Externa hårddiskar syns inte (Win 10)

Produkter
(logga in för att koppla)

Pippo

Well-known member
Det där med att "mata ut disk" och "safe removal" är inte så dramatiskt som det låter. För att snabba upp svarstider brukar datorn eller NAS:en ha ett diskcacheminne som filen man vill spara skrivs till och sen rapporterar att det är klart, men därefter sker överföringen ut till disken från cacheminnet i bakgrunden, och rycker man bort disken ur kontakten då, så biir inte hela filen sparad. Så hemskt mycket värre saker kan inte hända.
Gäller detta även om jag ändrat till att diskarna blir snabbare, alltså inte standardalternativet i Win 10? Jag ändrade nämligen något eftersom det kunde ta flera sekunder att bara skapa en ny mapp på de externa diskarna. Efter ändringen funkade det som vanligt.

Gjorde nog detta också (se bild).
 

Bilagor

martley

Well-known member
Gäller detta även om jag ändrat till att diskarna blir snabbare, alltså inte standardalternativet i Win 10? Jag ändrade nämligen något eftersom det kunde ta flera sekunder att bara skapa en ny mapp på de externa diskarna. Efter ändringen funkade det som vanligt.

Gjorde nog detta också (se bild).
Background Intelligent Transfer Service (BITS) kan man förklara ungefär som att nån säger åt mig att göra nåt, och i stället för att släppa allt jag har för händer så säger jag "Jag gör det sen", och den som sa åt mig nöjer sig med det svaret. Med lite tur hinner jag inte glömma bort vad det var jag skulle göra innan jag blivit klar med det jag höll på med och sen gör det som det bads om, men risken finns att det inte blir gjort.

BITS sköter i alla fall om att överföra data mellan maskiner över nätverket men gör det bara när det finns ledigt utrymme på nätverket, så det kan eventuellt dröja innan informationen kommer fram, och de program som förlitar sig på den mekanismen måste vara konstruerade för att kunna vänta tills överföringen är klar. Nu känner jag inte till bakgrunden till varför du ville stänga av tjänsten, men jag vet inte om det är en så värst bra idé att göra det, eftersom det finns ett flertal andra funktioner i Windows som är beroende av den och slutar att fungera om inte tjänsten är igång. En av dem är Windows Update.
 

Pippo

Well-known member
Background Intelligent Transfer Service (BITS) kan man förklara ungefär som att nån säger åt mig att göra nåt, och i stället för att släppa allt jag har för händer så säger jag "Jag gör det sen", och den som sa åt mig nöjer sig med det svaret. Med lite tur hinner jag inte glömma bort vad det var jag skulle göra innan jag blivit klar med det jag höll på med och sen gör det som det bads om, men risken finns att det inte blir gjort.

BITS sköter i alla fall om att överföra data mellan maskiner över nätverket men gör det bara när det finns ledigt utrymme på nätverket, så det kan eventuellt dröja innan informationen kommer fram, och de program som förlitar sig på den mekanismen måste vara konstruerade för att kunna vänta tills överföringen är klar. Nu känner jag inte till bakgrunden till varför du ville stänga av tjänsten, men jag vet inte om det är en så värst bra idé att göra det, eftersom det finns ett flertal andra funktioner i Windows som är beroende av den och slutar att fungera om inte tjänsten är igång. En av dem är Windows Update.
Aha, ok, får fixa tillbaka det då. Hade ingen aning om vad det var men läste mig fram på nätet att det kunde vara en orsak till seg skrivning till externa hårddiskar. Innan ändringen kunde det ta flera sekunder bara att skapa en ny mapp på en av diskarna. Härlig förklaring, förresten. ;)
 

AFJ

Well-known member
Byta etikett har jag gjort i alla år utan problem.

Att datorn går i strömsparläge är normalt och bör inte kunna ge det här felet.

Att det skulle spela roll i vilken dator man har formaterat en USB-disk i känner jag inte igen. Så länge den är formaterad med en Windows dator bör det inte vara några som helst problem att flytta den till andra datorer.

Det jag funderar lite över är att du har en EFI-partion i din skärmdump på USB-diskarna. Jag har inte superkoll men detta brukar ju vara något som boot-diskar har, inte externt ansluta lagringsdiskar.

Jag kollar t ex på mina diskar här på min bildredigeringsdator. Där har jag tre interna SSD samt en intern mekanisk. Dessutom två anslutna USB-diskar. Samtliga är NTFS-formaterade. Det är bara en av SSD-diskarna som har en EFI-partion, det är systemdisken.
 

Pippo

Well-known member
Byta etikett har jag gjort i alla år utan problem.

Att datorn går i strömsparläge är normalt och bör inte kunna ge det här felet.

Att det skulle spela roll i vilken dator man har formaterat en USB-disk i känner jag inte igen. Så länge den är formaterad med en Windows dator bör det inte vara några som helst problem att flytta den till andra datorer.

Det jag funderar lite över är att du har en EFI-partion i din skärmdump på USB-diskarna. Jag har inte superkoll men detta brukar ju vara något som boot-diskar har, inte externt ansluta lagringsdiskar.

Jag kollar t ex på mina diskar här på min bildredigeringsdator. Där har jag tre interna SSD samt en intern mekanisk. Dessutom två anslutna USB-diskar. Samtliga är NTFS-formaterade. Det är bara en av SSD-diskarna som har en EFI-partion, det är systemdisken.
Problemet är ju att datorn inte går i strömsparläge, utan stängs av helt efter 2h. Där är ju frågan vad som händer med de externa diskarna om man först inte "unmountar" dem?

Vad gäller diskarna är nu båda omformatterade. Båda har nu blivit av med en partition, d.v.s. den som hette "unallocated", men har båda kvar var sin EFI-partition. Har dock ingen aning om varför. Det jag gjorde i diskhantering var först att ta bort partitionen och därefter skapa en ny (new simple volume).

Edit: Hittade förklaringen till de båda EFI-partitionerna. Det har tydligen att göra med att de tidigare var Macformatterade. Jag lyckades ta bort de båda partitionerna och har nu blåst rent diskarna. Tack! :)
 

AFJ

Well-known member
Du skrev att avstängningen sker efter 2 timmar enligt schema. Är du verkligen säker på att den stänger av sig helt?

De vanliga energisparlägena i Windows 10 handlar normalt sett om att gå in i strömsparläge. Det förefaller som datorn är helt avstängd men den ligger liksom och "ruvar". :)

Hur som helst, jag tror inte det är där som problemet ligger. Det händer ju då och då att man drabbas av strömavbrott och annat men så länge disken inte är mitt i en skrivning så brukar det aldrig bli några problem.

Jag tror att felet har något med din EFI-partion att göra.

Möjligen kan det vara något i din BIOS-inställning som påverkar detta.

Men, jag har ingen koll.

Själv brukar jag alltid googla sådana här problem. Sällan är man ensam om problemet och eftersom du har en DELL så finns det goda chanser att någon annan upplevt samma sak. Dell brukar också ha en fungerande support.
 

Pippo

Well-known member
Du skrev att avstängningen sker efter 2 timmar enligt schema. Är du verkligen säker på att den stänger av sig helt?

De vanliga energisparlägena i Windows 10 handlar normalt sett om att gå in i strömsparläge. Det förefaller som datorn är helt avstängd men den ligger liksom och "ruvar". :)

Hur som helst, jag tror inte det är där som problemet ligger. Det händer ju då och då att man drabbas av strömavbrott och annat men så länge disken inte är mitt i en skrivning så brukar det aldrig bli några problem.

Jag tror att felet har något med din EFI-partion att göra.

Möjligen kan det vara något i din BIOS-inställning som påverkar detta.

Men, jag har ingen koll.

Själv brukar jag alltid googla sådana här problem. Sällan är man ensam om problemet och eftersom du har en DELL så finns det goda chanser att någon annan upplevt samma sak. Dell brukar också ha en fungerande support.
Nej, du har helt rätt. Det står att den går i vila, men måste ändå startas om så vad de menar med vila vet jag inte. Tror dock säkert som du skriver att felet haft med EFI-partitionerna att göra, men det lär tiden utvisa. ;)
 

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar