Annons

Nikon D600

Betyg


(4.37/5)

Summmering

Den kompakta Nikon D600 är Nikons minsta och lättaste kamera i FX-format och förändrar drastiskt spelfältet för fotograferingsentusiaster.2016-10-11 Jray


Att använda: 5 Hållbarhet: 2
PLUS: Dynamisk omfång lätt FF
MINUS: bygg kvalitet olje fläckar långa service tider

BRa kamera men lider av kvalitets problem
2014-07-31 anders-g


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: U1/U2-lägena. "Egen meny". Höga ISO är inga problem. Ljuskänsligheten (även en bild som ser helt kolsvart ut som JPEG direkt ur kameran kan dras upp och man kan se väldigt mycket). Ljusmätning med gamla objektiv.
MINUS: Damm/skräpproblemet... kanske går över när tiden går? Autofokuspunkterna i en liten DX-klump i mitten. Möjligen priset. ISO-knapp-placeringen.

Jag jämför här mest med D3100.

Plus:

Den så kallade "amatörratten" med U1/U2. Jag har oftast dessa lägen konfigurerade såhär:

* U1 är "handhållet point-and-shoot": Bländarförval (startar på f/2.8) med auto-ISO upp till 6400, automatisk distortionskompensering, och automatisk D-lighting. Lagrar liten JPEG (och ibland RAW).
* U2 är "stativläget": Manuell exponering (startar på f/8) utan auto-ISO och utan D-lighting, med slutarfördröjning. RAW + stor jpeg.

På D3100 var man tvungen att trycka på många knappar för att byta mellan dessa två konfigurationer, så här har D600 en stor fördel.

"Egen meny": Här har jag lagt några saker som jag ofta ändrar, t ex auto-ISO-inställningen, brusreduceringsinställningarna, slutarfördröjning, D-lighting-inställning, osv. Detta i kombination med U1/U2-lägena och att det mesta annat finns tillgängligt direkt med andra knappar gör att kameran snabbt går att konfigurera om. Är man osäker på vad man har gjort är det bara att byta till det andra U-läget och sedan tillbaka, så har man återställt allt.

Höga ISO är inga problem, bruset är oftast "snyggt" och färgerna ser fortfarande bra ut.

En av huvudanledningarna till mitt D600-köp var att fullt ut kunna använda gamla fullformatsobjektiv så som de var tänkta. T o m pre-Ai-objektiv såsom 105mm/2.5 och 55mm/3.5 fungerar finfint inklusive ljusmätning, efter att man har filat ner kanten på rätt ställe. Ibland måste man ställa ner exponeringskompensationen lite bara.

Minus:

Damm eller olja eller vad det nu är: På många "vardagsbilder" spelar dammproblemet inte så stor roll, men det finns flera genrer inom foto där det spelar mer roll: för makro (liten bländare), landskap (liten bländare), eller om råkar få med stor del himmel utan moln, eller försöker sig på astrofoto (med stor bländare) och sedan drar upp kontrasten för att se saker i mörkret så spelar dammet desto större roll. En delanledning till att jag bytte upp mig från D3100 var potentiellt bättre ljuskänslighet för astrofoto, och dammet gjorde att nästan alla astrobilder i början blev förstörda. Rejält antiklimax. Kameran har varit inne på rengöring ("förebyggande åtgärder" utförda av Nikon), och efter det tog det ett tag men dammet/skräpet kom tillbaka. Över tid kanske det blir mindre och mindre skräp?

Autofokus: i vissa fall måste man komponera om genom att flytta/rotera kameran istället för att stå still och välja fokuspunkt med piltangenterna. Har man otur så leder omkomponerandet till att fokusplanet flyttas/vrids om det är väldigt tunnt. Med D3100 hade man tillgång till fokuspunkter över hela bildytan och då hade man inte det problemet. (Halvkass lösning/workaround på D600: Ta med live view, med konstrastdetektering.)

Priset: För en person som enbart hobbyfotograferar lite för skojs skull så är priset fortfarande högt. En D7000 (icke-fullformat) när jag köpte min D600 kostade mindre än hälften av en D600, t ex.

På D3100 hade jag Fn-knappen på vänsterframsidan som ISO-knapp. På D600 om jag har förstått rätt så får man stå ut med att använda knappen till vänster om LCD-displayen på baksidan, vilket innebär att man måste släppa vänsterhanden från objektivet.

Med gamla objektiv som har bländarring som användaren själv kan ställa in så funkar live view bra, men en begränsning med moderna objektiv är att man måste gå ur live view och tillbaka in igen för att bländarändring ska inträffa.


Övrigt:

D600 är en bra _generell_ kamera, men jag skulle inte rekommendera den om man vill ha maximal skarp upplösning. En annan kamera utan lågpassfilter (e.g. DP2M) får komplettera i bra ljus eller med stativ, och D600:an till allt annat. Ofta känns det onödigt med högsta upplösningen med D600 och jag nöjer mig med "small jpeg".

En bug är att auto-ISO-som-beror-på-brännvidd inte fungerar med gamla icke-CPU-objektiv; har rapporterat till Nikon, får se om det kommer en firmware update någon gång. Inget större problem, men något man bör tänka på när man byter objektiv.

Utan att ha testat D610 så skulle jag nog utan vidare rekommendera den över D600 (pga dammproblemen).

Kundtjänst: Först trodde de inte att rengöringserbjudandet ingick i D600-köpet, men sedan gick de med på det. Kanske beror på vem hos Japanphoto man råkar prata med.
2014-04-09 MrKarisma


Att använda: 3 Hållbarhet: 4
PLUS: Fantastiska kvalité på jpeg-filerna. Otroligt högupplösta raw-filer.
MINUS: STORLEKEN! Den är så onödigt stor. Nästa gång jag byter måste det vara FF i ett D3300-hus - finns inte det går jag spegellöst helt ok hållet. Är så evinnerligt trött på dessa överdimensionerade systemkameror. Extremt dålig auto-vitbalans

Grym kamera. Tyvärr är den för stor och tung. Bildkvalitén är otrolig. Mycket fina högupplösta jpegs för export via flashair-kort till VSCO-cam i mobilen. Blir ingen bandning i jpegen vid redigering i denna app. Har nästan lagt ner raw-fotografering helt. Dock så är raw-filerna otroliga, ja om man använder Nikon Capture NX2 dvs, i senaste Adobe camera raw är de tyvärr helt "fucked up" och i stort sett oanvändbara - jättehög kontrast och konstiga färger. Har du tänkt fota i raw och redigera dessa i en adobe-produkt så köp INTE denna kamera.

Liknande produkter: Canon 6D

Kundtjänst: Har lämnat in den för oljeproblemen. Fick tillbaks den efter ca 10 dagar. Har inte upplevt några problem efter det.

Pris: 15590
2013-11-06 alhal


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
Köpte den här som utgående modell (ersätts av d610) och hoppas därmed slippa alla problem med olja på sensorn osv.

För övrigt så ger den helt fantastiska bilder. Med grepp, Nikon 24-70 och en sb-700 är den kanske inte så liten som jag förväntat mig bara :)

Pris: 13990
2013-07-27 Carl Nilsson


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Lättarbetad, men fodrar att man går igenom manualen ordentligt.
MINUS: Inga

Har nu haft kameran ett tag och kan ej säga annat än att jag är mycket nöjd med den. Detta är min fjärde Nikon-kamera och den klart bästa. Har haft möjlighet att jämföra samma bilder tagna med denna och betydligt dyrare fullformatare från Nikon och Canon och denna står sig mycket bra i bildkvalité i sällskapet. Dyrare kameror har naturligtvis fler finesser, men för mig har denna mer än tillräckligt.
Funderade även på Nikon 7100 men tyckte att denna gav lite bättre resultat med vidvinkel och mindre brus i bilder tagna vid dåliga ljusförhållanden.

Liknande produkter: Nikon 7100, Nikon D800
2013-06-23 corbus


Att använda: 3 Hållbarhet: 1
PLUS: Upplösningen.
MINUS: Se nedan. AE-L/AF-L-knappens placering. Även en liten justering av automatskärpans inställning behövde göras.

Jag har ägt många olika Nikon-kameror i drygt 40 år och tidigare alltid varit nöjd med kvaliteten på dessa. De senaste 10 åren har jag haft digitala kameror från både Nikon, Canon och Sony. Hade läst om problem med D600 beträffande oljestänk (troligen från spegelmekanismen), samt för tendens till tidig ansamling av dammpartiklar, på sensorn. Direkt i samband med uppackningen satte jag därför snabbt på ett objektiv och testade sensorn med många varianter på exponeringsinställningar.

REDAN FRÅN BÖRJAN FANNS DET ÅTSKILLIGA (20-tal) FLÄCKAR AV SMUTSPARTIKLAR (av olika storlek) PÅ SAMTLIGA MINA EXPONERINGAR!
Dessa var framför allt koncentrerade i bildens vänstra övre hörn, men förekom även på andra ställen. Jag kom att provta ca 1000 bilder i skärgårdsmiljö och retade mig klart på de synliga prickarna (av olika storlekar) p g a smutsen på sensorn. Naturligtvis märktes detta speciellt på bilder som var tagna med himlen som bakgrund.

Jag valde att lämna in kamerahuset till min leverantör för rengöring. De sade visserligen (efter några dagar) att de hade lyckats med att rengöra sensorn helt men medgav att oljefläckarna hade varit jobbiga att eliminera... Eftersom jag hade köpt kameran på postorder valde jag slutligen att häva köpet.

PS
För några veckor sedan gjorde jag samma initiala prov med min senaste Nikon D7100 - inga problem. Sensorn var ren från början (och är det fortfarande).

Liknande produkter: Nikon D800

Kundtjänst: Mycket bra bemötande från Japan Photo.
Uselt kundbemötande av Nikon, eftersom de inte tidig medgav att nedsmutsning av sensorn var en stor kvalitetsbrist och ej heller intagit en annan kundvänligare attityd mot många andra D600-ägare med samma sensorproblem.

Pris: 17990
2013-05-31 Winkvist


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Gedigen, ligger bra i handen.
MINUS: Vikten i hop med 24-70 gör det inte till någon "turistkamera".

Mycket nöjd, fördel med många funktioner "ute" på reglagen i stället för i menyer.
Var även nöjd med min tidigare D90 men bytte upp mig ändå.

Liknande produkter: D7100, D300s.

Pris: 16499
2013-04-19 sir macalot


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Handhavande, känsla, bildkvalitet.
MINUS: Inget.

Genomgående positivt överraskad. Gick från Canon 5d mark II och hittar inget jag inte tycker är bättre i D600..

Liknande produkter: Canon 5d mark II, Canon 5d mark III, Nikon D800

Kundtjänst: Inga problem
2013-04-18 hilla


Att använda: 3 Hållbarhet: 1
PLUS:
MINUS: Auto fokus motorn gick sönder "teknikfel", efter ca 15-20 användningar. Går ej att ställa om F-värdet då kameran är i filmfunktion. Lightroom kan ej ta in bilderna då filformatet inte stöds.

Efter en månad så blev det ett haveri i kamerahuset, då Auto Fokus motorn gick sönder. Det låter som att den har hakat upp sig och det går ej att ta bilder med den. Den första reparatören sa att det var ett teknikfel.
Batteriet är väldigt svagt. Filmfunktionen fungerar konstigt för att man endast kan ändra F-värdet då kameran är i fotoläge och man får sedan gå över på filmläge. Jag hade inte köpt den här kameran om jag hade velat ha en kamera för att filma med.
För att lägga över bilderna i Lightroom måste jag först importera bilderna i Nikons egna program som sänker bildkvalitén stort ändra format på dem och sedan importera i Lightroom. Har ej hittat nån lösning till detta problem.

I helthet är jag missnöjd med kameran då den iprincip inte levt upp till någon av mina förväntningar. Jag fotade innan med en Nikon D5000 som är hur tålig som helst.

Liknande produkter: Nikon D800

Pris: 12000
2013-04-17 kstorm


Att använda: 3 Hållbarhet: 2
PLUS: Bra filer även med riktigt högt iso. Tyst, lätt och smidig.
MINUS: Några av knapparna lite små och pillriga. Tyvärr ett elektroniska haveri efter ett par måndader. Känner tyvärr fler som råkat ut för samma sak.

En lätt och smidig kamera som ger mycket för pengarna. Tyvärr verkar det väl inte vara den kvalite som man är van med hos Nikon.

Kundtjänst: Har när jag skriver detta legat på nikonverkstaden ett par veckor utan någon åtgärd. Tråkigt.
2013-04-04 ektober


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildkvalitet, snabb AF, FX-sökare, anpassningsbar, prisvärd, IR-sensor bak. Möjlighet till trådlös överföring
MINUS: Litet AF-område, ej inbyggd wifi. Ingen spegeluppfällning med samtidig självutlösare

Bildkvalitéen är fantastisk, ett stort steg upp från D300 och D5100 och den funkar väldigt bra med äldre objektiv, ett "sådär" objektiv kan bli acceptabelt på D600. Det blir helt enkelt lite roligare att fotografera. Möjligen kändes D300 mera "gedigen" men i praktiken räcker D600 till. Låsknapp till minneskortlucka samt AF-reglagen bak saknas från D300, samt de större knapparna till vänster om sökaren på D800, det kan ibland bli för pilligt på D600, särskilt med handskar. Men detta är i sammanhanget detaljer. D600 är en fantastisk kamera och rekommenderas varmt. Efter senaste firmware har man även 100% videofeed ur HDMI-kontakten.

Liknande produkter: D800, D700, D3x
2013-02-27 gladers


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Kompetent, stabil, oöm med makalösa bildegenskaper
MINUS: Kan faktiskt inte peka på ngt särskilt

Inte så mycket att säga - en magnifik kamera. Det gnälls en del på kameran från olika håll, den är amatörmässig, plastig känsla och annat. Jag förstår inte detta alls. Har hunnit använda den ordentligt i de flesta tänkbara situationer. Den är tydligt och klart en första-klass kamera! Ska tillägga att jag hade en Nikon D300 innan.

Liknande produkter: Nikon D800 och D700

Kundtjänst: Nikon Service i Solna är kanon!
2013-02-11 Jonas Andréasson


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Lätt, lättarbetad.
MINUS: Lite liten, men det avhjälps med batterigrepp...

En fantastisk kamera som verkligen levererar.

Liknande produkter: D700, D800, D8000E

Kundtjänst: Långsam men men bra kunskaper
2012-12-29 Fläsk-Tarzan


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Ger exelenta bilder i dåligt ljus då den ger mycket bra bilder upp till ISO 6400 och fullt användbara på högre värden.
MINUS: Lite jobbigare att ändra inställningar än min D200, men inte värre än att man vänjer sig. Efter 8 månader har jag nu en del skräp på sensorn vilket torde komma från kamerans innandöme men Nikon har nu rengjort sensorn samt gjort åtgärder för att olja från slutaren och smuts från kamerans innandöme inte skall fastna på sensorn igen. Bra Nikon!

Bra dynamiskt omfång och brusegenskaper. Ger fina klara färger och otroligt bra exponering.

Pris: 15000
2012-12-17 Tord S Eriksson


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Härligt dynamiskt omfång, lätthanterlig, och med samma batteri som i många andra Nikon-kameror - inklusive V1! En av de lättaste fullformatarna på marknaden!
MINUS: Den tidigare omnämnda ISO-knappen! En exponeringsjusteringsvred hade varit underbart! Lite problem med damm och olja från slutaren - inte lika illa som med min K-5:a!

Sålde det mesta av min Pentax utrustning för att finansiera köpet - ett bra val har det visat sig!

Härliga, lite mjuka, bilder, bra AF, underbart dynamiskt omfång, men kanske inte lika välorganiserad när det gäller knappar som min K-5 var. Bara lite tyngre än K-5:an, ännu ett plus!


Personligen hade jag inte haft något emot en elektronisk sökare istället för den optiska.

Liknande produkter: Hade just bytt till Nikon så valet var lätt - inte like tung som D800, och modernare än D700! A99 kanske?!

Kundtjänst: Inga som helst problem med någon av mina Nikon, men en tripp till Nikon för damm på sensorn - har inte haft riktigt lika tur med mina Pentax (fast snabb service från Pentax).

Pris: 18
2012-11-14 Karl R


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Bra balans. Vinkelsökaren jag köpte till D90:n passar.
MINUS:

För mig som gammal fullformatfotograf var det som att komma "hem igen". Först är ju sökarbilden större och man känner igen optikens sätt att avbilda. Det märks mycket väl att det runnit en del vatten under broarna sedan D90:n konstruerades.
2012-11-02 SlashHh


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Lätt smidig, Bra iso prestanda. Fina funktioner. snabb finns mycket bra med den här kameran.
MINUS: Förutom ISO knappen som sitter lite "fel" plaserad enligt mig så hittar jag inte något alls att klaga på. Kanske inte hade skadat med en AF-ON knap men inget måste då jag använder Ae-L knappen för det och har en av funktions knapparna på framsidan för AE-L.

Haft min D600 i ett par veckor nu, Det enda jag inte gillar är att ISO knappen sitter längst ned till vänster och delar funktion med in zoomning. Skulle vart guld om Record knappen skulle gå att använda som ISO knapp. Sitter uppe på kameran på höger sida och skulle vara 100 ggr mer ergonomiskt och lättare att byta ISO. Kanske kommer en firmware på det kan man hoppas.

Valde mellan den här och D800 men tog D600 istället för sensor och iso prestandan. Räcker bra med 24 mpixel för mig. D800 har kanske ett bättre hus då det är lite större och skulle passa mina händer lite bättre, fast det var så liten skillnad. Och priset!

Liknande produkter: D800
2012-10-02 Cremle


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Liten, snabb, ergonomisk.
MINUS: Kanske lite för lätt

En kamera som har allt jag kan önska (inom rimliga gränser).
Kommer från Nikon D2x så det mest utmärkande är att den är så tyst och vibrationsfri. Bilderna blir betydligt bättre, det märks att sensorutvecklingen gått med stormsteg. Underbart dynamiskt omfång och rena mjuka bilder.

Kundtjänst: Helt perfekt

Pris: 17995
2012-09-30 henake


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Liten, snabb, lätt
MINUS: Inget speciellt.

Lagom liten och lätt. Betydligt snabbare än min D800 (5,5 b/s). En kamera som "lätt" följer med när man går ut. Funderar på batterigrepp men när det inte ger snabbare kamera ökar bara storleken och vikt, kanske för vertikalbilder?! Spontant efter ett par veckors bekantskap är den över förväntan med utmärkta färger, skarpa och välexponerade bilder. Filmningen lika bra som "storebror". En klar vinnare! 24MP räcker långt......
Glömde nämna den tysta och mjuka slutaren/spegelmekanismen, mycket behaglig.

Liknande produkter: En beg. D700.

Kundtjänst: Mycket bra, kunden i fokus!

Elinchrom ELB 500 TTL