Annons
Artiklar > Åke Ericson berättar om romer i Europa

Åke Ericson berättar om romer i Europa

Juraj Mizigor gör en bakåtvolt i gettot Lunik IX i Kosice, Slovakien. Foto: Åke Ericson

 

Tolv miljoner romer bor i Europa. Några av dem möter du i Åke Ericsons utställning Non Grata (icke önskvärd) på Fotografiska. Han berättar om romers liv i tio europeiska länder.
 

Sommaren 2009 var Åke Ericson i staden Breclav i södra Tjeckien. Där fick han veta att borgmästaren kastat ut två romska familjer från deras hem – i en stad där de bott i flera generationer. Det skulle byggas ett nytt köpcentrum i kvarteret. De förvisades till stall som stank av träck, utan varmvatten och uppvärmning.

Så startade ett dokumentärt fotoprojekt om Europas romer och deras levnadsvillkor. Under de senaste fem åren har Ericson skildrat romernas dagliga liv i tio länder; Frankrike, Serbien, Kosovo, Rumänien, Sverige, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Spanien och Schweiz.

– Romer känner sig diskriminerade i hela Europa. De lever ofta utanför samhället och saknar mänskliga rättigheter; sociala, politiska, kulturella och ekonomiska. Men det finns några länder som utmärker sig – de östeuropeiska. Där är ett romskt namn en enkel biljett till getton som Lunik IX utanför Kosice i östra Slovakien, berättar Åke Ericson.

Spanien framstår som en motpol där romernas kultur på många håll tycks accepterad av majoritetsbefolkningen. Där går också romska barn i vanliga skolor, unga kan göra en klassresa och romer gifter sig med andra spanjorer.

Kreatursmarknad utanför Apold i Rumänien. En häst kan ge så mycket som 6 000 kronor.

Åke Ericsons mål med denna fotosvit är att komma bakom den vanliga schablonbilden av romer.
– Jag ville inte enbart skildra förtrycket och misären i som många romer lever i. Min berättelse handlar också om de romer som lever integrerade i det europeiska vardagslivet. Medan jag fotograferade i Europa började fattiga romer från Rumänien och Bulgarien tigga på gatorna i min hemstad, Stockholm. Jag hoppas att mina bilder kan hjälpa dig förstå varför.

Soraya Post är väl integrerad i det svenska samhället.

Utställningen Non Grata visas på Fotografiska i Stockholm fram till den 28 augusti.



Publicerad 2016-05-27.

4 Kommentarer

esbtse 2016-05-29 12:03  
Ser ut som Malmvägen i Solluntuna. är det samma arkitekt?
Flash Gordon 2016-06-01 13:29  
DEt är synd och skam att EU inte kan lösa frågan om Romerna på ett mer strukturerat sätt.
Att dessa människor skall behöva låna pengar för att åka till ett rikare land och sitta hela dagarna i månader för att överleva är en skam och ett bevis på att EU inte fungerar som det borde.
De byter ju bara ett armod i sitt hemland mot ett enbart lite bättre armod dit de kommer. Får man tro tidningarna får de knappt ihop 150 kronor på en hel dags tiggande i sverige.
Alla vet vad som krävs för att förändra situationen. Det krävs långsiktighet och förändrade attityder i deras hemländer. Fast först och främst utbildning. Någon kvickfix finns inte.
Det samma gäller kriget i Syrien. FN har fått in en fjärdedel av de pengar de behöver för att stödja flyktingar i grannländerna så de inte flyr vidare.
Samtidigt gör vi allt för att inte få dem hit till oss i EU. Inte heller vill eller kan vi sätta stopp för inbördeskriget.
Politikers maktposition och väljarsiffror är i varje land viktigare än att lösa dagens världsproblem. Man blir beklämd.
Så jag hoppas den här utställningen kan vigda folks vetande om romers villkor. Fast lösningen är inte att de skall få några kronor när vi går in eller ut ur vår affär. Det löser inga problem. Istället måste det fram en långsiktig plan för hur dessa EU länder skall ge Romer utbildning och arbete.
RobinGee 2016-06-02 03:22
Mats. Jag tror du ställer dig för nära problemet för att se och något annat än detaljerna. Romerna, med flera, kommer inte till Sverige för att dom är enfaldiga, skall överleva, eller, för att fortsätta ett liv i nöd och armod, tvärtom, som är väldigt smarta. Dom kommer för att det är väldigt profitabelt. Så länge som Sverige gör det profitabelt så kommer folkvandringen att fortsätta. EU aktioner blir ointressanta. Vem vill vara med om att slå ihjäl gåsen som värper guldägg. Smart är att visa upp bilden av fattigdom, det är just grundplåten för att vara framgångsrik i yrket tiggeri, ett yrke som kräver skicklighet. Ingen skänker pengar till en rik och välmående. Det är lätt att hitta detaljer. Moustafa Janos utmärkta arbete med fotomontage att skildra Aleppo, och även Christoffer Hjalmarssons likaså utmärkta arbete att skildra östra Ukraina, Majdan torget i Kiev, Donetsk, Indien, Bukarest, osv. Att lösa ett problem, eller bota en sjukdom, är att angripa orsaken, inte symptomen. En fingervisning till orsaken hittar du i ett 1992 Pentagon Defense Planning Guidance (DPG) dokument skrivet av Paul Wolfowitz och Dick Cheney, hur man kan med kraftfulla militära medel tillsammans med att spela ett spel utanför de officiella strukturerna som FN och demokratiska system, kan bli ”världens framtida arkitekt”. Romer, Syrier, flyktingar, svenskar, regeringar är bara pjäser man vill flytta runt på schackbrädet. Krigen, Vietnam, Iran, Libyen, Libanon, Kuwait, Irak, Somalia, Bosnia, Saudi Arabia, Afghanistan, Sudan, Kosovo, Yemen, Pakistan, Syrien, och Ukraina, är bara ”handen” eller ”kraften” som flyttar runt pjäserna. Helst skall endast en spelare få sätta eller ändra reglerna.

Demokrati, ordet kommer från grekiskans dêmos krátos, vilket bokstavligen betyder ”folkmakt”. Vilken makt har folket i Sverige lokalt när det kommer till ett boende för illegala invandrare eller tiggeriförbud, vilken makt när det gäller ”massinvandringen”, vilken makt när det kommer till att tillsätta ledare och makthavare, att avskeda eller att styra dom. Ingen alls. Man får endast rösta på ett av ett antal givna ideologiska partier, partiet, alltså dolda icke-valda makthavare, tillsätter ledarna och styr deras beslut. Där finns naturligtvis ett starkt behov av att tillsätta den som mest saknar förmåga, duglighet, talang, kompetens, eller erfarenhet. Då blir det lättare att styra personerna, dom blir likt galjonsfiguren på segelfartyget, men inte styr eller navigerar det skeppet. Partidemokrati som den ser ut idag är ett spel med populism och korruption.

Du nämner media, en annan makt att styra åsikter och politik. ”Opinionsbildning” och ”agendasättande” är ju vad dom sysslar med enligt egen utsago och är verkligen inte valda eller folkstyrda, och kan inte avskedas. Journalister tillsätts av media baronerna, och avskedas om dom bara träffar ”fel” personer.

dêmos krátos är inte bara att välja en ideologi och parti, det är att välja ledare, styra deras beslut, och avskeda dom med kort varsel vid behov. Skillnaden mellan autokrati, diktatur och folkmakt. Som du säger, det vore verkligen mycket vunnet om sådana här utställningar kunde vidga folks vetande, inte bara om romer. Vi behöver fler sådana arbeten, både när det gäller detaljer som här, och den stora bilden. Sätt på vidvinkeln ibland också. Vad som skrämmer mest är att media är så selektiva i sina ambitioner att styra.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS