Annons

Köp av prosumer kamera V-1/G3/G5 etc - svårt att välja!

Produkter
(logga in för att koppla)

JGD

Medlem
Hejsan!

Första posten här för mig, verkar vara en mycket trevlig sida, synd att jag inte hittat hit tidigare.

Är egentligen extremt grön inom foto, då jag köpte min allra första kamera nu i Juni. Har aldrig intresserat mig för fotografi innan, tänkte mest att det vore kul och bra att ha en kamera, och vanlig 35mm har jag aldrig varit mycket för alls. Så det fick bli en digital, närmare bestämt en sony dcs p-72.

Valet var mer eller mindre tvunget, då jag hade värdecheck på en affär ute på vischan, som inte hade särskilt stort urval (eller bra priser, för den delen) Hade givetvis kollat upp alla modeller de hade, innan, på nätet, och p-72 var den som genomgående fick bäst omdömen.

Hur som helst, ett par månader och många tusentals kort senare så kan man lugnt säga att jag är rätt såld på foto! :) Insåg efter ett tag att jag skulle växa ur p-72:an, då den inte klarade att göra det jag ville att den skulle göra, på långa vägar. Utan direkta manuella inställningar, och en hel del begränsningar i tekniken, så hamnar man snart i en återvändsgränd, och det är dags för nytt!

Är KLART begränsad av att inte kunna sköta mer "avancerade" saker manuellt, som slutartid, bländare, bildkorrigering etc. Kör p-72an så manuellt det går, har gjort det sedan start, ger inte mycket för autolägen, utom möjligtvis för skärpan då.

Tycker om nattfotografi, och macrofoton. Macro är den rätt jäkla bra på, för det formatet och priset. Men max 2s slutartid, rätt brusig redan från iso 100 och ingen brusreducering kommer man inte långt alls när det börjar skymma. Den har även en hel del störande kromatisk abberation utåt kanterna, måste erkänna att jag är rätt petig med sådant efter att ha suttit och "lusläst" alla testbilder från de flesta nyare kameror från 3k-70k i pris.

Jag behöver en kamera som är väldigt allround, P-72an åker med överallt, så vill helst ha något som är hyfsat kompakt, och får plats i en väska eller i nödfall byxficka/kavajficka etc.

Lite kriterier:

* Pris: helst under 7000:-
* Format: Ska gå att ha i mindre fodral, i nödfall knöla ner den i jackficka/byxficka. Helst runt samma storlek som P-72
* Helt manuella inställningar på alla vis
* Möjlighet att bygga på linser, filter och blixtar.
* 8s+ exponeringstid för nattfotografering
* Bra förutsättningar för "rena" bilder! Så lite iso brus, CA, artefakter etc som möjligt! Vettig optik helt enkelt.
* Dugligt macroläge, helst under 10cm närgräns
* 4+ mpix
* Zoom rätt oviktigt, men säg minst 3x
* Ej utseende som en fickkamera/aps tvålkopp

Kameran kommer som sagt följa med överallt, på krogen, på promenad, badbryggan/sjön, på rena "fotoäventyr" med experimentfoton macro/natt/dag/sport etc (eller försök till dem iaf :) )

Efter att ha letat runt ett tag så har jag bara två egentliga "medtävlande", Sony dcs V-1 och Canon Powershot G3/G5. Har läst tester på dem tills det blödde ur ögonen, så jag borde ha rätt bra koll vad de går för.

Måste erkänna att canon tar en hel del skarpare bilder, bättre avvägda och bättre färg. Var rätt säker på att det skulle bli en G3 (G5 verkar ha på tok för mycket CA, t.om. mitt i bilden, tragiskt på en sån fin kamera), ända tills idag, då jag gick ner till den lokala handlaren och kände o klämde lite på G3, samt provfotade. Vilken koloss! Visst, storlek ger bra bilder, men den här var lite väl extrem. Testade även att tvinga fram de beryktade CA problemen med G-modellerna, satte bländaren på 2.0 och hittade lite roliga kontrastrika områden. Och jovisst, oundviklig CA, även mitt i bilden. Och då ska ändå G5 vara värre!

Har inte sett V-1 "in the flesh" än, men med mått o jämförelsefoton mot just p-72, så är det inte mycket som skiljer i storlek. Det + att den inte är så värst långt efter G3/5 fotokvalitet, samt en del tilltalande funktioner (nightshot - har erfarenhet av detta från morbrorns lånade F-717, laser AF, 30s slutartid, etc) + att jag redan har ett 128 mb kort från P-72, gör så att det börjar väga över rätt tungt till sonys fördel.

har även funderat på Canon s50, men den är så ful att jag inte skulle vilja peta på den med en pinne ens. APS looken ger jag inte 5 öre för, trots de bilderna den tar.

Kanske sitter och svarar på mina egna frågor, men ville höra med er som kan det här, vad kan ni tänkas ha för tips? Skulle gärna vilja ha lite input från någon som äger en V-1, G-modellerna vet jag redan hur bra de är, trots dess brister.

Bästa pris på V-1 verkar vara ca 6100 kr, vilket är mycket billigt för den kameran, i mitt tycke. (dock skulle jag behöva ett neutral density filter, vill fota rinnande vatten, G-mod har ju detta inbyggt)

Så, vad sägs? V-1 eller G3, eller någon annan jag missat?

Tacksam för all info.

Ska lägga upp lite bilder sedan som jag tagit med den nuvarande sonyn, så får vi se om ni kanske dömer mig att stanna i P&S träsket :)

MVH / David
 
Senast ändrad:
Hej,
kanske har du redan kollat in Nikon Coolpix 5400 ock förkastat den. Men, den är behändigare i storlek och vikt än G3, den har en närgräns på 1 cm och en brännvidd på 28-116mm.

/AnnaKarin
 
Synd att du tycker att S50 är så ful och att det yttre har så stor betydelse för dig. Har själv en S45 och känner att den uppfyller de flesta krav du specificerar. Närgränsen är inte bra på S-serien dock. (10cm) Ska du ha bättre kvalitet/funktioner får du nog gå upp i storlek alltså. De modeller du nämner "räknas" som bättre kameror än S45/S50 också och är inte i riktigt sammma prisklass. Titta gärna på min hemsida för att se vad en S45 presterar. www.mpfoto.info.se

Läs tester på CA gällande S45/S50 och andra på www.dpreview.com
 
Om du tycker G3:an är för stor ska du helt klart titta på nya A80. Verkar ha i stort sett samma funktioner, inklusive vridbar LCD i ett klart mindre format. Det som skiljer är att blixtsko saknas, och 3X istället för 4X zoom.

Har själv en A70 som jag är mycket nöjd med, tar bra bilder och har alla inställningsmöjligheter manuellt. men skulle jag köpa idag blev det A80 istället, dels för LCD:n, men framförallt för större CCD med högre upplösning (4 Mpixel)

/Johan
 
G3

Hej!

Efter några månader med en G3 kan jag nästan lova att det inte är kameran för dig. Det är en underbar kamera att fota med men den räcker inte till för att fota med i m¨ånga lägen. Framförallt är autofokusen för slö. Det är också mycket svårt att få närbilder riktigt skarpa och med ett vettigt skärpedjup.

Jag försökte plåta mossa i helgen och av tio bilder hade ingen focus exakt där jag ville den skulle vara :(

När jag för några veckor sedan ville plåta näckrosor så rörde de sig fortare i vattnet än autofocusen han med att focusera :(

Lycka till!

Martin
 
Tack för alla bra tips!

Har kollat in nikon 5400, och visst verkar den bra, men tycker V-1:ans bilder ligger snäppet över i ex. dpreviews recension. Det lilla formatet på V-1 + dess bra prestanda gör nog att det blir en dylik. Ska försöka hinna med att titta in i någon affär och inspektera en sådan, imorgon, blir nog där avgörandet kommer ligga.

a70 är en bra kamera, men lite stubbig, hellre platt och lång, än stubbig och kort. a80 kommer säkert också bli en höjdarkamera för mellanregistret, får fundera lite på detta med.

s45's macro verkar lite vek, som sagt, ca 100mm omfång (jmf med p-72 som jag mätt till 66mm vid 1,3x, och V-1 på ca 55mm som bäst)

Ang G3's autofocus, så var det synd. Märkte inte av det när jag testade den, men koncentrerade mig inte särskilt på det just då heller.

Tänkte passa på och bifoga lite bilder från P-72, så ni får se vad jag lyckats med hittills. Inte mycket, troligtvis, men lär ju vara rätt ok för att ha tvingat en i grunden P&S kamera att göra det :)

Alla bilder är i ISO 100 uteslutande, då det är det enda läge som är användbart över huvud taget. Har nästan vid alla tillfällen haft den inställd på -0,3 Ev också. Alla bilder som är förminskade eller roterade i ps är omsparade i jpg i minst 10. infogade bilderna som länkar för att inte skräpa ner forumet. Då börjar vi.

"Tiden står stilla i 1/800s". Fast inställd fokus på 3.0m för att kunna fånga det minst sagt rörliga målet :) 1,2 mpix orig - vilket de flesta bilder fick bli innan jag skaffade extra minne - synd!.

http://hem.bredband.net/b101012/Bryggbad8.jpg

Nästa kort tog jag på väg hem tidigt en natt, han precis hoppa av bussen, starta kameran, lägga upp den på vapenfodralet som stöd (min huvudhobby är skytte), fokusera och trycka av. Rätt bra resultat. 1.6s slutartid, om jag minns rätt. 1,2 mpix orig.

http://hem.bredband.net/b101012/vantan10.jpg

Svarvlekar hos en god vän. 1/40 s, blixten inställd på låg. Kanske inget höjdarfoto, men rätt snyggt. 1,2 mpix orig.

http://hem.bredband.net/b101012/Svarv3.jpg

En annorlunda vinkel av en av sergelskraporna, tagen i juni nångång. 1,2 mpix orig.

http://hem.bredband.net/b101012/sergelskrapa.jpg

Såg dessa solrosor när jag gick förbi min barndomsskola, och bestämde mig för att knäppa ett par bilder. Blev 65 st innan jag kände mig klar. Här är en av dem. 3,2 mpix förminskad 50%

http://hem.bredband.net/b101012/solros1.jpg

Fångade även en humla som ämnade att sitta stilla länge nog för mig att fånga den. 3,2 mpix förminskad 50%

http://hem.bredband.net/b101012/solros2.jpg

Högsommar på gillöga i ytterskärgården. Satt och lurpassade på den här svalan ett bra tag, innan jag fick en bra bild. "Fläckarna" på himlen är smuts i ett spindelnät. 1,2 mpix low quality, roterad i PS

http://hem.bredband.net/b101012/svala.jpg

Någon hade fått sig en festmåltid på badbryggan. Jag var inte sen att dokumentera. 3,2 mpix förminskad 50%

http://hem.bredband.net/b101012/fiskben.jpg

Ett intressant linjespel jag hittade i ett ögonblick av motivhunger. 3,2 mpix förminskad 50%

http://hem.bredband.net/b101012/vattenlinje.jpg

Slutligen ett macrofoto, mest medtaget för att visa begränsningarna jag var tvungen att stå ut med :) Blomman på bilden vajade i vinden så till den milda grad att jag inte lyckades få en skarp bild på den, då det var för "mörkt" (ingen möjlighet att ställa bländare/slutare) Var tvungen att på sedvanlig väg tvinga upp den i snabbare slutare genom att välja punktljusmätning, och fokusera på den ljusaste punkten på blomman jag kunde hitta. Vips, snabbare slutartid, fast ganska mörk bild. Att "tvinga" kameran till olika slutartider har jag varit tvungen att göra minst någon gång per "session", väldigt irriterande. 3,2 mpix förminskad 50%, roterad i PS.

http://hem.bredband.net/b101012/humla2.jpg

Håll till godo!

/ David
 
Nu har jag gjort mitt inköp...

Efter många långa timmar framför burken, fingranskandes bilder och lusläsandes recensioner och forum + att kajka runt i en massa fotoaffärer och klämma/känna provfota så är valet klart.

Det blev en Canon G3!

Köpte den igår (fotokungen sthlm), men till min stora besvikelse hade den 3 heta pixlar mitt i bilden, oavsett exponeringstid! Vansinnigt och oacceptabelt tyckte jag och åkte nu imorse tillbaka till fotokungen, med farhågan att min sprillans nya älskling skulle åka bort 6 v på reparation. Icke så, då personalen på fotokungen var mycket förstående, uppmärksammade felet och bytte kameran mot en annan, utan knussel! Mycket bra betyg i mina ögon!

Har testfotat lite i dag, och är mer än nöjd, utmärkta bilder, inställningar för alla tänkbara situationer + extra godis som ND filter, är underbart!

G5 var uteslutet pga kompromisser i bildkvalitén (heta pixlar vid långa slutartider, en hel del CA osv, synd!)

V1 var en trevlig kamera, men imho så är den inte av samma kaliber som G3. Dessutom känns den jäkligt plastig och skallrig (låter som en maraccas när man rör på den med linsen utfälld!)

Jag har rätt stora händer, och hålla den lilla lådan V1 var ingen höjdare, så jag offrade mitt storlekskrav. Det, alla G3ans extra funktioner + att G3an faktiskt tar en hel del bättre bilder än V1, avgjorde mitt val.

Slö autofokus... Visst, den är klart långsammare än sony, och verkar ha lite problem på "mellanavstånd" (ca 0,5-1m) i dåligt ljus. Är dock lätt löst, bara att växla till macro. Har hittills inte fått ett enda kort med taskig skärpa, något som var rätt vanligt på min gamla (men svinsnabba) sony.

Programmerbara customlägen (C1, C2) är ju guld värt bara det. Har C1 ställd på F2.0/macro för snabbväxling till macro, och C2 ställd på F2.0/15s för nattbilder.

Nu behöver jag bara lite extra minne och en 250D macrolins, så kan jag börja leka på allvar! =)
 
G5 tycker jag du ska undvika! Vi köpte en på jobbet nyligen och den är ett verkligt bottennapp. Visst är bildkvaliteten tekniskt bra. Men utsnittet i genomsiktssökaren stämmer inte alls med slutliga bilden. Visst får man ofta med mera av motivet med genomsiktssökaren, och det har väl varit ok, men här är inte genomsiktssökaren centrerad mot verkliga bilden! Uselt för en kamera i det prisläget.
 
Nåväl, ska nog bli lätt att undvika den, då jag redan hade köpt en G3? :)

Använder mycket mycket sällan den "vanliga" sökaren när jag fotar, halva grejen med digitalt är ju att man kan se vad man gör i realtid (och efteråt), på LCD:n. Men visst, det stämmer, den optiska sökaren på G modellerna är rätt taskig (och lite skymd av linsen), men det gäller ju allt digitalt överlag.

Vinklingsbar LCD har redan visat sig vara rätt värdefullt när man fotar ur konstiga vinklar.
 
ANNONS