Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Om inte storm så åtminstone en lätt bris på fotosidan

Det blir lätt storm i ett vattenglas på ett forum som fotosidan, det blir gärna det när många människor med ett ganska snävt intresse samlas på samma plats. Den senaste debatten om smygfotografering av människor på offentlig plats till exempel.

Jag vill klargöra en gång för alla att jag inte försöker tala om för någon annan hur de skall göra, det jag ger uttryck för är min egen åsikt i frågan.

Sedan kan jag bli lite trött när man påstår att smygplåtande skulle vara någon sorts nytänkande? Smygfotografering har förekommit i alla tider, Paul Strand till exempel hade till och med en kamera med ett dolt objektiv så att det såg ut som om han fotograferade åt ett annat håll än vad han gjorde. Då var det kanske lite mer förståeligt eftersom storformatskamerorna han använde var långsamma och uppseendeväckande pjäser.

Ett annat påstående jag värjer mig emot är att ”proffsen” skulle smygfotografera, till skillnad från oss mindre bevandrade då? Utan att ha bevis skulle jag snarare tro att motsatsen stämde; proffsen är som regel så bekväma med sitt fotograferande att de inte behöver smyga.

Något som också skiljer dagens verklighet mot gårdagens är att så mycket publiceras på nätet vilket problematiserar frågan; det finns en massa människor som har helt legitima skäl för att inte vilja synas där. Detta innebär inte att jag förespråkar att man skall fråga om lov, detta skulle omöjliggöra gatufoto till exempel, men om jag plåtar öppet ger jag åtminstone människor en viss möjlighet att ta kontakt oavsett varför de eventuellt vill göra det.

Det finns undantag då smygfotografering kan vara nödvändig, till exempel om bilden har ett stort journalistiskt värde och inte kan tas på annat sätt. Men detta gäller sällan om man som gubbe, liksom mig själv, smygplåtar unga tjejer på stan eller om man hittar någon utslagen stackare eller någon som man tycker ser så ”rolig” ut att man skulle uppfatta det som obekvämt att plåta personen öppet tycker jag.

Inlagt 2015-09-01 19:21 | Läst 1191 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
En liten bris - ja det är den korrekta termen Alf. Det finns nog ingen som har kommit i trubbel här på FS. Jag anmältes till polisen här i Roskilde i maj! Jag fotograferade en byggnad och i ett av fönstren var en dam i hennes kök.
Hon kände sig kränkt!
Jag fotograferade från en offentlig plats. Polisen drog tillbaka anmälan - puh ha :-)
Det enda som jag skriver i bl.a. Görans blogg är skillnaden mellan nättet och andra medier. Som du skriver, man alltid har fotograferat i hemlighet, men då var nättet inte heller den faktor som i dag. Vi måste skjuta allt - bara att vi är på ett offentliga tillgängligt område. Det är vad och hur vi använder våra bilder till de olika lagar tas i bruk.
I Danmark har fällans domar för fotografering är inte tillåtet i barer och pub miljöer. Det kan dock ses en hel del på Facebook!
Vi kommer att fortsätta som förut -
som jag skrev till Göran risken att bli nödvändigt att ta bort en bild är 0,00001% :-) :-)
Jag gillar det speciella ljuset på din bild # 1.
Med foto hälsning från Erik / DK
Hönan är fortfarande en fjäder för mig, inte större än så. Mitt blogginlägg var delvis inspirerat av Bengans bild, en gammal annons för Leica som hävdade att den var så diskret att man kunde skjuta från höften. Gatufoto i sig, i övrigt, är ju en ständigt pågående diskussion.

Jag fotograferar alltså för det allra mesta öppet, oavsett om jag använder sökaren eller skärmen. Ett av de få undantagen från detta är bilderna inne i kasinodelen på hotellet i Las Vegas, jag ville dokumentera fastän det egentligen inte var tillåtet. Och då använde jag mig av den utvikbara skärmen, för att kunna vara diskret. Och då kommer vi in på publiceringsproblematiken, som Erik berörde.

Principiellt välkomnar jag diskussioner av det här slaget - kul att se hur olika tankar bryter mot varandra - så länge de inte går överstyr, vilket väl inte varit fallet ännu.

Ha det//GöranR
Erik Madsen 2015-09-01 20:51
Är helt överens.
// Erik / DK
Jag tycker såna här diskussioner ändå har sina poänger, eftersom de faktiskt handlar om bilder och inte teknik (vilket ju är lite ovanligt). Själv kör jag sällan höftskott (då jag tycker bilder av människor oftast blir bäst med kameran i ögonhöjd eller t.o.m något högre), men det händer.
Det är väl kul när det händer något. ;) :)
Personligen tycker jag det är så mysigt när dessa diskussioner sätter fart för ingenting
egentligen....
härligt när det gäller det som skall bli bilder....brukar mest vara om prylar.
Ha det gott på alla
sätt
Gun-Inger
är för gammal för att bry mig.
Tack för era kommentarer.
-affe