Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. En ensam man

Stockholm i slutet av november 2014: En ensam man på väg hem i höstkvällen, gatlamporna förmår knappt tränga igenom det kompakta mörkret. Regnet hänger i luften, det är ett par grader varmt. Det blir skönt att komma hem till värmen och sängen.

En del menar att gatufoto handlar om kontakt, gärna ögonkontakt. För min del tycker jag ofta om bilder där den mänskliga närvaron än anonym och snarare skapar något att fantisera runt. Inget är rätt eller fel, det handlar om vad man vill förmedla med sina bilder.

 

Inlagt 2014-12-02 15:15 | Läst 1308 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Riktigt bra bild! Och sanna ord!
Svar från alf109 2014-12-02 18:01
Tack ska du ha J-O.
-affe
Egentligen har jag svårt för kategorifoto. Jag har tyckt mig märka att det ofta bottnar i driften att bilda kotterier (vi som förstår den här sortens fotografi - i motsats till alla dom andra töntarna). Jag tror i stället att all bra fotografi emanerar från den grundomständigheten att en bra bild alltid är just en bra bild. Som din bild ovan Affe - fastän den råkar vara tagen på gatan.
Svar från alf109 2014-12-02 18:01
Jo det kan bli lite rörigt med alla genrer ibland.
-affe
Läcker bild, som en svart spetsduk! Och dina ord håller jag med om.
Svar från alf109 2014-12-02 18:01
Tack ska du ha Annelie.
-affe
Fy tusan, man känner verkligen hur kallt och rått det var när du tog bilden.
Det där med vad som är gatufoto kan vara känsligt, jag håller med dig i det som du skriver och tar med ett litet citat av Eric Kim som jag tycker har vettiga åsikter.

Oroa dig inte så mycket om vad "street photography" är och inte är. Det viktigaste i slutet av dagen är att skapa kraftfulla, övertygande och känslomässiga bilder.
Svar från alf109 2014-12-02 18:04
Tack ska du ha Stefan, för egen del har jag sedan länge struntat i olika genredefinitioner. Det jag tänker på är alla nybörjare som kanske begränsas av att andra säger hur det skall vara och inte. Går man till detta med gatufoto så finns ganska många poliser av olika sort. ;)
-affe
Den här bilden går hem hos mej och jag förstår dina tankar. Precis som Eva Ds bilder igår har du mänsklig närvaro som är anonym och en utsökt "fantasitrigger". Gillar att man inte upptäcker personen direkt utan det blir mer som en liten överraskning för de som orkar titta på bilden längre än ett ögonblick (som jag tyvärr tror är medeltiden för hur länge många betraktar bilder idag). Sedan är förstås hela bilden ruggigt bra, vilket fick mej att titta till ordentligt.
Hälsningar Lena
Svar från alf109 2014-12-02 19:43
Tack ska du ha Lena, det var nog hennes inlägg igår som triggade mig.
-affe
Det här är en bra bild och det räcker att konstatera det.
Att skapa olika genrer men en massa regler krånglar bara till det.
/Krister
Svar från alf109 2014-12-27 13:04
Tack ska du ha Krister, lådorna kan bli lite väl trånga och fyrkantiga ibland. :)
-affe
Om ditt inlägg är ett svar på mitt, så känner jag mig smickrad.
Jag tycker din bild har allt det, som en 'bra' bild bör ha. Den fångar mig, håller mig kvar och ger mina egna tankar och fantasi spelrum. Snygg inte att förglömma.
Med vänlig hälsning
Eva
Svar från alf109 2014-12-27 13:06
Tack ska du ha Eva, fastnade för dina fina bilder i din blogg, och då slog det mig hur oändligt mycket mer intressanta bilder kan vara när man använder människor som en fantasitrigger än där man inte lämnar något åt fantasin. :)
-affe