Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Om oro och vikten av att ta ställning

Många verkar oroliga i valtider? Jag tror inte att man skall överdriva oron, Sverige kommer att stå kvar oavsett hur valutgången blir.

För egen del hoppas jag på förändring, jag har på nära håll upplevt hur den hårdare synen på till exempel sjuka slår. Dels har man skapat en känsla av värdelöshet hos många sjuka, eftersom de till stor utsträckning utmålas som fuskare och dels har många hamnat i total hopplöshet då de utförsäkrats.

Många skyller på försäkringskassa men de följer bara de riktlinjer som de får från våra folkvalda.

Jag ser också hur ökade klyftor slår mot den kollektiva tanken som är det kitt som håller samman samhället, ett ojämlikare samhälle skapar motsättningar och spänningar, och i Sverige ökar ojämlikheten i dag snabbare än i något jämförbart land.

Jag har sett hur ”den fria rörligheten på arbetsmarknaden” utan reella krav på och möjlighet till att se till så att kollektivavtal följs medfört att många kommer till vårt land och tvingas jobba långt under de nivåer som anses acceptabla ”av oss Svenskar”, framför allt inom bygg och tjänste sektorerna.

Resultatet är en hård press på olika sektorer att gå ifrån redan uppnådda överenskommelser eller arbetslöshet för den inhemska arbetskraften, detta jagar på ett race mot botten.

Jag har sett hur a-kassans medlemmar lämnar eftersom de anser att nivåerna och reglerna ändå gör det närmast meningslöst att vara med.

Jag har sett hur man infört en straffskatt på sjuka, pensionärer och arbetslösa, alltså de som redan har det sämst, och kallar detta för jobbskatteavdrag?!

Kort sagt jag vill ha ett stopp för den ökande ojämlikheten som skapar polariseringen som sliter sönder vårt land.

Om man genom skattesänkningar och subventioner fördelar mer till dem som redan har kommer det att bli mindre till dem som inget har, det behöver man inte vara Einstein för att förstå. Att tro, vilket många tyvärr verkar göra, att någon sorts nya pengar kan materialisera sig ur tomrummet för att ge alla mer samtidigt som ojämlikheten ökar är säkert en sorts absolution för det egna samvetet, men som med all religion strider det mot såväl gjorda observationer som mot sunt förnuft.

Jag tror att det är där lite av problemet ligger, det svider att erkänna att man själv är egoist.

Hur som helst, var och en röstar som den själv tycker och efter sin egen övertygelse, det viktiga är att faktiskt ta ställning och att ge uttryck för detta ställningstagande i val.

Detta är mitt ställningstagande.

Inlagt 2014-09-10 19:07 | Läst 1474 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Detta tycker jag är så in i helsicke välformulerat, precis så är det, bra bra bra! LO
Fin bild, och bra skrivit, Alf.
Håller helt med, det är viktigt att ta ställning. Den som inte gör det och avstår att rösta ska inte sen komma o klaga på samhället, det är nu vi kan påverka. Tyvärr är det oftast de människor som skulle vinna på en förändring som låter bli.
Visst längtar många tillbaka till folkhemmet, till minskade klyftor och därmed bättre samhörighet - en bättre identifikation med det land vi lever i. Stefan Löfven ser ut som, och talar som, en gammaldags socialdemokrat. Det föder förhoppningar hos många.
Det som slår mig när jag läser dina rader, är att mycket av vad du säger kan anknytas direkt till Sverigedemokraternas partiprogram, det vill säga särskilt folkhemstanken och önskan om en bättre samhörighet medborgarna emellan. Att gilla det land som vi lever i. Att i första hand tänka på dem som är medborgare här - oavsett etnicitet. SD handlar inte bara om invandringspolitik. Därför kommer partiet att skörda stora framgångar i valet - just tack vare de önskningar du räknar upp. Svårsmält? Javisst!
Dubbelolle 2014-09-10 20:21
Det är just detta jag tagit upp tidigare, jag är för invandring o solidaritet, vi kan ta hand om o integrera ett visst antal människor, rätt många till o med, o det gillar jag men vi har lyckats dåligt med dom som redan kommit, o nu kommer det många fler, på vilket sätt ska dom integreras, var ska dom bo o hur ska dom som många gånger har väldigt låg utbildning komma i fatt o få ett riktigt jobb. Vi har ju inte jobb som räcker till våra egna. Detta är det inget "normalt" parti som tar upp o diskuterar, man måste kunna diskutera invandring utan att kallas rasist. Hils, LO
syntax 2014-09-10 21:30
Det är just det som jag ofta återkommer till: Etablisemanget har under mycket lång tid försökt att undertrycka det fria demokratiska samtalet ute bland medborgarna vad det gäller invandringspolitiken. Det får sina konsekvenser. Sedan gnäller man och kallar det "missnöjespolitiker" och "missnöjespartier". Sådana begrepp borde inte finnas - om man är missnöjd i en demokrati, så kan man helt legitimt försöka bli av med den misshagliga politiken genom allmänna val. Helt i sin ordning. Så funkar det med demokrati.
Den regering vi har nu har gjort ett bra jobb, speciellt med att hålla ordning på vår ekonomi. Men precis som du skriver så har detta tagit hårt på många, alltför många. Förr i tiden pratades det mycket om A och B lag, hur många sådana lag det finns idag vet jag inte, men det känns som de ökar. Väl formulerat detta Alf.
Ett av de allvarliga problemen, som jag ser det, det är att Sverige håller på att glida isär mer och mer, eller gå sönder, säger en del! Olikheterna ökar mellan stad och landsbygd, mellan arbetande och sjuka, mellan näraliggande stadsdelar, eller bostadsområden, mellan skolor/utbildningar, mellan olika vårdområden....
Det är det här som skapar social oro!
"Varför bränner Jeppe bilar?"
/B