att jämföra med de andra aktörer du tar upp, både ekonomiskt och hur avtalen utformas mellan företag och fotograf. Då får det dessutom det att låta som vi som jobbar med detta är några okunniga småungar som låter oss luras, det är på gränsen till kränkande. Jag sålde min första bild när jag var 14 år, vilket är drygt 30 år sedan. Har drivit företag med många anställda.
När du erbjöds att fota åt Husfoto så valde du att ta en annan väg som du trivs med, detta respekterar jag, men hur vore det om du respekterar oss som valt att fota med Husfota?
Olle Phe 2011-04-06 10:17  
Låt oss göra ett räkneexempel, så kan var och en bedöma om det är en skälig intäkt.
Om vi förutsätter att varje uppdrag inbringar i medeltal (beroende på bolag) 500 SEK. Varje uppdrag tar i snitt 2 timmar från det att kameraväskan packas till att man är hemma igen och samtliga bilder redigerade och levererade. Innebär att man hinner med 4 uppdrag på en normal arbetsdag.Säg att vi har en debiterbar tid på 75%. Samt att vi skall ha en månads semester. Det skulle i så fall ge följande omsättning..
500kr x 4 uppdrag x 20 dagar x 11 månader x 0,75 debiterbar tid = ca 330.000 SEK i omsättning på ett år. Sedan går det så klart bort en del omkostnader i form av avskrivningar, rörliga kostnader, försäkringar, a.kassa etc etc. Självklart olika hög men kan säkert uppgå till 100.000 SEK. Återstår då 230.000 SEK som det skall betalas egenavgifter på.
Lazzze 2011-04-06 11:00
Då är vi där igen, en till som för att bevisa en tes tar summar ur luften.
Vad mäklarna betalar Husfoto är en sak mellan mäklare och Husfoto, vad jag som fotograf debiterar Husfoto är en sak mellan mig och Husfoto. Men om ersättningen var enligt ditt räkneexempel du ger så skulle jag inte ägna mig åt detta.

En fundering. Din användare registrerades idag och du påstår dig vara yrkesfotograf i Sydafrika, söker man på ditt namn får man noll träffar. Du får ursäkta mig, men det hela känns inte äkta. Vad har du månne för dold agenda?
swelo 2011-04-06 22:28
Så tagit ur luften tror jag inte att det är. Stötte på en kollega som körde fastighetsfoto. Kommer inte riktigt ihåg vad företaget hette, men det var inte Husfoto. Direkt eller dikret eller något liknande. Nåväl, han tjänade 440 kr per objekt + reseersättning. 3 månaders uppsägningstid och inga konkurrerande jobb inom ett år. För egen del gör jag en del husfotograferingar direkt till mäklare. Får genomsnitt 1900 SEK + moms per uppdrag. Troligen har jag dock tappat en mäklare som ville pressa ner mitt arvode till samma nivå som Husfoto erbjöd mäklaren, nämligen 1100 kr per objekt. Vad får ni andra som pysslar med fastighetsfoto? Kanske dags för fotograferna att se till att det blir en sanering i branschen.
Olle Phe 2011-04-06 10:19  
En något märklig detalj som jag inte förstår är varför det aldrig (vad jag kan se) finns någon bildbyline i anslutning till mäklarbilderna. Varför detta lagbrott, eller finns det ingen fotograf som vill skylta med sitt namn?
Lazzze 2011-04-06 11:05
Om man har byline eller ej är en sak mellan kund och fotograf. Ser inte heller behovet, jag får inte fler kunder om en spekulant på att hus ser att jag plåtat eller ej. Det är inte som du tycks tro att vi skäms för vårt yrke!

(logga in med din vanliga användare Olle)
Christian Boo 2011-04-06 21:39
På t ex Hemnet fårn man inte ha med Logga/bildbyline på bilden...
swelo 2011-04-06 22:10
Intressant att Hemnet väljer att bryta mot den ideella rätten i upphovsrättslagen.
retrodrottning 2011-04-06 21:54  
Oj vad många nya kommentarer jag har missat de senaste dagarna. Tyvärr så har jag många beställningar att slutföra. Det verkar som att hela Husfoto finns med oss i kommentarerna.

Högsäsongen verkar inte kommit till Husfoto då alla hänger här hela dagarna.

Jag har sagt det förr och säger det igen; Husfoto är en av de bättre företagen.
Men måste ni husfoto fotografer hänga här och motbevisa varje sak som kommer upp till diskussion? Många av oss vill kommentera branschen i övrigt men ni blandar alltid i er och varenda av er skriver "jag har testat att köra själv men jag valde Husfoto"
Jag har läst det från i stort sätt alla Husfoto fotografer.

Låt oss säga så här:

Ni inom Husfoto får endast 1-150 kr extra per uppdrag än vad tex Se360 betalar sina fotografer.

Skillnaden är att Se360 fotografer fotograferar och därefter lämnar allt till retuschering utomlands.
Du som Husfoto fotograf fotograferar och retuscherar ditt hus för 1-150 kr extra.
Så om jag skulle välja att fotografera för tex 500kr eller för 650kr vad väljer jag?
Väljer jag att fotografera ett hus för 500 kr och sen är det färdigt eller fotografera ett hus för 650 kr och sen sitta en timme hemma efter fotograferingen?
Jag väljer faktiskt att fotografera för 500 kr och slipper extra jobbet när jag kommer hem.

Innan ni börjar påpeka att ni inte visst fotograferar för 500 kr eller 650 kr, jag tog det som en symbolisk summa.

Det enda vi som inte tillhör något företag vill är att du som fotograf ska tänka igenom vad du får för de pengar du betalar in.

Och då menar jag inte utbildning, system etc för det får du gratis på nätet.

Du behöver inte skriva det här för cheferna för Se360-Diakrit-Zentuvo-Husfoto läser detta och vi vet att du inte kan säga vad du tycker.

Tänk efter, vad är det du får?
Christian Boo 2011-04-06 22:13
Jag vet precis vad jag får och det är värt vartenda öre. Och jag skriver inte det för några chefer. Och jo, högsäsongen börjar komma igång. 25 objekt denna vecka. Men lite snack här hinner man med ändå.

Det enda jag vill säga är att jag vill snarare jämföra Husfoto med att köra själv mot mäklare än att jämföra det med andra företag i branschen.
Och jag blir grymt irriterad när personer som inte har någon som helst koll på läget (gäller inte dig Kristina, du har nästan koll) som berättar "hur det är".

Jag vet att jag får ut mer än många av de konkurrerande fotograferna jag har pratat med. Ganska mycket mer, och då räknar jag med både fotografering och redigering. Trots det vill jag inte kasta skit på någon. Ingen fotograf och inget företag.

Men jag säger det igen, jag svarar gärna på frågor. Bara att höra av sig! :)
retrodrottning 2011-04-06 22:24
Du bor i Stockholm och arbetar för Husfoto, jag vet precis vad du får.

Förresten så kastar jag inte skit på någon kollega utan endast företagen som utnyttjar fotografer för sin egen vinning.

Jag har arbetat på Zentuvo och Se360 OCH jag var på väg in i Husfoto. Så visst har jag koll och min erfarenhet säger att fotografer måste bli självstyrande om de ska tjäna något.
JoeyTed 2011-04-06 22:37
Du är extremt olycklig med ditt liv va? Det blev inte riktigt som du hade tänkt dig? Din vardag kan inte vara särskilt ljus med tanke på all din bitterhet och negativitet. Man kan inte göra annat än tycka synd om dig.

Du har noll koll på ersättningen.. 650:-? Jag tjänar det dubbla, +/- 200 kr. Det är 2-3 ggr mer än vad de tre jättarna med Kina-redigering erbjuder sina fotografer. Och att "tvingas" redigera mina egna bilder är något jag personligen tycker om. Då vet jag att jag levererar precis vad min kund vill ha. Jag vet att jag sätter min egen personliga touch på mina egna bilder. Samt så vet jag att det inte är ett gäng kinesiska ungdomar som jobbar för 40:- i veckan för att få bilderna att se ut som tecknade serier. Att mäklarna sedan föredrar sådana cartoons med onormala Bahamas-himlar är ju lika skrattretande som att de hellre skickar sina pengar till Danmark, Norge & Kina än att betala några hundralappar extra för svensk arbetskraft och personlig service.

Men så blir det tyvärr när fastighetsmarknaden är full av giriga & bittra mäklare som han från Mäklarhuset några kommentarer upp.

Varför betalar mina mäklare mer? Varför har de inte hoppat på Diakrits oändliga mailutskick? För att mina mäklare inser mervärdet i mig och mina tjänster. De vet att de kan lita på mig, de vet att de får en bra produkt, de vet att jag tar hand om deras kunder, och de vet att jag kan leverera så mycket mer än bara några bilder. Detta gör också att jag njuter mer av mitt arbete och mina samarbeten och gör alltid det där lilla extra för att se till att hålla mina kunder, och deras kunder, nöjda och belåtna. Och om det betyder att man stannar några minuter extra och tar en kopp kaffe med en ensam änka så stör det inte mig alls. Tvärtom.

Diaskit har smutsat ner varenda del av mäklarens marknadsföring, ända sedan de gick över till utländsk arbetskraft 5-6 år sedan. Då halverade de priset på sina planritningar och översvämmade mäklarna med spam. Många nappade på deras "specialerbjudanden" och flashiga 3D-skisser, men det dröjde inte länge innan de seriösa mäklarna insåg att det inte fanns något värde i deras produkt. Precis samma resultat kommer att ske med dessa 900-kronors fotograferingar som de numera spammar om. Att ha ett gäng studenter som springer runt mellan deras diverse andra deltidsjobb och ett gäng färgblinda kineser som redigerar bilderna är inget vinnande koncept i längden. Det är därför Diakrit gör allt de bara kan för att hålla sig kvar på marknaden.
retrodrottning 2011-04-06 22:51
Jag tror du är väldigt fel ute. Jag skrev att 650 kr var exempel summa!!!!!!!!

Jag är 100% frilans och arbetar med en enda kund. För det tar jag 1600 kr +moms. Mina bilder retuscheras utomlands för att jag ska kunna ha skön och lugn kväll hemma. företaget som retuscherar mina bilder är Indiska studenter.

Det samtalet rörde sig om var att fotografer som är bundna till ett företag inte kommer ens i närheten vad en frilans får ut trots att det alltid är fotografen som gör allt arbete.

Oavsett hur bra fotograf du är får du inte mer än 600-1000 kr per uppdrag hos de ovan nämnda företagen.

I det ska de betala resan, utrustningen samt den tid det tar att retuschera ett objekt.

Det är ganska intressant att titta vad cheferna för de företagen tar ut i lön.
Gareth Bagley 2011-04-06 23:19
Hej Kristina!

"Oavsett hur bra fotograf du är får du inte mer än 600-1000 kr per uppdrag hos de ovan nämnda företagen. "

Du har fel...

/Gareth Bagley
Lazzze 2011-04-06 23:29
Kristina, jag skulle inte plåta hus om jag bara kunde fakturera 650 kronor för ett villa.
Som yrkesverksam fotograf så skulle jag aldrig i livet lägga över bildbehandlingen till annan, underbetald Asiat, eller Svensk. Det handlar om yrkesstolthet som fotograf, om bilderna ser ut som skit är det mitt fel och ingen annan, ser de bra ut så är det tack vare mig. Detta oberoende om jag levererar bilder till en mäklare, en tidning eller produktbilder till ett företag.
Som jag skrev tidigare, jag respekterar ditt val av väg kring hur du jobbar och hoppas du kan respektera mitt val. Det känns mer som du är ute på något korståg mot alla företag som arbetar med mäklarfoto, är någon möjligen och försöker ta över din kund? Är någon av lågprisföretagen och dumpar marknaden och tvingar dig till lägre priser? Eller vad är problemet?
swelo 2011-04-06 23:30
Intressant, ge oss ett pris. Vad får fotograferna?
Gareth Bagley 2011-04-06 23:40
Haha Lasse ,, vi skriv samtidigt..:-)
//gb
Lazzze 2011-04-06 23:47
Kristina, jag missade din sista mening kring ägarnas löner. Varför i hela friden skulle jag bry mig om vad de tar ut i lön? Jag vet vad mäklaren betalar till husfoto och vad jag fakturerar husfot. Med andra ord så vet jag på öret vad Husfoto tjänar per objekt jag fotar.

Till skillnad mot dig så hade jag inte fotat märklarbilder tidigare innan Husfotokontaktade mig. De hade en kund i min kommun och hittade mig när de sökte fotograf. Tanken att plåta bostäder hade inte fallit mig in tidigare. Jag nappade och började plåta. Jag har inte lagt ner en minut på att sälja in mig, jobben trillar in per automatik. Inget problem heller att planera in tiderna så jag kan sköta mina andra fotningar. Så mäklarbilderna är en ren bonus i min verksamhet.

Det komiska i min historia är att jag privat sedan länge är kompis med ägaren av mäklarfirman som jag fotar åt. Trotts det skulle det aldrig falla mig in att försöka köra på egen hand mot dem. Möjligen då om Husfot fick någon knäpp och betalade slavlöner, eller lade ner verksamheten. Varför gör jag då det valet? Jag sålde inte in det hela till mäklaren och tanken hade aldrig slagit varken mig eller mäklaren. Kanske jag är gammaldags, men jag brukar hålla mig till uppgjorda övernskommelser. Jag tackade ja till ett erbjudande och då håller jag mig till det. Visst skulle jag kunna tjäna några 100 till per timme, men det bryr jag mig inte det minsta om. Det skulle också innebära merjobb.

Du har uppenbarligen gått en hårdare väg än mig, via företag som verkar betalar dåligt etc. Men det bevisar ju inte att Husfot är en dålig väg att välja?
Lazzze 2011-04-06 23:54
Sven, avtal och priser mellan mäklare och husfoto är mellan de parterna. Avtal och priser mellan Husfoto och fotografer är mellan de parterna. Vi arbetar på en marknad med stenhår konkurens så att jag som underleverantör till Husfot skulle ge sådan information skulle vara rent korkat.
abbeman 2011-04-07 00:01
Det där med ersättning på Husfoto har nog blivit hysch, hysch bara för att det varierar så mycket mellan fotografer och hur just deras deal ser ut med mäklaren, det är många parametrar som spelar in; mängd objekt, hur mycket retusch som görs, hur mycket bilåkande det blir osv.

Jag har inget problem att berätta att jag får 928-1760kr + moms/uppdrag. Ibland tar det endast 45min inklusive resa, plåtning och redigering. I andra fall kan det ta upp till 3h om det är långt att åka osv. Positivt är att jag själv bokar in mina jobb, så om möjligt så löser jag det på ett bra sätt rent geografiskt.

Positivt är också att i mitt område har jag flera kollegor som jobbar med Husfoto, vaknar jag en morgon och har feber så kan jag i stort sett bara skicka iväg ett sms till någon av dem så ställer de upp för mig. Mäklaren får precis samma bilder som han/hon är van att få.

Visst finns det fördelar med att köra sitt eget race helt och hållet. Men för mig är det inte ens i närheten av de fördelar jag känner att jag har med Husfoto, men det har jag ju nämnt tidigare och jag ska inte bli tjatig som vissa andra här.
abbeman 2011-04-07 00:08
Haha ja jag kör med öppna kort jag ;-) Men Lasse jobbar i en annan stad än mig och har säkerligen inte exakt samma upplägg och priser som jag har med min kund.
Christian Boo 2011-04-07 09:27
Kristina: Du vet inte hur mycket jag drar in. Alla mäklare i Stockholm har olika prisavtal med oss. Beroende på hur mycket jobb de vill att vi ska lägga ner på bilderna.
flugan 2011-04-07 10:15
Frågan är om fotograferna hos Husfoto har så mycket negativt att säga? Där i mot har jag inte sett en enda fotograf från Se360, Diakrit eller Zentuvio som vågat uttalat sig om nåt.. inte ens att det är bra ;)
Så enligt min mening så tror jag alla är nöjda med det upplägget som vi har på husfoto och med ca 80 fotografer över landet och ingen som har hoppat av så är det väl 100% en jävligt bra siffra att luta sig tillbaka på.

Sen är det klart man alltid kan väga fördelar mot nackdelar, visst jag förlorar en liten % på varje plåtning, men vad vinner jag inte på det?
Jag behöver inte sälja in mig själv, vi va på kickoff för alla fotografer och ingen behövde betala en spänn, för det har vi gjort under året som gått.
Och jag lovar dig, det kostar att mata 50 fotografer med mat och dryck ;)
Vi har börjat koppla upp oss mot olika system som mäklarna har, vilket mer och mer krävs av dom. Det har jag aldrig en chans att göra själv.

Sen är jag som Lasse, jag vill veta vad jag lämnar över och gör helst min retusch själv och nu när jag fotat en hel del hus så kan jag lätt fota 8 objekt på en dag och sen leverera innan deadline.

Jag älskar att jobba som fotograf, jag lever min dröm och det är då värt att "betala" en procent för att allt ska funka runt om kring mäklaren.
retrodrottning 2011-04-08 10:40
De fotografer läser detta men kommenterar inte. De lär sig mycket av de kommentarer ni skrev. Jag med faktiskt.

Slutkommenterat för min del då det inte leder någonvart. Vi hörs snart igen, det lär skrivas om er igen.
Lazzze 2011-04-08 11:37
Bra att du lärt dig något Kristina, ut och plåta lite hus nu så de underbetalda asiaterna får något att göra. Du tycker vi är underbetalda och du skickar samtidigt utan att blinka dina bilder för bildbehandling utan koll på vad de som utför jobbet får och under vilka villkor de jobbar, dubbelmoral?
retrodrottning 2011-04-08 15:36
Ja det är konstigt att jag understödjer Asiater. Jag fick tillochmed besöka företaget som gör mina bilder och inte är det minderåriga. Det är snygga killar och tjejer i 30 års åldern som arbetar där.
Alla mina bilder görs av en och samma kille. Han har gjort det från dag ett. Lasse, du kanske är nyfiken? NÄR du slutar på Husfoto så kontakta mig så förmedlar jag den kontakten.
Johnny J 2011-04-07 10:42  
Jag är inte speciellt aktiv här på fotosidan, och denna tråd är väl en av anledningarna till detta.

Nu har jag bara skummat igenom detta tjafs.
Om vi säger så här,,

. Christian Boo är nöjd med sitt arbete och sina uppdragsgivare.

.Husfoto gör en stor tjänst som visar sig här på fotosidan, så att amatörer kan ta steget att bli professionella.

.Alla fotografer som frilansar åt diverse fotoföretag, är med all säkerhet myndiga och tar egna beslut.


Jag jobbar som Mäklarfotograf, och jag tjänar ruskigt mycket pengar, för jag lägger min kreativitet/energi på mitt arbete i stället för att tjafsa på fotosidan

/ Johnny
Christian Boo 2011-04-07 10:49
Tack!
Den första vettiga kommentaren. Nu ska jag ut och tjäna lite pengar istället för att hänga här!
pareli 2011-04-07 20:10
:-]
Den sammanfattningen var väl lite väl naiv och partisk, Johnny?

- Christian Boo är nöjd (med det han får), så långt är det gott. Vad annars kan man vänta sig i en artikel som denna? Hoppas att Husfoto har fått betala bra för utrymmet i Magasinet och här...
- Att Husfoto är en välgörenhetsinrättning köper vi inte riktigt. Det är mycket möjligt att dom är ett företag som har sunda ambitioner och som försöker ta hand om sina leverantörer på bästa sätt, men är inte på något sätt höjda över kritiken. Dom verkar i en gråzon med ersättningar långt ifrån SFF:s rekommendationer. Visserligen är mäklarfoto en mycket simpel och rationaliserad genre av fotografi, men kräver ändå en hel del yrkeskunskap.
- Att alla myndiga människor har full frihet att fatta oberoende beslut om sin försörjning och sitt arbete är en förenkling som man bara kan kosta på sig om man lever ett mycket skyddat liv och har högst begränsad kunskap om samhället.

Visst kan man tjäna rätt saftiga pengar inom mäklarfoto, om man har möjlighet att jobba mycket och länge och vara ytterligt "smidig" och "flexibel", som det heter på arbetsmarknaden idag. Faktum kvarstår: ersättningen per timme är generellt låg och så länge man accepterar de rådande villkoren medverkar man till att devalvera värdet på fotografens arbete ordentligt.
Lazzze 2011-04-08 00:00
Pär, du får nog läsa om kommentarerna en gång till för du har uppenbarligen lyckats läsa något som ingen skrivit. Vem har påstått att Husfoto är en välgörenhetsinrättning? Det är självklart ett företag med vinstintressen som flertalet andra företag. Att man har som målsättning att göra det med bättre villkor för fotograferna (leverantörerna) och mäklarna (kunderna) än konkurrenterna är ju affärsiden inte att man leker välgörenhet.

Jag jobbar åt tidningar, företag, myndigheter etc som fotograf. När jag säljer bilder enligt SFF prislista så har jag ofta i slutänden sämre timpeng än vid husfotograferingar åt Husfoto, om jag räknar med kringjobbet. Eller kanske du är så lyckligt lottad att du kan ta betalt för införsäljning, planeringsmöten, tjafs om fakturor osv osv.
Johnny J 2011-04-08 08:47
Per,
Är jag partiskt?
Jaha,,, på vilket sätt?

/ Johnny
pareli 2011-04-08 12:43
Du sitter ju själv i skiten, du är mäklarfotograf... ;-]
Johnny J 2011-04-09 00:09
Per
Kära nån,, vad blir rätt när du som helt okänd för mig och som inte har någon aning om vad jag fakturerar mina uppdragsgivare dvs, mäklarna , uttrycker dig på detta vis?
qrok 2011-04-07 23:09  
håller med många om att allt kunde vara bättre.. :)
som när pär skriver
"ersättningen per timme är generellt låg och så länge man accepterar de rådande villkoren medverkar man till att devalvera värdet på fotografens arbete ordentligt."
det går att ha åsikter om mycket men då är ju frågan, eller snarare frågorna..
-vad är en rimlig ersättning som fotograf?
-vad är rimligt att mäklaren får för ersättning?
-vad är rimligt att som hussäljare betala?
allt är svårt att besvara då alla har olika förutsättningar och husen ligger på olika mer eller mindre lyckosamma geografiska platser.

för mig som fotograf handlar det om volym, jag har en rimlig månadslön enligt mig och tjänar mer än de flesta fotografer jag känner. inte per objekt men per år och för mig är det en trygghet.
sen om jag devalverar någons lön genom att göra det jag trivs med för att jag jobbar för sakta för att tjäna så mycket som möjligt per timme, då är det deras problem och inte mitt!
jag samarbetar såklart med en av "drakarna" ;)
och det räcker med att mina kollegor vet vilken av dem det är..
jag skulle kunna göra som kristina och tjäna lite mer per objekt men jag värdesätter den enkelhet och trygghet som följer av mitt, och jag poängterar Samarbete för jag känner mig inte alls utnyttjad på något sätt och jag har inte lagt en spänn på marknadsföring.
dessutom kan jag tex ta semester och mina kollegor ställer upp för mig, jag kan råka bryta foten eller nåt och mina kollegor står där med en reservfot..
helt enkelt en stor trygghet både för mig och mina mäklare!
nog skrivet.. /Tomas
qrok 2011-04-07 23:14  
kort sammanfattning..
man kan alltid tjäna mer pengar,
men det är inte alltid man tjänar på det...
/T
Istvan84 2011-04-08 10:45  
Herregud, vilken diskussion. Och från massa folk som inte vet något, och från folk som tror att fotografer ska tjäna miljoner. Vilken jäkla värdl lever ni i egentligen?

Jag kan bara göra en jämnförelse då, så folk kan förstå lite hur det egentligen ligger till! Säg mig själv, jag personligen har jobbat på Ericsson innan i ca 6år, jag hade en hyffsad lön i dagens samhälle, iaf här i Borås. Sen är väl såklart STHLM löner högre generellt. Men i vilket fall, jag hade en lön på ca 22500kr / månad. Fick ut strax över 17000 i handen. Jobbade då endast dagtid, ca 40h / veckan.

Jag är nog en av husfotos senaste tillskott, och ja, det kan jag stolt säga. Jag blev även erbjuden jobb hos Diakrit men var tvungen att tacka nej för jämnför man löner och villkor mellan dessa företag så är det en enorm skillnad. Till min poäng nudå, utan att ha kommit igång och lågt räknat, så har jag räknat att om jag gör 6 timmar jobb om dagen hos husfoto, och det finns 22 arbetsdagar per månad. Så kommer jag ha UT i handen, EFTER skatt över 25tusen kr. Och detta för ca 6h jobb. ( visst det är säsongsjobb med mer att göra under högsäsong och mindre under lågsäsong, men detta var ett medeltal med ca 3 objekt om dagen)

Jag vet inte vilket jäkla land ni lever i, men det är ju sjukt bra i mina ögon. Och detta var lågt räknat somsagt. Säg som ex. Min lilla syster gick ut GBG universitet efter 4 års studier, fått nu jobb inom den utbildningen, och hennes ingångslön är 22tusen FÖRE skatt. Då har stackarn pluggat 4år på ett av sveriges bästa universitet.

Vad vill ni att fotografer ska tjäna egentligen, 2000kr i timman eller? Många av oss fotografer har inte ens någon utbildning, bara ett stort intresse. Och ni gnäller ändå? Vill ni bli miljonärer så flytta till USA och satsa stort.. Somsagt, jag har prövat själv att gå egna vägen, men många mäklare vill inte ens kolla åt en "privat" fotograf längre för de kan inte erbjuda samma tjänster längre. Med smidiga intranät, lösning ifall man skulle vara sjuk m.m. m.m. Och som många sa, det bästa av allt, jag behöver inte hitta nya kunder. behöver inte jaga dem ang fakturor. Osv osv.

Tänk efter någon gång extra, vi bor i Sverige, där inte ens läkare får ut de summor som man skulle kunna få ut på husfoto i månaden. Sen som många andra säger. T.ex. Diakrit hade 2-3 ggr sämmre ersättningen, vilket jag med tycker är för lågt. Då måste man vara fullbokad hela dagarna 8h / dag för att komma upp till en normallön... Får man svackor så blir det svårare att klara sig.

MVH
István
pareli 2011-04-08 12:41
Man kan inte jämföra det man tar ut från ett företag med en nettolön från en anställning.
Lazzze 2011-04-08 13:26
Men snälla Pär, en nettolön ur eget eller annans företag är ju full jämförbart. Eller var i ligger skillnaden?
Att vi husfotografer sitter i skiten (som du skriver ovan) kan du vänligen utveckla detta påstående?
Vidare så duckar du för motfrågor, tex var fick du det ifrån att Husfot tror sig hålla på med välgörenhet?
Slutligen, hur tycker du husfotomarknaden skall fungera?
pareli 2011-04-08 13:54
Du skall snart deklarera Lasse, eller hur? Då märker du att det du tar ut ur företaget inte motsvarar en nettolön.
Det var Johnny som sa att Husfoto bedriver välgörenhet (genom att annonsera ut sin verksamhet här!), inte jag. Om du uppfattar det som absurt är det precis vad jag ville visa.
Mäklarfoto skall fungera på samma sätt som all annan yrkesverksamhet, med skälig ersättning i förhållande till den tid fotografen (anställd eller företagare) lägger ned och med de normala sociala skyddsnäten tillgängliga.
Over and out, som Gareth säger!
retrodrottning 2011-04-08 15:50
Du lever inte i den här världen. tar du ut 25000 i månaden???? i april och maj kanske men lägg av, du får inte de pengarna resten av året.
Låt oss säga så här. Om du får in 100 000 kr sen ska du betala 20% till Husfoto då har du 80 000 kr över.
Sen ska du betala resor, utrustning, el, skatt avgifter + massa andra utgifter, då kan du ta ut en hyfsad lön.
MEN-du kan aldrig få 100 000 i månaden. under högsäsong kanske men inte annars. sen ska du leva på det året runt?

Personligen har jag en kund med ca 1100 objekt per år och jag fotograferar 8 tim per dag. När min arbetsdag är slut då är den slut. När du har fotograferat sista objektet för dagen, då börjar din "fritid" vid datorn och retuschering.

Jag har råd med en administratör och en personlig utvecklare. '

vad har du råd med?

Men men, jag är fel ute....ni på Husfoto GILLAR att retuschera bilder på kvällarna.

Att tråden har hamnat fel är Husfoto fotografers kommentarer som provocerar andra.

Efter mitt senaste inlägg om Se360 fotografer och varför de inte kommenterar här, fick jag faktiskt 3-4 email från just dem fotograferna som skriver att de inte beblandar sig med skit.

Nog om detta. Detta är det sista jag skriver i denna tråd.
Min bild av Husfoto har totalförändrats efter kommentarerna ovan.

Lev gott
Lazzze 2011-04-08 16:28
Pär, jag har drivit företag i väldigt många år en hel del år med många anställda. Men nu för tiden jobbar jag ensam och trivs med det. Jag är inte naiv och tror att företagets pengar är mina privata pengar utan tar ut en riktig lön. Åter igen, jag jobbar deltid med denna typ av fotning och resterande med de villkor du tycker bor gälla för mäklarfot. Men ofta så är i slutänden inte de jobben mer lönsamma om man räknar in ej debiterbar tid som inte går att ta med. Eller lyckas du helt undvika all typ av odebiterbar tid i anslutning till dina uppdrag?
Istvan84 2011-04-08 18:36
Kristina, hur gammal är du egentligen, du skriver och resonerar som en tjurskallig tonnåring. Förstår inte vad det är för fel på vissa människor här, de flesta är lite äldre men beter sig verkligen orespektlöst som få..

Ja men säg såhär då, om jag har 3 objekt om dagen, jag får säg 1000lappen per objekt + moms (då har husfoto redan fått sin del av detta) Alltså 3000kr om dagen och 3000kr x 22 dagar på en månad. Eller hur? Så det blir alltså 66000kr + moms i månaden. För 3 objekt om dagen är väl inte särskilt överdrivet som du vill få detta till. Du jobbar 8h per dag, då hoppas jag att du hinner med minst 3 objekt.

Jag själv är ingen egen företagare ännu, utan kommer fakturera via frilansfinans. Så för att räkna ut vad jag får i handen efter allt är betalt till frilansfinans, pension, skatt m.m. så har frilans finans ett räknesätt att dela summan exkl moms på 2,01. Alltså 66 tusen / 2,01 = 32800kr. Men då betalar man ju bara normalskatten, därför har jag dratt av ytterligare nästan 8k på skatt och på att man kanske missar 1-3 uppdrag på det med. Alltså räknat lätt på detta. Vilket då slutar på 25 tusen.

Sen om du kan läsa, så skrev jag att sen varierar det naturligtvis hur säsongen ser ut. Mer under högsäsong och färre under lågsäsong. Men detta drog jag bara som ett medeltal. Rätt eller fel, var bara ett exempel. Som Christian skrev så har han haft upp över 100 uppdrag på en månad, nu räknade jag med drygt 60 uppdrag. Så det är inga fantasisummor. Och vart fick du 100.000kr / månad från? Har jag aldrig sagt något om!

Och redigeringen, om jag nu räknar med 3 uppdrag om dagen, vilket med körandet bör jag klara av på 3-5h beroende på storlek osv. Men generellt, det betyder att jag har 5-3h kvar att redigera mina bilder hemma för att ens göra de 8h om dagen. Och jag kan väl säga att OFTAST så sitter man inte så länge med redigeringen om man vet vad man gör..

Såå ja, vilken värld jag lever i. Jag lever i dagens och sanningens värld. Och alla siffror m.m. som jag tog, är bara lite generella siffror, man kan få både mer och mindre per uppdrag, men som du såg får de flesta mellan 800-1500 kr / uppdrag, efter Husfoto tatt sina 20%. Och att göra i snitt runt en 60 fotningar / månad på ett år är inga drömsiffror heller. Läste något inlägg från en gammal tråd ang diakrit där folk gjorde 5 objekt / dag. Christian enligt reportaget har ju gjort 9 som mest en dag.

Och om du har 1100objekt per år så är det ju i snitt över 90 / månad. Och tar du 1600kr per objekt så måste jag bara säga grattis...

MVH
Istvan
Istvan84 2011-04-08 18:46
För att förtydliga ännu mera, priserna som jag skrivit är bara generalliserade lite granna. Var ju en som skrev i tråden att han får mellan 800-1700 per objekt. Så alla prissättningar är individuella som man kommer överrens om med sin mäklare. Finns inga standard priser eller paket som många andra har på det sättet. De kommer överrens om ett pris med mäklaren somsagt, och skräddarsyr det efter varje mäklare. Därför varierar även priserna.

Sen förstår jag inte varför jag inte kan jämnföra det jag får ut på firlansfinans med min gamla lön? Lön som lön, eller hur? Jag vill inte bli ovän med någon, förstod bara inte hur folk tänkte ang lönerna. Tycker husfoto har bra löner, och jobbar man med det på heltid så kan man tjäna i mina ögon riktigt bra med pengar. Men kändes som vissa tyckte man borde bli miljonärer på detta...

MVH
István
Lazzze 2011-04-08 16:39  
Kristina, så du tycker att vi är provocerade, med hur du gick in i tråden. För att citera dig : ”Att företag som Zentuvo, Diakrit,Se360,Husfoto och allt annat skit fortfarande existerar är över allas förstånd. ALLA de företagen utnyttjar sina fotografer på ett eller annat sätt så bespara oss era kommentarer att de inte gör det”
Jag kände det personligen som ett påhopp och rena lögner och tyckte det var väldigt magstarkt att du ville bli besparad kommentarer från oss. Tidigare i samma inlägg påstår du att vi inte törs tycka till pga av rädsla för våra chefer!. Och du har mage och påstå att vi provocerat!!!.

Gällande bildbehandling i Asien så vidhåller jag dels att det är att utnyttja underbetald arbetskraft och även att det aldrig skulle falla mig i att lämna över en viktig del av skapandet av bilderna till någon annan. Jag finner en stolthet i det arbete jag gör.

Att du har råd med utvecklare etc, grattis. Så på ett jobb för 1600 kronor ska du då betala utvecklare en administratör, bildbehandlar i Asien. Hur mycke blir kvar av dessa 1600 kr?
flugan 2011-04-08 20:06
Hmm, jag tvivlar på att hon betalar mer än 100kr per uppdrag ... Men barn arbete verkar ju vara oki ;)
Splanky 2011-04-08 20:15  
Jag tycker faktiskt synd om Dig Kristina! Jag känner dig inte men den oerhörda bitterhet och fientliga inställning du omger dig med kan inte vara hälsosam i längden.
Vet inte om du har som mål att försöka få fler att känna sig usla och värdelösa men det blir nog inte så lätt.
De flesta tycker nog trots allt rätt synd om dig och hoppas att du kommer att bli lyckligare längre fram.

Nu skall jag äta lite gott med familjen och avsluta med en god Cognac.
Kan rekommendera, Remy Martin, Kristina. Prova den.
Hoppas vi ses nån gång och kan snacka lite fotografering och sånt som vi alla kolleger här älskar. Kram på dig!
pareli 2011-04-08 20:39
Bespara oss amatörpsykologin och den oerhört pinsamma gubbigheten, tack.
Splanky 2011-04-08 20:52
Kram på dig också Pär!
JoeyTed 2011-04-08 22:24  
Åh gudans vad det tjaffsas! Can't we all just get along?! Det finns faktiskt tillräckligt med mäklare och objekt för oss alla.

Låt oss enas om en sak..

Det FINNS uppenbarligen oseriösa "fotografer" i Sverige som är nöjda med 450:- för en bostadsfotografering. Annars hade företag som Diakrit aldrig funnits.

Men egentligen.. 450:- för en student i innerstan för att cykla till ett objekt och plåta 15 bilder på en bostadsrätt? Det är ingen dålig timpenning när han tjänar 120:- i timmen som säljare i kamerabutiken. Visst, han har en månadskostnad på sin avbetalda kamerautrustning, men förutom det är det inga stora utgifter.

Med det i tankarna.. Har ni någonsin tänkt på att detta är positivt för oss seriösa fotografer? Tror ni att Mercedes-Benz förlorar sömn över att även Skoda producerar bilar? Det finns folk i världen som nöjer sig med en Skoda. Det finns folk här i världen som uppskattar Skodas pris och kvalitet. Sedan finns det folk här i världen som uppskattar RIKTIG kvalitet och service.

Mina mäklare betalar "extra" för att de uppskattar vad jag levererar. Det tjänar vanligtvis 20-50 tusen på en bostadsaffär, varför bråka om 500 kronor? Inte minst eftersom bilderna är en utav de viktigaste delarna i hela deras koncept. Let's be honest.. Förutom marknadsföringen, visningarna, och kontraktskrivningen.. Varför anlitar folk mäklare?! Med tanke på att deras marknadsföring (läs: våra bilder) lockar köparna, vilket leder till visningarna och kontrakten, så kan vi väl ändå enas om att vi levererar det viktigaste som de har att erbjuda?

Min poäng är inte att börja bråka om bilmärken, utan att visa att billigast oftast inte är bäst. "Quantity over quality" är inget motto som längre håller i Sveriges mäklarmarknad. Tvärtom. Nuförtiden är det kvalitet som vinner i längden. Och då har företag som Diakrit noll chans att överleva.

Mina mäklare kör Ferrari och Audi och klär sig i Armani, och om det är rätt sätt att spendera sina pengar är en annan diskussion.. Men en sak är säker, de uppskattar kvalitet och stil. Det är därför de anlitar mig. Det är därför ordet 'Diakrit' ger dem lika mycket skräck som ordet 'mögel'. Mina kunder uppskattar min passion och dedikation och betalar gärna några hundralappar extra för det. Om du är en seriös fotograf som tror på dig själv och mervärdet i vad du kan leverera så kan du också få sådana kunder.
Sanda 2011-04-09 10:13  
Måste få göra ett inlägg i denna debatt som pågår kring Husfotos artikel.
Jag är själv mäklare och fotograf (amatör). Vi på vårat kontor har valt att lägga ut fotograferingen externt till just Husfoto.
Vi var länge väldigt kritiska till att göra detta då vi hanterar våra kunders livs största affärer genom att få förtoendet att sälja deras fastighet / bostadsrätt. Vi ville inte släppa in vem som helst i våran process för det är alltid vi som mäklare som har huvudansvaret och får klä skott om någon inte sköter sig. Men vi har nu under vintern och våren provat detta och är hur nöjda som helst. Bra arvode, god kvalité men framför allt en väldig stor social kompetens från "våran" fotograf. Kunderna är otroligt nöjda med vad Dag S på Husfoto levererar, inte bara bildmässigt utan att han väldigt trevlig.
Detta mina vänner på fotosidan ska ni dra lärdom utav det är inte alltid den tekniska kompetensen som är framgången utan den emotionella.
Skapa förtroendekapital hos kund, lova inte för mycket och överleverera utöver kundens förväntan så kan ni bittra fotografer också tjäna pengar på att fotografera sk. "mäklarfoton"

Några tekniska tips. Använd inte för mycket vidvinkel, 20-30 mm i fullformat är att föredra. Spekulanterna tycker annars att det ser mycket mindre ut i verkligheten än på bilderna. Ta hellre en extra bild från en annan vinkel om man inte får med allt man vill. Våga ta några subtila bilder också som inte är ljusa och fräscha.

Lycka till ni gör ett väldigt viktigt arbete.
En vänlig hälsning till er
Thomas
Lazzze 2011-04-09 11:53
Tack Thomas för ett trevligt och upplysande inlägg! I mina ögon en bra sammanfattning om vad Mäklarfotografering handlar om.
Knet 2011-04-10 12:35
Har följt denna tråd lite och har bekanta som just nu letar nytt boende. Efter att ha varit på 2 visningar så var deras kommentar just det du påpekade, bilderna visade stora ljusa rum men väl på plats upplevdes rummen mycket mindre och dom blev istället väldigt besvikna och det blev heller inget köp, så det får inte vara för förskönande mot verkligheten.
Lazzze 2011-04-10 15:30
Kenneth, en del mäklare har vidvinkelsjuka. Fler kunder jag fotat hos har just fällt likande kommentarer. Ofta söker de som säljer hus lägenheter och flera har varit besviken när de besökt lägenheter. Turligt nog så lider inte den mäklare jag fotar åt av vidvinkelsjuka.
Lars Forslin 2012-10-31 16:40  
Ingen som använder tilt-shift-objektiv för att få raka linjer? Nikon har ju ett 24 mm som väl borde vara perfekt?
Christian Boo 2012-11-07 17:30
Jodå, jag använder T/S 24 ganska ofta. Dock vill många mäklare att man ligger på ca 20-22. 24 kan ibland vara lite för tajt, även om jag själv gillar det...
Små badrum, gästtoaletter och små rum behövs det ofta lite mer vidvinkel. Då kommer utmaningen att hitta en vinkel som inte gör att rummet ser för stort ut, och att det inte blir för stora förvrängningar...
Men det är ett grymt bra objektiv, PCE...

Merläsning

ANNONS
Hatchet - Scandinavian Photo