Canon EF 28-300mm f/3,5-5,6L IS USM


Summmering2018-07-01 Fredrik AVT

PLUS: Byggkvaliteten. Skärpan på telesidan.
MINUS: Tung. Skärpan på vidvinkelsidan är inte märkvärdig idag. Distorsionen. Kromatisk abberation.

14 år är en lång tid vad gäller objektivutveckling. Jämfört med de APS-C superzoomar jag ägt (Nikon 18-200 VR ett och Canon 18-200 IS) är bildkvaliteten inte så märkvärdig även om den tycks vara bättre på telesidan. I vidvinkelläget liknar den Nikons 18-200 vilket i o f s är lite bättre än det Canon jag hade. Hörnen på ffa vidvinkelsidan kräver ett par stegs nedbländning för att bli OK på FF. Däremot måste sägas att byggkvaliteten är suverän. Eftersom det är en skjutzoom är det den bredare och stryktåligare tuben som dras ut. Hos alla andra superzoomar är det två mindre tuber som åker ut. Med få undantag är dessa i plast och material och konstruktion gör dessa väldigt känsliga för stötar från sidan samt att de är ruckbara som redan då nya eller på sikt orsakar tapp i bildkvalitet då optiska axeln blir lite skev. Konstruktionen gör att jag skulle tro att prestandan består. Det att den är FF samt denna konstruktion gör den väldigt värdeful som allroundzoom även om man måste blända ner för att få bra resultat med dagens megapixelrika sensorer. Nypriset är lite väl högt men nu med tiden har begpriset blivit rimligt. IS samt mer vidvinkel gör den mer användbar än föregångaren 35-350 L.

Liknande produkter: APS-C superzoomar.
2017-07-06 Lasse.rod

PLUS: Helt enkelt ett fantastisk objektiv
MINUS: Vikten

28-300 Ett toppenobjektiv helt enkelt ett fantastisk allround optik och ger skarpa bilder i alla lägen har en d5 mark ii

Pris: 13
2016-10-04 Thore Hult

PLUS: Kan ta bilder nära och på långt håll
MINUS: Tung

Kanonbra objektiv

Pris: 20999
2011-12-29 sniper1

PLUS: 10x zoom
MINUS: Mycket tungt. Bildkvaliten.

Mycket stort bränviddsomfång, vet inget annat objektiv med 10x zoom. Byggkvaliten är L-klass, ingen billig kinaplast.
IS fungerar bra och är nästan ett måste vid 300mm.

Vikten är en nackdel, måste ha monopod för att kunna orka släpa runt på denna en hel dag.
Bildkvaliten är inget speciellt. Bländare 5.6 på 300mm är också en begränsning.

Köpt hos: Privat
2009-12-19 Rolle Rosenpal

PLUS: Mjuk o. fin vid zoomning (men tänk då på slirlåset), bra IS, bra skärpa och upplösning samt bra färgkorrigerad.
MINUS: OK, kanske lite tung vid frihandsfoto, än sen...........

I alla fall det bästa 28-300 som finns i proffsklassen om man är intresserad av bra bildkvalité. Visst, lite tungt men blir istället stabilare vid "avfyringarna" för att motverka rörelseoskärpa. IS-en fungerar dessutom mycket bra.

Vill bara tillägga att det går att använda Canons extendrar, gör så här, ta ett buntband i plast (finns i olika storlekar på t.ex. Biltema) och dra fast den vid 50mm. graderingen på objektivet så slipper du kvadda glas mot glas. Det går med eltejp också som snabbt kan tas bort. Går alldeles utmärkt om man är lite omtänksam och inte tar i för mycket vid zoomning.

Liknande produkter: Kan inte finnas någon annan..............

Kundtjänst: Det bästa tänkbara

Köpt hos: Scandinavian Photo
2007-04-03 mathiasjohnson

PLUS: Bra kvalitet och inte mycket vinjettering, endast vid full bländaröppning. Bra att det finns låsring, men ibland har man skruvat fast det lite för hårt och då tar det en stund att få loss det igen, speciellt om man har lite blöta fingrar och inte kan få grepp om det. IS fungerar perfekt. Slipper byta objektiv titt som tätt.
MINUS: Tungt, tungt, tung. Glömde jag säga att det är tungt? Kanske inte det skarpaste av alla objektiv, men flexibiliteten överväger alla minus. Canons extenders funkar inte. Vet ej om andra märken fungerar, men det hade varit ett plus isåfall. Funkar inte så bra inomhus utan blixt.

Ja, vad kan man säga förutom att det borde vara i var mans fotoväska. Anledningen att jag inte skrev kvinna, var att det är väldigt tungt, och man blir trött på att släpa på det. Jag har köpt en top loader 75AW som funkar väldigt väl till detta objektiv. Jag använder en handlovsrem och känns bättre att bära med än normalt sätt.

Liknande produkter: 70-200 2.8

Köpt hos: Privat
2005-12-14 Torben Dallas

PLUS: L-kvalitet, IS fungerar kanon och fokuserar snabbt.
MINUS: 1,6 kg... 2x extendern fungerar inte...

Snabbt och otroligt användbart objektiv.
IS fungerar över förväntan!

Inget att gnälla på förutom möjligtvis vikten. Men det blir mindre darr på handen när det är tungt.

Synd att 2x extendern inte passar. 56-600mm hade varit ett grymt omfång annars...

Pris: 22600
2005-11-12 Berth Holgersson

PLUS: Canon skärpa och lätt jobbad.
MINUS: Lite tung men man vänjer sig.

Alldeles ny, helt underbar. Lite tung nu i första början, men vilken härlig kvalitet rakt igenom.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 23000
2005-08-03 Lars Johnsson

PLUS: Stort zoom omfång. Bra byggt IS
MINUS: Bild.kvaliteten f/3,5-5,6

p.g.a. det stora zoom-omfånget så är bild.kvaliteten något sämre än de flesta andra L zoomar
2005-08-03 Snabelvarg

PLUS: Detta objektivet är makalöst! Jag har inte anv något annant sedan jag köppte det. Omfånget är helt otroligt, hastigheten likaså! Skärpan, bildkvalitet, byggkvalitet = Top of the line!!
MINUS: Vikten!! Men hög vikt = hög kvalitet..

Jag uppdaterar min recension lite.
Sedan jag gått över till Fullsensor D1s har denna optik fått en helt ny mening! 28-300mm !! fantastisk allround optik, nu funkar den till allt! och då menar jag allt.
Jag hadde lite tankar att byta ut den mot 100-400 is men inte nu! Aldrig i livet.
Paketet med D1s och 28-300 väger in närmare 4 kilo!! och det känns! kör numera alltid med min monopod...

Köpt hos: Privat
2004-09-21 stranden

PLUS: Skarpt, stort omfång, L-kvalitet, IS, vädertätning, snabb och tyst fokus.
MINUS: Man kan inte använda detta objektiv utan att anmärka om vikten. Den är tung, så är det bara. Sen kan priset vara minus också för de flesta.

Jag använde länge mitt 28-135IS och var helt nöjd med det, men kände att jag ville ha längre tele. Funderade länge på 24-70+70-200L combo, men insåg att jag då knappt använt 70-200an, på grund av det sätt jag jobbar normalt, och sällan har tid/ork att byta "mitt i", bara för att få längre tele.
Visst 2.8 rakt över hade varit trevligt, men på det vis jag fottar, känns ändå 28-300an som handen i handsken, helt perfekt. Samma vidvinkel(typ) som 28-135an, men nu möjligheten att gå ända ut till 300, lägg sedan på det L-kvalitet vad gäller objektivbygge, tätning, skarphet och sedan senaste IS, så har man ett suveränt objektiv.

Att det är tungt kan man inte sticka under stolen med, men det fungerar positivt också. Det ger en bra stadighetskänsla också. Bildmässigt är det mycket bra. Givetvis inte i samma klass som de fasta L-objektiven, men så är det med alla zoomar, men det är skarpt så det räcker och blir över för mig, och bra bättre än mitt tidigare, som är väldigt trevlig den med.

Ett toppenobjektiv helt enkelt.

Liknande produkter: Canon 24-70L + 70-200L IS, Canon 100-400L, Sigma 120-300.

Köpt hos: AC-foto i Tyskland
2004-08-02 swwempa

PLUS: Täcker stort område, ger skarpa bilder
MINUS: Vikten, vikten och vikten

Kanonbra objektiv som har det man behöver.Den skjutbara zoomen är kanonsmidig när man har vant sig. Fokuserar snabbt och mycket tyst.

Köpt hos: Hegethorns foto Nässjö

Pris: 22990
2004-07-18 MaVe

PLUS: Stort zoomomfång (11x) plus IS i två lägen
MINUS: Vikten, drygt 1,6 kg

Ett objektiv som jag är mycket nöjd med, ger skarpa bilder och gör att jag slipper släpa med mig flera objektiv. Enda nackdelen som jag ser det är vikten.

Köpt hos: B&H photo-video
ANNONS
Elinchrom ELB 500 TTL