Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Färg och ljus och en stor förgrundsgestalt

Det finns fotografer som jobbar med färg på ett sätt som jag gillar; Ernst Haas och Gregory Crewdson till exempel. De jobbade på helt olika sätt, Crewdson iscensätter gigantiska riggade bilder, Haas verkar mer gått runt och fångat sina bilder i steget. Bägge tar dock ut svängarna ordentligt med färg och komposition och båda verkar haft målare som inspirationskällor.

En målare som inspirerat fler än de kanske själva vet om är Edward Hopper, i Crewdsons fall blir det väldigt uppenbart, både när det gäller mystiken, ensamheten, kompositionerna, ljuset och färgerna. Men jag tror att många som jobbar med färg och försöker fånga den universella ensamheten i det urbana samhället landar tillbaks i Hopper på något sätt, eller också influeras de av någon som i sin tur är influerad av Hopper.

Edward Hopper dök upp sent för mig, men en hel del poletter trillade ned när han väl gjorde det.

Inlagt 2015-08-16 22:41 | Läst 798 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Intressant! Själv har jag tidigare inte tänkt på möjlig koppling mellan Hopper och Crewdson. /Jan Eric
Svar från alf109 2015-08-17 13:44
Jag kan givetvis inte svära på att den finns, men jag ser uppenbara likheter. :)
-affe
Kom att tänka på filmen Playtime (Jacques Tati) då jag såg första bilden här och den lite överförfriskade som blir utkastad men ser neonskylten utanför och vinglar in igen.
Svar från alf109 2015-08-17 13:46
Tack ska du ha Margareta.
Tati är en favorit, en mästare i timing av komplicerade händelser och fantastiskt kul. :)
-affe