Canon eos r. Hur går det? Tankar?

Produkter
(logga in för att koppla)

gamleJ

Aktiv medlem
Obs blev långt så sålla eller låt bli att läsa ;)

Eos R del 1

Okej då ska jag försöka berätta om mina intryck efter en veckas användning av Eos R. Jag går från en 5dsR så det är i det ljuset jag bedömer om uppgraderingen var lyckad eller inte. Läser ni tråden och sen lägger till 6 månader för att kunna ta beslutet så förstår ni att jag verkligen varit tveksam. Dels för funktioner R borde haft men också för att 5dsR är ett semiprohus medan R på papper känns mer som en upphottad 6dmkii. Jag har verkligen varit nöjd med 5dsR och det är det hus jag haft längst tid under mina 11 år av fotointresse. Från början var tanken att behålla det och komplettera med R men så blev det inte. Jag lyckades tillslut övertala mig själv till köp genom att byta 5dsR till R. På så sätt förlorar jag inte mer än någon tusenlapp på bytet och så får jag testa nytt. Det lämnar också dörren på glänt för ett spegellöst hus längre fram som har ibis. I dagsläget nöjesfotograferar jag bara så ett havererat minneskort eller några missade bilder pga möjligen sämre förutsättningar är ingen katastrof. Så har tankarna gått men vad tycker jag då så här långt? Har jag gjort bort mig?

Utsidan (och lite batterisnack)

R har ett skönt grepp så att hänga tunga linser på är inget problem. Känslan är bra men här märks det ändå lite att huset är av första generationen. Tex känns 6dmkii mer förtroendeingivande att hålla i som jämförelse. Det är något ovant med kompaktheten i spegellösa hus rent generellt. De låter också på ett sätt som känns mer skört än de med spegel. Jag nästan väntar lite på att de ska sluta fungera. Kan inte förklara det bättre men R är dock det bästa spegellösa hus jag hanterat hittills ur denna aspekt (inte testat Nikons modeller).

Knappar och reglage har fler valbara funktioner än på 5dsR vilket känns bra även om jag faktiskt skulle önska mer. Vissa knappar kan ställas för att vara en samlingsknapp för flera funktioner. Här tycker jag Canon kunde gett mer frihet. De flesta funktionerna för dessa knappar känns antingen onödiga eller så är de så centrala att de istället behöver en egen knapp. Valen jag vill göra är inte tillgängliga. En bra sak dock är att jag dedikerat en knapp som tar mig direkt till ”My menu”. Här har jag lagt funktioner som gärna fått ha en egen knapp men som inte fick plats.
Fördelen för mig är att filmning är underordnat vilket gör att startknappen för inspelning istället kan användas till annat. Jag nyttjar den för att spara el. Den stänger nämligen av skärmen när huset är aktivt. Skärmen aktiveras igen när jag sätter ögat mot sökaren en kort stund. På detta sätt undviker jag eco-läget som mest irriterar. Batteritiden är pga detta inte något problem så här långt. Nyligen klarade jag tex 3 timmars fågelfotografering med ständiga kontroller av tagna bilder och mycket letande i menyer. I stort gjorde jag aktiva handlingar på huset det mesta av tiden. Det kostade cirka 30% av batteriladdningen vilket känns överraskande lite.

Touchbaren har samtliga unisont dömt ut med undantag av en FS-medlem som gav sin recension i början av denna tråd. Jag får nog hålla med på att utrymmet den tar kunde använts bättre men har ändå lyckats hitta en funktion som fungerar istället för att stänga av den som många gjort. Mitt val blev att kunna förstora i evf:n främst vid manuellt fokuserande, men även som kontroll av hur af satt fokus vid långa avstånd. Först ställde jag den till att aktivera förstoring genom att dra från vänster till höger men då aktiverades funktionen bara jag snuddade vid högerkanten. Nu är den alltid på men bara känslig på vänster sida som jag inte kommer åt av misstag. Fungerar helt ok och skönt att få användning för den. Att Canon släppt igenom ett så taktilt dåligt fungerande reglage är dock förvånande.

I övrigt är reglage och knappar rätt ok men jag trycker in afon-knappen av misstag ibland så att det växlar mellan servo och one-shot. Skrollhjulen är lite hårda och vassa men skinnet är trots allt kvar på fingrarna efter en intensiv vecka. Hjulet på baksidan har jag lite svårt att få tummen på utan att titta. Svårigheten med att hitta är rent generellt ett problem eftersom mycket är annorlunda än på 5dsR. Det känns mest som en vanesak dock. Tror R och jag snart kommer trivas riktigt bra ihop. Det jag saknar mest är stora skrollhjulet som finns på 1,5 och 7 serien. Kunde hjulet även ha fyra riktningar för tryck så blev det riktigt användbart.

Övergripande så har R potential att bli mer snabbstyrd än 5dsR med lite träning. Dock inte lika skön.

Skärm och evf

Skärmen är lätt att använda och allt fungerar som det är tänkt. Det fungerar tex smärtfritt vid ändring av fokuspunkter. De fyra riktningspilarna bak har jag också ställt för att kunna flytta fokus (samt navigera menyer genom evf:n). Inställningen kan underlätta i vinter när fingrarna känns som isklumpar mot skärmen eller om batteriet skulle ha låg laddning i ett kritiskt läge.
Vinklingsbar skärm som också kan roteras är något jag önskat sedan 60d kom. Vilket fantastiskt hjälpmedel. Den kommer ge möjlighet till många nya vinklar och bilder som annars aldrig blivit av. Jag slipper nu många konstiga ställningar vilket sparar knän, rygg och inte minst tålamod. Jag är lite förvånad över andra tillverkares val gällande skärmar när de gör så mycket rätt i övrigt.

På 5dsR försökte jag använda Canon Connect på telefonen när det var låga vinklar. Det kan tyckas som en bra lösning på pappret men är rätt bråkigt. Inte minst att koppla upp otaliga gånger för att anslutningen kopplas ner vid bara en kort stunds inaktivitet. Vid rörelse av kameran fryser ofta bilden på telefonen också osv.
Bifogar en handhållen insektsbild där skärmen hjälpte till så jag slapp ligga på alla fyra.


Evf:n är trevlig och känns ljus och fin att titta genom. Jag ser inga problem med att byta från optisk sökare, endast fördelar. Möjligen har den släpat något vid följande fokus med serietagning men jag fick ändå bilderna. Jag njuter av att kunna granska bilder tagna utomhus i starkt solsken och ändå se om någon justering behövs.
Vid blandning av omgivande ljus och blixtljus är det hjälpsamt att först kunna se hur det omgivande ljuset ser ut, därefter kan beslut tas om vilka skuggor som möjligen behöver lättas med blixten. Riktigt trevligt.

Tyvärr har jag inte testat i studiomiljö ännu med direktfångst. Canon ändrar kontakter stup i ett så nu måste jag köpa min tredje variant av överföringskabel från tether tools. Kabeln som skickas med har USB-c i båda ändar och mina datorer har bara vanlig USB-a så inte ens den kan jag använda för test.

Jag trodde det behövdes en speciell inställning av evf:n för att växla mellan att visa exponering kontra att funka i mörk studio där istället en upplyst sökare behövs. Har inte hittat ett sådant val. Nu gör ju det inte så mycket för evf:n lyser upp så fort avtryckaren hålls nere halvvägs. Vet någon om valet ändå finns? Berätta gärna var jag hittar det i så fall.

För att sammanfatta. Skärm och evf fungerar precis så bra som jag hoppats och är ett stort lyft. Båda underlättar och skapar bättre förutsättningar för att få den önskade bilden. Inte minst blir det roligare att fotografera.
 

Bilagor

Senast ändrad:

gamleJ

Aktiv medlem
Eos R del 2

Af

Många vittnar om en betydligt säkrare autofokus med spegellösa hus och det kan även jag bekräfta. Med 5dsR gick det att få bra fokus i många fall. De flesta bilder blev minst ok och några så knivskarpa att det tårades i ögonen. Med R är det tvärt om. Nästan varenda bild får det att tåras i mina ögon. Jag gjorde några testserier där min kära fru springer och resultatet var fantastiskt. Av ca 120 bilder var 116 knivskarpa och övriga 4 ok. Det går inte att komma i närheten av det resultatet med en 5dsR. Iallafall kan inte jag det.

Fokuseringen går mjukt och följande helt utan små ryck som jag kunde uppleva ibland främst med 400-tele och extender. Fokus sitter också bra. Paret Northrup påstår att R beter sig osäkert med 1.4 och 2.0 extendrar men det är inget jag kan märka. De använde visserligen mer ljusstarka fasta telen som ger kortare skärpedjup. Af är rapp och säker med 1.4x med mitt 100-400 och säker och slö med 2x.

Jag har bara 2.8 som största bländare men R:s förmåga att fota i mörka situationer är ändå fantastisk. I mörka utrymmen där pupillerna måste vidgas först för att se vad som finns klarar ofta huset att låsa fokus. Det går inte snabbt utan mer som en full Canon m av första generationen som letar fokus och slutligen hittar rätt.

Något jag uppskattat hos 5dsR är att af-punkten kan göras liten i situationer där mycket runt ikring kan störa af. Tex när en fågel sitter inne bland grenar. Tack och lov funger R ganska bra i dessa situationer även utan liten af-punkt(jo har ställt in på liten kvadrat). Ok, 5dsR verkar ha lättare att hitta fokus och ger indikation på att af låst men inte alltid på rätt sak. R jagar lite mer men när indikation på låsning kommer är det ofta rätt och knivskarpt. Jag kan också snabbt röra listen och förstora så jag ser om det är rätt. Får nog bli dött lopp här men behöver hamna i fler liknande situationer för att veta säkert. Skickar med ett exempel på ekorren som illustrerar behovet av att fokus hamnar rätt. Jag var själv långt in i granen bland grenar och barr :).


Fåglar i flykt då? Här trodde jag det var kört för R men tycker den presterar ungefär lika med 5dsR. Tyvärr saknas fasta af-lägen för olika scenarier men genom att ha använt dessa så är det lättare att reda ut de lite trubbigare inställningarna på R. Fotade fåglar under 3 timmar och fick möjlighet att testa på ca 10 förbiflygningar under den tiden. De sista satte jag bra med de justeringar jag gjort. Visst låser af på fel saker ibland men det hände lika ofta med 5:an. Kunde känna att evf:n inte fullt ut hängde med vid något tillfälle som jag beskrivit tidigare, annars var det en bra upplevelse totalt. Här är det dock viktigt att påpeka min bristande kunskap. Vana fågelfotografer hade kanske upptäckt mer begränsningar med R. Viktigast för mig dock är att det går. Det finns såklart betydligt bättre hus som är specialiserade för uppdraget men vill du fota fågel så kan du göra det med helt ok resultat. Med detta följer även andra snabbrörliga mål.
Jag har inte hunnit testa situationer när fokus ska stanna kvar på samma person trots att andra passerar framför. Får våldgästa någon fotbollsmatch vid tillfälle.
Skickar med några exempel från överflygningarna. Den ena har ganska mycket i bakgrunden som af kunde låst på. Ibis elefanten i rummet

Ja det är en miss att det saknas. Huset hade blivit en nivå vassare med. Jag har i dagsläget bara en ef 40 2.8 och ett ef 100 makro 2.8 som inte är stabiliserade. Ändå svider det och inte minst för att 24-70 2.8 ii inte blir intressant på detta huset heller. Den stabiliserade RF 24-70 2.8 som är på väg lär kosta skjortan. Jag har dock tillslut satt detta åt sidan och jag är glad för att det gick.


Slutkläm

Har ni orkat läsa ända hit är ni nog spekulanter på en R och sitter med dslr för tillfället. Jag kan verkligen rekommendera R. Den ger en nytändning som heter duga. Skärm, evf och säker af ger nya möjligheter samtidigt som allt i övrigt fungerar ungefär som innan. Jag tror även alla utom sport och naturfotografer med inriktning djur kan jobba professionellt med detta hus. För er som filmar är ju mycket bra på R. Speciellt alla som kör 1080p. Har faktiskt tänkt börja filma lite när tröskeln nu sänks. Dpaf och vinklingsbar skärm. Just saying :). Mycket jag tar upp är relaterat till just spegellöst och kan fås även hos konkurrenter ibland med bättre funktion. Fast det gäller även åt andra hållet. Inget annat hus hos konkurrenterna har en skärm som är så mångsidig för att nämna något. Främst borde dock R locka Canon dslr ägare.

Saknar jag något från 5dsR? Ja de krispiga filerna som både upplösning och utsläckt lågpassfilter ger. Större möjlighet att beskära med bibehållen hög upplösning. En fil från 5dsR behöver sällan mer än grundskärpas vilket gör att Photoshop kan undvikas där jag gör detaljskärpning vid behov.
Greppet och reglage är skönare. Den har också dubbla kortplatser. I övrigt är R lika eller bättre. Nej förresten, en sak till, mitt Tamron 24-70 G2 fungerar dåligt på R. Den behöver ny firmware. Hoppas kunna lösa det utan att behöva köpa deras tap-in console.
 

Bilagor

Senast ändrad:

martinot

Aktiv medlem
Fantastiskt väldokumenterad genomgång! Kul att du är så grymt nöjd med bytet till spegellöst, och det nya kamerahuset! 🙂
 

martinot

Aktiv medlem
Tack. Kul att du orkade läsa trots att R med största sannolikhet inte är högst upp på din lista. Den har definitivt inte rangefinder😃.
Kikar ganska brett på olika kameror och kamerasystem.

Även om jag redan har Fuji X-mount och m43 som spegellöst idag (kompletterandes mina Nikon FF F-mount), så tycker jag det är som mest spännande att se vad som sker på den spegellösa FF-sidan just nu.

Tycker nog att Sony leder ganska starkt på spegellösa FF-sidan för närvarande (till skillnad från APS-sidan), både gällande AF på kamerorna, och även objektivutbudet.

Det sagt så är det ju jättespännande att se hur RF-mount, Z-mount och L-mount kommer att utvecklas den närmaste tiden, och se om de lyckas komma ikapp det stora försprång som FE-mount har.

Har alltid gillat ergonomin hos både Canon (var nära att köpa en 6D för några år sedan) och Nikon, och även deras mjukvarumässiga gränssnitt (bättre än inte bara Sony, men även ett snäpp bättre än Fuji och resten i branschen).

Även om jag läser en hel gällande bla. RF-mount på andra sajter, och ser en hel del på YT, så är det ju roligare och intressantare att läsa direktrapporter från sina "kollegor" på Fotosidan.

Grymt bra och gedigen rapport från dig, och uppskattade verkligen den. Tack!

För mig ett klart exempel på när Fs forum är som allra bäst.
 
Senast ändrad:

gamleJ

Aktiv medlem
Kikar ganska brett på olika kameror och kamerasystem.

Även om jag redan har Fuji X-mount och m43 som spegellöst idag (kompletterandes mina Nikon FF F-mount), så tycker jag det är som mest spännande att se vad som sker på den spegellösa FF-sidan just nu.

Tycker nog att Sony leder ganska starkt på spegellösa FF-sidan för närvarande (till skillnad från APS-sidan), både gällande AF på kamerorna, och även objektivutbudet.

Det sagt så är det ju jättespännande att se hur RF-mount, Z-mount och L-mount kommer att utvecklas den närmaste tiden, och se om de lyckas komma ikapp det stora försprång som FE-mount har.

Även om jag läser en hel gällande bla. RF-mount på andra sajter, och ser en hel del på YT, så är det ju roligare och intressantare att läsa direktrapporter från sina "kollegor" på Fotosidan.

Grymt bra och gedigen rapport från dig, och uppskattade verkligen den. Tack!

För mig ett klart exempel på när Fs forum är som allra bäst.
Kul med lite uppskattning, tack för det😃. Jag gillar verkligen själv att höra andras tankar kring de hus och objektiv de valt. I början av denna tråden gav många sin syn på R vilket hjälpte mig i beslutet, ja och så typ alla youtubfilmer och recensioner i ämnet😉. Det är alltid svårare att köpa en produkt som inte hyllas men ibland är den ändå mest rätt för dig, inte minst på sikt.
Det är verkligen spännande tider gällande spegellösa FF och jag kan hålla med på att Sony just nu ligger bra till. Min personliga magkänsla säger att det kommer ändras och att det kommer gå snabbare än vad många tror. Inte med det sagt att Canon blir mycket bättre än Sony men det kommer jämnas ut. För ett år sedan var jag ganska uppgiven och på väg bort från Canon men nu ser jag ljus i tunneln.
 

martinot

Aktiv medlem
Kul med lite uppskattning, tack för det😃. Jag gillar verkligen själv att höra andras tankar kring de hus och objektiv de valt. I början av denna tråden gav många sin syn på R vilket hjälpte mig i beslutet, ja och så typ alla youtubfilmer och recensioner i ämnet😉. Det är alltid svårare att köpa en produkt som inte hyllas men ibland är den ändå mest rätt för dig, inte minst på sikt.
Det är verkligen spännande tider gällande spegellösa FF och jag kan hålla med på att Sony just nu ligger bra till. Min personliga magkänsla säger att det kommer ändras och att det kommer gå snabbare än vad många tror. Inte med det sagt att Canon blir mycket bättre än Sony men det kommer jämnas ut. För ett år sedan var jag ganska uppgiven och på väg bort från Canon men nu ser jag ljus i tunneln.
Jag la till det efter att du citerade mitt inlägg (sorry), men det som jag ser att Canon och Nikon kan tillföra den spegellösa sidan, och nog lyckas bättre än Sony (även om FE-mount leder starkt både tekniskt och marknadsmässigt), är just gällande praktisk användning. Tänker då speciellt på deras kunnande inom både fysisk ergonomi och även det mjukvarumässiga gränssnittet.

Man märker att det är fotografer, och inte IT-folk, som formgivit och designat kamerorna hos Canon och Nikon. Även om andra som tex. Fuji och Panasonic också är hyfsat duktiga på det (här lägger jag nog Sony, Hasselblad och Lecia i botten), så är ju Canon och Nikon oftast snäppet något mer genomtänkta.

Det är verktyg som verkligen är konstruerade för att användas praktiskt, inte minst av yrkesfolk, och inte bara att ha värsta listan av funktioner och prestanda.

Tror att Canon och Nikon kan tillföra bra konkurrens och kunnande till den spegellösa marknaden, och att de kommer ha ett positivt inflytande och stor påverkan.

Bra i längden för alla spegellösa användare, oavsett om vi kör CanNikon, eller inte! 🙂
 

gamleJ

Aktiv medlem
Jag la till det efter att du citerade mitt inlägg (sorry), men det som jag ser att Canon och Nikon kan tillföra den spegellösa sidan, och nog lyckas bättre än Sony (även om FE-mount leder strakt både tekniskt och marknadsmässigt), är just gällande praktisk användning. Tänker då speciellt på deras kunnande inom både fysisk ergonomi och även det mjukvarumässiga gränssnittet.

Man märker att det är fotografer, och inte IT-folk, som formgivit och designat kamerorna hos Canon och Nikon. Även om andra som tex. Fuji och Panasonic också är hyfsat duktiga på det (här lägger jag nog Sony, Hasselblad och Lecia i botten), så är ju Canon och Nikon oftast snäppet något mer genomtänkta.

Det är verktyg som verkligen är konstruerade för att användas praktiskt, inte minst av yrkesfolk, och inte bara att ha värsta listan av funktioner och prestanda.

Tror att Canon och Nikon kan tillföra bra konkurrens och kunnande till den spegellösa marknaden, och att de kommer ha ett positivt inflytande och stor påverkan.

Bra i längden för alla spegellösa användare, oavsett om vi kör CanNikon, eller inte! 🙂
Kan bara hålla med.
 

PMD

Aktiv medlem
Tyvärr har jag inte testat i studiomiljö ännu med direktfångst. Canon ändrar kontakter stup i ett så nu måste jag köpa min tredje variant av överföringskabel från tether tools. Kabeln som skickas med har USB-c i båda ändar och mina datorer har bara vanlig USB-a så inte ens den kan jag använda för test.
Det adaptrar från C till A att köpa.
 

gamleJ

Aktiv medlem
Det adaptrar från C till A att köpa.
Jag tittade på det men de jag hittade kostade rätt mycket och då har jag ändå bara lyckats prestera en kort testkabel. Hade jag däremot kunnat hitta en adapter med micro USB 3.0 till USB-c så hade jag kunnat köra vidare med kabeln jag använt till 5dsR. Det kunde varit värt några hundralappar.

Jag var på Kjell och Teknikmagasinet här i Linköping samt drakarna Elgiganten och Mediamarkt och ingen hade någon bra lösning tyvärr.
 

acke

Aktiv medlem
Välskriven recension. Bravo!
Jag skulle rekommendera att du klipper och klistrar in samma text i FS' recensionsbank också. Det underlättar för dem som letar efter användarrecensioner av EOS R.

Eos R del 2
...Slutkläm

Har ni orkat läsa ända hit är ni nog spekulanter på en R och sitter med dslr för tillfället. Jag kan verkligen rekommendera R. Den ger en nytändning som heter duga. Skärm, evf och säker af ger nya möjligheter samtidigt som allt i övrigt fungerar ungefär som innan. Jag tror även alla utom sport och naturfotografer med inriktning djur kan jobba professionellt med detta hus. För er som filmar är ju mycket bra på R. Speciellt alla som kör 1080p. Har faktiskt tänkt börja filma lite när tröskeln nu sänks. Dpaf och vinklingsbar skärm. Just saying :). Mycket jag tar upp är relaterat till just spegellöst och kan fås även hos konkurrenter ibland med bättre funktion. Fast det gäller även åt andra hållet. Inget annat hus hos konkurrenterna har en skärm som är så mångsidig för att nämna något. Främst borde dock R locka Canon dslr ägare.

Saknar jag något från 5dsR? Ja de krispiga filerna som både upplösning och utsläckt lågpassfilter ger. Större möjlighet att beskära med bibehållen hög upplösning. En fil från 5dsR behöver sällan mer än grundskärpas vilket gör att Photoshop kan undvikas där jag gör detaljskärpning vid behov.
Greppet och reglage är skönare. Den har också dubbla kortplatser. I övrigt är R lika eller bättre. Nej förresten, en sak till, mitt Tamron 24-70 G2 fungerar dåligt på R. Den behöver ny firmware. Hoppas kunna lösa det utan att behöva köpa deras tap-in console.
 

gamleJ

Aktiv medlem
Välskriven recension. Bravo!
Jag skulle rekommendera att du klipper och klistrar in samma text i FS' recensionsbank också. Det underlättar för dem som letar efter användarrecensioner av EOS R.
Tack😃
Misstänker att den är lite för lång för recensionsbanken men ska kolla upp det. Jag vågade inte skriva direkt i forumet så texten har jag sparad och kan justera i efterhand. Med lite mer vana av R kan jag nog pressa ut mer central info och ta bort lite av det som inte behövs i en recensionsbank.
 

ErlandH

Aktiv medlem
Jag tittade på det men de jag hittade kostade rätt mycket och då har jag ändå bara lyckats prestera en kort testkabel. Hade jag däremot kunnat hitta en adapter med micro USB 3.0 till USB-c så hade jag kunnat köra vidare med kabeln jag använt till 5dsR. Det kunde varit värt några hundralappar.

Jag var på Kjell och Teknikmagasinet här i Linköping samt drakarna Elgiganten och Mediamarkt och ingen hade någon bra lösning tyvärr.
En USB-c till micro-USB kostar 99 kr hos Kjell. USB-c till USB-a ungefär lika mycket.
 

gamleJ

Aktiv medlem
Positivt med bättre sökarupplevelse även om det i praktiken inte ger fler bilder i fokus. Fast det kanske blir någon bild extra när det framgår att af är låst på målet.
 

PeterWem

Aktiv medlem
Positivt med bättre sökarupplevelse även om det i praktiken inte ger fler bilder i fokus. Fast det kanske blir någon bild extra när det framgår att af är låst på målet.
På min M5 upplever jag att rutsn inte hänger med även om AF sätter ändå. Skulle vara bra om Canon även uppdaterar M5/M6 nu när de ändå ska få säkerhetsuppdateringar.
 

rronnbac

Aktiv medlem
På min M5 upplever jag att rutsn inte hänger med även om AF sätter ändå. Skulle vara bra om Canon även uppdaterar M5/M6 nu när de ändå ska få säkerhetsuppdateringar.
Jag skulle gärna se det till min M50 också,men det är ju dessvärre inte så vanligt att Canon inkluderar annat än just buggfixar i sina uppdateringar
 

Bussmicke

Aktiv medlem
EOS R del 1+2

Vilken bra recension, tänk om man alltid fick läsa såna än det korta Bra kamera, tar bra bilder- recensionerna såna är jag så trött på att .läsa
 

Gamle Svarten

Aktiv medlem
Jag håller med.
Fantastiskt bra recension av Jonas, det är Fotosidan när den är som bäst.

Detta är kanske inte rätt tråd, men jag har inte lyckats hitta någon bättre.
Det är en sak som jag inte förstår, och som jag gärna vill förstå.

Jag var på "Onlocation" i helgen.
Ett helt fantastiskt bra arrangemang. Rekommenderas starkt.
Nikon, Sony, Olympus, Fuji, m.fl. var där och bidrog som företag.
Men inte Canon. Inte som företag med utställningsbord, workshop-ledare, utlåning av utrustning, etc. (så vitt jag kunde se)
Inte heller ska Canon komma till kommande Photokina, läste jag.

Just "Onlocation" klarade sig bra utan "Canonrepresentant" .
Vad Canonägarna som var där tyckte vet jag inte.
Det var tätt med Canonkameror bland deltagarna, så helt avskräckta kan de i alla fall inte blivit.
För egen del var jag glad för att min tillverkare var där, för att få hjälp med en inställning, och för samtal om vad som kunde vara på gång.
Men, visst, utan Canon, kändes det som om en familjemedlem saknades.

Om en viktig kameratillverkare, den största, inte är med på gemensamma arrangemang, så försvagas givetvis arrangemangens dragningskraft, status, etc.
På sikt skulle det kunna få en negativ påverkan på kameramarknaden som sådan.
Vad ligger bakom Canons strategi?
Ordnar de istället egna arrangemang för bara Canonägare/intressenter?
Har det något att göra med övergången till spegellöst?
Handlar det om att Canon vill bli ett "renodlat internet-företag"?
Något annat?

Skulle någon här kortfattat kunna förklara vad som ligger bakom Canons strategi, eller berätta för mig var jag kan läsa om det?
OBS. Jag är ingen "märkessupporter", och jag vill inte demoralisera er tråd, jag vill bara försöka förstå en strategi, och vad som ligger bakom.