Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. EU-kampanjerna, en total idiotförklaring av folket?

Går som vanligt runt med kameran på min sena promenad med hunden. Lever man ensam med hund som enda samtalspartner har man en hel del tid att fundera och reflektera över både det ena och det andra.

Nu har affischerna inför EU valet kommit upp och sitter i drivor utefter gångvägar och på räcken. Funderar lite på de ofta infantila budskapen som framhålls för att vi skall rösta just på ”deras” parti. Många budskap som används på affischerna har ju inte ens något med EU att göra, andra är bara innehållslösa klyschor som kan betyda allt eller inget beroende på vad betraktaren vill läsa in i dem.

Detta är alltså en kampanj som kostar millioner som i mitt tycke inte bara är meningslös utan dessutom en förfulning och nedskräpning av miljön.

Likadant om man gör så kallade valbarometrar, gjorde på kul så väl SVT:s som Aftonbladets där Aftonbladets frågor var så ”aggressivt” formulerade och helt utan bakgrundsinformation så de enda sansade svarsalternativen gjorde att jag hamnade helt annorlunda jämfört med SVT:s mer balanserade valbarometer??

Samtidigt kan jag inte låta bli att uppröras en smula över hur man ”idiotförklarar” befolkningen genom sina budskap på affischer och även hur media målar upp detta. Det låter som om det handlar om ett lokalderby mellan Djurgården och AIK ungefär, konflikterna blir det viktiga inte vad de olika partierna egentligen står för och tycker, om de nu står för något och tycker något?

Hur som helst, jag har sedan länge bestämt hur jag skall rösta i EU-valet och jag vet också varför jag röstar så. För mig handlar det inte om konflikter och att vinna billiga poänger utan vilka frågor jag anser är viktiga och bör drivas gemensamt i EU (eller ändå hellre hela världen) och vilka som inte bör drivas där och givetvis åt vilket håll dessa frågor enligt mig bör drivas. Nog om EU-valet.

Det blir ju alltid några bilder också och jag måste säga att Nikon Z6 II tillsammans med objektiven i S-serien, för mig som ofta plåtar när det är mörkt, fungerar fantastiskt bra. 

Inlagt 2024-05-23 04:42 | Läst 515 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det trista med valaffischer är vi skattebetalare får betala för det meningslösa eländet!
Svar från alf109 2024-05-23 19:12
Så är det Sven.
/Affe
Sven Blomquist 2024-05-23 19:22
Partierna måste ha alldeles för mycket pengar om man kan köpa så mycket dålig reklam!
Dra in alla offentliga partibidrag så kanske partierna lär sig att inta kasta bort våra surt intjänade skattepengar på meningslös reklam!
Jo, man kan ju undra mycket över nyttan med dem. Sen är tydligen entusiasmen att gå runt och städa undan dem EFTER valet inte lika stor som den för att sätta up dem överallt...

För rätt många val sen kom en av mina grabbar (då i småskoleåldern) hem i sällskap med en stadig men snäll polis för att han rivit ner moderaternas plakat någonstans - och sen försvarat sig med att "pappa gillar dom inte". Jag, med tämligen påtaglig rodnad, förklarade att jag förvisso inte gillade dem, men att det inte gjorde det rätt att riva dem. En rätt road polis berättade att grabben (och en jämnårig "medbrottsling") hade fått sätta upp dem igen efter sig, och att det därför inte skulle bli någon ytterligare påföljd....

Fin bild! Gillar starkt ditt "återuppväckande" av svartvitt! Och ditt handlag vid "framkallningen" är helt superbt. Brassaikänsla!
Svar från alf109 2024-05-23 19:13
Tack ska du ha Per.
Låter som en bra grabb. 😉
/Affe
Bra rutet Affe!
Nivån på politiken idag är den lägsta jag hittills upplevt under mitt 74-åriga liv och det speglar sig naturligtvis också i EU-valets affischer. Och ändå är EU-frågorna i mångt och mycket avgörande, om inte för oss, så för kommande generationer.
De handlar bokstavligen om krig och fred t ex.
Därför är det viktigt att rösta i EU-valet.
F ö är Nikons S-optik enastående vilket dina bilder mer än väl bevisar.
Sköt om dig/per-erik
Svar från alf109 2024-05-23 19:14
Tack ska du ha Per-Erik.
Jo, dessa affischer sätter nya lågvattenmärken varje gång.
/Affe
Politiska partier är väsentliga i demokratiska val och valet till Europaparlamentet i juni är inget undantag. Men vilka partier handlar det om?

Nationella partier väljer kandidater till sina listor och formulerar sina politiska plattformar.

Väljarna röstar sedan i vad som i praktiken är 27 olika val i EU:s medlemsstater. Men vilken roll spelar "Europartierna" i valet? Hur utvecklar de sina egna plattformar och vad säger dessa om EU:s politiska och institutionella framtid?

Det får vi inte veta genom de indolenta klyschornas plakat :)

Sorgligt!
Svar från alf109 2024-05-23 19:17
Tack ska du ha Hans.
Problemet är också att dagens snabba inklicksmentalitet inte ger så mycket plats för genomtänkta, sakligt hållna och anständiga debatter där de debatterande dels måste veta vad de snackar om och dels kunna tala och förklara vad de vill och var de står i olika frågor.
/Affe
Bra slagord är sällsynta! Frihet, broderskap, jämlikhet. Make America Great Again. Kräftor kräva dessa drycker. Get Brexit done är dom jag kommer på.

Skulle Konstruktiva Kompromisser funka? Ingen valvinnare tror jag.

Fin nattbild, gråskalan och att lyktan inte tar överhanden bidrar starkt. GÖR NÅGOT STORT står det lite lagom undanskymt uppe i mitten. Hå hå ja ja.

Affischerna kanske höjer valdeltagandet? I så fall en bra grej.
Svar från alf109 2024-05-23 19:18
Tack ska du ha Måns.
/Affe
Det kan ju även vara så att vi får hjälp med att se vilka partier vi inte skall rösta på! :)
B)
Sven Blomquist 2024-05-23 15:40
Det blir ju alla utom det du röstar på.
Svar från alf109 2024-05-23 19:19
Problemet är nog att alla är ungefär lika intetsägande på sina plakat.
/Affe
Bra reflektioner vars innehåll jag instämmer mycket i!
Svar från alf109 2024-05-23 22:28
Tack ska du ha Marcus.
/Affe
För det första, fina svartvita bilder och intressanta resonemang i din blogg. Om slätstrukenheten i valaffischer, ja kanske vi syns därför finns vi. Eller nåt sånt. Mer upprörande är väl hur man använder skolgårdsmobbningens mekanik och metod i det politiska ”samtalet”. Jag syftar på trollfabrikerna och hur regerande partier låter det passera. Det finns mycket att säga och tycka om detta. Bland annat bildretoriken (eftersom det här är en fotosida som ska handla om foto. Men alltsomoftast handlar om andra saker. Bild är ett språk, och så vidare.)
Svar från alf109 2024-05-23 22:29
Tack ska du ha Gunnar.
Jo "Trumpismen" har verkligen fått fotfäste vad det verkar.
/Affe
Fin bild. Liknar en hockeyläktare med reklam ;). Tonerna är lite fomapan400. Det gillar jag.

Demokrati är det enda vettiga alternativet. Partierna blir bättre om fler engagerar sig i dem och påverkar. Idag väljer de flesta likadant som vi väljer tvättmedel i affären. Bäst likt vinner.

Ha det
Svar från alf109 2024-05-24 21:07
Tack ska du ha Jerry.
/Affe