Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Skeppsholmen

Många nätter har det blivit med hundar och kamera. Det sista året har det inte blivit så mycket nattfotograferande, jag är dock lika mycket nattmänniska som vanligt. Det känns också som att många områden är färdigplåtade för mig.

Jag får bege mig till ställen där jag inte varit så mycket tidigare för att finna inspiration, stan är stor. Den här bilden är i alla fall som alla ser från Skeppsholmen och tagen från bron vid den här tiden för några år sedan. Nya nattbilder kommer säkert så småningom.

Inlagt 2015-03-03 20:46 | Läst 1606 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Mycket fin nattbild Affe! Blev nu inspirerad att börja fota mer med stativet för det blir väldigt snyggt!
Svar från alf109 2015-03-03 22:21
Tack ska du ha Dan.
-affe
Urskön o maffig bild av dig i ditt rätta element,nattbilder.Kanonfin med fin gråskala.Hoppas att du hittar inspiration på andra platser.Hälsningar /Anders
Svar från alf109 2015-03-03 22:21
Tack ska du ha Anders.
-affe
Hej! Vacker bild, med bl.a. museifartyget Orion i fonden, ett väldigt vackert fartyg med mycket mässing!
Hälsn!
Svar från alf109 2015-03-03 22:22
Tack för det Jan.
-affe
Väldans fin bild!
Dina nattbilder är verkligen fina nästan alla, snyggt!/ Björn T
Svar från alf109 2015-03-03 22:23
Tack ska du ha Björn.
-affe
Du har hört det förut. Tycker du ligger ett snäpp för mörkt. Sitter och tittar på en skärm ställd för utskrifter. Så den bör stämma med vad man får ut om man skriver ut bilden.
Skulle vilja se att det finns graderingar hela vägen upp på kullen.
Skulle även vilja se att skiftningar i grått i himlen.
Nu blir det hela mest litografiskt.
Det är mitt sätt att se bilden. Så nej den hör inte till dina mästerverk. Har sett betydligt bättre bilder från dig.
Den här har för kapad tonskala.
Svar från alf109 2015-03-03 22:10
Jag har gradering överallt i bilden utom i himlen, och det har sin naturliga förklaring det var klart väder och jag har städat bort några stjärnspår. Men vad det verkar så har din skärm en helt annan inställning än min, för som sagt på min skärm har jag följsamma gråskalor.
Ps. känns som om vi tröskat igenom detta tidigare:
http://www.fotosidan.se/blogs/affe/omtag-tillbaks-till-dogma.htm
Det kanske helt enkelt är så att vi har olika tycke och smak när det gäller bilder?
Flash Gordon 2015-03-03 22:23
Jag tror dig Alf. Min skärm är hårdvarukalibrerad och profilerad med instrument. Den är helt enligt vad experterna anser korrekt. Den stämmer med delta 0,7 vilket ligger inom att felet ligger inom det icke synliga.Allt under 1 är är inget ögat kan uppfatta.

Så nu har vi din ända av det hela. Du ser vad jag inte ser. Troligen beror det på att din skärm är ställd mycket ljusare.
Din skärm är troligtvis inte kalibrerad och inte ställd för utskrifter.

Den som publicerar en bild och har en kalibrerad skärm kan förvänta sig att andra med kalibrerade skärmar ser ungefär samma sak. Den som inte har en kalibrerad skärm ha ingen aning om vad hen själv ser eller hur de egna bilderna uppfattas. Detta gäller framförallt färg men också svartvitt.
Svar från alf109 2015-03-03 22:28
Jag kör på en iMac retina som är kalibrerad med Spyder 3 elite. Vitsen med bättre skärmar är väl förövrigt att de kan återge en större färgrymd och inte att de kapar gråskalor. Hur som helst ser det bra ut på min skärm och att döma av de flesta även på deras. Men jag tänker inte köra hela den gamla diskussionen i repris, om man är intresserad kan man läsa där. Samma argument fortfarande vad det verkar från din sida.
Flash Gordon 2015-03-03 22:35
Alf, Jag skall ge mig. Ligger du ner på 120 lux ungefär vid profileringen.
Eller ligger du betydligt högre. iMac ligger i default långt över.
Flash Gordon 2015-03-03 22:48
Spyder 3 är inte världens basta kalibrator. Hör till den gamla generationen och åldras snabbt.
Fin bild, jag har teckning överallt även om den är rätt hög i kontrasten, men det stör inte, må gott, LO
Svar från alf109 2015-03-03 23:55
Tack ska du ha LO.
Det är ju ganska hög kontrast på natten i klart väder, så det är som det skall tycker jag.
-affe
Jag sitter vid en bra, kalibrerad skärm. Jag ser detaljer även i stödmuren upp mot planen framför Östasiatiska, och jag ser en svag gradation på himlen. Men det här är ju inte vad saken gäller.

Den självklara frågan borde vara: ser och känner jag stämningen av att stå på bron om natten och njuta av synen? Mitt svar är obetingat Ja!

Är det något i bildens utformning som stör upplevelsen? Något som har med gråskalan att göra? Nej, det tycker jag inte, inte på min skärm.

Vad jag ser är en alldeles utmärkt bild, snyggt komponerad och perfekt anpassad till vad jag tror Affe vill förmedla. I det läget är det helt ointressant att diskutera teknik och gråskalor. Sådant hör till ren teknisk felsökning, och bör sparas tills den behövs (vilket den förvisso gör ibland).
Flash Gordon 2015-03-04 11:35
Verkar som mitt inlägg misstolkas till att vara kritik. Det var inte alls så menat.
Vad jag försöker säga är att på min skärm som är ställd för att mina utskrifter skall stämma med vad jag ser på skärmens är min skärm kalibrerad till 120 Cd. Cirka 90-160 Cd brukar vara korrekt beroende på hur ljust man har det i rummet.
På en Mac brukar det motsvara det streck solen har i ljusreglaget klockan 6 eller en plupp mer.

Om jag lägger över browsern på Mac booken och ökar ljusstyrkan upp mot max ser den bra ut.
Då ligger jag runt 240 Cd. Om man vill ha en så hög ljusstyrka så kan man givetvis ha det. Så länge man inte skriver ut är det inget problem.
Då redigerar man givetvis bilden med den ljusstyrkan till det ser bra ut. Enda konsekvensen är att gnällspikar som jag med en skärm ställd för utskrifter då kommer tycka bilden är mörk eftersom vi bara har ungefär halva den ljusstyrkan. Precis som en utskrift kommer upplevas väldigt mörk i jämförelse med hur det ser ut på skärmen.

Om du vill ha bilderna så Affe så kör på. Jag kan faktiskt också njuta av din bild genom att titta på den på Macens Retina skärm och öka ljusstyrkan. Det är en utmärkt bild och redigeringen är också fint gjord när jag drar på ljuset.
Svar från alf109 2015-03-04 17:10
Tack ska du ha Per.
Det verkar som om du, jag och de flesta ser bilden ungefär likadant på våra skärmar. Detta verkar också ganska logiskt eftersom mina bilder ligger väldigt nära skärm när jag skriver ut dem på min 3800.
-affe
Om man nu skulle resonera efter Alms teoretiska syn på bilder kan vi troligen lägga ner denna sida och vi skulle kanske behöva, stänga våra kameror. Det måste vara jobbigt att se bilder på detta teoretiska och känslokalla sätt.
Alf bilder innehåller mer än vad Jag nu förstår att Alm behärskar. Din bild har det jag njuter av/bert
Flash Gordon 2015-03-04 16:38
Tack för förolämpningen Bert. Tror det är du som har svårt att hänga med i svängarna.
Det är varken teoretiskt eller svårt att förstå. Kanske bara du som har svårt att hänga med.
Om man sitter på en väldigt ljusstark skärm så redigerar man efter det. För den som sitter då med en skärm inställd för print och med halva ljusstyrkan blir då bilden mörk och nyanserna kommer inte fram.Detta
är inte teori. Min dröm är att vi alla sitter med skärmar som visar bilder på samma sätt. Vi är väldigt långt från det idag.
Vissa browsers visar inte ens rätt färgprofil. Sedan har vi detta med ljusstyrka och kontrast. Här finns inte någon standard att tala om. De som ligger mest rätt är oftast de som sysslar mest med utskrifter. Det är av nödvändighet om man inte skall slösa bort pengar på kasserade utskrifter som inte blev vad man förväntat sig.

Var detta svårt att ta till sig. Måste vi lägga ner fotosidan på grund detta.
Kasta gärna skit men koppla in hjärnan när du kritiserar.
Svar från alf109 2015-03-04 17:10
Tack ska du ha Bert, kul att du uppskattar bilden.
-affe
Fin bild på Skeppsholmen by night. Längst ut på Kastellholmen ligger stockholmsbriggen och väntar på att bli `nattad´ ;)

/Stephan
Svar från alf109 2015-03-04 18:59
Tack ska du ha Stephan.
-affe
Vackert, magisk stämning. hälsningar, Marie
Svar från alf109 2015-03-04 20:33
Tack Marie, kul att du gillar bilden. :)
-affe