OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Rosen

Arne Quick, Rosen

Jag tuffar på med det svartvita. Såg den frostnupna rosen som låg bortslängd på gatan i natt när jag gick sena rundan med hunden. Kanske var det en tänkt romans som gick fel?

Kommer att tänka på ungdomens romanser och alla gånger då det inte blev som man kanske hoppades. I ungdomen hörde det ju till att bli förälskad, alltid gjorde det lika ont när det inte funkade. Men ganska snart hade man kommit över det och var igång igen med någon ny tjej som man gav sin reservationslösa beundran.

På så sätt är det både vemodigt och samtidigt ganska bekvämt att vara äldre. Lite tråkigt att inte längre känna drivet som man gjorde när man var ung, men samtidigt väldigt skönt att slippa uppleva den känslomässiga berg och dalbana det innebar. Jag har sedan länge slagit mig till ro med att ha hundar som livskamrater och trivs bra med det.

Ögonen såg jag under Liljeholmsbron idag, likadana har varit målade där tidigare så det är säkert en återkommande konstnär som förnyat sitt verk.

Postat 2024-03-18 20:18 | Läst 81 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

OmTag. En sväng mot Gröndal.

Vi tog en sväng mot Liljeholmen och Gröndal jag och hunden. Jag håller fortfarande på och ”kör in mig” på det svartvita efter år av färgfotograferande.

Det blev väl inga toppenbilder direkt, mycket skall spela in och den här gången var det lite för klar himmel och torr luft och torra trottoarer och vägbanor. Dessutom hittade jag väl inte så många motiv efter den svängen vi gick.

Humöret spelar också in till stor del, ibland ser man bilder överallt och ibland ser man inga alls ungefär. Men för mig är det viktigt att plåta lite varje dag, eller snarare är det naturligt att alltid hänga på sig kameran.

Det blir spännande att se var detta svartvita tar vägen när det mognat lite. Nu är det mest laborerande såväl med motivval som med olika varianter av konverteringar för att försöka hitta den känsla jag vill ha i respektive bild. Silver EFEX är riktigt bra när man vill pröva sig fram tycker jag. 

Postat 2024-03-18 00:07 | Läst 133 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

OmTag. Ombytligt väder.

Vädret så här års är minst sagt nyckfullt. Närmare tio grader varmt de senaste dagarna och så kommer det ett omslag med blåst regn/snö och termometern har trillat ned till minusgrader igen.

Jag som har hund måste ju ut i alla väder oavsett och jag har dessutom en hund som trivs ute i alla väder så det går inte att fuska med promenaderna. Här några bilder från svängen nyss.


En självis vid Ringvägen


Yttersta Tvärgränd.


Vid Yttersta Tvärgränd.


Högalidskyrkan.


Hornsbruksgatan.

Postat 2024-03-16 22:30 | Läst 165 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

OmTag. Den dagliga skörden.

Jag går alltid runt med kameran och det genererar en del bilder givetvis. När jag bestämde mig för att gå tillbaks till det svartvita för ett tag sedan har det mycket handlat om att återuppväcka det svartvita seendet. Jag märker redan att jag börjat ta färre och delvis annorlunda bilder.

När jag gick runt och plåtade färg blev det mycket rent beskrivande bilder, dagboksanteckningar eller vykort om man så vill. Med det svartvita tar jag mer bilder som jag tror skall funka i svartvitt, det blir mer bild och lite mindre dagbok kanske?

Nu är dessa bilder inga fotografiska mästerverk att köra vågen över, sådana blir det inte så många av varje år. Men det är intressant att upptäcka att man håller på och ställer om sitt seende så att man hittar andra bilder. Det är också därför jag skrev i ett tidigare inlägg att det inte (för mig) funkar att gå runt och plåta färg för att sedan bestämma i efterhand om jag vill konvertera. Jag måste vara inställd på svartvitt från början då detta gör att jag tar delvis andra bilder som jag kanske inte tagit om jag ”tänkt” färg.

Bilderna från det senaste dygnet plus ett par timmar.

Postat 2024-03-16 02:20 | Läst 189 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

OmTag. Hundar, musik och fotografi.

Jag har tre saker jag brinner för i livet, hundar, musik och fotografi. Hundar har jag haft sedan jag var grabb, med ett uppehåll när det inte funkade med jobbet. Fotograferat har jag gjort sedan sent 70-tal och musiken har jag hållit på med ännu lite längre.

Jag fick min, eller snarare var det familjens, första hund när jag var 12 år. Det var en sheltie-kille, eller dvärgcollie som de ofta kallades då, han följdes av en tik av samma ras. Tidigare hade vi haft katter och jag tyckte om dem också även om jag alltid föredragit hundar.

Musiken började jag med när jag var 15 år, jag valde elbas och vi var några kompisar som startade upp i den ena kompisens mammas garage. Det var länge sedan nu som jag spelade aktivt i något band och basarna jag har hänger mest på väggen som prydnad.

Jag hade också en period, ganska lång sådan, då jag körde motorcykel och då tog det och umgänget runtomkring den mesta tiden.

Fotograferat har jag gjort, som sagt, sedan sent 70-tal. Givetvis fotograferade jag även när jag var yngre men det var då jag köpte min första egna systemkamera, en Olympus OM2. Fotograferandet tog ordentlig fart för ca 25 år sedan och nattfotograferande blev en passion. Jag plåtade oftast med min Hasselbladare på natten, men det kompletterades efter några år med en Storformatskamera.

Även på den analoga tiden knallade jag alltid runt med Leican runt halsen och plåtade handhållet även när det var mörkt. Men mitt ”riktiga” nattfotograferande har alltid varit med större format, stativ och långa exponeringstider.

Det digitala förenklar onekligen den handhållna mörkerfotografin, både egenskaperna på höga iso och bildstabilisering gör sitt till, nu kan man i stort sett fotografera på samma sätt som på dagen dygnet runt. Förr fick man ofta köra på full öppning 1/15 - 1/30 sek, hålla andan och hoppas att det skulle bli bra.

Några bilder på bäste kompisen Tobbe som är en colliekille på snart 8 år och en bild från Reimersholme och en från korsningen i närheten av där jag bor, bilderna på Tobbe är föresten också tagna på Reimersholme, alla bilderna från nyss när vi var ute på sena nattpromenaden.

Postat 2024-03-15 06:10 | Läst 194 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 173 Nästa