Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150/4,0-5,6

Telezoom till micro 4/3.

Betyg


(4/5)
(baserat på 3 recensioner)
Skriv en egen recension2018-08-08 Apple.Xpan

PLUS: högre än genomsnittlig optiskt kvalité (blända ned 1 steg), ultra kompakt och extrem lätt, extremt billigt pris
MINUS: inte så snabb AF, Extremt plastigt - men låt dig inte luras av det

"Plastic Fantastic" ! Jag baserar min erfarenhet på den första, ännu mera plastiga versionen (utan "R" tillägget) Dock är bägge versioner av samma optiska formel. Det har ett brännviddsomfång motsvarande 80-300 mm f4.5-5.6

Det man behöver förstå med detta objektiv är att man behöver blända ned 1 steg för att komma åt skärpan. Det är faktiskt så att den optiska kvalitén är en bra bit över det normala (över förväntan), trots att det är väldigt plastigt (på gränsen att tro, att går sönder när som helst)

Priset är extremt lågt mellan 1000-1800 kr (även år 2018) beroende på om du köper det på rea eller ej. Versionen "R" är snyggare att se på än den första ;-)

Alltså: Vid öppen bländare skall man undvika läte brännvidder. utan du måste blända ned det ett steg för bättre (god) skärpa. Vid 150mm så faller skärpan lite mer, men är fortfarande ok om du bländar ned, dock inte så mycket att diffraktionen tar bort skärpevinsten. Jag brukar använda mellan ƒ6.7 och f 8.0 i 150mm läget. Eller gå ned till 120mm, vilket också ger bättre skärpa på f 5.6-6.7

Jag brukade använda detta objektiv mest i riktigt goda ljusförhållande; tänk sommarsol eller södra Europa.

Och då kommer det fram att detta objektiv är faktiskt oförskämt/löjligt bra optiskt. Speciellt med tanke på det extremt låga priset. Låt dig inte luras av att det känns extremt plastigt ! Det är betydligt bättre än så. Det är även en dröjt att promenera med ett sådan objektiv mitt i en siciliansk storstad utan att det ett dugg väcker uppmärksamhet.

Se till att köpa ett motljusskydd och använd det (!). Strunta för guds skull ett filer ovanpå objektivet. Sådant försämrar mestadels den optiska kvalitén.

Köpt hos: år 2012

Pris: 1500
2015-03-05 ROOL

PLUS: Pris samt låg vikt
MINUS: Långsamt samt lite "soft" över 100 mm

Har aldrig blivit min favorit.
2012-10-15 mapem

PLUS: Skarpt, lätt
MINUS: Plastigt

Förbluffande bra telezoom. Skarpt genom hela området och ute i kanterna. Litet och lätt. Frontlinsen roterar inte. Mycket snabb fokusering. Löjligt billigt i förhållande till vad det presterar, även till ordinarie pris. Men ibland får man tag i ett sånt här för halva priset eller mindre, i alla fall nu hösten 2012.

Om man ska säga något negativt så är det väl att det känns plastigt. Även bajonetten är i plast. Men det känns ändå välbyggt märkligt nog. Motljusskydd medföljer inte.

Bildkvalitetsmässigt finns inget att klaga på däremot.

Köpt hos: Fotokungen

Pris: 1600