Sigma 10-20 mm f: 4-5,6


Summmering

Vidvinkelzoom2019-08-25 HenrikJä

PLUS: Skarpt (8/10 ungefär).
MINUS: Tyngden och skrymmande.

Det objektiv jag använder mig mest av! Otroligt bra för landskap och astrofoto på APS-C (gjort för APS-C). Enda som jag inte gillar är platsen den tar upp i kameraväskan när jag inte har den på kameran. Annars helnöjd.

Pris: 2200
2016-09-14 Johan m. Skägget

PLUS: Fäster skärpan direkt, ett roligt objektiv för interiörer och landskap, beskuren bild tar bort ev. optiska brister. Levereras med väska o motljusskydd.
MINUS: Man får vad man betalar för, inte tekniskt helt felfri vid de lägre brännvidderna, lite plastig känsla, f 4 som lägst.

Mycket nöjd med min glugg, för det priset. Det märkliga är att den passar o fungerar även på min EOS 5D Classic! fast då blir kanterna cirkelformade på 10 mm men bilden blir kvadratisk vid 12 mm.

Liknande produkter: Canon EF-S 10-22/3,5-4,5 USM

Pris: 2200
2013-11-12 eskil23

PLUS: Priset, relativt lite CA.
MINUS: Lite dålig skärpa i hörnen, måste bländas ner för att bli bra. Långsam AF.

Ett väldigt prisvärt vidvinkelobjektiv. Lite dålig skärpa i kanter och hörn, men inte lika illa som hos storebror f/3,5. Blir helt ok om man bländar ner till f/8. Autofokusen är lite långsam, men den hamnar sällan fel.

Objektivet är inte ett fish-eye, det är raktecknande, och är därför lättare att hantera, men det är samtidigt det som ger de suddiga hörnen.

När man fotar utomhus är ett gradual-ND filter att rekomendera eftersom den fångar mycket himmel som kan få ljusmätaren att underkompensera.

Liknande produkter: Sigma 10-20mm f/3,5
Nikon 10-24mm

Köpt hos: Scandinavian Photo.
PLUS: Skarpt från bländare 8. Robust bygge. Man kan fokusera manuellt utan att ställa om med knappaen. Billigt. Mkt bra till landskap.
MINUS: Vinjetterar och ger distorsion och CA men inte mer än att det går att fixa i PhS.

Jag har haft två olika ex av denna glugg. En gedigen konstruktion. Ger liiite mer CA än Canons EF 10-22, som jag också haft, men marginellt. Mycket nöjd i synnerhet för priset. Begagnad för 2600:-

Liknande produkter: EF-S Canon 10-22
2012-11-12 Prime

PLUS: Billig Gedigen
MINUS: Lite oskarp

Mycket kompetent vidvinkel/fish-eye glugg.
Om man är intresserad av ett fish-eye som kan kan justera brännvidden på så är det helt klart ett bra val!
10mm ger en crazy effekt medan 20 mm ger en normal effekt.
Kolla bland mina bilder för att se några som är tagna med detta objektiv.
Bryr mig inte så mycket om vinjettring / andra "felaktiga" effekter som kan komma med lite billigare fisheye

Pris: 2500
2012-10-30 riddler

PLUS: priset, kvalité
MINUS: skärpan

Helt ok, men man får köra över F8 för att slippa vinjettering, inte så skarp, men bra kvalité, känns bra i handen.

Sålde då jag inte tyckte bilderna blev skarpa och den var inte tillräckligt ljusstark.
2012-10-21 Parsi

PLUS: Skarpt. Jämnt. Prisvärt.
MINUS: Vinjettering (- fixas lätt av Lightroom)

Efter att ha luskat runt, misstänker jag att det finns två versioner av detta objektivet? Optiskt är de nog identiska, skillnaden ligger kanske i autofokusmotorn. Eftersom alla andra har recenserat sitt objektiv här, gör väl jag det också.
Fullt namn på mitt är 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM.

Från början tänkte jag alltså köpa det nya, dyrare F3.5 objektivet, som jag såg en lysande testrapport på. Nåväl, beställt men inte betalat, råkade jag se bilder tagna med 3.5'an. Bortom usel kantskärpa på 10-12mm! Annars var det väl jättebra, men jag tyckte att det inte kommer att fungera med interiörbilder och arkitektur, så jag ändrade mig och tog den äldre, billigare 4-5.6'an istället.
Något jag inte ångrar. Jag sparade också en skaplig extraslant på UV-filtret, som blir rätt dyrt till 3.5'an.

Max kantskärpa är kanske inte lika razor som mina allra skarpaste objektiv under bästa förutsättningar. Men jag är fullt nöjd. Mittskärpa är omöjlig att kritisera. Objektivet är skarpt och presterar jämnt över brännvidder och bländare. Det är alltid extra skönt när man vet att det inte finns nån optisk kvalitetsanledning att blända ner.

Objektivet ger ett solitt kvalitetsintryck och är ganska stort o tungt för ett ljussvagt vidvinkelobjektiv. Jag är helnöjd och tvivlar på att det skulle varit värt att lägga ut mer pengar för ett alternativ.

Liknande produkter: Sigma 10-20mm F3.5
Canon 10-22mm F3.5-4.5

Pris: 3999
2012-02-19 odglobs

PLUS: Oerhört vidvinklig! Byggkvalitén.
MINUS: Behöver bländas ned i synnerhet vid de kortaste brännvidderna

Kommer senare när jag fotat mer med objektivet.

Pris: 4600
2011-04-12 vesteola

Köpte en begagnad och är mycket nöjd!, perfekt till vissa landskapsbilder men man måste tänka till för kunna få ut det man vill av den typen av objektiv. Skärpan är helt ok tycker jag, allt är ju relativt.

Köpt hos: Privat

Pris: 2600
2011-03-17 16517

PLUS: Lågt pris. Verkar hållbar, känns gedigen.
MINUS: Oskarp.

Gedigen glugg med skön tyngd och helrätt pris. Tyvärr är den för oskarp för mig. När man jämför med originalobjektiv häpnar man över hur mediokert resultat det blir med den här gluggen. Har sålt min och sparar till en originalglugg.

Kundtjänst: Toppklass som vanligt!

Köpt hos: Cyberphoto
2010-11-30 FSR COMP

PLUS: Tyst och snabb fokus. Bra omfång för landskap och byggnader mm.
MINUS: Lite bättre skärpa men då blir det en helt annan peng ju. Lätt att få in oönskade ljusspeglingar trots motljusskyddet på.

En bra glugg och byggkvalité. Först blev jag lite besviken på skärpan överlag men sedan med lite andra inställningar i kameran (50D) och en smula efterbehandling är jag jättenöjd.

Liknande produkter: Canon 10-22
2010-10-13 fpersson

PLUS: Bra vidvinkel, skarp.
MINUS: Vinjeterar lite kraftigt

Landskapsfotografens måste, men även kul för blommor mm där man vill ha med lite omgivning. Även ett bra kompletterande objektiv för inomhusfotografering med APS-C sensor. Jag har använt mitt objektiv i ca 2 år nu och har det nästan alltid med mig.

Ska man använda objektivet för porträtt får man vara försiktig så vissa kroppsdelar inte blir överdrivet långa.

Köpt hos: Hegethorns Foto AB
2010-09-17 Rickard Johansson

PLUS: Wide XXL!
MINUS: ?

Jättenöjd med mitt ex som nu varit i bruk något år! Hade hört att vissa varnade för dåliga ex, men mitt är gediget och skarpt! Eftersom jag uppskattar episka och berättande landskaps miljöer känns detta helrätt till ett vettigt pris. Vinjettering och att bilder kan bli mörka i olika ljus situationer stör inte mig utan tilltalar snarare.
Rickard

Liknande produkter: Nikons motsvarighet

Kundtjänst: Positiv

Köpt hos: Scandinavian Photo
2010-04-11 iSolen.se

PLUS: Omfånget är roligt.
MINUS: CA, skärpan, distorsionen, CA

Jätteskoj brännvidd. Körde den på Nikon D300. Tyvärr är kvaliten inte så bra. Oskarp, vingetterar och CA. Bytte till Nikon 12-24 DX som sedan blev mitt favoritobjektiv.

Liknande produkter: Nikon 12-24DX

Kundtjänst: N/A
2010-04-10 mapem

PLUS: Gediget, tyst
MINUS: Oskärpa i kanterna, rätt mycket sfärisk distorsion

En supervidvinkel som känns stabil och rejäl. Tyst fokusmotor och möjlighet till manuell finjustering. Bra skärpa i mitten, sämre mot hörnen men hyfsat om man bländar ner. Definitvt prisvärt. Köpte det begagnat med garanti.

Liknande produkter: Canon 10-22, Tamron 10-24

Köpt hos: Rajala

Pris: 3000
2009-03-15 perlind

PLUS: Verkar stabilt och med bra tyngd. Trevlig vidvinkeleffekt.
MINUS: Lite klen skärpa i kanterna och lite ljussvagt.

Trevlig optik. Har länge velat ha en extrem vidvinkel, men tyckte alltid att det var för dyrt. Nikons 12-24 mm var och är ju en dröm, men priset avskräcker. Sigman hittade jag begagnad för 3200 kr och får nog säga att jag är nöjd för det priset. Visst kunde skärpan i hörnen vara lite bättre och visst hade jag velat ha lite högre ljusstyrka. Men man får inte allt för så rimliga pengar.
I övrigt tycker jag objektivet känns stabilt och välbyggt. Skönt att hålla i. Bilderna duger bra för familjealbumet, men för mer krävande fotografering, kanske man ska se sig om efter något annat - och dyrare...

Köpt hos: Privat, Blocket

Pris: 3200
2009-03-08 Jonas.W

PLUS: Extrem vidvinkel 10mm, robust, HSM
MINUS: Kunde varit skarpare, lite låg kontrast

Ser att några tyckt att denna varit urusel, skärpa mm. och andra hyllat den till skyarna. För mig blir det nog någonstans mitt emellan men åt det bättre hållet. Är man en pizxelpeeper blir man nog lite missnöjd eftersom kantskärpan inte är den allra bästa. Men som praktisk fotograf spelar det ingen större roll, ofta är extrem detaljrikedom uppe i högra hörnet ganska ointressant. Tamron 17-50 är dock bättre vid 17-20 intervallet, så där byter jag. Men vid 10mm levererar denna förvånansvärt bra. Kolla på pixelpeeper hemsidan http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=3 Den har en extrem hör popluaritet och den kan leverera fantastiska bilder. Om du har lite problem med AF som jag, använd MF (om det går) så vet du vad du får. Skall dock serva kameran och se om det blir bättre, tror att det ligger i huset.

Köpt hos: Begagnat, bytt
2009-02-27 dandark

PLUS: bra autofokus, liten och kompakt och relativt billig
MINUS: dålig skärpa speciellt i hörnen men i mitten är den ok

Jag köpte detta objektiv till interiör fotografering, jag tyckte objektivet till en början var riktigt bra men sedan seter lite granskning så blev jag missnöd med skärpan (även på bländare 8, främt ute i kanterna) vilket gjorde att jag lämnade tillbaka det där jag köpte det istället skaffade jag tokinas 11-16 2.8 vilket var grymt mycket bättre.

Men jag kan ändå rekomendera detta objektiv om man ska ha det till privat bruk.

Liknande produkter: tokina 12-24, tokina 11-16

Kundtjänst: Bra!

Köpt hos: El-Giganten

Pris: 4490
2009-02-18 Jukkah

PLUS: Ser bra ut.
MINUS: Bilderna är oanvändbara.

Ofattbart oskärp objektiv på andra sidan bildytan, ingen betydelse med bländaren. Omöjligt att ta skärpa bilder. Jag har skickat den två gånger till verkstad men det verkar inte gå att reparerasn (trots att garantiden gällde). Min sämsta lensköp någonsin, kan inte rekommenderas alls. Och inte Sigma överhuvudtaget...

Liknande produkter: -

Kundtjänst: Importör - dålig, kunde inte hjälpa och var inte intresserade heller.

Köpt hos: Privat

Pris: 3000
2009-02-17 Peter Frisk Hansen

PLUS: Skärpa, AF, byggkvalitet, pris
MINUS: Ljusstyrkan

Har haft den i några dagar nu och är verkligen imponerad.
Bra skärpa och snabb af.
Endast lite missteckning längst ut i hörnen.
Rolig att använda, ger spännande perspektiv.
Riktigt bra byggkvalitet.

Liknande produkter: Tamron 10-24, Pentax 12-24

Köpt hos: Privat
2009-01-27 madsochmarja

PLUS: Får alla andra linser att se fantastiska utt.
MINUS: Vignettering, Distortion, ljusstyrka och pris.

Fruktansvärd Glugg, hatar den, inga bra bilder blir dett :(

Köpt hos: Japan Photo
2009-01-26 Björn Skoog

PLUS: Kraftig vidvinkel, bra skärpa, fina färger, välbyggt
MINUS: förvrängning (som alla vidvinklar har), lite ljussvagt

Detta objektiv har efter något år blivit en av favoriterna i kameraväskan. Den kraftiga vidvinkeln är en av förklaringarna, som ger ett annorlunda perspektiv. Blickarna dras ofta till foton tagna med denna brännvidd, även när motiv och komposition inte är något "speciellt".

Jag tycker också att färgerna och skärpan är mycket bra, med tanke på pris. Känns också rejält och bra att hålla i.

De enda nackdelarna är förvrängningen som ALLTID följer med den kraftiga vidvinkeln. Det gäller att hålla personerna i centrum av bilden, annars blir det Janne Banan av hela nyllet. Dessutom hade man ju inte tackat nej till ännu större ljuskänslighet, men då hade ju också priset var många gånger högre..

Köpt hos: Privat
2008-10-30 Anders Berlin

PLUS: Extrem vidvinkel, bra närgräns, känns som bra byggkvalitet
MINUS: Ljusstyrkan, men för det här priset är det vad man får

Mycket nöjd. Roligt objektiv! Den extrema vidvinkeln är förstås ovant i början och tar ett tag att lära sig att utnyttja på rätt sätt. Hade kanske hellre skippat zoomen för att få en fast på 10mm med ljusstyrka 2,8, men å andra sidan kan det vara smidigt att zooma in till 20mm när man ska ta lite mer "vanliga" bilder.

Kundtjänst: Har aldrig behövt kontakta Cyberphoto men dom har alltid snabba leveranser och bra pris

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4299
PLUS: Smidigt att använda. Gediget välbyggt. Levereras med motljusskydd och fordral samt lock. Kort närgräns ger kanonsköna bildvinklar. Skarpt från bländare 8 och uppåt. Hyfsat pris ca 3500 begagnat.
MINUS: En aning cromatisk abberation i kontrastrika motiv.

Jag har haft både ett för Nikon och nu ett för Canon. Passar bra till kameror med croppad sensor. Det sitter på kameran jämt, och mest till landskap. Mycket användbart, Smidigt att använda. Gediget välbyggt. Levereras med motljusskydd och fordral samt lock. Mycket användbart, Kort närgräns ger kanonsköna bildvinklar.
Lite soft skärpa på bländare fyra. Kantdistorsion på bländare 4. En aning vinjettering med Cockin filterhållare, jag har beställt Lee hållare och filter. CA.

Köpt hos: Begagnat på Fotosidan

Pris: 3500
2008-10-27 Nils-Erik Larsson

Glad över min Sigma. Är nog det objektiv som mest sitter på. Bra för gatufoto när man vill gå nära - det behöver man oftast. Även arkitektur och interiör passar det väl till. Man kan få med mycket - också i naturbilder.

Sigman känns gedigen att hantera. Bildtekniskt är jag också nöjd. Det blir lite kul förvrängning i kanterna på 10 mm. Något som är väldigt effektfullt att använda. Men detta försvinner när man skruvar upp zoomen något. Autofokuseringen är snabb nog för mina behov,

Jag köpte mitt billigt begagnat så priset är inget att säga om. Byta det mot nån annan vidvinkelzoom - aldrig. Det här är vad en amatör behöver.

Omdömet grundar sig på 6 månaders användning.
2008-08-31 robert petersson

PLUS: Priset, skärpan.
MINUS: Inte upptäckt något än

Köpte mitt sigma för 3 dagar sedan, är nöjd hittils.
Har dock bara prövat objektivet i 20 min..

återkommer med mer info..

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 4295
2008-07-30 pitir

PLUS: Roligt omfång, välbyggd och bra skärpa
MINUS: f/4-5.6...

Kan vara lite tidigt att bedömma objektivet då jag bara haft den en dag. Men förutom att den inte är så ljuskänsligt, vilket jag verkligen(!) saknar, är den en toppenglugg!

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4399
2008-06-26 thundercat

PLUS: Billigast, bra skärpa, ingår motljusskydd
MINUS: dålig ljusstyrka, ojämn kvalité från exemplar till exemplar.

Har tidigare använt Canon 10-22 och Tokina 12-24.
Sigmat presterar lika bra som Canons vad gäller skärpa och kontrast, fokusen är nästan lika snabb på Sigmat och de är ungefär lika välbyggda. Huruvida den lilla skillnaden i ljusstyrkan mellan Canons och Sigmas är värd prisskillnaden är upp till var och en.

Tokinas väger en hel del och anses väl mer "välbyggt", det har dessutom ett finurligt sätt att välja mellan AF och MF. ett annat plus är att det är fast 4 i bländare. Dock tycker jag att det är rätt kontrastlöst, åtminstone på stora bländare, och skärpan är väl ok men inte som de andra. Dessutom går det bara ner till 12mm, och 2 mm skillnad blir rätt mycket på så vidvinkliga objektiv. Dessutom är det tungt!

Sigmat är nog det mest prisvärda objektivet till 1,6-crop-sensorer just nu. Vill man ha mer ljusstyrka så får man betala det men det är små skillnader för stora pengar!

Värt är dock att vänta på tamrons 10-24 3,5-4,5
Tamrons 17-50 och 28-75-gluggar är mycket skarpa så det kan vara värt att kolla in dem när de släpper sin nya vidvinkel!

Liknande produkter: Canon 10-22, Tokina 12-24

Köpt hos: Trendic

Köpt hos: Tin Cheung Camera HK

Pris: 3900
2008-06-26 Nils-Erik Larsson

Hade ingen erfarenhet av vidvinkel förrän jag råkade köpa ett begagnat för hyfsat pris för ett tag sen. Blev klart överraskad över användbarheten och hur mycket den setat på plats. Den leverar bra bilder med god skärpa och färgåtergivning under de ordinära förhållanden. Gillar att den känns gedigen och robust. Skulle inte bli förvånad om det här blir min sk standardglugg i framtiden. Kanske finns bättre vidvinkel - men de kostar också.

Köpt hos: Privat

Pris: 3000
2008-06-04 gedjan

PLUS: Brännvidden, skarp, att motljusskydd följer med. Prisvärt!
MINUS: Distortion, speciellt på 10mm. (Som alla andra extrema vidvinkelzoomar).

Har haft mitt i ett par månader nu. Är nöjd, gillar brännvidden. Skarpt, hyfsat snabb AF, bra färgåtergivning. Plus att motljusskydd följer med. Pratat med Nicholas efter hans recension och ser nu Tim's recension... Känslan är att det finns gott om måndagsexemplar av detta objektiv. Jag måste ha fått ett bra exemplar :-) Länken nedan visar en bild taget med det.
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1316961.htm

Liknande produkter: Canon EF-S 10-22

Köpt hos: Cyberphoto
2008-06-04 Svensson87

PLUS:
MINUS: Fel exponerar

Grymt missnöjd med detta objektiv än sålänge det felexponerar hela tiden. Är inne på mitt andra på två dagar nu eftersom det första var lika dåligt. http://data.fuskbugg.se/skalman01/----------------test2.jpg
så får ni se med egna ögon

Kundtjänst: Fotovideo killarna i butiken är helt underbara försöker lösa problemen

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 4300
2008-05-28 Hayder Alsahaf

PLUS: Skärpa, kontrast, färgåtergivning och snabb AF.
MINUS: inga

Jag tycker att Sigma lyckades bra med detta objektiv.
det är skarpt, kontrastrikt objektiv med bra färgåtergivning.
Jag har haft detta objektiv nu med Canon och Nikon fattning. Både gav mig mycket bra resultat. Jag har också använt Tokina 12-24 men jag tyckte att Sigman gav bättre skärpa och kontrast.

Liknande produkter: Canon, Nikkor och Tokina.

Köpt hos: Privat

Pris: 3000
2008-05-01 almanakis

PLUS: Bra brännvidd, mer vidvinkel behöver man inte. Bra skärpa i mitten,.
MINUS: Distortion Mkt dålig kantoskärpa Ljuskänsligheten

Tycker att detta objektivet var bra mycket sämre än jag trott när jag köpte det, det kostade mkt men levererade mindre.

Har nu lämnat tillbaka det och inhandlat ett tokina 12-24

Liknande produkter: tokina 12-24

Kundtjänst: Bra, öppet köp i 30 dagar!

Köpt hos: El-Giganten

Pris: 4995
2008-03-21 Mikael Sundberg

+ Skärpa
+ Färger
+ Låg disortion
+ 10mm läge
+ HSM-motor (fast det är ganska onödigt för vidvinkel objektiv)
+ Snabb AF
+ Mycket billigare än Canon 10-22mm

- Ljusstyrkan (kunde ha varit bättre men det är ändå bra!)

Jag hade haft objektivet i 2 månader nu och är mycket nöjd! Det var mycket prisvärt objektiv och ger mycket bra kvalitet för pengarna. Den sitter som standard objektiv på min 40D.

Jag fotar interiör och landskap med objektivet utan problem. Mycket bra skärpa i helheten vid f8 och när det gäller landskap bilder då är det sällan problem med ljusstyrkan jämför med interiör bilder.

Ser att många här som har problem med objektivlock, ett tips sätt sned med 45 grader så går det smärtfritt att ta av eller sätta på lock även med motsolskydd.

Liknande produkter: Canon 10-22mm, Sigma 12-24mm och Tokina 12-24mm

Kundtjänst: Cyberphoto, mycket bra service och snabb leverans!

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4500
2008-03-07 Yorii

PLUS: Snabb autofokus, fick med både motljusskydd och väska, 10mm!
MINUS: Distortion och Oskärpa, inte mycket man störs av, och vidvinkel utan distortion är dyyyyyrt.

Galet prisvärt objektiv, importerade min från Hong Kong, gick på ungefär 3100kr (Pris i Sverige är ungefär 4500kr)
Folk klagar på linslocket, jag måste fått en nyare version, mitt lock har smidigt grepp i mitten och funkar alldeles utmärkt att använda med ljusskyddet, även UV-filter med skydd och linslock funkar perfekt.

Liknande produkter: Canon 10-22, men den var för dyr :D

Köpt hos: hksupplies.com

Pris: 3100
2008-02-13 JohanAxelsson

PLUS: 10 mm!
MINUS: Ganska ljussvagt.

Väldigt rolig brännvid som kan ge upphov till nya perspektiv på saker och ting. Lite ljussvag, men det är inget större problem för mig (till det jag använder den till). Byggkvaliten är helt okej. Lite irriterande att zoom-ringen går åt "fel" håll (jämfört med alla andra objektiv jag äger).

Skärpemässigt har jag inget att klaga på, i 10mm med f/4 är kanterna lite mjuka om man tittar på pixel-nivå (inget jag någonsin gör utom just för att se om det finns några brister). För mina applikationer räcker skärpan fint. Vinjentering är inget problem förutom när jag är slarvig och använder pol-filter stackat på uv-filtret som alltid sitter på i 10-11 mm (bägge är Hoya SuperHMC, så enskilt märks de inte).

Köp ett Nikon LC-77 till denna, objektivlocket som Sigma skickar med är fruktansvärt irriterande dåligt.

Valde länge mellan denna och Tokinas ultravidvinkelzoom på 12-24/4, men de 10 mm som denna lockade med drog längsta strået till slut. Tokinan "kändes" dock bättre byggmässigt.

Liknande produkter: Tokina 12-24, Nikons 12-24 var utanför min prisklass.
2008-01-25 mixdisk

PLUS: Skarp, låg distortion, mycket rolig brännvidd, bra byggkvalité.
MINUS: Osäker autofokus, går inte att sätta på linslocket med motljusskyddet på.

Extremt rolig brännvidd som man kan använda till alla möjliga motiv. Tyvärr är autofokusen osäker, men det påverkar inte bilderna eftersom skärpedjupet är så långt.

Kundtjänst: Första exemplaret bakfokuserade, men det var inga problem att byta det. Trevliga säljare och bra service.

Köpt hos: FotoVideo
2007-11-13 Zoran Ladinek

PLUS: bildvinkeln, skärpan
MINUS: Inga hittills

Fantastiskt objektiv. Har knappt varit av kameran sedan jag köpte det, förutom när det var inskickat för kalibrering. Det bakfokuserade vid leverans, men Cyberphoto fixade det inom en vecka. Kalasskärpa och fina färger till vettigt pris. Är numera mitt absoluta favoritobjektiv.

Liknande produkter: Pentax SMC-DA 10-17/3,5-4,5 ED IF

Kundtjänst: mycket bra

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4400
PLUS: Omfånget! Priset! Skärpan klart godkänd från f 8...Snabbheten! Vidvinkeln är så man baxnar och det går att komma riktigt nära också vilket skapar. intressanta effekter.
MINUS: Taskigt lock. Mosigt i skärpan på största bländare.

Har haft denna underbara glugg ett par månader och är mycket nöjd! Underbart till landskap och i trånga utrymmen. Objektivet är riktigt snabbt på att fokusera och mycket gediget byggt.

Liknande produkter: Tokina, Nikon som är svindyrt.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4400
2007-10-19 Rawshooter

PLUS: Skarp, klarar sol i bild bra, bra mekanik.
MINUS: Bakfokuserar gärna på långa avstånd vid första försöket.

Nikonfattning. Recension efter ett års användning. Objektivet kommer som tvåa baserat på hur många bilder jag tagit med mina objektiv. Köpte objektivet för den extrema vidvinkel på 10 mm mest för att kunna fotografera i båten. Den vida bildvinkeln är riktigt rolig och överraskar ofta. En snabb panorering avslöjar ofta spännande former och linjer, särskilt på himmlar, som man inte ser med blotta ögat. Den mekaniska känslan i objektivet är mycket förtroendeingivande. Fotograferar gärna vyer med solen i bild och det klarar objektivet bra bara man skruvar av UV-filtret. Fokuseringen är lite si och så på längre avstånd. Första fokuseringen hamnar ofta bortom, den andra rätt men att den missar lite märks inte i bild pga den korta brännvidden och för att jag oftast bländar ner till minst 8 om jag skulle glömma fokusera två gånger. Ett kul objektiv som levererar användbara bilder och jag känner inget sug att byta den till något annat. Inte högsta betyg pga bakfokusen.

2008-10-15 Uppdatering efter kamerabyte till Nikon D300. Det nämnda fokuseringsproblemet verkar inte bero på objektivet, troligen berodde det bara på att D50:an bara missade ibland, för med D300:an finns inte problemet alls. Och D300:ans högre upplösning är heller inget problem för Sigman, den hänger med och är skarp ända ner på pixelnivå. Ju mer jag använder objektivet desto mer gillar jag den. Mitt exemplar är en pärla. Betyget ändras därmed till högsta.

Liknande produkter: Tamron 11-18, Nikon 12-24

Kundtjänst: Ingen

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4500
2007-10-11 Ante_90

PLUS: Helt okej skärpa. Stabilt byggd. Sjukt intressant omfång!
MINUS: Linsskyddet. Det finns säkert skarpare objektiv där ute, men inte alls till samma pris.

Otroligt roligt och kreativt objektiv! Med tanke på priset, omfånget, och mekaniken är detta ett helt klart bra köp.

Liknande produkter: Tokina 12-24, Nikkor 12-24
2007-09-12 Orthae

PLUS: Känns gediget, fantastisk vidvinkel.
MINUS: Bildresultatet kan kännas lite "mjukt", särskilt i kanterna, men det är överkomligt om man har någon sånär kunskap i uppskärpning i efterhand.

Jag är förälskad i mitt SIGMA 10-20. Det sitter på förjämnan. Användbart både för att fota knäppa, galna, roliga bilder samt för att få med många seriösa saker samtidigt, om det nu är nån som känner för det...

Kundtjänst: Fantastisk service på Foto Video!

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 4100
2007-09-08 Erik Nygren

PLUS: Stabilt byggd, prisvärd...
MINUS: Skärpan...

Har använt min i nån månad nu.. känns som den är roligast i början.. tack vare vidvinkeln.. menja tycker inte att den är så himla skarp.. så jag är lite besviken.. och ja kommer nog byta till en 10-22 ifrån Canon...

Liknande produkter: Canon EF-s 10-22

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4400
2007-08-22 kreatören

PLUS: Prisvärd
MINUS: Kantskärpan vid full öppning

Ett sånt här objektiv är klart beroendeframkallande. Jag hade tidigare en 14 mm till min analoga Eos så den svindlande känslan som bildvinkeln ger har jag känt förut.
Bör bländas ner till f/8 för bästa skärpa, men då är den "kanon".

Liknande produkter: Canons liknande naturligtvis, men den ligger på nästan 8000 kr så det var inget för min plånbok.

Kundtjänst: Bra service både i butik och via mail

Köpt hos: Scandinavian Photo
2007-08-14 TEN69

PLUS: Mekanik, AF-motor
MINUS: Kantskärpa

Vädligt bra mekaniskt med stridsvagnskänsla.
Tyst och snabb AF-motor.

Svag kanskärpa på 10mm, men det är inget ovanligt och blir bättre om man bländar ner ordentligt.

Kort närgräns ger möjlighet till annorlunda vinklar.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4500
2007-08-01 magnus.bark

PLUS: En prisvärd supervidvinkel
MINUS:

Bra skärpa, hyfsat ljusstark, bra färghantering.

Snabb autofokus - frågan är hur stor nytta man har av HSM-motorn med det korta avståndet mellan de yttersta fokuspunkterna?

Lite känslig för motljus- även med det medföljande skyddet.

Objektivet känns mekaniskt stabilt och är skönt att hantera.

Ett roligt objektiv!

Liknande produkter: Canon EF-S 10-22/3,5-4,5 Usm (för dyrt), Tamron Af 11-18/4,5-5,6 DI-II LD ASP IF (hade enligt tester sämre skärpa)

Kundtjänst: Objektivet hade vid leverans ett märkligt fokusfel. När jag påpekade detta skickades dagen efter en fraktsedel, och objektivet var tillbaka justerat veckan efter. Toppen!

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4495
2007-06-29 cast65

PLUS: Priset
MINUS: Svårt att ta av linsskyddet

Riktigt bra för ett normalt pris! Använder den så ofta jag kan.

Köpt hos: Scandinavian Photo
2007-06-23 Foto-Ake

PLUS: Extrem vidvinkel. Tillfredsställande skärpa.
MINUS: Vinjettering på stora öppningar. Tappar skärpa längst ute.

Klart prisvärd ultravidvinkelzoom. Kollade några andra objektiv, men föll för Sigman p g a att den hade kortaste brännvidden.

Kundtjänst: Cyberphoto håller snabba leveranser. Trevligt med en liten godsak.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4495
2007-05-28 Björn R.

PLUS: Gediget, snabb tyst fokus (internfokusering är också +)
MINUS: Har inte hittat något

Har länge funderat på om jag skulle skaffa ett vidvinkelobjektiv. Nu är jag helt på det klara att det var ett kanonköp. Mycket fin känsla i objektivet, gediget och fast.

Liknande produkter: tokina 12-24

Kundtjänst: Har inte behövt kontakta, trevligt med choklad i paketet.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4495
2007-05-17 Przemek Carlsson

PLUS: Ger skarpa och trevliga bilder, mycket bra byggkvalitet, lagom tungt, ser bra ut på kameran, snabb AF.
MINUS: Man måste blända ner några steg för bra bilder och till 13 för mycket bra bilder. Jobbigt främre objektivlock, gå ej att sätta på igen efter att man monterat motljusskyddet.

Har inte haft denna särskilt länge men efter de tester jag gjort så är jag ganska nöjd med objektivet. Med lite kreativitet kan man få till spännande bilder. Den levererar bra bilder men man bör blända ner några steg. Jag brukar blända ner till 13 för optimal skärpa och skärpedjup med denna.

Köpt hos: El-Giganten

Pris: 4995
2007-05-12 hw-tph

PLUS: Fin optisk kvalitet, förtroendeingivande byggkvalitet, tyst och snabb autofokus
MINUS: Objektivlocket!

Trevligt objektiv med bra kvalitetskänsla och inte bara i byggkvaliteten. Objektivet åstadkommer fina skarpa bilder på min 350D och jag använder det här objektivet mycket mer än jag trodde jag skulle med tanke på att det är ganska extremt. 20mm-änden motsvarar 32mm på en kamera med APS-C-sensor och är långt nog för vardagsvidvinkel. 10-14mm är riktigt spännande och bildkvaliteten är alldeles utmärkt. Jag använder ofta det här objektivet inomhus tillsammans med blixt studsad i taket. Trist bara med ett så dåligt objektivlock till ett så bra objektiv - skaffa ett med klämma i mitten genast om du har det här objektivet.

Liknande produkter: Tokina 12-24, Canon 10-22

Kundtjänst: Trevlig och ovanligt "osäljig" och uppriktig personal på FotoVideo!

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 4500
2007-04-29 Finn Calander

PLUS: Gediget, Snabb AF. God optisk kvalitet.
MINUS: Objektivlocket är i princip omöjligt att sätta på om motljusskyddet är monterat rättvänt.

Jag har testat detta underbara Sigma-objektiv under en dryg månad och är helnöjd. Konstruktionen känns gedigen. Snabb AF. I den typ av bilder jag tar (situationsbilder ute och inne) upplever jag inte direkt några optiska begränsningar, även om man naturligtvis behöver blända ner ett par steg för att få max skärpa i hörnen. Ytterst lite vignettering. Ett mycket prisvärt objektiv med perfekt zoom-omfång för den sanne vidvinkelentusiasten.

Liknande produkter: Kollade Nikon original (DYRT) och Tamron. Föll dock för Sigman.

Kundtjänst: Superbra personal! Kunniga, intresserade och serviceinriktade. Jag betalar gärna mer jämfört med billigaste på nätet för att handla hos Fuji i Uppsala.

Köpt hos: Fujifoto, Uppsala

Pris: 4200
2007-04-16 F71

PLUS: Byggkvaliten: känns mycket gediget. Skarpt, närgräns, extremt vidvinkligt.
MINUS: Svåranvänt

Är nöjd med objektivet. Känns viktigt att ha i kameraväskan även om det - tyvärr - är sällan som det behövs. Kanske inte har lärt mig att hitta de situationer det kan användas i ännu?

Liknande produkter: Tokina 12-24

Köpt hos: Essential Systems

Pris: 4200
2007-03-20 johan.t

PLUS: Prisvärt, grym vidvinkel
MINUS:

har bara haft det några dagar men jag måste säga att jag är helnöjd än så länge, inga brister jag sett ännu även om det är lite ovant att bara kunna blända upp till 4.0. Men det är enormt skönt med så mycekt vidvinkel, både som effekt men oxå i trånga situationer.--

Liknande produkter: Canon 10-22

Kundtjänst: Trevlig personal och snabb leverans.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4495
2007-03-13 timofej

PLUS: brännvidd(!), närgräns(!), byggkvalitet, pris
MINUS: främre objektivkock, placering av fokuserings- och zoomringarna

Brännvidden är hur rolig som helst! Bilderna skapar sig själva. Nästan. :-) Det är för första gången jag fotograferar med denna brännvidd och jag kan inte få nog.

Utmärk närgräns! 24 cm till sensorns plan. Man vidrör nästan motivet med motljusskyddet när man fokuserar på det kortaste möjliga avståndet. Man kan få riktigt häftiga kompositioner.

Bra kvalitetsintryck. Bra materialval på bäde själva objektivet och på motljusskyddet. Känns robusta.

Även om jag fokuserar nästan aldrig manuellt gillar jag känslan i fokuseringsringen: mjuk och ger lagom motstånd. Annars är det inte så noga med fokuseringen då skärpedjupet är stort.

Helt godkänt optiskt. Har inte gjort några tester på murväggar eller dylikt men i praktiken får jag ut skarpa och fina bilder.

Ett mycket överkomligt pris är också ett plus.

Främre objektivlocket är dock svårt att greppa när motljusskyddet är på. I skillnad från Nikons modeller då lockets låsknappar sitter i mitten har Sigma valt att placera dem på sidorna. Därav problemet.

Skulle även önska att objektivet var lite lättare men det lär väl knappas vara möjligt för en sådan glugg. Konkurrenterna väger ännu mer.

Omvänd placering av fokuseringsringen och zoomringen jämfört med Nikon ger lite förvirring. Grepar ofta fokuseringsringen när jag vill zooma. Hoppas att jag vänjer mig så småningom.

Helt nöjd med köpet! Ett av de bästa jag gjort på sistone.

Liknande produkter: Tokina 12-24

Köpt hos: Komplett

Pris: 4478
2007-02-27 PStark

PLUS:
MINUS: Objektivets lock lossnar lätt.

Jag tycker om detta objektiv oavsett om det är på människor, situtioner eller landskap. Som ny i fotovärlden blev jag oerhört fascinerad av vidvinkelobjektivets underbara värld. Nu är himlen av helt annat intresse.
2007-02-12 Fatholla Zand

PLUS: Välbyggd,Snabb & exakt AF.
MINUS: Objektivlocket är värdelöst!

Mycket bra & användbar objektive för landskap & gatofotografering. Jag trivs bra med det.

Köpt hos: Cyberphoto
2007-02-12 janerikl

PLUS: Lågt pris
MINUS: Motljus tycker den inte om.

Extrem vidvinkelzoom som är kul att jobba med. På 10 mm får man lite vignettering på f:4, men nedblendad til f8 är den mycket bra. Skärpan kunde nog varit bättre. (D200)
Den som vill veta mär, les här. http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/sigma_1020_456/index.htm

B+W Filter