Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Ett boktips

Jag har precis läst John Williams roman Stoner, den har varit en snackis sedan den ”återupptäcktes” och visst är det en bra bok, kanske till och med mycket bra. Att jag sträckläste den säger en del, men jag har svårt för alla superlativer man ofta tar till i recensioner. Någon har sågat boken, och där verkar det inte som om de egentligen förstått den, andra tar till överord som får mig att undra hur de kunnat läsa den på det sättet? Men det är som kritik är mest oavsett vad det gäller, kritikerna måste väl synas och då tar man gärna i vad det verkar.

Hur som helst en bra bok, framför allt gillar jag författarens bildning och precisa språk. Detta bildningsideal var vanligt hos författare förr men saknas ofta idag, tycker jag, när många skriver som ”Nicke Lilltroll pratar” som någon sa. En angelägen berättelse och ett bra språk är det som krävs, allt annat blir som sneda horisonter och extrema vidvinklar inom fotografin, kul ett tag men man ledsnar ganska snart. Hur som helst: John Williams Stoner, en klart läsvärd bok.

Inlagt 2014-06-12 05:39 | Läst 955 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tack för boktipset Alf!
Jag ska läsa den.
/H
Jag har vid något tillfälle ställt mig och öppnat ett antal böcker av den inhemska populära deckartypen, just för att se hur de förefaller vara skrivna. En del är ren frustrerande efter att man provläst en halv sida. Antingen borde författaren byta till barnböcker eller omedelbart ta anställning hos någon av kvällstidningarna. Det behöver ju inte vara högtflygande Nobelprismaterial, men det är fördelaktigt om man inte blir frustrerad när man läser. Apropå extrema vidvinklar så är det nog just det Jens Lapidus hållet på med. Han förefaller ju medvetet skriva på ett sätt som inte direkt är korrekt skriftspråk. Jag förstår tanken, men efter en hel bok håller man på att bli tokig. Jag läste nämligen Snabba Cash för några år sedan, eftersom hans "Stockholm Noir" var en sådan snackis.

För övrigt påminner du mig om att jag borde plöja klart "Döda poeter skriver inte kriminalromaner". :) Det har blivit lite uppehåll eftersom jag annars har suttit och läst den på diverse tåg, men nu har jag inte haft någon väska utan i bästa fall bara kameran, och då kommer inte boken med.

En sak som kanske borde anges är om du läst boken på engelska eller i svensk översättning? Om språket kommenteras har det ju viss relevans, även om det här angavs som bra. Jag brukar gå på engelska, eftersom jag är ganska hyfsad och det dessutom inte är skadligt med något mer avancerat än notiser om senaste kameran på DPReview. ;) Grapes of Wrath (Steinbeck) och D-Day (Ambrose*) står och tittar på mig i bokhyllan och ber om att bli lästa, till exempel... En annorlunda bok som jag läst på engelska är annars David Simons Homicide: A year on the killing streets, som delvis låg till grund för tv-serien Homicide: Life on the street. Med tanke på att den utspelar sig i slutet av 80-talet, så blir den nästan än mer intressant idag än när den skrevs.

Tack för tipset i alla fall, jag gör en liten notering.

* Det är han som skrivit Band of Brothers som ligger till grund för TV-serien med samma namn.
Svar från alf109 2014-06-12 20:54
Jah läste den på svenska, och jag tycker att översättningen var bra. Den är givetvis bättre på originalspråk men för min del blir det bökigare att läsa, min engelska är inte speciellt bra tyvärr. :)
-affe
Det har gått en vecka sedan jag avslutade Stoner.
För mig som gillar Sune Jonsson och Torgny Lindgren så finns det en del beröringspunkter. Det fåordiga jordbruksursprunget och dess karga bildspråk tilltalar mig.
Stoner blir ju en lika strävsam ordbrukare i den akademiska världen med sina rötter djupt i den medeltida poetiska myllan. Hans arbetslinje i ordens kosmos liknar i mångt och mycket det som krävdes av hans föräldrar i den slitsamma agrara proletariattillvaron.
Oavsett omständigheterna finns kärleken till arbetsuppgiften. Även om det tillslut ändå blev bortsopat av tillvarons grundvillkor. En sorglig berättelse vars storhet ligger i det vrålande outsagda.