Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Om bloggar

Ulf Lundell startade en blogg, Badgers Drift, för ett tag sedan; jag gillar den. Jag gillar även många av hans böcker, när han är som bäst håller han världsklass. Musikaliskt har han aldrig varit min pryl riktigt, men det är klart att han är bra där också med det han håller på med, en Svensk Springsteen. 

Jag gillar den typen av bloggar som han skriver, korta reflektioner om hög och lågt uttryckta med ett glasklart språk och av en person som vågar sticka ut hakan. Tyvärr finns det för få av dem, åtminstone som jag hittat.

Läste att han snabbt fick släcka ned kommentarsfältet, blev mycket hat och allmänna dumskallar som man ju kunnat förvänta sig.

Det är ju tyvärr ett problem med nätet att det är en samlingsplats för hat, dumskallar och allmänt jobbiga personer, en sansad dialog är inte direkt enkel.

Jag bloggar ju på fotosidan och det har både sina förtjänster och sina problem; förtjänsterna är att man byggt upp ett relativt stort kontaktnät genom åren och att man inte behöver jobba häcken av sig med att få sin blogg exponerad, nackdelen är att det ligger i sakens natur att många anser att huvudtemat i inläggen skall handla om fotografi.

Det finns också en del som verkar vara känsliga för detta när det ”inte blir fotografi” och andra som använder det som slagträ när de vill tysta någon vars uppfattningar de inte delar. Nu är ju redaktionen dess bättre ganska liberal i sin bedömning om vad som får publiceras i fotosidans bloggar och vad som inte får göra det.

Tyvärr ser det inte lika liberalt ut om man läser de skrivna reglerna. Jag tycker egentligen att man skulle skrota alla förbehåll om vad som skall och inte skall skrivas i bloggarna så länge de inte används för olagligheter eller kränkningar eller som ren marknadsföring av produkter eller åsikter.

Nu är ju redan detta lite kluvet eftersom en stor del av det som skrivs är en form av marknadsföring av olika prylar? Så varför inte skrota det helt och låta gängse lagstiftning sköta censuren? Jag som läsare måste ju kunna ansvara för vad jag själv väljer att läsa? Dessutom skulle man slippa det ibland trista påpekandet ”det här är faktiskt en fotosajt” i kommentarsfälten när någon ger uttryck för en åsikt som inte alla delar.

Personligen orkar jag inte driva flera bloggar och handen på hjärtat: hur många inlägg med substans klarar man av att producera om fotografi? Ett eller ett par i månaden?

För övrigt vänder sig inte bloggarna på fotosidan bara till fotosidans medlemmar, det finns även en hel del utanför fotosidan som läser bloggarna och kanske varken bryr sig eller vet var dom ligger.

Inlagt 2015-01-22 05:11 | Läst 1246 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det enda som egentligen är viktigt vad gäller bloggreglerna är att bloggen inte får användas för marknadsföring eller annonsering (för egen vinning). I övrigt är vi som du säkert märkt synnerligen flexibla så länge man avhåller sig från personangrepp och dylikt :)

Jag har själv funderat på att blogga annorstädes, men kommit fram till att jag inte kommer hinna och det kommer inte bli bättre, så jag skriver min smörja här ...
Svar från alf109 2015-01-23 10:44
Tack ska du ha Anders.
Har också funderat på att "flytta" tidigare ett par gånger.
Jag tror dock att det skulle vara bra om de skrivna reglerna klargjordes så att de stämmer bättre med hur det är i verkligheten. Det finns en del som ofta hänvisar till dessa när de inte gillar något blogginlägg.
-affe
Hej,
Det är en bra bild. Fin kall natt känsla.
Håller med om Ulf.
Skriv, som du, med ansvar på den här sidan. Foto är en del av samhället.
Klapp till Sally
Bob
Svar från alf109 2015-01-23 10:45
Tack ska du ha Bob.
jag kommer säkert att köra på som vanligt. :)
-affe
Det här du skriver om kommentarer, dumskallar osv, min undran är ofta varför dom själva inte bloggar?
Dumskallarna alltså! ;)
Men det kanske e det som e okreativitet, att inte komma på att man kan blogga för att få ut sina åsikter! ;)
Nu vet jag att det finns bloggare, sådana här alltså, som bloggar, men de e kanske ingen som läser de bloggarna, då kanske det ändå e aningen litet kreativt att hänga på en mycket läst bloggare med sina åsiketer, åsikter som ingen normalt vill läsa!? Outgrundliga äro.... ;)
/B
Svar från alf109 2015-01-23 10:48
Jo, det är en fråga jag ibland ställt mig Bengan. Om man nu har åsikter om i stort sett allt andra skriver, och till och med vad andra kommentatorer tycker om sådant andra skriver vore väl det bästa att starta en egen blogg där man har fritt spelrum för sina egna åsikter? ;)
-affe
En trend som kom för ett par år sedan är ju detta att inte tillåta kommentarer i sin blogg, utan att istället uppmana att dela och kommentera i egna kanaler. Exempelvis på sin facebook-sida eller i en egen blogg. Det tycker jag är ett ganska bra sätt. I alla fall om man driver en blogg med många läsare och om man skriver om ämnen som kan vara känsliga.

Det innebär inte minst att den som vill kommentera måste anstränga sig lite mera och tänka efter först. Något som verkar neutralisera de värsta känslomässiga utbrotten, fylleinlägg och annat korkat.

Men här på Fotosidan upplever jag inte det som något problem. De flesta är schysta i kommentarsfälten även när de inte håller med. Förutom något enstaka undantag.
Svar från alf109 2015-01-23 10:50
Det går snabbt på nätet och sedan behöver man ju inte riskera en fysisk konfrontation med den man ger sig på heller. ;)
Fotosidan funkar bra, red är bra på att stävja hatet tycker jag, ett och annat troll är väl det enda som stör ibland.
-affe
Jag är ett Lundell-fan så jag följer naturligtvis hans blogg. En av de få jag följer. Sedan är det trist att så fort någon har åsikter så kommer ofta dumma, ibland hatiska kommentarer.

När det gäller bloggar på Fotosidan så tycker jag att de mycket väl kan handla om annat än foto. Även om jag själv använder min blogg i första hand för att visa bilder.
/Krister
Svar från alf109 2015-01-23 10:52
Tack ska du ha Krister, Lundell är vass. :)
-affe
Hej Affe jag tycker det är helt ok eftersom du inte riktar den direkt till gf poolen eller annan pool (grupp)
Bengt.
Svar från alf109 2015-01-23 10:52
Tack ska du ha Bengt.
-affe
Din blogg är en av de jag läser regelbundet
Alltid bra bilder och oftast tänkvärt formulerad text
Svar från alf109 2015-01-23 10:52
Tack för det Bengt.
-affe