Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Motivval och motivation

Man hittar sina motiv lite var som helst, som här skuggor på en mur. Sedan om man gillar den här typen av bilder eller inte är en annan sak.

Ett fotografi kan antingen vara mer beskrivande; man visar något som det är, eller mer abstrakt; man visar detta som är på ett ovanligt sätt. De flesta fotografier är mer beskrivande än abstrakta, allt från nära och kära till djur och landskap.

Det finns ett igenkännande i beskrivande bilder: antingen känner man igen motivet eller också för det tanken mot något liknande man upplevt, den beskrivande bilden skapar associationer till sådant vi själva har i vår erfarenhet.

Den abstrakta bilden däremot kan i bästa fall skapa nya tankar och aktivera fantasin på ett annat sätt tror jag. Nu kan man givetvis känna lika mycket inför bägge typerna av bilder och en beskrivande bild skapar ofta associationer som ger upphov till nya tankar. Men jag tror att skillnaden ligger i att den ena bildtypen triggar sådan vi vet, när den andra typen triggar sådant vi inte vet.

Eller också svamlar jag bara för att få möjlighet att publicera ett inlägg som för mig uppåt i listan över mest lästa? ;)

Inlagt 2015-01-14 21:08 | Läst 880 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag ser ett lodjur ...
- hawk
Svar från alf109 2015-01-14 22:02
Jag lutar nog också åt något kattdjur, undrar om det är Annas kines. :)
-affe
Jag undrar om inte porträttet handlar om just den då rådande sinnesstämningen? Möjligt är att han läst någon bok med kinetiskt ursprung, eller på tv apparaten sett den löjliga reklamen, om katter med stickade vingar som ränner omkring. Hur som helst Är uttrycket utmanande och fantasin blommar så även med den första bilden.
Svar från alf109 2015-01-15 02:01
Tack ska du ha Bert.
-affe
Jag gillar din bistra min Alf:-)
Svar från alf109 2015-01-15 18:15
Tack ska du ha Johan.
Är man inte så bister i verkligheten får man försöka på bild. ;)
-affe