Canon Eos 1Ds Mark II

Betyg


(5/5)

Summmering

Fullformat, 16,8 Megapixel, tätade knappar mm2013-12-07 Jockekniv


Att använda: 2 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildkvalitén,Hållbarheten,Fokuspunkterna
MINUS: Liten LCD skärm, Inget inbyggt rengöringssystem

Har fotat med min Canon EOS 40D ett antal månader nu och ville sen uppgradera mig till en fullformatskamera. Det stod mellan 5D Mark II och Canon EOS 1Ds Mark II

Anledningen varför jag just valde 1Ds Mark II var för att den här kameran tål verkligen allting den är verkligen byggd som en pansarvagn + att jag hörde att den hade 45 fokuspunkter vilket är väldigt bra speciellt om man ska fota sport eller fåglar!

Visst skulle det vara ännu bättre om LCD skärmen skulle varit ungefär lika stor som den är på 1Ds Mark III o sen Canons rengöringssystem på systemkameran, det hade varit toppen!

Annars så är jag jättenöjd med min 1Ds Mark II den här kameran kostade ju som sagt 80.000 kr för 9 år sen o titta idag fick man den för 5500 kr begagnad!

Man behöver inte alltid köpa nytt begagnat går lika bra!

Liknande produkter: Canon EOS 5D Mark II

Pris: 5500
2012-07-10 jondanielsson


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Vikt, byggkvalité, bildkvalité, pålitlighet, autofokus, ljusmätning, vädertätning som tål i princip allt förutom dykning. Största pluset är dagens beg-pris.
MINUS: Vikt, krav på optik, skrivhastighet och buffert. Den röda lampan lyser bra länge efter ett par bilder.

Underbar kamera. Kollade efter begagnat, men tyckte att 5D mark II låg något högt i pris. Autofokusen på femman samt avsaknaden av extrem tålighet fick mig att titta mot denna kamera.

Jag har inte ångrat mig en sekund. Den är tung. Men i gengäld är den väldigt balanserad även med tyngre optik (70-200, 2.8 IS) och kameran är byggd att tåla i princip allt. Byggkvalitén är helt sjukt bra. Gick en fjällvandring i helgen, där kameran blev utsatt för blåst, regn, fukt, ännu mer regn. Vid något tillfälle fick autofokusen svårt pga att det rann på linsen, det rann också vatten på huset men inga problem med det.

Bildkvalitén är enligt mig väldigt bra. Nyare kameror har fler pixlar, men på lägre ISO, där bilden inte ska tryckas upp till tapeter – då finns det liten skillnad att se. Möjligen är det synd att kameran inte hanterar färger i 14 bitar, vilket hade förenklat återhämtning av högdagrar och skuggor.

Huset ställer krav på optik. Sätter man på skit syns det ganska snabbt. Mitt 24-70 sitter på nästan jämt. Oerhört fin skärpa, oskärpa och balans.

Kameran idag ksoatr cirka 8000 kronor begagnad. För det priset anser jag kameran vara bland den mest privärda på marknaden. Jag förstår inte folk som köper nya, skräphus till samma pengar när begagnadmarknaden för proffskameror är så gynnsam.

Vissa klagar på displayen. Jag kan hålla med om att den inte är i världsklass, men den duger väl för att kolla komposition, och få en inblick i bilden. Exponeringen med huset är i princip alltid klockren, och man lär sig snabbt när det är läge att underexponera och överexponera något. Att inte skärmen tillåter att se exakt om fokus är uppnådd eller inte är ingen större miss enligt mig, då den i 97 av 100 fall faktiskt ligger rätt.

Batteritekniken i kameran är något gammelmodig. Tunga, med föråldrad teknik, men kameran är också ganska gammal. Fördelen är dock att batteritypen är densamme som för 1D mark II, vilket gör att man kan köpa ett reservhus, samt 2 batterier för cirka 4000 kronor begagnat. Enligt mig som hittat. Menysystemet är något gammalt, men verkligen inte begränsande. Jag tycker inte heller att två-knapps-nedtryckningen som krävs för många ändringar är direkt jobbig heller. ISO ändrar man snabbt och enkelt vilket som enligt mig. SÅ mycket mer änridngar gör jag sällan på vänster flank, förutom blixtkompensation.

Kameran har lyft min fotoupplevelse extremt. Jag slipper bry mg om väder och vind, den är lite tung att bära på emn resultaten när man börjar bildbehandla blir helt fantastiska. Har du penagr över, vill ha husets kvalité, inte behöver film och högt ISO – då är det den bästa kameran till den pengen man kan komma över.

Pris: 8000
2012-05-05 Nooberman


Att använda: 3 Hållbarhet: 5
PLUS: Ergonomi, Bildkvalitet, vitbalans, ljusmätning, Autofokus. Driftsäkerhet, och konstruktion, i klass med militär standard.
MINUS: 3-knapps kombinationerna kan vara svåra att hålla reda på. Program för kamerastyrning fungerar inte i 64bit system. Sensor har något begränsat dynamiskt omfång.

Trots att 1Ds mark II kom i slutet på 2004 så slår den många nyare kameror när det gäller bildkvalitet.
Display och menyer är anno 2004 och är således inte i klass med nyare modeller.
Man lär sig snabbt de viktigaste knapp-kombinationerna, men när man ska göra något ovant måste man tyda symbolerna.
Man kan inte, i praktiken, granska bilderna med den inbyggda displayen men samtidigt så blir bilderna nästan alltid perfekta.
Sökaren är gudomlig - att fånga snabba rörelser, fordon, fåglar, whatever - är otroligt enkelt och man klarar justera det mesta utan att släppa blicken genom sökaren! Att följa ett snabbt föremål är en barnlek med 1Ds mkII.
Autofokusen saknar dagens lull-lull men fungerar extremt bra!

I händerna känns kameran som ett fulländat verktyg och bilderna blir i de flesta fall, extremt bra!

Sensorns något begränsade dynamiskt omfång gör att man inte kan lyfta skuggor hur som helst...

Köpt hos: Privat 2010

Pris: 13000
2012-03-20 Rikard Strand


Att använda: 2 Hållbarhet: 5
PLUS: Bilderna . Stryktålig
MINUS: Menyerna

Grymt bra kamera med grymt svåra menyer .
Känns lite tung att konka med sig i skogen en hel dag men den producerar bilder som gör det väl värt . Valde mellan den och en 5 d mark 2 men tog denna då jag hört att den var byggd som en stridsvagn ( och lite billigare ) . Har inte ångrat det en sekund
2012-02-05 Fredrik Backman


Att använda: 2 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildkvalitet, autofokus, byggkvalitet
MINUS: Menyer, skärm, buffertstorlek

Superbra bildkvalitet och byggd som en stridsvagn. Är svår att använda, har urdålig skärm, komplicerade menyval etc, men när väl bildfilerna kommer ut blir man oftast jättenöjd.

Om man inte bryr sig om vikten skulle jag rekommendera denna framför gamla 5D för den som vill gå över till fullformat för billigt pris (jag har haft båda).

Pris: 8500
2010-12-11 Betacam_SP


Att använda: 2 Hållbarhet: 5
PLUS: Fullformat, 16,7mp, en pansarvagn mkt bra batterikapacitet, 2 minneskortsplatser
MINUS: Svåra menyjusteringar, tung att bära en hel dag

En superb kamera

Liknande produkter: Eos 5d
2010-10-08 bländarnisse


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: bildkvaliten
MINUS: menynavigeringen lite omständig

ligger bra i handen,gillar lite tyngre kameror,bildkvaliten är väl så bra som ds mkIII,ser inte någon större skillnad. c:a 5000 exp

Liknande produkter: 1d mk4

Köpt hos: volk photo usa

Pris: 14000
2010-04-08 Emil Larson


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Allt förutom ....
MINUS: ... skärmen & att jag aldrig kommer gå ifrån Fullformat + L-objektiv..

Perfekt instegskamera för oss yngre som vill börja med fullformat!

Jag behöver inte skriva mer än vad alla nedanstående har gjort!

Helt perfekt kamera!

När jag köpte min hade den gått 15 000 exponeringar. Prutade ner den med hela 5000 kr ;)

Liknande produkter: Canon EOS 5D MKII
Canon EOS 1Ds MKIII
Canon EOS 5D
Canon EOS 1Ds

Köpt hos: Privat

Pris: 11000
2009-10-26 Freddyfred


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildkvalitet
MINUS: Skarmen

Kopte denna begagnad for att testa FF sensor. Har tidigare anvant 40D. Jag maste saga att jag ar MYCKET nojd med denna kamera. Trodde forst den skulle kannas for stor men efter att ha anvant den ett par dagar kanns den helt ratt i handen.
Bilderna blir krispiga och klara och detaljer syns mycket battre (samma objektiv) an om man jamfor med 40D's mindre sensor. Visst skarmen visar inte skarpheten i bilderna men man kan anda urskilja om saker ar i fokus eller ej.
Fantastiskt nojd!
2008-11-15 almanakis


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Vitbalansen, upplösningen, rejäl, och överlägsen bildkvalité
MINUS: Finns ju egentligen inget förutom att skärmen visar ju ingen skärpa i princip när man zoomar in, och att menyerna är krångliga.

Den här kameran är absolut det bästa man kan fota med!!!
Har tidigare plåtat med 20d och 40d, jag tyckte tidigare att dessa var fina kameror, men nu när man plåtat med denna så kan man inte förstå att skillnaden och kvaliten är så enorm.

visst den är lite krånglig i menyerna och att det är 2-handsfattning på minsta lilla inställning, men det är värt lite krångel med denna bildkvalité. Skärmen gör inte rättvisa på bilderna, det blir ingen riktig skärpa på bilderna när man zoomar in för att granska.

Gjorde mitt första studiojobb med denna kameran idag tillsammans med ett 50mm 1.8, jag ställde in vitbalansen efter mina blixtar och när jag fick upp bilderna i datorn så kan jag för en gångs skull känna mig riktigt nöjd, och med det menar jag att jag behöver verkligen inte redigera bilderna!

Helt makalöst!

Liknande produkter: 1ds Mark III

Köpt hos: Privat,

Pris: 14000
2008-02-11 Lasse Hafner


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: ultimata maskinen
MINUS: ??

Helt underbar maskin, tar snorfina bilder, övergången mellan skärpa och oskärpa blir generellt bra samt färgerna och vitbalansen är suveräna!! Behövs inte mkt "tweekande" med bilderna i datorn.

Liknande produkter: finns inga..
2007-11-23 bawaria


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Finner ingen dårlige sider med dette kameraet. Har hatt mange dslr før men dette tar det meste. Batteri kapasitet eventyrlig. konstruksjon brukervennlighet. så enkelt å bruke at selv en som ikke har tatt i ett kamera før, bør kume ta bra bilde med dette.
MINUS: Når en kommer fra entrylevel så kan dette virke kresent på optikk her går det ikke med noe dårlig optikk.

Tross alt et studiokamera, men mestrer også fart og aktion

Liknande produkter: 5d var i tanken lenge, men fant ut at å kjøpe et brukt 1dsmk11 så hadde jeg ikke så mange som kunne være bedre.

Köpt hos: Begagnat 18000 eksponeringer strøkent

Pris: 29000
2007-02-13 Photocon


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Byggkvalitet, snabb för att vara FF, rappt AF, batterisnål
MINUS: Inga, utom möjligen mina egna förväntningar som kanske var för höga, men bildresultaten blir inte så mycket bättre än med en 5D.

Allt är i princip toppklass på den här kameran. Räcker för allt från kritiska studiojobb med jätteförstoringar till action under väldigt svåra förhållanden. Hade tidigare en 1DMkII med 1,3 cropsensor som jag använde för action, en 5D för lite allt möjligt där jag behövde 24x36 format o en Kodak Pro SLR/c med canonfattning. De sistnämnda också med FF-sensor på 14 mp som gav en vansinningt bra skärpa o återgivning vid lägre isotal.
Fick idén att sälja alla o skaffa denna då 1DsMkII borde ha alla dessa 3 kamerors egenskaper samlade i "ett hus". Sagt och gjort eftersom jag sällan använde min gamla 1DMkII 8.5 bps.
Blev inte besviken, men inte heller så där våldsamt imponerad. 5D fixar brusnivårena bättre vid höga iso och Kodaken konkurrerar väl så bra vad gäller detaljåtegivning o skärpa. Däremot kan ingen av de kamerorna konkurrera vad gäller snabb AF, byggkvalitet och vädertålighet.

Rawfilerna från denna kamera tål att interpoleras upp till närmast otroliga storlekar.

Kräver toppoptik för att göra den rättvisa. Här var 5D lite mer tolerant. Ihop med ett EF 100/2.8 usm macro blir i alla fall bilderna helt oslagbara. Däremot trivs den inte så bra ihop med min 24-70/2.8 L usm i 24mm-läge, men i 40mm läge upp till 70mm blir det som med fast optik.

Positivt var också batterikapaciteten. Jämfört med 1Ds håller battteriet nästan hur länge som helst på en laddning.

Skaffade den i paket med WFT-E1 transmitter (som ännu är oprövad då den var restnoterad och jag väntar ff på den) för LAN-överföring. Ingick i priset. Hoppas få nytta av den.

Finns en del personliga parametrar jag antagligen måste pilla lite mer med. Annars kör jag just nu en betaversion av CS3 vars rawkonverterare jag tycker slår det mesta när det gäller att plocka ut det mesta ur den här maskinen. Lyckas t o m trolla bort vinjettering på ett riktigt snyggt sätt.

Så jag är nöjd. Tyngden besvärar mig inte alls. Vikten blir densamma som med min sålda 5D som jag körde ihop med batterigrepp/vertikalgrepp.

Liknande produkter: Har haft 1Ds, 5D samt Kodak Pro SLR/c dvs alla med FF-sensor

Kundtjänst: Mycket bra hos FotoVideo vad gäller kameran som jag fick snabbt. Vänligt bemötande och sakkunnigt. Däremot lite ris åt att firman ännu ej besvarat mitt senaste mail om leveranstiden på tillhörande transmitter.

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 67000
2006-11-07 SiPaMoId


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Allt ! Upplösning, brusnivå, inställningsmöjligheter m.m. m.m....
MINUS: Lite för avancerad meny men det är ju en vanesak.

Det bästa som finns !

Liknande produkter: Alla EOS.
2006-10-31 a_lyckhammar


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Allt utom nedanstående...
MINUS: Vikten och priset... (men i jämförelse med ett phase one bakstycke så kommer man undan hyffsat billigt ändå)

Tja, du får vad du betalar för. 70 lakan är mycket pengar, men i utbyte får du en superkamera som klarar det mesta...

Rekommenderar kameran starkt om du nyligen hittat en nedgrävd piratskatt.

Kundtjänst: Suvve

Köpt hos: Molanders och son
2006-09-30 Snabelvarg


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
Jag vill skriva lite om denna fantastiska kamera, men vet inte vart jag ska börja??? Jag bytte min 1Ds mot en 5D och märket snart att jag saknade handhavandet och en hel del funktioner. Faktiskt så mycket att jag övervägde att gå tillbaka!!! Men jag tog mig i kragen och tog beslutet att gå vidare till 1ds mk II. och vilket val sedan!! Denna kamera är något annat! Den har allt!! och då menar jag allt, det går inte att jämföra med något annat! ingen kan spela mot den! Det är helt enkelt det ultimata redskapet.
Behöver jag nämna att den gillar fina linser?? Nej ni fattar nog. Den är ju inte direkt lätt, men den funkar att slåss med :-). Alla funktioner är så genomtänkta dom kan bli! (kanske saknar en liten knapp för spegel-låsning?) Annars sitter allt precis där det ska.
Det är kameran som sopar mattan med mellanformatarna i studion, det är kameran som du slänger över axeln för reportaget, det är kameran du släpar på i skogen, kameran du kör i saltstänk på kusten, värd varje krona!!! :-)
2006-09-08 johnnie


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Pålitlig
MINUS:

Idag får man inget bättre arbetsredskap som fotograf än detta.Den är värd varenda krona.

Liknande produkter: Finns inga

Kundtjänst: Har ej behövt några

Köpt hos: KEA foto HongKong

Pris: 60000
2006-09-08 Peppe Venezia


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Lättåtkomlig meny, tydlig
MINUS: tung, dyr

Den fungerar riktigt bra såväl studio som reportagfoto eller kanske ett stressigt bröllop. Har även haft den jobbandes i spöregn, och inga problem. Oslagbart...

Liknande produkter: Inga

Köpt hos: Expert Fridhemsplan

Pris: 60000
2006-01-07 Per Ljungvall


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Pålitlig i alla lägen.
MINUS: Egentligen inga alls. Möjligen att den är dyr – men kvalitet kostar.

Det är svårt att hitta något negativt hos denna kamera.

Liknande produkter: Finns inget liknande.

Kundtjänst: Goda.

Köpt hos: Dustin AB

Pris: 64000
2005-12-17 ennaj


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Hög bildkvalitet - fantastisk bra ljusmätning - många inställningmöjligheter.
MINUS: Det stora sorgliga med kameran är - att använda menyerna är en form av dataspel - det sämsta jag testat. CANON borde ta efter sin egen meny idé från Ixus - där fungerar det snabbt och bra. Bättring CANON. Inget för proffs som måsta arbeta snabbt. Blir lätt repig och skadad i ytbehandlingen.

Bildkvalitetn är helt fantastiskt bra. Det går bra att gå upp till känslighet 1600 ASA utan att bruset blir störande - använd brusreduserng på.
Kameran klarar svagt ljus och kontraster på ett nästan ofattbart bra sätt.
Många inställningsmöjligheter gör kameran lätt att anpassa till olika situationer och behov. Känns mycket stabil - tyngden är bra - hjälper till med skarpa foton.
Exponeringstekniken klarar många olika ljussituationer och motiv.
Har aldrig sett så bra resultat tidigare.
Bra information i sökaren och de tre displayerna.
Kan verkligen rekommendera kameran.

Kundtjänst: Helt suveränt kundbemötande och kunniga!

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 67400
2005-10-08 joakim_hansson


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Ergonomi, Sökare, Tätning, Stor skärm, Dubbla kortplatser och självklart Fullstor sensor, Sökarslutare, Firewire, Ljusmätningen etc...
MINUS: Dyr, krångligt menysystem. Kommer att bli dyrt med ytterligare optik...

Utan tvekan den absolut bästa kamera jag använt, helt otrolig bildkvalitet i de mest varierande ljusförhållanden. Sneglade på en D2X ett tag, men de tankarna slog jag ur huvet rätt snabbt efter att ha testat denna fantastiska kamera.

Kameran rentutav andas kvalitet, greppet passar mina händer perfekt.
Tyckte i början att kameran var ganska tung med ett 24-70 monterat, men vänjde mig rätt snabbt - skönt med stabiliteten som tyngden ger.
Stor och tydlig display som verkar visa bilden korrekt - ett problem ajg tidigare haft med digitala systemkameror, nämligen att förhandsvisningen är åt helsike för ljus eller mörk o att färger inte stämmer etc.
Hos 1dsmk2 stämmer det så vitt jag kan se.
Har fotat mycket mellanformat innan - både 645 o 67, äntligen finns det ett bärbart och framförallt hanterbart digitalt alternativ till detta. Bildkvalitén är helt i klass med 645 dia - kanske till o med bättre?

Kanon!

Liknande produkter: Diverse digitala bakstycken för mellanformat.

Köpt hos: Molanders
2005-09-27 Stefan Isaksson


Att använda: 5 Hållbarhet: 5 : 5
PLUS: Hög upplösning, fullformatssensor, stryktålig, tätad, snabb, stort objektivutbud, stor sökare.
MINUS: Blir lätt damm på sensorn. Kostar mycket.

Perfekt kamera som funkar bra från allt från reklam, människor, bröllop till natur och landskap.

Har själv haft både 1Ds, Pentax 67II och olika Hasselbladare.

Denna kamera är den första som verkligen går att jämföra med ett proffsskannat 6x7 dia tycker jag.

Att man dessutom kan fotografera tex inne i en kyrka utan blixt tack vare otroligt brusfria bilder vid höga ISO tal är ju ingen nackdel.

Kameran är dessutom snabb i alla avseenden, speciellt jämfört med mellanformat.

Kameran kan upplevas som tung, men oftast är detta bara en fördel tycker jag eftersom den blir stabilare vid frihandstagningar.

Kameran är tätad runt alla knappar och vred och huset är extremt stryktåligt.

Önskar mer snabbjobbat menysystem och större skärm.

Liknande produkter: Mellanformat med digitala bakstycken.

Kundtjänst: Bra

Köpt hos: Hegethorns

Pris: 67000

Lastolite HaloCompact