Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Facebook stoppade annons om kvinnohistorisk utställning

Facebook stoppade annons om kvinnohistorisk utställning

När Stockholms läns museum skulle göra reklam för sin vandringsutställning "Tusen år av kvinnokraft” stoppades annonsen av Facebook. Utställningen visar bland annat bilder som arbetarkvinnor tagit.

– Historia som handlar om kvinnors liv och verk har inte blivit inskriven i historieböckerna i lika stor utsträckning som männens. Den är därför svårare att få syn på och vi behöver fortfarande fylla igen luckorna. Det enastående och speciella kan ha uppmärksammats men det är mindre sannolikt när det gäller det lågmält vardagliga. Extra roligt är det därför att vi kan visa vad en andelstvättstuga kan betyda för bysamhället eller vad en arbetarkvinna har berättat genom sin kameralins, säger Karin Åberg Waern, producent för utställningen.

När museets kommunikationsansvariga Lenita Gärde skulle göra reklam för utställningen blev annonsen inte godkänd med hänvisning till att texten innehöll "grova ord".

– Man känner sig både diskriminerad och konfunderad. Att livesända män som slåss är tydligen helt okej, men våra annonser är det inte, säger hon i en intervju till SVT Nyheter.

Här kan du läsa texten i inlägget på Facebook:

Kvinnokraft
Det var inte ovanligt att kvinnor ägnade sig åt fotografi när den nya fototekniken introducerades på 1800-talet. Fotografyrket var inte heller skråbelagt vilket gjorde det möjligt för kvinnor att arbeta som fotografer och öppna egna ateljéer. Med 1864 års näringsfrihetsförordning fanns det inte heller några formella hinder för kvinnor att bli småföretagare. Det fungerar också att förena yrkesarbete med familjeliv. Men amatörfotografering var en dyr hobby, vanligtvis bara för välbärgade män. Det var därför sällsynt med kvinnliga amatörfotografer med en bakgrund som Nanna Tingvall hade. Hon var en aktiv fotograf mellan 1905-1911. Läs mer om henne i vår digitala utställning Kvinnokraft.

"Vi har gjort en digital utställning om betydelsefulla kvinnor, men #feminism, #jämställdhet och #kvinnohistoria är enligt Facebook användande av grova ord som är politiskt laddade. Hur ska vi kunna synliggöra vårt kulturarv och vår kvinnohistoria om vi inte kan använda dessa ord i vår marknadsföring? Och framför allt, hur kommer det sig att dessa ord anses grova?”, frågar hon sig i museets blogg och kritiserar samtidigt Facebooks agerande som hon menar är skrattretande. 

Självporträtt. Foto: Nanna Tingvall. Sigtuna museum.

Utställningen Tusen år av kvinnokraft visas just nu på Märsta kulturhus fram till och med 12 januari 2020.

Läs mer om utställningen här.Publicerad 2019-11-18. Läst av 5687 personer.
Sommarkampanj på våra fotoböcker. Sista dag är 28 juni.

Upptill 60% rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-11-18 15:27   Sten-Åke Sändh
Facebook verkar gå från klarhet till klarhet!

Intressant att Facebook blivit att bli en inrättning som bestämmer vad som får skrivas och uttryckas i landet.
MattiasL 2019-11-18 15:48
Och det samtidigt som de menar sig i princip inte kunna lägga sig i vad för innehåll som sprids. Tänker på utfrågningen av Mark Zuckerberg i amerikanska kongressen häromveckan.
Sten-Åke Sändh 2019-11-19 00:26
De har nog ett litet helvete på Facebook och deras smarta algoritmer som ska hjälpa dem att parera kontroversiellt data gör att de hamnar i andra problem istället. Det bästa är väl att det kostar dem massor av pengar att parera detta och det är väl egentligen det enda som betyder något för dem.
PMD 2019-11-19 00:47
Facebook är ett privat bolag så lagar om yttrandefrihet är inte tillämpliga. De kan bestämma helt över vad som får sägas i deras forum.

Problemet är dock att FB har blivit så stort att andra kanaler för kommunikation ofta är försumbara.
2019-11-18 16:05   gorred
Tycker man ser det här lite för ofta nu för att det ska kännas bra.
2019-11-18 16:12   Ulf Jönsson
Borde finnas alternativ till Fb som silar mygg och sväljer elefanter.
Dessutom visar de på en total okunskap om vad historien gett som
bidrag till dagens informationssamhälle vari Fb är en del. Mvh Ulf
2019-11-18 16:31   Bengf
Man slutar aldrig att förvånas över dumheter numera. vad håller Face Book på med kan man undra.
Sten-Åke Sändh 2019-11-19 00:29
De har inte koll då de förlitar sig på en automatik som är långtifrån så smart som de kanske själva trott. Den verkar mest lösa ett problem genom att skapa flera nya. … men det kan ju vara en lönsam affärsidé det med.
2019-11-18 19:04   Michael Johansson
Synd att jag inte är medlem på ansiktsboken. Då hade jag ju kunnat avsluta detta med hänvisning till sådan här löjeväckande idioti.
macsailor 2019-11-23 12:06
Instämmer. Har aldrig och kommer aldrig att bli medlem på ansiktsboken. De silar mygg och sväljer kameler.
2019-11-18 19:26   azek99
Skönt att ha ett avslutat konto på facebook.
2019-11-19 00:42   PMD
När vi låter misogyna företag som Facebook styra över det offentliga samtalet så får vi vad vi förtjänar. Det är ingen som tvingar oss att använda Facebook för att kommunicera, men Facebook har lyckats locka tillräckligt många aningslösa människor till sig för att bli en maktfaktor. Det är väl "business as usual", antar jag.

Jag deltar inte i Facebook, f.ö.
Bengf 2019-11-19 07:17
Testade Face Book för en 10 år sedan, klarade bara 14 dagar, men lyckades aldrig att komma ur ordentligt få till ett riktigt avslut. men har inte deltagit sedan dess, med gamla postprogrammet kunde jag direkt skicka det till skräppost, men vill sig inte med nya jag har, klickar sonika bara bort när det kommer.
Ronlan 2019-11-20 17:55
FB, allas bästa vän! Jag var från första början redan lite misstänksam emot dylika möjligheter att skaffa sig många vänner?

Det finns säkert fördelar men som lite äldre så föredrar jag kontakt mer som innan, dvs träffa de som jag vill träffa på riktigt pö om pö. Så FB är inte aktuell för mig och kommer aldrig bli så heller. Men man är väl en bakåtsträvare kanske? //R
2019-11-19 09:28   Benganbus
Så går det när algoritmer får tycka! ;) Och varför svaret dröjer från Facebook, de e att man måste försöka leta igenom var i h-e felet ligger! :) Komplexa algoritmer å AI e inget att leka med! :) :)
2019-11-19 10:18   J O Härnström
Avslutar mitt FB-konto nu. FB fördummar dig och man går på det till slut.
2019-11-19 10:49   esbtse
Bra att Facebook tar sitt ansvar och tar bort antidemokratisk propaganda
PMD 2019-11-19 14:12
Trams. Vad skulle vara antidemokratisk propaganda med en annons om en kvinnohistorisk utställning?

F.ö. så tycker jag att även antidemokrater som kommunister och fascister ska ha yttrandefrihet (men Facebook behöver ju inte upplåta sin plattform till dem).
2019-11-19 12:24   Nils Bergqvist
Jag kan inte hitta ett enda grovt ord i den texten. Har fb preciserat vad de åsyftar? Det är annars väldigt lätt att få fb att ta bort inlägg genom att anmäla. Jag har två ggr anmält inslag, och båda ggr har man tagit bort dom. De är livrädda så fort man anmäler och kanske har någon gjort det här också? Nån på högerkanten som inte tål att höra ordet Kvinnokraft?
2019-11-19 19:32   martinot
Tröttsamt dumt av FaceBook. Har kvar mitt konto, men inte varit inne på över ett år. Hoppas att folk uppmärksammar detta och slutar använda tjänster med denna typ av obefogad censur.
2019-11-21 08:47   DanNikon77
Undrar när vi ska inse vad vi gör med våran demokrati...

Merläsning

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 2

Emma Svensson förstärker Fotosidans redaktion

Vi välkomnar Emma Svensson som ny frilansare i Fotosidan redaktion och kommer bredda vår bevakning ytterligare och ta vår journalistik till nya höjder. Läs mer... 7

Test Nikon D6 - teknikredaktör Martin Agfors går igenom kameran (video)

Plus I denna video går teknikredaktör Martin Agfors under 5 min igenom kamerans viktigaste funktioner och jämför bland annat med Nikon D5. Läs mer...

Superextrem raktecknande vidvinkel från Laowa

Med en bildvinkel på 135 grader är Laowa 9 mm f/5,6 FF RL världens extremaste raktecknande vidvinkel för spegelfria småbildskameror. Läs mer... 8

Utforska fågellivet i ditt närområde

De gör filmer om fåglar i Sveriges natur. Läs mer... 4

Test Nikon D6: Snabbare och mer träffsäker

Plus Nikon D6 innebär en relativt försiktig uppdatering av D5. De främsta skillnaderna är en ny snabbare processor och en helt ny autofokusmodul. Dessutom har kameran fått inbyggd wifi, blåtand och GPS. Läs mer... 17

Olympus berättar mer om kommande objektiv

Olympus har uppdaterat sin produktplan för kommande objektiv och berättar mer om sin nya supertelezoom. Läs mer... 5

Canon anordnar liveevent – största lanseringen någonsin

Är det äntligen dags för lansering av Canon Eos R5? Läs mer... 3

Kinesisk medborgare gripen – flög drönare över skyddsobjekt

En kinesisk medborgare har frihetsberövats misstänkt för brott mot skyddslagen efter att ha flugit drönare över ett skyddsobjekt. Läs mer... 13

H&Y Revoring låter dig använda samma filter

Använd samma filter till objektiv med flera olika diametrar. Läs mer... 6

Lastolite HaloCompact