Annons

Nikon F4

Betyg


(4.73/5)
(4.32/5)
(4.92/5)
(baserat på 37 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Kent Helgesson
2016-03-08 Kent Helgesson

Att använda: 3 Hållbarhet: 5
PLUS: Bygget , känslan , inga konstiga menyer utan allt finns i form av knappar och vred. 5,6 bilder s.Tyngden är bara till fördel då den ger stadga.
MINUS: Lite knöligt att få på sidogreppet när MB-21:an sitter på. Svårt att se ljusmätaren i sökaren. Riktigt dåligt kan jag tycka. Autofokusen lämnar mycket övrigt att önska med dagens mått mätt.

Fick idag den efterlängtade F4s.
Kameran är i absolut nyskick och låg i originalkartong.
10 rullar tagna enl säljaren och det tror jag på med tanke på vilket skick den är i.
Jag satt och pillade lite i ett par timmar för att försöka
förstå hur den fungerar , och jag är mer än nöjd!
På kartongen står det Nikon F4 s , så jag antar att det är en sån.Har precis fått de första bilderna ...T-Max 400. Kameran levererar exakt som förväntat. Klockrena sv bilder. Jag har nu även testat färgfilm 100 ASA vilket ger mycket bra bilder. Har dock endast en billig Epsonscanner (V370 Photo)
men resultatet är över förväntan med tanke på min enkla utrustning.

Liknande produkter: Allt möjligt

Kundtjänst: Försökte ladda ned en manual från Nikon.se men det går inte...finns inte

Pris: 2000
Fredrik Gustafson
2011-07-27 deregna

Att använda: 3 Hållbarhet: 5
PLUS: Allt. Byggkvalitet, ljusmätning, snabbhet, tuff design.
MINUS: Skulle vara vikten annars inget.

En av världens bästa kameror genom tiderna. Uttrycket "byggd som en stridsvagn" är en klyscha som stämmer bra på den här kameran. Den verkar palla för vad som helst. Har använt den i regn, snö och eländiga förhållanden utan minsta problem.

F4 känns verkligen som ett verktyg och det är vad den är också, detta var en och är en riktig yrkeskamera, byggd för att fungera i alla miljöer och situationer.

För den som inte är van kameran kan den nog kännas komplicerad men när man vet hur den funkar så är den mycket lättjobbad och allt är ganska logiskt. En sak som kan vara lite frustrerande ibland är att kameran är "idiotsäkrad" med små låsknappar till nästan samtliga reglage. Man måste hålla inne eller skjuta åt sidan en spärr samtidigt som man ändrar någon inställning. Det funkar bra men det tar en stund att lära sig.

Kameran är fantastisk MEN det finns anledning till att jag oftare tar med mig min FM istället och det är vikten och storleken. Ska jag släpa runt på något i denna storleken kan jag lika gärna ta min Pentax 67, det blir ingen större skillnad på vikten. Men det är klart att det är helt olika kameror.

Liknande produkter: F3, F5, F100

Köpt hos: privat

Pris: 1500
Chris Vighagen
2011-04-10 Danyael_X

Att använda: 3 Hållbarhet: 5
PLUS: Gedigen, bra system för batterier, det är aldrig ett problem med kräm till kameran. De flesta kontroller är lätta att nå. Kan byta ut pentaprismat mot ett ljusschakt, inte för att jag vet vad det skulle vara bra för men det går och modularitet är alltid ett pluss i min bok.
MINUS: Inte alla kontroller är lätta att använda, du kan bli tvungen att ta kameran från ansiktet när du ska göra vissa operationer innan du är van vid kameran. Men det ger sig snabbt.

Byggd som en pansarvagn, väger också därefter, så det är inte en kamera som tilltalar alla. av någon konstig anledning tycker folk bättre om små lätta kameror men de tänker aldrig på möjligheterna till bodybuilding och konditionsträning som öppnar sig med en F4 i kameraväskan.

Sen är den mindre känslig för vibrationer (funktion av tyngd och gediget bygge) vilket är trevligt vid natt foto eller vid koncert/dicso foto.

Jag har faktiskt använt kameran för att slå in ett spik när jag skulle sätta upp en tavla. Tillsammans med min 300m f/4.5, 85mm f/1.8 AF eller min 24mm f/2.8 som alla är i från Nikons metalliska era, är oslagbar. Socker konny hande fel, ett järnrör fungerar inte alls men en F4 med 85mm slår man definitivt inte bara världen med häpnad, man slår dem gula och blå av avund.

Liknande produkter: F3, F5 samt F6
F3: för konstig kändes som dinudda farbror som du bara träffar på de stora helgerna och som alla gillar men ingen begriper sig på.

F5: Som den äldre killen med skäggstubb i Dressman reklamen som ser gubbsexig ut men hör inte hemma med ungdomarna riktigt, vad gör han där egentligen?

F6: Sexig, ung och helt misslyckad som kamera, liberal art school dropout jämte sina digitala bröder. Fick inte ens vara med i Dressman reklamen mer än ett par gånger. Fantastiskt bra kamera men för dyr och fördelarna väger inte upp jämte de äldre kamerorna köp en F5 istället.

Varför köpte jag en F4: jag gillar metall F5 är plastigare. Jag gillar gediget byggda finmekansiak saker. Och jag fick den i ett paket med en 85mm och en 24mm allt för 3500kr. för 5 år sedan. Ser du ett sånnt paket så köp det.

Köpt hos: Bättre begnagt paket

Pris: 3500
Joakim Jansson
2009-10-01 flygnord

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Byggd som en stridsvagn, håller för allt. Fungerar i alla lägen och exponerar korrekt. Bra ergonomi för mig med normalstora händer för en kille, till skillnad från t.ex D40. STORT plus för alla knappar, deras placering och avsaknaden av menyer.
MINUS: vikten, 1.2 kg. Enda sättet att se att något är fel är den blinkande röda varningslampan, sen får man själv lista ut vad kameran inte tycker är ok.

Jag köpte min F4 på en loppmarknad för 1100 kr. Den var rejält sliten, men fungerade bra enligt den förra ägaren. Efter en tid av egen användning har jag blivit förälskad i detta monster. Den sviker aldrig, fungerar i alla väder och kan användas som tillhygge i slagsmål..

Matrix-ljusmätaren fungerar bra, den har ibland problem att mäta korrekt i motljus men då är ett tips att bara lägga motljuset på 1/4 av bilden, låsa exponeringen och sedan komponera om, då fungerar det som det ska.

Jag älskar att ha knappar för allt på kameran, istället för menyer. Så snart man lärt sig var allt sitter behöver man aldrig släppa sökaren med blicken för att ändra en inställning.

Det största problemet är vikten. Jag har F4s, den vanligaste modellen. Kamerahuset väger 1,2 kg, lika mycket som två D90..

Köpt hos: Loppmarknad

Pris: 1100
Kjell Mesch
2009-07-23 Mesch

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Tålig och über cool
MINUS: Spärrknappen för att ändra filmmatningshastighet är svår att sköta med en hand.

Min första kamera i Pro-segmentet. Klart skön att använda men inte lätt att bära, viktskillnaden mellan lilla (F4) och mellangreppet (F4s) är försumbar tycker jag.

Alla knappar sitter där de ska och sökaren är en gåva från högre makter.

Nikons coolaste som tar absolut störst utbud av objektiv, till och med AF-S funkar.

F4:an har fått en del skit för långsam AF men jag tycker nog att den är minst lika snabb som min D80 och den är en hel hög år yngre. Det gäller både skruv & AF-S objektiv.

Stridvagnskvallité på allt känns det som.

Köpt hos: Fotosidan Recurrent Klarna (White Balance AB)

Pris: 1800
2007-12-15 thaung

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Rejäl, perfekt balaserad, tokbra grepp. Knappar, vred och spakar till alla inställningar istället för massa lcd-pill.
MINUS: Jag vet inte vad det skulle kunna vara. För andra kanske vikten är ett problem men jag har alltid sett det som en positiv egenskap hos kameror. Det blir så mycket stabilare.

Jaha och då har man köpt kameran som får alla andra kameror att kännas som leksaker och förbrukningsvaror. Såhär är det ju meningen att kameror ska kännas och se ut (tycker jag i alla fall)

Liknande produkter: EOS 1 serien.....

Köpt hos: Tradera

Pris: 990
Tomas Lundborg
2007-08-08 tomas_lundborg

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Tung och bra ljusmätning=tar bra bilder. Tyst. Eller snabb om man vill.
MINUS: Autofokusen är lite långsam. På-knappen med val av frammatningshastighet är lite pillig. Något indiskret storlek för ett icke-proffs.

Jag fick med det här huset på en nätauktion för jag ville ha optiken som satt på till min nyinskaffade digitalkamera (en 20 mm AF F2.8).

Det visade sig vara en helt otrolig kamera detta. Underbar att fota med. Den var mycket roligare än digitalkameran...

Jag har nog samma problem som Samuel nedan, att avtrycket är lite okänsligt, det kan gå en bild när man bara vill mäta ljuset. Om jag inte har frammatningshastighet Cs inställd är det också lätt att det blir två bilder på en gång när man vill ha bara en.

Kundtjänst: -

Köpt hos: Kaplans

Pris: 3300
2007-05-03 Foto-Ake

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Har ALLT. Stabil.
MINUS: Tung, långsam autofokus.

Jag har väl nästan slutat ta med vanlig film, men hittade ett fynd på nätauktion. Så blev det ett fynd till... Idag (2007) slumpas husen bort, ofta för under tusenlappen - passa på! Bättre kamera än detta får man inte för de pengarna.

Köpt hos: Nätauktion

Pris: 800
Samuel Andersson
2006-09-10 ektober

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Sökaren, matrix-mätning med gamla objektiv, manuell återspolningsvev, tyst, intuitiv, välbalanserad-underbar att hålla.
MINUS:

Har haft denna kamera ett tag nu. Tidigare hade jag en Nikon F90 (har den kvar men den känns klumpig att jobba med jämfört med F4). Den senaste tiden har jag mest använt gamla manuella AI-objektiv, 55/2.8 macro och 20/3.5. Att jobba med manuell fokus och bländarförval på denna kamera funkar väldigt intuitivt för mig och kameran är en dröm att jobba med. Trots sin imponerande storlek så tänker man inte på hur stor den är när man jobbar med den, den är så välbalanserad (t.o.m bättre än F5 anser jag). Sökaren är helt fantastisk, likaså sökarinformationen (både positivt och negativt med att ha informationen runt hela sökarbilden och inte bara koncentrerat till en rad under sökaren, mest positivt anser jag). Autofokusen är sådär, lite för osäker och det är synd att det inte är en korssensor i mitten. Jag undrar dock hur många hästkrafter AF-motorn i huset har, det känns ordentligt i kameran när den vrider till. Den är mycket tystare än jag trodde, spegeln och slutaren är väl dämpad och med "continuos-silent" så är den väldigt tyst (framdragningen i princip ljudlös).
Även om ljusmätningen är gammal så exponerar den i princip perfekt och jag tror inte det är någon större skillnad i resultat mellan F4 och nyare Nikonkameror.

Avtrycket är dock inte helt lyckat (bättre på F90), kanske är det utslitet men det är svårt att veta hur djupt man ska trycka för att ta en bild, men det är väl en vanesak.

Vädertätningen verkar som den inte är jättebra enligt andra bedömmare (dessutom gamla tätningar vid det här laget) så det är nog bäst att undvika regn (dessutom finns det väl inte så många objektiv som klarar regn)

Jag trodde tidigare att just "continuos silent" var trasigt, men det visade sig att det var batterierna som var för dåliga. Med nya fräscha uppladdningsbara batterier så funkade det bra igen.

Sammanfattningsvis kan man säga att det är en modern kamera men som har den där lusten att fotografera inbyggd i sig som finns i många gamla klassiska kameror men som tyvärr inte riktigt återfinns i nyare kameror (kan ha att göra med alla rattar och vred istället för ratt+knapp och lcd-skärm).

Liknande produkter: F100, F5

Köpt hos: Begagnad

Pris: 2500
Thomas Eriksson
2006-02-04 esbtse

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Manuella vred där du kan ställa in allt Tål allt utom ihållande rengn En av nikons känsligaste ljusmätare Har F4E vilken gör den tålig i kyla på -30grader
MINUS: Långsam autofokus Svårt att använda upplättningsblixt ej vattentät Har bara slutartider till 4s

Gedigen, tung kamera
Bra kamera för glasögon.
Kan fälla upp spegel, sluta okularet osv. En kamera perfekt för långa tider.

Liknande produkter: F5 men den har en sämre ljusmätare

Kundtjänst: Värdelös . Gå till Lasse

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 7500
volker kelm
2005-08-21 volker

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: för mina behov en nästintill perfekt kamera
MINUS: lite tung och klumpig kanske

Jag använder kameran uteslutande med manuella objektiv, så kritiken om långsamheten gäller inte för min del. annars är kameran välgenomtänkt ergonomisk och utrustat med en av dom bästa sökarna som finns. Sökarinformationen är nästan perfekt, det skulle vara bättre om allt fanns på samma sida av sökarbilden. Sökaren visar 100% av bilden som på alla proffshus.
Än så länge är detta här enda kameran med plastkåpa som verkar hålla tuffa tag.
Kameran är förhållandevis tyst

Liknande produkter: Nikon F3, Nikon F801

Kundtjänst: Jag har en hel del kameror hemma och ringar gärna nån kundtjänst om någon går sönder. Nuförtiden skickar jag bara om teknikern är beredd att tala lite med mig om amerans teknik och vanliga fel. Det verkar vara helt omöjligt på dom flesta ställen. ntingen saknas det kompetens eller viljan att prata med kunderna. Enda stället som finns kvar som har mitt fulla förtroende är Nikon Service i Hamburg. Dit kan man ringa och prata med en tekniker och vanligtvis har han diagnosen och reparationskostnader till hands efter ett tag. Det gäller till och med ikke Nikon-kameror.

Köpt hos: Tradera

Pris: 3000
2005-04-17 mixon

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Kompatibel med manuella objektiv, fin sökare, PC-synk, 1/250s blixtsynk, spegeluppfällning.
MINUS: Tung, långsam autofokus.

Stabil kamera som inte har svikit mig en enda gång. Finns dock några saker som jag saknar. Lås av mätmetod på standardsökaren, läget mellan spot-, matrix- och centrummätning ändras lätt omedvetet. Lås av exponeringslås när spegeluppfällning används hade varit praktiskt. Information om vilket ISO-tal som kameran väljer vid DX-inställning fås bara via extern blixt . 1/3-steg samt längre tider än 4s på tidsratten hade varit bra. Med blixt, batteripack och tungt tele blir vikten påtaglig.
2005-04-15 Oste

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Robust. Härlig känsla att använda. Stabil. Tål fukt.
MINUS: Stor och tung.

Jag har svårt att tänka mig att jag kommer att uppskatta någon annan kamera lika mycket som F4:an. Reglagen, sökaren allt är toppen. Jag kan inte komma på något som skulle vara negativt, förutom att den kan kännas lite tung vid vissa tillfällen.

Liknande produkter: Jag har en Minolta dynax 3xi, men den går inte att jämföra med F4:an.

Kundtjänst: Nope. Är det någon F4:a-ägare som behövt kontakta service? =)
Sture Elgh
2005-03-09 Sture E.

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Mycket välbyggd, underbar ljusmätning, snabb, matrixmätning med manuella objektiv. En gedigen kamera med en härlig tyngd,
MINUS: Skulle väl vara alla spärrarna...

Har gått över från Canon till Nikon (F3 och F4) och tycker att jäklar, nu snackar vi fotografering, knappar och vred, inte så mkt programmerat. Med manuella fasta ais-gluggar till kameran fungerar den ypperligt på tidsautomatik. Dessutom mäter kameran fokuseringen genom dessa och du får en ljusindikering vid rätt inställning.
Min kamera är enl www.nikonians.org den första modellen från sept 1987 och den är i nyskick både ut och invändigt! Snacka om kvalitet. Tung som en cementsäck, gedigen som en pansarvagn och helt enkelt underbart analog.
De olika motorerna/batteripacken/vertikalgreppen MB-21 resp MB-23 är även dessa väl ergonomiskt utformade. Har du ett stort tungt objektiv till så balanserar MB-23 upp detta utmärkt.
Sedan jag skrev ovan text har jag sålt av min F4, men nu har jag varit tvungen att skaffa en igen. Har man en gång haft en F4 så kan man inte vara utan den! Även om den med dagens mått mätt har hamnat lite på efterkälken vad gäller uppdatering och funktioner så finns det nog ingen som slår den i långa loppet.

Liknande produkter: Nikon F3 möjligtvis. Vill du ha en kamera där du ställer in allt med vred istället för digitala inställningar, då har du kommit helt rätt.

Kundtjänst: Nikon Sverige, ren skitservice!
Dom var inte villiga att hjälpa till med vare sig förklaringar eller instruktionsbok. Detta gjorde dock en medlem här på Fotosidan åt mig! Tack så mycket för all hjälp, Bxxxx Bxxxxxx.

Köpt hos: Privat

Pris: 1700
Petter Dahlström
2005-02-26 Analog_88

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Lättanvänd, tydliga reglage, bra sökare, hållbar. Tycker inte att autofokusen är slö alls som många andra säger.
MINUS: Kanske aningens tung att bära på, men när man väl har den för ögat så är vikten nästan bara ett plus

bytte upp mig till en f4 från en olympus om 1:a. Det blev en ganska stor omställning viktmässigt, men det är inget jag bryr mig om så mycket.
Fick tag i en praktiskt taget oanvänd kamera från en fotofirma som använt den som reservkamera. Tyngden ger en känsla av kvalitet tycker jag, och jag köpte just en f4 därför att det var den enda hyffsat nya kameran som hade mekaniska reglage och inte displayer.

Kikade också på en Canon 1n, men tyckte inte om displayerna.

Kundtjänst: har inte behövts

Köpt hos: Privat
Magnus Svensson
2005-02-06 Magnusjsvensson

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Robust,exponering, placering av reglage, mm.mm
MINUS: Tung som bly!

Detta är vad som kännetecknar en äkta Nikon kvalitét in i minsta detalj. Detta är enligt mitt tycke deras bästa kamera.Jag har haft denna klump runt halsen både i Amazonas samt Afrikas savanner eller på tropiska öar i fuktigt klimat. Lättarbetad med logiskt placerade reglage. Autofokus funkar OK även om den ligger efter dagens teknik.
Exponerar mycket jämnt även om F5an är vassare.
När denna kameran lanserades 1989 var den kungen över alla 35mm . Den funkar givetvis precis som F3 och alla äldre Nikon hus med hela Nikons underbara objektiv system.
Du kan köpa denna klassiker för en mycket rimlig slant om ditt ego kan avstå från senaste tekniken.Detta är fortfarande en modern kamera. Utseende är inte det viktigaste på en kamera men jag tycker den är vacker ungerfär som en välbygd kvinna med fylliga former speciellt med MB 23 batteripack.
Jag har ägt 2 F4:or och bägge funkar kanon, har idag den ena kvar som jag givetvis aldrig säljer.

Köpt hos: Privat 1993

Pris: 10000
Niklas Löfmark
2004-10-10 NtR

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Gedigen, allt sitter där det ska, inga menyer.
MINUS: Tja, tung?

Har alltid haft manuella kameror tidigare, men när jag klämde på den här hittade jag allt jag ville ha på rätt plats och med eget reglage, så då blev valet lätt.

Liknande produkter: Eos 1
Leif Pettersson
2004-08-03 leffep

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Outslitlig och härlig känsla
MINUS: Tung

Jag har haft många kameror, men ingen har kommit upp i den härliga känslan av kvalitet och tyngd som F4:an med MB-23 monterad. En njutning att trycka av en bild.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 4000
Tobias Lundgren
2004-06-12 T-Max 400

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Allt!
MINUS: Ingen korslagd af-sensor.

Underbar kamera. Älskade den. Tyvärr kör jag inte film utan digitalt nu.

Mitt ex hade gått 300rullar per år i MÅNGA år när jag köpte den. Men den fungerade lika bra för det.

Enda produkten som kan plockas ned i lika många delar och har samma höga passform är min Sig Neuhausen-pistol från 1954!

Liknande produkter: Klämde på Canon Eos 5 men blev bortskrämd av plasten!

Kundtjänst: Nikon kollade den på fotomässan (1995?). De sa att den hade somsagt gått ca 11000 exponeringar per ÅR *lol*

Köpt hos: Voxon

Pris: 6000
Erik Ringhede
2004-06-07 volodja

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Stryktålig arbetshäst.
MINUS: Tung och lite väl stor.

Det här var den kamera jag drömde om när jag började fotografera 1996. När jag sedan fick tag på ett begagnat exemplar fyra år senare, kändes det som om jag hade hittat hem. Den är ganska tyst och bekväm att arbeta med. Reglagen är enkla och tydliga. Sökaren är, som någon tidigare recensent uttryckte det, något man lätt blir bortskämd med. Speciellt för glasögonbärare. Det är mycket lätt att se i den.

Det är en hållbar kamera. Jag har tappat den från bord och lite olika ställen utan att jag märkt några skador. Det enda som hänt är att gummiklädseln fått någon tillfällig repa, eller att motljusskyddet på objektivet har lossnat.

Till nackdelarna kan jag känna att jag som flanerande dagboksfotograf, upplever kameran som lite väl stor och märkbar.

Liknande produkter: Jag hade en Nikon F3 innan. Med motor.

Köpt hos: Cyberphoto

Köpt hos: på köp och säljavdelningen.

Pris: 7000
2004-04-03 Melker Humala

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: gedigen, bra ljusmätning, snabb, matrixmätning med manuella gluggar, kompatibel med Af-s optik. manuell returspolning om man vill, min lämnar filmfliken ute.
MINUS: i tyngsta laget, inte kompatibel med G-optik, stöder inte VR. trött af med längre gluggar utan Af-s (trött inte kass) liten sökarbild för att focusera manuellt.

Köpte min F4s 1995. En gammal antagligen presskörd men den har aldrig strulat. Jag skulle vilja ha det mindre batteripacket också för de tillfällen man vill resa lätt. En stor fördel är att den går på vanliga AA-batterier istället för dyra lithium. Jag kör min på laddbara NiMh från biltema och det fungerar bra.

Liknande produkter: F3 men jag fick ett så bra pris på F4:an så det blev den istället.

Köpt hos: madeco

Pris: 6000
2004-02-15 carlegrundh

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Helt enkelt fantastisk bildmaskin
MINUS: Skulle kanske vara tyngden då!

En kamera man inte kan sluta älska, fingrana sitter just dör knapparna sitter och man behöver inte nån gång ta den från ögat.Sålde min för några år sedan, och har saknat den sen dess.Ska ha en snart igen!

Liknande produkter: RTS II eller RTS III

Kundtjänst: Hade en gång en slutarskada+diverse, men det fixade Nikon utan mankemang. Tack!

Köpt hos: Nybro foto

Pris: 15000
Pontus Gustavsson
2004-01-29 Pongu

Att använda: 5 Hållbarhet: 3
PLUS: Har alla funktioner jag behöver. Effektivt tätad och robust konstruktion (se dock nedan). Matrix-mäter med manuella objektiv. Ergonomisk för storhänta (förutom lillfingret, var sätter ni det?). Ingen display som går sönder.
MINUS: Sökarhuset är tillverkat av tunn plast och tål inte en smäll på fel ställe. Spegeluppfällningen en aning långsam att använda.

En kamera som jag tycker otroligt mycket om. Perfekt för manuella objektiv, men fungerar bra även med AF, t o m AF-S. Har alla funktioner jag någonsin behövt. Snygg, ergonomisk. Grymt ljusmätningsomfång. Snabb frammatning (MB-21). Älskar den här kameran, men funderar ändå att byta den mot en F3 i titan, pga den klena sökaren som jag snabbt spräckte. Har nu en sportsökare i helt skick, som är mycket skön att använda. Man förlorar matrix, men jag föredrar ändå att evaluera mätningen själv.

Kundtjänst: Nikon tog några veckor på sig att reparera sökaren, men det var inte farligt dyrt, tack vare min eminenta fotohandlares prutande...

Köpt hos: Expert Fromholtz, Linköping

Pris: 4500
2004-01-29 Beemer

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Mycket gedigen, bra spärrade reglage. MB21:an gör att folk med stora händer (jag) får ett bra grepp om kameran.
MINUS: Vikten förstås.

Mycket stryktålig, häromdagen halkade jag och landade på handen som höll F4:an. Handen fick lite skrubbsår, kameran bara ruskade på sig och såg glad ut.:-)

Köpt hos: Privat
2004-01-05 Henrik_E

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Gedigen, intuitivt placerade reglage.
MINUS: Tung med MB23 eller MB21.

Kameran ligger mycket bra i handen, alla knappar och rattar sitter där de ska. Det enda Nikonhuset som kan matrismäta även med AI/AIs (ej AI-konverterade, dock). Man kan till och med köra med icke AI-konvererade gluggar om man kan tänka sig att mäta ljuset med stopped down metering. Den har anslutning för vanlig trådutlösare, såväl som för Nikons elektriska version. Sökaren blir man bortskämd av, den är ljus och visar 100% av bilden. Helt ok i fokushastighet så länge man använder objektiv med egen fokusmotor. Sätter man på MB20 så blir den mycket mindre och smidigare än med MB21/MB23, inte så farligt tung alls tycker jag. Däremot blir spänningen för låg med MB20 och NiMH-batterier, så kameran stänger av ljusmätaren direkt man släpper avtryckaren, vilket är kamerans sätt att signalera att batterierna håller på att ta slut.
En nackdel är att man bara har tillgång till spotmätare om man inte använder standardsökaren utan t. ex. ljusshaktsökaren.

Liknande produkter: F3

Köpt hos: privat

Pris: 8100
Magnus Garpedal
2003-12-15 Mankan G

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Fantastisk känsla, nästan lite magisk
MINUS: Omodern i layouten jämfört med de moderna moderna

Älskar denna kamera. Stridsvagnslik i konstruktionen. Kan den gå sönder? Dock måste man ha lite av ormfingrar för att nå alla reglage. Helt klart är att de moderna modellerna är bättre ergonomiskt men vilken känsla!!!!!!! Fantastisk.

Liknande produkter: F3, F5, F100, F90
Bo Sjöstrand
2003-11-03 Tassan

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Allt!
MINUS: Reglaget S-C-M som är det enda som INTE har någon spärr och alltså råkar jag oavsiktligt ställa om det ibland.

Nikon är alltid Nikon......

(Köp en; Jag har en själv!)

Kundtjänst: PERFEKT!

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 6000
paul innergård
2003-08-17 Palletheking

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Suverän kompabilitet med manuella objektiv, Mycket ergonomiskt utformad, Enkelt handhavande utan onödiga o förvirrande finesser. bra ljusmätning, mycket ljus och fin sökarbild, robust och driftsäker.
MINUS: Finns inga i mina ögon.

En basic kamera som har allt man behöver utan irriterande krims krams, något som saknar motstycke på dagens marknad. Många hävdar att autofocusen skulle vara långsam. Jag håller inte med, den är inte lika snabb som dagens toppmodeller men jag tror inte det finns någon som kan focusera snabbare manuellt. Skulle det mot förmodan finnas det så kan den personen glädjas åt att F4:an lämpar sig alldeles utmärkt för manuellt handhavande med sin ljusa klara sökare och bombsäkra elektroniska avståndsmätare. Ett av dess finaste och mest unika varumärke är att den ger matrixmätning med manuella objektiv, det måste vara fler än jag som saknar det på dagens toppmodeller. Personligen blandar jag själv friskt mellan autofocus och manuell focusering vilket ger många rullar film per batteripack. I mina ögon den bästa kameran Nikon gjort hittills.
Torvald Netterby
2003-07-16 torre

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Fantastiskt verktyg som ligger perfekt i mina händer. Har matrix-mätning med manuella objektiv.
MINUS: TUNG! Med ett 80-200 och blixt orkar man knappt köra på frihand.

Har enligt min mening allt man kan kräva av en kamera (OK autofokusen är lite långsam, men inte extremt) Spegeluppfällning. Bra sökare. Tack vare den stabila konstruktionen blir det väldigt lite skakningsoskärpa när man plåtar på frihand. Tålig i kyla. SNYGG! Ligger faktiskt riktigt bra i handen även med det lilla (MB-20) greppet. Bra exponering. Lättanvänd-Vem som helst kan fotografera med en F4!

Kundtjänst: Bra

Köpt hos: Privat
Johan Bouveng
2003-07-01 guppyfisk

Att använda: 3 Hållbarhet: 5
PLUS: Tålig, robust, stabil.
MINUS: Tung, klumpig.

Enligt mig en av dom bästa 35mm som fanns på tiden då det begav sig, är fortfarande en mycket kompetent kamera. Den går inte att slita ut, min har 500.000+ exponeringar, den går inte att döda.

Liknande produkter: Canon F1 är ett alternativ, eller EOS1.

Kundtjänst: Har aldrig behövt någon.

Köpt hos: Privat

Pris: 10000
Peter Strehlenert
2003-06-27 Strehlenert

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: En Nikon F4 helt enkelt!
MINUS:

Vilken kamera. Ligger som formgjuten i handen. Tung, gedigen och mycket hållbar. Köpte min begagnad för 4000 kr... värt varenda krona!
2003-05-15 Mr.M

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: MKT hållbar... håller förmodligen att slå ihjäl folk med!
MINUS: Något tung och lite klumpig i vissa lägen!



Köpt hos: Lånad av kompisen som köpte den på FN-tjänst i Libanon.
Andreas Belanner
2003-02-28 belanner

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Ordentlig, robust och hållbar.
MINUS: Hittar inga dåliga egenskaper, tycker faktiskt inte att den väger för mycket trots att jag har MB-23:an.

Klassisk kamera som kommer att hålla ett bra tag till.

Kundtjänst: Ej behövt kundservice än.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 9000
Peter Horvath
2003-02-28 Peterhop

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Robust, Stabil, Fantastiskt skön att fota med
MINUS: ?. Hoppas att det finns reservdelar länge till.

Det bästa betyg man kan ge en kamera är om längtar att gå ut och ta bilder med den bara för är den är så skön att totografera med. Den ligger underbart i handen, alla kontroller nås instinktivt och naturligt. 100% sökare. Då jag ej använder den många timmar i sträck så uppfattar jag vikten som ett plus. Antagligen den mest kompatibla Nikon som byggts. Tar alla Nikons objektiv i stort sett. F4:an och min D100 kompletterar varandra perfekt.

Liknande produkter: Dynax 7, EOS 3

Köpt hos: fotoelektronik Malmö

Pris: 5000
Jim Heikkinen
2002-08-19 jimh

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Gedigen pjäs som klarar det mesta
MINUS: Bara slutartider i hela steg

Nikon F4 är en gedigen pjäs och en mycket trevliga kamera att arbeta med. Den har det mesta som behövs, en mycket bra sökare, spotmätning, spegeluppfällning, skärpedjupskontroll och utbytbara sökare. Den har en mycket trevlig ljusmätare som visar +/- 2 steg i sökaren, ovärderligt när man undersöker motivets kontrastomfång. Och med de priser den går att köpa för idag är den ett veritabelt fynd.

Den enda olägenheten är att det är lite glest mellan slutartiderna och att exponeringskompensationen inte funkar i manuellt läge. Tiderna går i hela steg så det blir mycket rattande med bländaren i mellanlägen. Sen kan jag tycka att det är lite overkill att ha spärrar på samtliga reglage, de kräver en del träning för att gå att manövrera med en hand.
Calle Slättengren
2001-10-07 Calle S

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Stridsvagn;tål det mesta, tung och stabil, rattar (inga menyer eller displayer), gamla gluggar och tillbehör funkar, suverän sökare.
MINUS: AF? Vad är det?

Arbetshäst! Har haft mina två F4:or i över 10 år. Har nog gått 16 miljoner filmer. Autofokus använder jag inte, kanske pga att den är ganska slö, men jag kör inte AF på nyare kameror heller. Mäter alltid ljuset manuellt med centrumvägt, men det finns spot om man gillar det. Man köper inte en F4 för finesserna, utan för att den håller. Ingen semesterkamera dock, tung och otymplig. Perfekt när du har den för ögat, en plåga på axeln.

Kundtjänst: Mycket bra service, Nikon är hjälpsamma, snabba och kunniga.

Köpt hos: Privat
Martin Andersson
2001-10-03 Anderzon

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Robust, bra kvalitet och logisk.
MINUS: Autofocusen var nog snabb när den kom. (1988) Nu känns den rätt trött.

Har haft min F4e i 4år. Exponeringen krånglade skickade den till Nikon och fick det fixat. Mycket bra och logisk kamera med hyfsad prestanda. Ett bra köp, Ganska tung, men det går ju att banta ner den med ett MB-20 pack. Exponerar bra efter servicen. Mycket begangnad optik på marknaden.
Köp en nyservad och du har en fin kamera.

EDIT: 2005-03-27
Sålde denna kamera 2003, men har nu köpt en igen (2000kr) i bra skick... bara för att köra lite dia igen :) Gillar verkligen denna mycket hållbara kamera!!!

Liknande produkter: F90x & F100

Kundtjänst: Mycket bra!

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 8500
ANNONS