Annons

Canon EOS R6

Betyg


(5/5)
(4.25/5)
(5/5)
(baserat på 4 recensioner)
Skriv en egen recension


Summmering

Spegellös fullformatskamera med 20,1 Mpixel. Objektivfattning RF. Kan med konverter använda EF och EF-S. Filmar i 4K 60fps och 120fps i full-HD.2022-05-11 Martin BJ


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: AF, snabbhet, lagom stor, dubbla likadana kortplatser, bra batteritid - typ 3 ggr mer bilder än uppgivet.
MINUS: Det är väl egentligen inte dåligt - men vill man ha mer mpix och ljusare sökare så får man lägga till och ta R5:an...

Autofokusen är besinningslöst bra - aldrig upplevt något liknade...
Mkt smidig att använda - åtminstone om man är van vid Canon

Liknande produkter: R5
Daniel Eriksson
2021-09-22 Dragoo


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Autofokus med Eye-Detect. IBIS. Ergonomin.
MINUS: Batteriet är i klenaste laget och sensorn behöver högre upplösning.

Uppgraderade till R6 från en Canon 7D och det blev en dramatisk förbättring, dels för att R6 är fullformat men även för att AF är i en helt annan klass och nu har 7Dn ett fantastiskt AF-system till att börja med. Jag insåg snabbt att upplösningen på sensorn med 20mpx inte räckte till då jag fotar mycket fåglar och behöver beskära bilderna en hel del i vissa situationer.

Rent ergonomiskt är R6an fantastiskt att arbeta med. Det är Canons fokus på ergonomi som gjorde att jag inte gick över till Sony den här gången. Canons kameror ligger väldigt bra i handen och har funktioner och reglage som jag tycker känns naturligt. Sedan är jag inte en fan av "retrolooken" heller.

Men så har vi batteriet. Det tar slut snabbt. 2 timmar av fotografering av flygande fåglar dränerar batteriet rejält. Det bör räcka för en dags fotande av landskap, men ska du fota flygande fåglar så får man planera bättre och räkna med att fotandet kan ta slut tidigare är förväntat.

Själv bytte jag upp till en Canon R5 och har inte ångrat mig.

Liknande produkter: Sony AR7 IV
Staffan Tamm
2021-09-21 Staffan_T


Att använda: 4
PLUS: Mycket bra autofokus. Snabb serietagning. Mycket bra IBIS.
MINUS: Dålig placering av strömbrytaren. Inte särskilt bra batteritid.

Mycket bra autofokus, men inte riktigt så fantastisk följande djurögonfokus som man kanske kunde ha hoppats på efter allt beröm som den har fått. Snabb serietagning. Mycket bra IBIS. Jag hade önskat lite fler pixlar (men inte så många som i R5) för att lättare kunna beskära till ungefär APS-C.

Baserat på intrycket från JPEG-bilder, verkar det dynamiska omfånget vara bra och bruset inte störande vid höga ISO-tal, men jag har ännu inte kunnat utvärdera RAW-bilder fullt ut eftersom de program jag använder ännu inte har stöd för det cr3-format som används i R6 (och Canon verkar ovilliga att hjälpa till med att få till ett brett stöd). Jag tycker att Canons RAW-format är problematiska även om det i viss mån går att komma runt problemen genom att konvertera till DNG.

Det finns några mindre bra detaljer som att av/på-knappen sitter på fel sida så att det krävs två händer för att slå på och av kameran. En sådan lösning är acceptabel på en DSLR, men inte på en kamera som drar så pass mycket ström som den här. Det går inte heller att ladda batteriet via USB om man inte har en PD-laddare (mina powerbanks fungerar därför inte).

Det vore bra om det gick snabbare att växla mellan stillbild (M-läget) och video utan att ta ögat från sökaren. Bra också om man hade kunnat spara videoinställningar (som C1-C3 för stillbild).

Märkligt att man inte kan väja fritt mellan IS och IBIS. Man kan slå av eller på båda, men inte välja att använda bara den ena eller den andra stabiliseringsfunktionen.

Canon Sverige lovade att röstmemo skulle komma i en senare version av firmware, men den funktionen har ännu inte synts till.

Jag saknar möjligheten att använda "pre-shoot" med den elektroniska slutaren, alltså att buffra och spara några bilder precis innan man trycker på slutarknappen (det finns på kameror från några andra tillverkare, t ex min X-T3, och även på Canons M6 mk2). Det är väl egentligen inte en "dålig egenskap" eftersom R6 delar bristen med de flesta andra kameror, men ändå en funktion som förmodligen ganska lätt hade kunnat läggas in i firmware (med tanke på att den finns i M6 mk2).

Tyvärr verkar det inte gå att justera antalet bilder per sekund vid serietagning med elektronisk slutare. Det blir uppemot 20 b/s även i situationer där 5 b/s hade varit tillräckligt. Detta i kombination med avsaknaden av "pre-shoot" leder till att det ofta blir onödigt många bilder att rensa bort. Borde ha kunnat fixas med en uppdatering av firmware.

R6 är utan tvekan den bästa kamera jag har använt (jag kommer närmast från EOS 5D mk3 och använder Fujifilm X-T3 parallellt), men det kanske inte säger så mycket eftersom jag varken har provat Canon EOS R5 (eller R3) eller någon av Sonys spegelfria systemkameror. Jag listar visserligen fler negativa än positiva egenskaper ovan, men helhetsintrycket är att det mesta av det som är viktigt fungerar mycket bra samtidigt som det finns en hel del detaljer som kunde ha gjorts bättre (vissa av dem hade inte heller behövt kosta så mycket, t ex en bättre placering av strömbrytaren och några tillägg i firmware).

Liknande produkter: Canon EOS R5, men den var för dyr och ger större filer än vad jag vill hantera för tillfället.
marie cederkrok
2021-09-21 Mirc


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
Sammanfattningsvis bästa kamera jag ägt och jag har ägt många under åren. Stabiliseringen fungerar utmärkt, har lyckats med skarpa bilder på1/60 s med 100-500 objektivet. Jag tycker batteritiden är helt Ok men då filmar jag inte. Mycket bättre än olympus EM2 tex. Menyerna är också lättfattliga jmfrt olympusen. Tycker 20Mp räcker alldeles utmärkt även för fågelfoto. Autofokusen är snabb och mycket träffsäker, bättre än 7Dmk2 som jag hade förut. Egentligen har jag inget negativt att säga om kameran jag har nu haft den i ett halvår i kombination med zoomoptiken 100-500. Använder också med förtjusning mina gamla manuella objektiv för att det är roligt och enkelt med fokusassisten.
ANNONS