Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Fota landskap, var fokusera!?

Produkter
(logga in för att koppla)

eskil23

Aktiv medlem
Om du kör med 18mm och bländare 11-14 så brukar det mesta bli skarpt, om du fokuserar på ungefär tre meters avstånd. Använder du längre brännvidd så kan du behöva blända ner ännu mer samt fokusera på ett annat avstånd. Det beror på ditt motiv. Visa en bild som du inte riktigt blev nöjd med! Jag tolkar det som att du vill ha ett stort skärpedjup, från förgrund till bakgrund, alltså skärpa över hela bilden. Du kan prova dig fram med olika bländare och fokusavstånd för att se när du får skärpa över hela bilden. :)
Redan med bländare 8 så får man skärpedjup från strax under två meter till oändligheten om man har brännvidden 18 mm.

Nu har tråden redan 3 sidor och det snackas bara om appar, nya objektiv och annat som är obegripligt för den oerfarne, tyvärr ont om pedagogik här...
Okej, dags för lite pedagogik!

"Skärpedjup" är egentligen en illusion. En illusion som bygger på att skärpeplanet skulle ha någon form av tjocklek som beror på inställd bländare. Men skärpeplanet är ett plan och är oändligt tunt. Det går inte att få två olika föremål på olika avstånd från kameran i fokus samtidigt. Det som händer när man bländar ner är att oskärpan i förgrund och bakgrund minskar.

Skälet till att illusionen om skärpedjup har fått fäste (och praktisk användning) kallas oskärpecirkel. Oskärpecirkeln definieras av hur oskarpt något kan tillåtas vara och fortfarande betraktas som skarpt. På den analoga tiden tillämpade man Zeiss formel som sade att oskärpecirkeln är diagonalmåttet på sensorn eller filmrutan delat med 1730. På en DX-kamera som D7000 så skulle oskärpecirkeln då bli 16,5 μm.

Det som ställer till det i den digitala världen är att på en modern högupplöst kamera så är oskärpecirkeln (enligt Zeiss formel) betydligt större än en pixel. Det gör att en bild som skulle klassas som skarp på analog film inte upplevs som lika skarp när den är digital och beskådas i 100% förstoring. Det är ett av skälen till att folk talar nedsättande om "pixel-peepers".

Skälet till att man använder 2/3 regeln är att vid hyperfokalavstånd (dvs när bortre gränsen för skärpedjupet sträcker sig till oändligheten) så är den hitre gränsen för skärpedjupet 2/3 av det avstånd som man fokuserar på.
 
ANNONS