Annons
Artiklar > Facebook stoppade annons om kvinnohistorisk utställning

Facebook stoppade annons om kvinnohistorisk utställning

När Stockholms läns museum skulle göra reklam för sin vandringsutställning "Tusen år av kvinnokraft” stoppades annonsen av Facebook. Utställningen visar bland annat bilder som arbetarkvinnor tagit.

– Historia som handlar om kvinnors liv och verk har inte blivit inskriven i historieböckerna i lika stor utsträckning som männens. Den är därför svårare att få syn på och vi behöver fortfarande fylla igen luckorna. Det enastående och speciella kan ha uppmärksammats men det är mindre sannolikt när det gäller det lågmält vardagliga. Extra roligt är det därför att vi kan visa vad en andelstvättstuga kan betyda för bysamhället eller vad en arbetarkvinna har berättat genom sin kameralins, säger Karin Åberg Waern, producent för utställningen.

När museets kommunikationsansvariga Lenita Gärde skulle göra reklam för utställningen blev annonsen inte godkänd med hänvisning till att texten innehöll "grova ord".

– Man känner sig både diskriminerad och konfunderad. Att livesända män som slåss är tydligen helt okej, men våra annonser är det inte, säger hon i en intervju till SVT Nyheter.

Här kan du läsa texten i inlägget på Facebook:

Kvinnokraft
Det var inte ovanligt att kvinnor ägnade sig åt fotografi när den nya fototekniken introducerades på 1800-talet. Fotografyrket var inte heller skråbelagt vilket gjorde det möjligt för kvinnor att arbeta som fotografer och öppna egna ateljéer. Med 1864 års näringsfrihetsförordning fanns det inte heller några formella hinder för kvinnor att bli småföretagare. Det fungerar också att förena yrkesarbete med familjeliv. Men amatörfotografering var en dyr hobby, vanligtvis bara för välbärgade män. Det var därför sällsynt med kvinnliga amatörfotografer med en bakgrund som Nanna Tingvall hade. Hon var en aktiv fotograf mellan 1905-1911. Läs mer om henne i vår digitala utställning Kvinnokraft.

"Vi har gjort en digital utställning om betydelsefulla kvinnor, men #feminism, #jämställdhet och #kvinnohistoria är enligt Facebook användande av grova ord som är politiskt laddade. Hur ska vi kunna synliggöra vårt kulturarv och vår kvinnohistoria om vi inte kan använda dessa ord i vår marknadsföring? Och framför allt, hur kommer det sig att dessa ord anses grova?”, frågar hon sig i museets blogg och kritiserar samtidigt Facebooks agerande som hon menar är skrattretande. 

Självporträtt. Foto: Nanna Tingvall. Sigtuna museum.

Utställningen Tusen år av kvinnokraft visas just nu på Märsta kulturhus fram till och med 12 januari 2020.

Läs mer om utställningen här.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-11-18. Läst av 4871 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-11-18 15:27   Sten-Åke Sändh
Facebook verkar gå från klarhet till klarhet!

Intressant att Facebook blivit att bli en inrättning som bestämmer vad som får skrivas och uttryckas i landet.
MattiasL   2019-11-18 15:48
Och det samtidigt som de menar sig i princip inte kunna lägga sig i vad för innehåll som sprids. Tänker på utfrågningen av Mark Zuckerberg i amerikanska kongressen häromveckan.
Sten-Åke Sändh   2019-11-19 00:26
De har nog ett litet helvete på Facebook och deras smarta algoritmer som ska hjälpa dem att parera kontroversiellt data gör att de hamnar i andra problem istället. Det bästa är väl att det kostar dem massor av pengar att parera detta och det är väl egentligen det enda som betyder något för dem.
PMD   2019-11-19 00:47
Facebook är ett privat bolag så lagar om yttrandefrihet är inte tillämpliga. De kan bestämma helt över vad som får sägas i deras forum.

Problemet är dock att FB har blivit så stort att andra kanaler för kommunikation ofta är försumbara.
2019-11-18 16:05   gorred
Tycker man ser det här lite för ofta nu för att det ska kännas bra.
2019-11-18 16:12   Ulf Jönsson
Borde finnas alternativ till Fb som silar mygg och sväljer elefanter.
Dessutom visar de på en total okunskap om vad historien gett som
bidrag till dagens informationssamhälle vari Fb är en del. Mvh Ulf
2019-11-18 16:31   Bengf
Man slutar aldrig att förvånas över dumheter numera. vad håller Face Book på med kan man undra.
Sten-Åke Sändh   2019-11-19 00:29
De har inte koll då de förlitar sig på en automatik som är långtifrån så smart som de kanske själva trott. Den verkar mest lösa ett problem genom att skapa flera nya. … men det kan ju vara en lönsam affärsidé det med.
2019-11-18 19:04   Michael Johansson
Synd att jag inte är medlem på ansiktsboken. Då hade jag ju kunnat avsluta detta med hänvisning till sådan här löjeväckande idioti.
macsailor   2019-11-23 12:06
Instämmer. Har aldrig och kommer aldrig att bli medlem på ansiktsboken. De silar mygg och sväljer kameler.
2019-11-18 19:26   azek99
Skönt att ha ett avslutat konto på facebook.
2019-11-19 00:42   PMD
När vi låter misogyna företag som Facebook styra över det offentliga samtalet så får vi vad vi förtjänar. Det är ingen som tvingar oss att använda Facebook för att kommunicera, men Facebook har lyckats locka tillräckligt många aningslösa människor till sig för att bli en maktfaktor. Det är väl "business as usual", antar jag.

Jag deltar inte i Facebook, f.ö.
Bengf   2019-11-19 07:17
Testade Face Book för en 10 år sedan, klarade bara 14 dagar, men lyckades aldrig att komma ur ordentligt få till ett riktigt avslut. men har inte deltagit sedan dess, med gamla postprogrammet kunde jag direkt skicka det till skräppost, men vill sig inte med nya jag har, klickar sonika bara bort när det kommer.
Ronlan   2019-11-20 17:55
FB, allas bästa vän! Jag var från första början redan lite misstänksam emot dylika möjligheter att skaffa sig många vänner?

Det finns säkert fördelar men som lite äldre så föredrar jag kontakt mer som innan, dvs träffa de som jag vill träffa på riktigt pö om pö. Så FB är inte aktuell för mig och kommer aldrig bli så heller. Men man är väl en bakåtsträvare kanske? //R
2019-11-19 09:28   Benganbus
Så går det när algoritmer får tycka! ;) Och varför svaret dröjer från Facebook, de e att man måste försöka leta igenom var i h-e felet ligger! :) Komplexa algoritmer å AI e inget att leka med! :) :)
2019-11-19 10:18   J O Härnström
Avslutar mitt FB-konto nu. FB fördummar dig och man går på det till slut.
2019-11-19 10:49   esbtse
Bra att Facebook tar sitt ansvar och tar bort antidemokratisk propaganda
PMD   2019-11-19 14:12
Trams. Vad skulle vara antidemokratisk propaganda med en annons om en kvinnohistorisk utställning?

F.ö. så tycker jag att även antidemokrater som kommunister och fascister ska ha yttrandefrihet (men Facebook behöver ju inte upplåta sin plattform till dem).
2019-11-19 12:24   Nils Bergqvist
Jag kan inte hitta ett enda grovt ord i den texten. Har fb preciserat vad de åsyftar? Det är annars väldigt lätt att få fb att ta bort inlägg genom att anmäla. Jag har två ggr anmält inslag, och båda ggr har man tagit bort dom. De är livrädda så fort man anmäler och kanske har någon gjort det här också? Nån på högerkanten som inte tål att höra ordet Kvinnokraft?
2019-11-19 19:32   martinot
Tröttsamt dumt av FaceBook. Har kvar mitt konto, men inte varit inne på över ett år. Hoppas att folk uppmärksammar detta och slutar använda tjänster med denna typ av obefogad censur.
2019-11-21 08:47   DanNikon77
Undrar när vi ska inse vad vi gör med våran demokrati...

Merläsning

Två Julklappstips som håller

Det vankas Jul och julklappar som håller är ofta uppskattade. Vi har två julklappar vi som med gott samvete kan rekommendera. Vår nya bok om exponering och en prenumeration på Fotosidan Magasin. Läs mer...

Är det verkligen på gatan det händer?

Frilansfotografen Sara Arnald är krönikör i Fotosidan Magasin. Hennes senaste krönika handlar om gatufoto. Hon efterlyser ett nytt sätt att fotografera på gatan. Läs mer... 6

Test: Nikon Z 14-30/4 S

Plus Av de sex Nikon Z-objektiv vi hittills testat är Z 14-30 mm f/4 S den som fått det mest blandade betyget. Här har Nikon drivit kompromisserna kring storlek och prestanda som längst vilket ger ett objektiv med både klara för- och nackdelar. Läs mer... 13

Flera nya funktioner i Capture One 20

Capture One är ett av de mest populära programmen bland yrkesfotografer, men allt fler hobbyfotografer finner också fram till programmet. Capture One Pro 20 innehåller en rad nya funktioner och förbättringar. Läs mer... 19

UV-hus från Sea&Sea till Sony

Sea&Sea har utvecklat undervattenshus till flera av Sonys senaste kameror. De har också tagit fram en del nya tillbehör. Läs mer...

Profoto A1X kommer för Fujifilm

Nu är Profoto klara med utvecklingen av blixten A1X för Fujifilm. Läs mer...

Artist Talk med Erik Johansson - vi har 15 biljetter

Den mycket uppskattade fotokonstnären Erik Johansson är aktuell med en ny utställning på Fotografiska. För Plus-medlemmar har vi fått 15 biljetter till Artist Talk nu på fredag 16:30 - 17:30. Läs mer...

Tre Laowa-objektiv får fattning för Canon RF och Nikon Z

Venus Optics förser tre av sina mest populära Laowa-objektiv med fattning för Canons och Nikons spegelfria systemkameror. Läs mer... 6

Test: Canon Eos 90D

Plus Spegelreflexkamerorna är inte utdöda – de säljer fortfarande bättre än de spegelfria systemkamerorna. Canons nya spegelreflex Eos 90D visar sig vara snabbare än föregångaren och ger högre bildkvalitet. Läs mer... 4

Vad gör en fotograf skicklig?

Joakim KE Johansson skriver om hur man blir en skicklig fotograf. Talang är inte nödvändigt. Läs mer...

Elinchrom ELB 500 TTL