Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. På torsdag eftermiddag blir det Petersen på fotografiska

På torsdag är det dags för fotografiska igen, jag skall kolla på Ander Petersens stora retro. Petersens betydelse för fotografin i Sverige och även utomlands kan inte underskattas. Han är den naturliga arvtagaren efter Strömholm, men jag tycker att detta är lite på gott och ont.

Strömholm är fortfarande en ikon i svensk fotografi, och utan tvekan den mest klart lysande stjärnan vi haft. Detta har också fört med sig en hjältedyrkan kan jag tycka ibland. Denna hjälteroll tycker jag till viss del tagits över av Anders Petersen, detta kan man givetvis inte skylla Petersen för.

Det finns dock en baksida med denna form av idealiserande och det är att kritiken tenderar att bli en smula enögd. Med andra ord, det är väldigt svårt att kritisera om man själv vill undvika att bli brutalt nedsablad.

Jag är ingen stor kännare av Petersen, men av det jag sett tycker jag att det tenderar att bli hårdare, mer okänsligt och svartare med åren. Jag tycker fortfarande att Lehmitz är det bästa av det jag sett som han gjort, där fans en närvaro och en identifikation med de avbildade som jag saknat i senare arbeten.

Att han är en fantastisk fotograf råder det inga tvivel om, även om jag har svårt att ta till mig det nattsvarta avpersonifierade som jag tycker att mycket av hans senare arbete utgörs av. 

Inlagt 2014-09-08 21:41 | Läst 859 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Håller med dig till stor del. Petersens senare bilder är som mycket skickligt gjorda avgrundsvrål som blir lite för mycket för mig. Speciellt på en sådan kompakt hängning som på Modernas "Ett sätt att leva" där han var med. Jag tror att det kan stöta bort många betraktare. Fast det egentligen ska handla om närhet. Jag är tveksam till det tillvägagångssättet. Själv går jag mot enkelhet i mina bilder. Förstås i en helt annan genre och på en annan nivå. Välkommen att titta in hos mig på onsdag 16-20 då jag har gallerikväll.