Annons

Lysrör!?

Produkter
(logga in för att koppla)

Martin Crook

Avslutat medlemskap
Jag undrar ifall jag kan använda "kalla" lysrör vid fotografering, som utomhusljus? Får jag ett hemskt grönstick i bilden eller? Vad har "kalla" lysrör respektive "varma" rör för temperaturer (kelvingrader)?

Många frågor på en gång. Någon som sitter på lite information?
Glad för svar!

//Crooken
 
Om du vill veta färgtemperaturen på ett lysrör kan du göra två saker:

Titta på tillverkarens hemsida eller ringa och fråga.
Titta på lysrörets beteckning, ofta kan du hitta en sifferkombination som anger färgtemperaturen, exempelvis 830 på ”varmvita” lysrör. Då vet du att färgtemperaturen är 3000 Kelvin (inga grader, bara Kelvin).

Idealet för fotografering vore ett lysrör med beteckningen 955 men vete tusan om det finns sådana.
9= RA över 90 vilket betyder att färgerna kommer uppfattas likartat av film och öga
55= 5500 Kelvin vilket motsvarar dagsljus.
 
Jag pratade med en fotograf om detta för några veckor sedan. Dom hade i sin ateljé dagsljustempererade lysrör i skrivbordslamporna. Det finns alltså, men jag har inte lyckats hitta igen dessa lysrör någonstans.

/Kent
 
icebear skrev:
Jag pratade med en fotograf om detta för några veckor sedan. Dom hade i sin ateljé dagsljustempererade lysrör i skrivbordslamporna. Det finns alltså, men jag har inte lyckats hitta igen dessa lysrör någonstans.

/Kent

Fast, det där med dagsljustempererade är lurigt.
Många lysrör vill vara dagsljuste... men inte alla är det.
Jag köpte en gång dagsljuslysrör och när jag mätte upp dem var tempen på 8500 kelvin. De var avsedda för akvarium, jag vet inget om fiskar i bur men antar att blå lampor är bra för växtlighet och fiskar.

Kan det vara så att de lysrör de har i lamporna är avsedda för att bedöma bilder?
Då finns det lysrör från Philips med beteckningen 950 som används för just det.
De har en färgtemp av 5000 Kelvin vilket är standard för att bedöma bilder.
 
Mikaels kommentar om Ra är viktig.

Normalt 'glödljus' såväl som dagsljus har ett kontinuerligt spektrum då dom är s.k. "värmestrålande". Lysrör har ett icke kontinuerligt spektrum, och strålar alltså bara på vissa specifika frekvenser/färger. (Det är det som gör att vissa färger ser helkonstiga ut i lysrörsljus.)

Färgtemperatur är egentligen "medelvärdet" eller tyngdpunkten på det kontinuerliga ljus-spektrumet, och är alltså missvisande för icke-kontinuerligt spektrum som för lysrör.

För att då kunna jämföra med dagsljus med mera, har man infört en modell där man mäter hur bra sju(?) olika färger *återges*, jämfört med "dagsljus". Det är det som Ra-indexet säger.

Ett Ra-index på 90 innebär att dessa sju färger återges till 90% rätt (grovt sagt). Ett högre värde, desto mer korrekt återgivande.

En liten utvikning bara. :)
-Christian
 
För ett par år sedan gjorde Celsius (tro det var namnet Tech också) dagsljustempererade lysrör på 1000W.
Posten aviserade att de skulle köpa sådana för sina sorteringscentraler, dels för bättre driftsekonomi och dels en gladare personal.

Har inte hört ngt efter det.
 
Kan det vara så att de lysrör de har i lamporna är avsedda för att bedöma bilder?

Ja det var därför dom hade dessa lysrör. För att bedöma färger på bilder som det ställdes höga krav på. Anledningen till att jag var in och pratade med dom från första början var att se vad dom använde för lampor när dom bedömde påsiktsbilder.

Ska kolla upp philipsröret som du nämner. Låter som att det är precis det jag vill ha. Har inte orkat traggla mig genom deras sidor än.

/Kent
 
ANNONS