Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Vinnarna i fototävlingen Earth Hour 2009 utsedda!

Vinnarna i fototävlingen Earth Hour 2009 utsedda!

Ralf Pergandés bild med den mystiska gestalten imponerade på domarna och tog hem förstaplatsen i tävlingen.
Ralf Pergandé vann fototävlingen Earth Hour 2009 med sin serie "Earth Hour Stockholm - Den tysta Närvaron". Han vinner en Canon EOS 1000D till ett värde av 6500 kronor.

På andra plats kom Marcus Bengtsson med sin serie "Vikingen och Läppstiften" med motiveringen "Ett klassiskt motiv men väl valt för att dokumentera Earth Hour.

På tredje plats hittar vi Cecilia Perulf med "godnattsaga". Motiveringen löd: "En bild av hur en vardagshändelse påverkas av Earth Hour. Innehåller  mycket känsla och värme."

Andra till fjärde pris är en Canon IXUS 100 IS till ett värde av 3200 kronor. 5-7:e pris är en Selphy ES30 fotoskrivare, värde 1600 kr. 8-10:e pris är boken "Vindar från Arktis" av Staffan Widstrand och Magnus Elander, värde 230 kr. 11-13 pris är en prenumeration av Fotosidan magasin (4 nr) till ett värde av 249 kronor.

Juryn bestod av DN:s bildchef Roger Turesson, Pieter ten Hoopen, Per Karlsson (Canons specialist på proffsfoto), Germund Sellgren från WWF och David Elmfeldt, chefredaktör för Fotosidan.se.

I tävlingsalbumet hittar du alla de 174 bidrag som vi fick in. De 13 som vunnit pris ligger först i ordningen. Sedan kommer alla bilder utan inbördes ordning. Om du klickar på bilderna får du se hur det såg ut före och under Earth Hour. Mer om tävlingen kan du läsa här.

Publicerad 2009-04-09.

Marcus Bengtsson knep andraplatsen.

Tredjeplatsen gick till Cecilia Perulf

27 Kommentarer

cawi 2009-04-09 18:02  
Skulle inte alla ta både en före/efter- och under-bild av spektaklet? Trodde hela poängen var att få fram kontrasten mellan ljus och mörkt. Vad är annars vitsen?
Choke 2009-04-09 22:06  
Är detta ett skämt? Cecilias bild visar ju själva syftet med Earth Hour. Första och andra plats är ju bara två nattbilder, ok de är bra men man har tappat bort syftet med Earth Hour
Christer Lindh 2009-04-09 22:30  
Alla har tagit före/efterbilder men man måste gå till tävlingssidan för att se dessa:
http://www.fotosidan.se/contest/view.htm?ID=235937
Klicka där på respektive bild och för musen över tumnaglarna för att växla.
Gustav Hansson 2009-04-09 23:42  
anser att Cecilia skulle vunnit då jag tkr hon utförde och tolkade tävlingen bäst enligt mig.
Lars Forslin 2009-04-10 02:33  
Ja det var ett synnerligen märkligt resonemang att premiera bilder där effekterna bygger på de lampor som egentligen skulle varit släckta...
Juryn missförstod nog sin uppgift lite.
elleshar 2009-04-10 07:55  
Jag tycker att tredjepristagaren representerar earth hour mest. Dom andra visar Väldigt mycket elljus.
snaxalig 2009-04-10 09:16  
Jag tycker att de flesta tävlingsbidrag är väldigt bra, och de illustrerar Earth Hour på ett sant sätt - om än ibland något krystat.

Vinnarbilderna (de två som tillsammans utgör före/efter) har utgått från en idé som är utomordentligt väl genomförd. Bilden går att komma tillbaka till många gånger för att det finns så mycket att upptäcka. Förresten, är det ett självporträtt?

Jag anser att många av bidragen mycket tydligt visar det lilla engagemang som svenska folket har för Earth Hour. I exempelvis Turning Torso-bilderna har endast en handfull lägenheter brytt sig om att släcka. Det är nästan bara den vita fasadbelysningen som släckts.

Grattis Ralf!
Kim Ledin 2009-04-10 14:56  
Haha...vilket skämt till arrangemang och till tävlingsresultat :)
McB 2009-04-10 15:26  
Som andrapristagare kan jag själv säga att jag är tämligen överraskad. Jag hade själv siktet inställt på att producera något i stil med Cecilias bild, men hade tyvärr ingen familj att tillgå för stunden. Istället fick det bli ett klassiskt motiv som tyvärr visade sig inte vara så värst mörkt trots allt. Skillnaden mellan bilderna är tämligen minimal och som Sami påpekar så är det på sätt och vis ganska talande för det engagemang som finns hos svenska företag och organisationer.
leifb 2009-04-10 18:41  
Cecilia borde ha vunnit!!
Apple.Xpan 2009-04-10 20:19  
Det är delvis sant, att nattbilden är ljus, för så är det när man står mitt i Stockholm, och än så länge märktes inte mycket av Earth Hour denna gång 2009, annat än att af Chapman båten släcktes och diverse byggnader (ej i bild), samt KF huset vid Slussen likaså (dock tände dem första 10 minuterna av Earth Hour alla ALLA våningar *skratt*) Och Slottets belysning (ej i bilden) var ju från början svag, så man märkte inte mycket skillnad där heller när den släcktes. Den snabbt tätnande Dimman gjorde det än svårare att se skillnaden i Earth Hour.

För mig var det lekfullheten (inombords) och experimentlusta som var min främsta motor att fotografera Earth hour, eftersom jag såg att det i övrigt inte var någon större skillnad i ljuset om jag hade koncenterat mig enbart på stadens ljus och dess skillnad före/under Earth Hour.

Så budskapet i min bild, ligger istället i det dunkla, förkroppsligad av en gestalt (Daniel, inte jag) med en mask på, och fadda ljusspår runtom.

Det dunkla i gestalten/masken symboliserar människan, på ett tvetydigt sätt (ungefär som tvetydligheten i vårt förhållningssätt inför budskapet till Earth Hour (än så länge) tycks vara kluven/gå i olika riktningar. Att våra intentioner ännu inte stämmer överens med våra handlingar...

Så, för mig är människan i centrum ("handling"/"icke handling"), och inte staden eller romantiseringen av Earth Hour. Vi - människorna - och ingen annan - håller på förstöra vår jord på allvar - men vårt förhållningssätt inför hela ämnet - är dunkelt och tvetydig. Än så länge...

Ciao
Raffe :-)
bostam02 2009-04-10 20:37  
Cecilia skulle ha vunnit. Fantomen nej.
Pär-Johan Wedell 2009-04-10 20:57  
Cecilia är den rättmätige vinnaren.
Verkar som att juryn har missuppfattat hela poängen. När sedan vinnarbilden är en bild av riktigt dålig kvalité (titta på "the painter" mitt i bilden) så blir ju allt riktigt löjligt...
MooDHooDs 2009-04-10 23:26  
konstig bedömning
snaxalig 2009-04-11 08:50  
"Den ena bilden ska vara tagen innan/efter Earth Hour, då ljuset är tänt, och den andra bilden ska vara tagen under Earth Hour, då ljuset är släckt. Vad du fotograferar är helt upp till dig, det viktiga är att det har anknytning till Earth Hour, som släckning, klimatmanifestation eller/och gemensam handling. Låt din fantasi flöda! ... vi letar efter naturliga bilder med ett kreativt val av tema på före och efterbilderna ... Vinnarbilden är den bild som bäst fångar klimatmanifestationen och dokumenterar själva nedsläckningen."

Flera tävlingsbilder är bra men jag tycker fortfarande efter att ha tittat igenom dom ytterligare några gånger att vinnarbilderna är rätt valda av juryn. De är de enda två bilderna som jag känner att jag vill återkomma till och stanna kvar vid. Fantomskuggan är bara en av orsakerna till detta.

Jag tog själv inte en enda bild under Earth Hour. Däremot var jag uppenbarligen en av få svenskar som släckte ned allt elektriskt här hemma och satt med enbart stearinljus. Många av bilderna i tävlingen har fångat svenskarnas ointresse för Earth Hour. Om Earth Hour återkommer så kanske fler är villiga att släcka lampor och teve för att förbruka lite mindre ström under åtminstone en timme per år.

Kom igen nu, var lite ödmjuka och visa vinnaren respekt. Ni kan väl åtminstone gratulera fotografen till vinsten, eller är jag den ende?

Glad påsk!
niclaslind 2009-04-11 09:22  
På vilket sätt ilustrerar Ralf Pergandés:s bild earh hour?? Tramsig tävling med tramsigt resultat. Tredjeplatsen är den som jag tycker skulle ha tagit hem priset av dessa tre som visas ovan.
matti_mannheimer 2009-04-11 22:27  
Håller med de flesta föregående kommentarerna... Mycket märkliga med bilderna som placerat sig i toppen. Fanns flera bidrag som inte placerade sig som jag tycker passar mycket bättre in på själva tävlingsbeskrivningen.
Med tanke på medlemmarnas reaktioner så undrar man ju om juryn verkligen ens varit medvetna om tanken med själva tävlingen?
Men men, smaken är ju bekant som baken... :D

PS. Cecilias bild tycker jag också återspeglar tanken med tävlingen på ett klart bättre sätt, även fast den som tidigare nämnts innehåller en ficklampa med batterier. Av de tre i toppen så borde denna klart vunnit i stället!
Anders P Hansson 2009-04-12 21:20  
Kul bild men en arrangerad bild som vinner?
dokido 2009-04-13 22:49  
Grattis! Ettan är självklar vinnare.
Pär-Johan Wedell 2009-04-14 13:06  
Med vissas resonemang i den här tråden i åtanke så kanske inte ens tävlingen egentligen skulle ha genomförts alls... Det skrivs ju och gnälls på batterier i en ficklampa!
Hur är det med digitalkamerorna då? I mina tre hus finns det batteri i alla.. ;)
larsborg 2009-04-15 10:12  
Varför är nattvandraren blå i ansiktet?
Syrebrist?
Totalt ointressant bild, fjantig, det lyser ju överallt i bakgrunden!
Vadå nersläckt?
Esoj 2009-05-04 19:32  
George Carlins syn på Earth Hour. Perfekt !!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=qOOc5yiIWkg
fretor 2009-05-10 10:04  
Jurryn har totalt missuppfattat syftet.
Shizz 2009-07-01 18:05  
Sämst bedömning, på ettan ser man målaren och det är massa tända lampor vilket det är på 2an med.

3an är den enda som har förstått syftet synd att inte juryn gjorde det.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS