Kampanj – Ett 1 års gratis Plus-medlemskap och rabatt på kameraförsäkring

Plusmedlemskap värde 220 kr per år

Annons

Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF ED

Betyg


(4.8/5)
(baserat på 40 recensioner)
Skriv en egen recension


SummmeringPer Eisele
2018-12-27 Per Eisele

PLUS: Skärpan
MINUS:

Den är varken bättre eller sämre än t ex Sigma 105. Skarp som tusan och trevlig att ha som promenadtele vid blom och fjärilfoto.
Jag skulle inte köpt den ny, det finns många billigare och lika bra makrotelen.

Pris: 4000
Hans Erik Hansson
2018-06-09 Ventures

PLUS: Autofokus och 1:1 förstoring. VR.
MINUS: Långsam fokus

Resultatet vid makrofoto är ungefär som med min manuella 105:a men man kan använda autofokus istället för att flytta hela kameran. Den klarar också 1:1 förstoring utan mellanringar vilket är praktiskt då man har ett teleobjektiv med bländare 2.8 tillhands utan att lossa på objektivet. Det som stör är den långsamma autofokusen. Det finns en knapp som begränsar att den inte går ner i makroområdet. Men det borde vara en begränsning åt andra hållet också så man slipper en tur till oändligt och tillbaka när man tappar fokus i makroläget. Den hinner heller inte riktigt med att jaga flygande insekter. Det är mer tur om man lyckas. Att fokusera manuellt känns tryggare vid makrofoto. Här får man praktisk användning av funktionen som gör att fokuseringen går över till manuell så fort man vrider på fokusringen, som finns på många AF-S -objektiv.
Jag har också använt den med telekonverter TC17E II vilket fungerar bra. Då blir förstoringen ännu bättre eller arbetsavståndet kan ökas då man har 180mm istället. VR klickar och har sig på ett mystiskt sätt i mitt exemplar. Det kanske ska vara så.
Objektivet fungerar även bra för porträttfoto.
Bra skärpa.

Pris: 4800
Filip Sebek
2015-12-30 filip71

PLUS: Kan blända ner mycket utan att få diffraktion (på D7200). VR och autofokus. Skarpt.
MINUS: Saknas autofokus-avgränsare. Inte så fantastiskt skarp i alla lägen och över hela bilden. Kanske bäst men inte det mest prisvärda makrot för Nikon. Fokuseringen "andas" en hel del.

Hade fotograferat i många år med Sigma 150mm macro och hoppades på en uppgradering, och efter ett år så tycker jag nog att jag fick det men det tog lång tid att växa in i det. Rent skärpemässigt så är de båda gluggarna lika bra, men när det kommer till hantering så är Nikon bättre och man kan blända ner till f/30 utan diffraktion. Jag upplever också att det är lättare att fokusstacka där resultatet får mindre halo och artefakter. Fungerar väldigt bra med Raynox försättslinser (vilket även Sigman gör). Objektivet är bra, men man får ingenting gratis utan det är alltid mycket jobb att få den där riktiga superbilden. Och när det gäller makro så kör jag alltid manuellt och med blixt, och när jag fokusstackar så stänger jag alltid av VR. Går att blända ner ända till f/57 (!) vid 1:1 "Andas" ganska mycket så när man sätter skärpan så kan man behöva flytta kameran för att sedan åter behöva sätta skärpan.

Liknande produkter: Alla (Sigma, Tokina, Tamron, Nikon...40-200mm)

Pris: 6675
Magnus Johansson
2015-04-30 MangeNikon

PLUS: Bra brännvidd. Skarp. Gedigen. Perfekt porträttobjektiv.
MINUS: Inte lika gedigen som exempelvis Nikons klassiker 14-24mm 2.8 och Nikon 24-70mm 2.8 båda "Made In Japan". 105mm är lite mer plastig och "Made In China".

Fantastiskt bra optik. Det skarpaste objektiv jag äger. Fungerar så bra på till exempel fjärilar eftersom brännvidden är 105mm då man kan fota en bit ifrån och ändå komma nära till skillnad mot mitt tidigare makro Nikon 40mm där det var svårt att fota insikter utan att skrämma dem. Det objektivet är bra, men inte i närheten av 105:an i kvalitet.

Dessutom har 105mm VR vilket är mycket bra då man måste blända ner för att få mer djup i bilden. Dessutom kan du med fördel använda detta objektiv för porträtt.

En del klagar på vikten. Det trodde jag skulle vara ett problem, men när jag nu har objektivet på min D810 så är det inget problem alls då jag är van vid tyngre objektiv på min kamera som Nikon 24-70mm och Tamron 150-600mm. Jämfört med dessa två känns 105:an som luft. Så inget problem där.

Liknande produkter: inga

Kundtjänst: Cyberfoto som vanligt fantastiskt bra och snabb service

Pris: 7500
2015-01-20 carlahrberg

PLUS: Skarp och gedigen med bra motljusegenskaper
MINUS:

Skarp och lättfokuserad. Funkar i många situationer, inte bara till makrobilder. Bra motljusegenskaper och fin färgåtergivning. Snygg och mjuk oskärpa. Gedigen.
Lars-Gunnar Nyqvist
2014-07-25 Lars-Gunnar Nyqvist

PLUS: Skarpt, tyst med fina motljusegenskaper. Antiskak läget gör nog mer nytta än vad man tror.
MINUS: Hittar inga. Detta är ett premium objektiv!

Har numera två. Ett nyligen som ett komplement till min Sigma 180 mm macro på en D800. Den andra är en verklig favorit och sitter mer eller mindre som standard på min frus D7100.

Nr2 tänkte jag skulle kunna vara ett annat märke men efter att ha kollat tester och utvärderingar insåg jag att det som skärpemässigt kunde mäta sig saknade autofocus. Går ju inte! Efter mikrojustering i kameran sätter den exakt focus nästan varje gång

Imponerande bra på andra avstånd också. På min D800 kan det lika gärna kallas för porträtt objektiv.

Liknande produkter: Finns många bra med denna brännvidd. Har bara erfarenhet från ett som också är bra men detta är bättre.

Köpt hos: Digicom.nu

Pris: 7500
John Israelsson
2014-07-23 lonian

PLUS: Skärpan, Bokehn, detaljerna.
MINUS: Något tung och klumpig.

Skarpaste objektivet jag äger.

Jag blir lika förvånad varje gång jag får till en riktigt bra bild med detta objektiv. Med 105mm macro kommer man riktigt nära och kan ändå vara en bit ifrån.
Med bländare 2.8 blir det ett perfekt objektiv för porträttfoto, och jag sålde faktiskt mitt nikon 85 f1.8 då jag köpte in detta just för att jag inte såg anledningen till att äga den längre.

Liknande produkter: Ägde tamron 90 f2.8 macro tidigare, men den kändes inte som något kvalité objektiv.

Kundtjänst: Underbara som alltid.
Roland Bergström
2014-06-10 Rolleberg

PLUS: Mycket detaljer i bilder. Bra förstoring. Himla bra med VR.
MINUS: Kräver mer av fotografen och av omgivningen att det verkligen är stilla när det exponeras för skarpa bilder.

Ett himla bra objektiv med en detaljrikedom som knappast ana i bilderna. Mycket nöjd.

Liknande produkter: Sigma EX 180 , Sigma EX 150

Pris: 4000
Åke Winkvist
2013-09-27 Winkvist

PLUS: Skärpan.
MINUS: Skulle vara vikten.

Mycket nöjd.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 7490
Albin En
2012-05-31 onelund

PLUS: Skärpan, byggkvalitén
MINUS: Möjligtvis tyngden om man har en kass kulled

Känns som jag hittat hem med denna optiken, den är ljusstark, solitt byggd och vansinnigt skarp.
Robin Eriksson
2012-05-31 Robin Eriksson

PLUS: Ljuskänslighet, Skärpa, Bokeh
MINUS: Kan harva sig fram med autofokusen i mörkare miljöer emellanåt.

Underbart objektiv som producerar fantastiskt skarpa bilder. Hyffsat snabb fokusering även med hus utan AF. Härligt att filma och fotografera med. Det öppnar sig en helt ny värld när man börjar att använda detta gentemot en normal zoom- eller en standardlins.

Att kunna få fram hårstån från ryggen på en fluga handhållet är kanonkul. Vissa säger att det funkar till porträtt men jag är då tveksam till detta iallafall på DX då man får stå bra långt ifrån. Använder det mest till att fotografera djur, natur.

Liknande produkter: Sigma 150mm F2.8, 60mm f/2.8G ED AF-S Micro NIKKOR
Per Blomqvist
2011-03-17 16517

PLUS: Skärpan, den gedigna känslan.
MINUS: Har inte hittat ngn dålig egenskap. Jo, att bländaren ändrar sig på korta avstånd.

Har haft den i ett halvår nu och är supernöjd. Optiskt är det toppklass, bättre blir det inte.
AF är hyfsat snabb, även på makroavstånd.
Vid makrofoto på frihand kan det bli mycket "fotografskakningar", då hänger inte AF med alla gånger, men AF är ff mycket bättre än vad jag har provat på liknande gluggar (Tamron 90 och gamla Nikon 105)
Den är tung vilket givetvis är en nackdel när man ska bära omkring på den, men vid frihandsmakrofoto är lite extra tyngd bara välkommet i stabiliserande syfte.
Antiskakfunktionen gör sitt jobb perfekt.
Ibland har jag saknat stativfäste, det vore bekvämt att ha, men inte nödvändigt. Någon recensent skrev att den är vädertätad, men jag har inte hittat den uppgiften någon annanstans (och har inte testat själv heller).
Den här säljer jag aldrig!

Kundtjänst: Toppen som vanligt! Guldstjärnor till Cyberphoto!

Köpt hos: Cyberphoto
Anders Isaksson
2011-03-12 Nitobert

PLUS: stor och tung och fin
MINUS:

-den är skitbbra på ren svenska.
autofokus i Makroläge kan du på denna som på alla andra makrogluggar bara glömma, men den är så fin att man inte behöver ta ner kameran utan bara fatta fokusringen och skruva dig fram.
det är INTE F:2,8 hela vägen, men det är inte ofta man inte försöker blända ner och få en extra millimeter skärpedjup ändå.
AF på vanliga avstånd är långsam på denna som på alla andra makrogluggar så det är inget gnälla över heller

Köpt hos: privat

Pris: 6200
Thomas Lagerkranz
2011-02-18 tlztlz

PLUS: Autofokusen, Skärpan, VR, Bokeh
MINUS: Kanske aningen tungt

Om man vill fota makrobilder med ett nikonobjektiv, så vill jag varmt rekommendera detta! Använder det med en D700, och de bara stormtrivs ihop. Ger en väldigt snygg bokeh. Autofokusen sitter perfekt varje gång. Gillar även det lite bredare reglage-ringen för manuell fokus som gör inställningen användarvänlig. VR är självklart ett stort plus, som faktiskt möjligör makrofoto på riktigt även på fri hand, även om jag personligen mest använder stativ.

Liknande produkter: Nikon AF-S 60/2,8 G ED

Kundtjänst: _

Köpt hos: Begagnad

Pris: 5000
Wolfgang Gerlach
2010-12-27 Wolfgang

PLUS: Objektivet ger fina färger och är mycket skarpt. Känns gediget. Vacker oskärpa i bakgrunden.
MINUS: Stor och relativt tung glugg som är tjock om "magen".

Största bländare 2.8 endast vid längre avstånd.

Autofokusen och stabilisatorn funkar mycket bra, men vid makrofotograferingen har man bättre kontroll med stativ och manuell fokusering.
2010-12-03 Naturvetarna

PLUS: Skärpa och kvalitetsintryck. Bra fungerande VR.
MINUS: Kanske att motljusskyddet borde varit stabilare (i metall)

Hela objektivet inger en känsla av kvalitet p.g.a. sin stabilitet och exakthet. Och även om det väger en del, så ser jag inte detta som något negativt, tvärtom. Men det kanske p.g.a. detta passar till de lite större kamerahusen, som t.ex. mitt D700.

Liknande produkter: Sigma 150/2,8 makro

Köpt hos: Japan Photo

Pris: 7750
2010-07-06 Booonzie

PLUS: Skärpa, Kvalité, Vädertätad
MINUS: Inte 2.8 genom hela fokusområdet

Köpte det här när jag hade min D60 (ser roligt ut när det är monterat på den lilla kameran) och har varit kär i det sen dess.
Riktigt bra skärpa och jag gillar tyngden.

haft 0 problem med objektivet men ibland jagar den fokus lite.

Köpt hos: B&H Photo
Bengt Ove Birgersson
2010-06-28 bebi

PLUS: skarp med en mjuk bokèh och relativt fri från reflexringar som finns hos vissa andra macro objektiv .
MINUS: Plasmotljusskydd som tillhör budjetobjektiven vilket inte detta objektivet kan beskyllas för att tillhöra. Med prislappen på över 9 laxar

Stor klumpig och ganska tung men underbart skarp och bra att hålla i . Känns mycket välbalanserad på min 700a med batterigrepp.

Liknande produkter: Sigma 150 /2,8 macro
Johan Nordell
2010-06-10 Jenac

PLUS: Bra makrobilder, hög bildkvalité och väl fungerande VR.
MINUS: Tungt, stort och relativt dyrt.

Utmärkt makro- och portträttobjektiv. Bildkvalitén är vad kan kan förväntas sig för ett objektiv i prisklassen, dvs mycket bra. Autofokushastighet ok.

Har inte använt VR så mycket, men det fungera bra vid frihandsporträtt. För makro kör jag alltid stativ, manuell fokus och VR avstängt.

Ganska stort och tungt, men arbetsavståndet vid makrofotografering gör att man kan ha överinseende med det.

Känns väldigt välbyggt och tåligt.

Liknande produkter: Tamron 90 mm Macro m.fl.

Pris: 6500
Kenneth Henriksson
2010-01-05 KennethH

PLUS: Mycket skarp, AF-S, IF, VR2, tätad
MINUS: Ytligt liggande frontlins. Något tung på ett DX-hus.

Ett mycket bra och gediget macro-objektiv! Har jämfört mot båda Tokina AT-X Pro 100/2,8 och Tamron SP AF 90/2,8, men denna glugg är snäppet vassare på alla punkter (utom formatet kanske). Stor, tung, gedigen och mycket skarp. Plus i kanten för ultraljudsmotor, äkta IF och VR samt vädertätning. Trots att det tar en stund att fokusera, så är den snabbare än de andra 100 mm macro-objektiven på marknaden. Med områdesbegränsning (0,5-oändlig), blir den riktigt snabb och utmärkt till porträtt.
Finns bara två små saker att anmärka på; frontlinsen ligger ganska ytligt och oskyddat för att vara ett macro-objektiv och objektivet är tungt på ett DX-hus.

Tillägg för FX:
Lika skarp, men mer välbalanserad. Topprestanda!

Liknande produkter: Tokina AT-X 100/2,8 och Tamron SP AF 90/2,8

Kundtjänst: Ej behövt
Stefan Evholt
2009-09-29 Sail

PLUS: Byggkvalitet, Skärpa, VR-funktionen
MINUS: ?

Mitt absoluta favorit objektiv. Överlag mycket bra kvalitet på objektivet.

Liknande produkter: Sigma 105 mm och Sigma 150mm

Köpt hos: FotoVideo
2009-09-04 Anders Berlin

PLUS: Skärpa, brännvidd, VR, byggkvalitet - allt!
MINUS: Långsam AF mellan ändläge

Otroligt skarpt, förmodligen det skarpaste jag har. VR är kanon till ett makro tycker jag. Många kramar sina stativ men jag tycker VR ersätter stativ i många lägen. Dessutom kan man använda detta som ett allround-tele med mycket bra resultat.
Enda problemet är att AF inte är lika snabbt som jag misstänker att proffszoomar som 70-200/2.8 är. Detta är helt väntat för ett makro och även fast man kan begränsatAF-området så kan det ta ett tag ibland.
Byggkvalitet inger grym respekt och brännvidden är perfekt för alls slags makro tycker jag (har dock inte provat nåt annat).

Liknande produkter: Tamron 90/2.8

Köpt hos: Annons på Fotosidan

Pris: 6500
Frode Wendelbo/BF
2009-07-30 frwe

PLUS: Skärpa, kvalitet, VR, bokeh.
MINUS: Något tung och otymplig. Kunde haft stativfäste.

Mycket bra på alla sätt utom de nämnda under minus. Blir ganska framtung på stativ men med en bra kulled är det inget problem. Fick mig att köpa ny kulled.

Köpt hos: Scandinavian Photo
Niklas Lindstedt
2009-05-11 Nickelito

PLUS: Bra tyngd, skarpa bilder, VR, snabb autofokus.
MINUS: Inget vad jag kan komma på.

Mycket bra makroobjektiv.
Man får vad man betalar för.

Kundtjänst: Snabba leveranser & mycket trevlig personal. Jag har handlat alla kameragrejer hos Cyberphoto sedan 2004.

Köpt hos: Cyberphoto
2009-05-03 Gosta

PLUS: Skärpan
MINUS: Nope

Tycker inte att AF är så dålig men då kommer jag från Canon 10D och Sigma 105 mm till Nikon D700. VR har jag inte haft tidigare och nu har jag fått blodad tand för det är verkligen en kick.

Liknande produkter: Sigma 150 mm Macro

Kundtjänst: Nope

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 7.79
Joakim Edsjö
2009-04-06 edsjo

PLUS: bokeh, skärpa, VR
MINUS: AF (fick gärna vara ännu snabbare)

Mycket trevligt macro och kort tele. Tyngden och storleken har jag inga problem med alls (åtminstone inte på ett hyfsat stort hus som D300), utan bidrar mer till stabilitet. Skärpan är väldigt bra och VR hjälper ju till en hel del i situationer utan stativ också. Bokehn är mycket snygg och porträtt med mera blir väldigt snyggt tecknade.

Det enda lilla minus jag har är att även om AF är snabb, så är den inte supersnabb. Springande barn med mera är inte alltid helt lätt för AF att följa. VR fungerar väldigt bra, och även om den blir mindre verksam vid macro så ger den ändå en viss hjälp även där (fast bäst är förstås stativ).

Liknande produkter: Nikon AF-S 60/2.8G

Köpt hos: Kameradoktorn

Pris: 7850
Jan Johansson
2009-03-28 Jan Johansson

PLUS: Det som förvånade mig var hur TYST det var. Jag hörde inte ett ljud! Sen gillar jag tyngden i det så man får en stadig hand vilket är en fördel när man fotograferar macro utan stativ.
MINUS: Minus kan även vändas till fördel, TYNGDEN. Som alla andra macro löper den ibland amok på AF när man är i macro läget. Men mitt tips är att välja (M) läget när man fotograferar 1:1 macro!

Jag har lånat det här objektivet och testat och jag är övertygad om att det här är vad jag ville ha. Och idag har jag köpt ett innan prishöjningen. Julafton för mig idag när jag fick öppna min kartong!

Köpt hos: Kameradoktorn

Pris: 7800
Kristofer Samuelsson
2008-09-27 Krippa

PLUS: Mesta,
MINUS: Fokus, tyngd

Nu har jag hårdkört denna glugg i några månader och kan inte säga annat att den överträffar alla mina förväntningar. Sätter skärpa och hanterar kontrast och även motljus bättre än alla andra mina gluggar. Fokusen är ok men funkar bra att köra manuellt läge på en D3/D700. Jobbar bra på bländare 3-4 för porträtt och produktfoto. Värd varenda slant. /K

Kundtjänst: bra
Kent Bergström
2008-06-10 Bokeh

PLUS: Skärpa, VR, Bokeh, byggkvalitet.
MINUS: Inget jag kan komma på.

Mycket bra makroglugg, VR i kombination med AF-C funkar förträffligt ned till typ, blommnivå, då AF-C tar hand om justeringen i djupled.
Som med alla makro-objektiv så jagar den fokus när man kommer nedåt närgränsen, men det är ju inget specifikt för just den här gluggen, använder man fokusbegränsningen så funkar AF förträffligt över hela det normala området.
Tydligen så är det många som klankar ner på jagande fokus, men det tror jag handlar om oförstånd om hur makroobjektiv fungerar, på närgränsen "måste" man använda manuell fokus, och det gäller alla makroobjektiv.
Som kortare tele funkar den helt suveränt, och är det längsta tele jag använder.

Köpt hos: Cyberphoto
Johan Igelström
2008-01-04 endah

PLUS: Skärpa, VR, bokeh
MINUS: AF upplevs som osäker, lite tung

Rätt trevlig glugg, använder den mest för porträtt och lite "tightare" landskapsbilder.

AF jagar för mycket vid svagt ljus.. hade fått en 5a annars.
2008-01-04 majjen05

PLUS: Bra ljustyrka, trevligt med VR funktionen till F5:an
MINUS: Inga hittills!

Trevlig "glugg" med enormt snabb AF, Passar extremt bra till min Nikon F5:a.Bra skärpa genom alla bländar steg.
Bra med lite "tyngd" det ger stabilitet!

Liknande produkter: Tamron 90 mm

Köpt hos: Norge!

Pris: 6400
Jostein Langstrand
2007-11-19 Jostein

PLUS: Skärpa, närgräns, bokeh
MINUS: Långsam autofokus

Min första makroglugg. Jag trodde inte jag skulle få så mycket mer förstorning jämfört med min vanliga zoom, men tji fick jag! Vilken skillnad 14 cm i närgräns gör!

Det känns dock lite "fuskigt" att det kallas ett f/2,8 objektiv. Det håller ju inte full bländare över hela fokusområdet. Fokus vid närgränsen (31 cm) ger f/4,8. Kanske detta är normalt för alla makrogluggar, men jag tycker att det borde anges. Min zoomglugg har ju "3,5-5,6" ingraverat på sidan. På samma sätt tycker jag det borde stå "2,8-4,8" på denna. Det spelar dock ingen roll i och med att skärpedjupet blir så kort vid full bländare. Vid största förstoring och f/2,8 skulle nog skärpedjupet bli så gott som ingenting!

Autofokusen är mycket osäker i svagt ljus. Den jagar över hela fokusområdet.

Liknande produkter: Sigma 150/2,8

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 8000
Christian Isakson
2007-08-27 Flumpe

PLUS: Skärpa, bildstabelisering, rejäl focusring
MINUS: vikten

Man blir väl aldrig helt nöjd med allt, för visst kunde de varit lättare och focusen står å letar utan att hitta något bra länge ibland. Men de spelar ingen roll, för det är helt underbart! Bildstabeliseringen tycker jag fungerar perfekt å skarp som bara den.

Liknande produkter: Sigma 105mm macro

Köpt hos: Foto Master
Christer Dahlin
2007-08-19 Christer Dahlin

PLUS: Skärpan, smidigheten, brännvidden, robust, VR
MINUS: bländare 2,8

Min första fasta glugg på många år. En fantastisk skärpa och detaljåtergivning. Min hitintills bästa glugg. Något sämre på största bländaren.

Liknande produkter: Tamron, Sigma,

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 8000
Dan Broström
2007-05-20 Dan B

PLUS: Utmärkt skärpa,med lika utsökt oskärpa. Fantastisk färgåtergivning.
MINUS: Upplever osäker autofocus i vissa lägen. Lite tung

Har nu inhandlat mitt första macroobjektiv. Det var visserligen dyrt,men verkar oerhört gediget rakt igenom.
Klar fördel att det går att ställa focus manuellt, då autofocus verkar osäker ibland.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 8495
Michael Rosenberg
2007-04-29 mikebike1000

PLUS: Skarpt, snygg oskärpa, gediget, VR och snabb AF.
MINUS: Tungt, dyrt

Ett bra makro med en brännvidd som passar mig bra (blommor och insekter). Det är skarp på alla bländare men mattas något på största bländaren. Här tycker jag Tamron 90 är snäppet vassare. Annars upplever jag ingen skillnad i bildkvalitet mellan Tamron och Nikon.

VR fungerar bra men kanske inte så användbart på korta avstånd. Det är väldigt gediget byggt och AF är snabb om än lite osäker vid korta avstånd. Oskärpan är mycket snygg.

Totalt sett ett jättebra objektiv som jag rekommenderar. Om det sedan är värt dom extra pengarna (gediget, snabb AF och VR) jämfört med Tamron det är upp till var och en att avgöra...

Liknande produkter: Tamron 90mm
Daniel Ryman
2007-02-21 ArtbyRyman

PLUS: VR, AF, boke, skärpan
MINUS: ??

Fick den för 5min sedan. Så än så länge kan jag bara gå på vad jag förväntar mig. =) Är faktiskt mitt första äkta macro så nu ska det bli intressant att verkligen gå in i den världen.

Optiken väljer bländare själv trots A-läge beroende på vilket avståndet då är ifrån motivet..Vet inte om jag gillar det...blir ju inte riktigt en 2,8 i alla lägen?? Eller har jag missat något?

Dag 2: Vad är det med mig o mina nya hightech objektiv..=)
Denna onsdagsglugg släpper VR funktionen efter 4-sek, så det blir service direkt. Och VR låter något anskrämligt i jämförelsen mot 200-400VR

Liknande produkter: Världens första med Vr så ...nej.

Pris: 8000
paul innergård
2006-07-05 Palletheking

PLUS: Snabb AF, VR, bra balans på en D200, fungerar med konverter.
MINUS: Vikten, frontlinsen ligger extremt ytligt.

En riktig superglugg som funkar lika bra för normalfotografering som för macrofoto. Mycket pga den snabba focuseringen samt att den är bra redan på största bländare. Focuseringen är i paritet med andra Afs-objektiv. Den känns mycket gedigen och balanserar bra på större systemkameror. Jag nämnde som negativ egenskap att den var tung, men jag har tidigare haft en Sigma 150 och den var betydligt tyngre och svårare att fota på fri hand med. Den här gluggen känns verkligen som ett av mina bättre köp. Jag upplever att den tecknar ut oskärpeområden i bilden mjukare och behagligare än andra macroobjektiv som jag haft. Rekomenderas till alla som vill ha ett macro med utmärkta egenskaper för normalfotografering som tillägg. Vissa har klagat på focuseringen vid just macrofoto, men jag upplever den helt ok. Ibland får man gå in med MA-funktionen för att hjälpa gluggen att hitta rätt, det tycker jag snarare verkar normalt. Dessutom är det ju inte alla gluggar som har MA.

Kundtjänst: Swefo är bra att ha och göra med.

Köpt hos: Swefo

Pris: 8325
2006-04-29 johanjajja

PLUS: Revolution, att sitta hemma och plåta i dunkelt ljus på blommor med tider neråt 1/30 sek (det är nästan fusk)
MINUS: Varför slösade jag bort 1000:- på ett stativ?!

Jag har ägt nikkor 60 micro, tamron 90 di, sigma 50 dg, sigma 150. d.vs idel grymma gluggar, denna är ungefär i mitt tycke lika bra optiskt som någon av ovanstående. Lägg därtill en bättre autofocus och 4 stegs VR.
Räcker det? Äger du en nikon slr/d-slr och tycker om macro-foto och har 8500:- över KÖÖÖÖP!!!

Liknande produkter: Sålde alla andra. För att få råd! gör det du med vet`ja.

Kundtjänst: Fantastisk service i upplands-väsby

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 8000
Mikael Ackelman/N
2006-04-13 Mikael Ackelman

PLUS: Skärpa, hantering, balans, tyst,AR-behandling, internfokusering!
MINUS: Knapparna för VR och AF som lite för lätt hamnar i fel läge.

OJ!
Skrev jag i första versionen av denna recension.Hur är det nu då efter ca två veckors rätt intensiv användning. Jo, intrycket består och har i viss mån förstärkts. Detta objektiv är född blivande klassiker i Micro-Nikkor serien. Skärpa - topp, hantering - topp, och helt enkalt underbart trevlig att jobba med. Nanokristallbehandlingen (AR-behandlingen) är den bästa jag någonsin stött på. Jag har verklign försökt provocera fram reflexer och spökbilder i våldsamt motljus etc - jag har inte lyckats! Fantasktiskt!
Finns det då något negativt? Ja, inställningsknapparna för begränsning av fokusområde, fokuseringsmetod och VR - jag har vid några tillfällen, med handskar ppå händerna, helt ovetandes, rubbat dessa till fel läge. Ett ännu distinktare klickläge eller någon form av spärr hade varit bra. Dessutom går fokusområdesbegränsaren bara att ställa i läge "full" eller oändligt - 0,5 meter: Jag hade önskat ett makroläge också! Från närgräns till t ex 1m. Fast egentligen använder jag inte AF för makrofotografering, tycker nästan alltid att manuell fokus är att föredra - vid naturfotografering utan stativ så för man ju ofta "gunga" in skärpan på vajande motiv. Kanske lite stor och tung men bildar en perfekt balanserad enhet med min D2x.
Hursomhelst - mina anmärkningar är minimala och ingen bör avstå eller ens känna minsta reservation inför ett köp av dessa skäl.

Liknande produkter: Har använt tidigare macroobjektiv från Nikon, Canon, Tamron och Tokina. Beställde direkt jag hörde om objektivet nya AF-S 105:an - "Best Ever!"?

Köpt hos: Scandinavian Photo
ANNONS
Samyang till Sony - Scandinavian Photo