Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Att spara JPEG upprepade gånger...

Produkter
(logga in för att koppla)
Det jag var inne och funderade på var att om det i jpg-standarden finns möjligheter att spara en bild med icke-förstörande komprimering i en jpg-fil? För även en bild sparad på högsta kvalitet/minsta komprimering lär ju få en liten kvalitetsminskning?

I standarden finns faktiskt en förlustfri komprimering beskriven, men det är inget som används i praktiken. (Eller om vi skall vara petiga så används faktiskt förlustfri jpeg-komprimering av Canon, men då i deras råformat.)

Så även med högsta kvalitet vald sker en förstörande komprimering av bilden, fast att använda de högsta kvalitetsnivåerna ger i praktiken bara onödigt stora bildfiler.

I spara-dialogen i PS finns det något som heter 'Format options'. Här kan man välja mellan Baseline/Baseline Optimized/Progressive. Påverkar dessa kvaliteten?

Dessa val påverkar inte kvaliteten. Optimized kan ge aningen mindre bildfiler, medan Progressive gör det möjligt att visa bilden i flera omgångar med successivt flera detaljer vart efter bilden laddas. I Internets barndom hade dessa alternativ viss betydelse (minskade svarstider), men idag är de tämligen överspelade.
 
RAW vid krävande förhållnden/ kreativ arbete och JPEG vid familjefoto mm.

Jag sparar både JPEG och RAW på minneskortet. För skärmtittande duger JPEG alldeles utmärkt, men om jag råkar ta århundradets bild så är det ju bra om den finns i RAW så att det går att klämma ut bästa möjliga kvalitet ur den.
 
Jobbar du i PS med en JPEG kan du alltid spara den som en PS-fil. Denna kan du öppna och spara utan att din bild förstörs.

Så ska man förstås alltid göra oavsett vilket program man använder och oavsett om man redigerar JPEG eller RAW. Originabilden ska man aldrig skriva över.
 
Kanske lite off-topic, men hur förstörande är egentligen en jpg-nersparing på högsta kvalitet?

Som många tidigare skrivit i tråden så ser du otroligt liten skillnad på en RAW och en JPG-bild. Största skillnaden uppkommer när du skall försöka plocka fram detaljer som inte syns. I RAW-bilden finns otroligt mycket mer information i högdagrarna och lågdagrarna. Träffar du alltid rätt i exponeringen och fotar aldrig motiv med stor dynamik så är skillnaden i stort sett noll annars kan skillnaden vara enorm.

/Karl
 
ANNONS