Artiklar > Fotografins superstjärna visas på Louisiana

Fotografins superstjärna visas på Louisiana

Foto: Andreas Gursky.

Den världsberömde tyske fotografen Andreas Gursky har tagit flera av världens dyraste bilder. Nu visas hans bilder på Louisiana.

Andreas Gursky räknas sedan många år som en av vår tids mest främsta fotografer. Hans bilder är de dyrast säljande verken i världen.

Under 2007 såldes hans fotografi "99 Cent II Diptychon" för 3,3 miljoner dollar och blev det dyraste fotografiet någonsin (se här). Gursky slog dock nya rekord i november 2011 då verket "Rhein II" såldes för runt 29 miljoner kronor på en auktion i New York. (se här)

Hans storformatsbilder, oftast sammansatta digitalt av flera olika bilder föreställande främst arkitektur och landskap. Gursky vill att varje detalj i masskoreografin ska framstå så skarp som möjligt. Varje enskild bild blir ett helt universum.

Just nu visar Louisiana Museum of Modern Art i Danmark en utställning med både gamla och nya verk av Andreas Gursky. Här visas 45 enormt stora och 26 mindre fotografier. Utställningen är aktuell till den 13 maj. Läs mer här: www.louisiana.dk

Läs även en artikel i Sydsvenskan om utställningen.Publicerad 2012-01-17. Läst av 12648 personer.

9 Kommentarer

winkwinknudgenudge 2012-01-17 16:00  
Sjuka pengar för ett fotografi.
Jag tycker dock att Gursky är otroligt kompetent och hoppas han kommer ställa ut i Sverige framöver.
Frans Erasmie 2012-01-17 23:27
Får verkligen hoppas han återkommer till Stockholm, Gursky utställningen på Moderna 2009 var otroligt intressant.
pareli 2012-01-17 16:28  
Mot Danmark!
Gursky sätter fingret på fotografins mest problematiska punkter: "realismen" och teknikfixeringen. Resultatet blir ett otvivelaktigt starkt och tankeväckande uttryck.
Num Wistbacka 2012-01-17 17:03  
Jag fasthåller ännu det jag sa i artikeln om Rhein II, att den bilden är överprisad så in i /¤()"/&¤. Och jag ser ännu inte det fantastiska i bilden.

Däremot kan jag se det djupa och starka i 99 Cent-bilden, som utstrålar starkt det budskap den skall visa och den kritik den visar mot prositution. Fast om jag tycker att den är värd 26 miljoner kronor är en annan diskussion...

Fast hans utställning kunde nog vara helt intressant att se nog. Det är inte alla dagar man skulle ha chans att beskåda världens dyraste bilder. =)
iBoat 2012-01-17 17:37
Håller med om att det är fruktansvärt stora pengar för ett foto. Men å andra sidan, någon på auktionen ville betala 29 miljoner och då är det ju ett marknadsmässigt pris :)

Åker över på onsdag och suger in lite inspiration.
pareli 2012-01-17 18:46  
Det är intressant att Gursky har mött marknaden så framgångsrikt. Det kom ut en hel del skarpa fotografer ur Düsseldorf-skolan på 80-talet, men ingen är så kommersiellt gångbar som Gursky. Kan nog tycka att han är lite mer lättköpt än kollegorna Höfer, Ruff och Struth m fl, men att vara bred är också en kvalitet.
Green Man 2012-01-17 22:02  
Mannen är ett geni. Jag kan förstå varför MOMA betalar så mycket, även för Rhein II. Det är otroligt mycket budskap i nått så till synes enkelt. Ska bli inspirerande att gå och titta.
Frans Erasmie 2012-01-20 17:48  
Att försöka bedömma Rhein II efter att ha sett den på sin lilla datoskärm då printen är tre meter vid säger väl det mesta. Inte för att en större bild automatiskt blir bättre utan för att man omöjligen kan bedöma sina känslor för hur den är menad att ses versus på en stackars webbsida. F1 bilden i ingressen var kanske en av mina favoriter på "moderna" utställningen och fick inte bara mig att associera till självaste Rembrandt. På min kalibrerade 24" monitor här ser den riktigt tråkig ut. Vill bara säga att bilder ni ser på eran lilla monitor hemma kanske ni inte ska döma ut innan ni har sett dem som de var menade att visas. Dessutom så ses oftast de största konstverken bäst i ett sammanhang. Först då man kan greppa dem och går att urskilja.
gatosi 2012-01-31 19:08
Det är precis så som du skriver, Frans!
Nu har jag sett utställningen, och hans bilder och hans sätt att framställa dem är tankeväckande. Storleken är en ingrediens (av flera) som faktiskt påverkar hur man uppfattar hans bilder.

P.S.:
Förstår inte heller hur de på FS tänkte att de bara visar hälften av hela bilden ovan i artikeln.

Merläsning

ANNONS