Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Vad är en bra bild?

Jag har funderat en del över vad som gör en bra bild jämfört med en slätstruken? Speciellt när det kommer till gatufoto blir mina och andras bilder ofta ganska intetsägande avbildningar av ett stycke gata med dito människor.

Men ibland får man till något som höjer bilden en aning över det vanliga bruset: Vad beror det på? Och vad är detta som är så svårt att sätta fingret på? När man ser bilder som reser sig över andra är det uppenbart att de bär en känsla som skiljer dem från mängden av liknande bilder tycker jag.

Om man skalar bort allt sådant som nostalgiskt skimmer (bilden kan mycket väl vara nytagen) och alla kompositionsregler (det finns massor av bilder som är komponerade ”rätt” och ändå upplevs som slätstrukna) och dessutom tar bort moment av speciella händelser eller maner (halka på bananskalsbilder) osv. finns ändå bilder kvar som höjer sig över mängden.

Detta tycker jag är bland det mest spännande med fotografi, kanske är det som Elliott Erwitt uttryckte det: ”Allt handlar om att se, resten är akademiskt.” Det finns många som anser sig kunna analysera och göra checklistor över vad som är en bra bild. Jag tror inte på detta riktigt, då borde de främst själva ta bättre bilder än vad de vanligtvis gör.

Själv tror jag mer på det ”mystiska” (om man vill) inslaget som gör en bra bild, vissa har en bättre känsla för detta än andra. Analysera kan vara intressant av andra orsaker, och ibland krävs en förklarande kontext för att förstå bilder.

Men den slagkraftiga bilden som står för sig själv handlar om något annat tror jag. Det ligger nog mycket i vad Henri Cartier-Bresson sa, om någon skulle veta så bordrde det vara han.

Jag har tagit oändligt med bilder på plattan, liksom de flesta Stockholmare antar jag. Ändå är det bara ett par som jag tycker höjer sig lite över de vanligen totalt ointressanta bilderna jag tagit där.

Inlagt 2015-01-21 00:33 | Läst 1431 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
En av anledningar till att jag fortfarande tycker det är så roligt att fotografera är jag fortfarande inte vet hur en riktigt bra bild kommer till. Jag kommer nog aldrig att förstå det. Och däri ligger nog mycket av tjusningen. Ofta är det bilderna som jag bara skönjer och inte riktigt tror på som blir något extra. Dom jag "vet" och "tror" blir bra blir sällan just det. Det gör det spännande varje gång jag trycker på avtryckaren.

//Mats
Svar från alf109 2015-01-21 08:44
Det är ett litet mysterium vad som blir bra. :)
-affe
Kul med Cartier Bressons handskrivna text. Var hittade du den?

/pe
Svar från alf109 2015-01-21 08:44
Texten finns i boken Photographer.
-affe
X-faktorn, Alf. Den är den vi vill fånga!
Svar från alf109 2015-01-21 08:45
Arkiv-X ;)
-affe
Temperament och intuition. Det är de ord jag tänker på. De fotografer som jag beundrar är därför de som på något sätt alltid tar samma bild om och om igen. Med samma klangbotten. De som hittar sitt språk, eller som strävar ditåt.
Det kan ta ett helt liv som bekant.

/pe
Svar från alf109 2015-01-21 10:54
Jo man vet ju ungefär vad man gillar, men det är ändå svårt att sätta fingret på varför tycker jag. :)
-affe
Jag ser bilden på ett annat sätt än det du talar om. Att det alltid finns en mening med att ta en bild. Självklart är då målet
att den skall bli bra god exponering och kvalitativt bra. Men som alla fotografer känner till inträffar det mycket sällan. Och det händer att man blir besviken på resultatet när man ser den i datorn eller framkallar den. Mitt personliga syfte har numera övergått till att gälla Vad kan bilden användas till, hur speglar den det jag avser, och vem kan tänkas tycka att den är så bra att den går att köpa. Ja jag vet det är i vissa fotografkretsar är som att svära i kyrkan. Men det är min kunskap jag kan inte bättre. Om det till äventyrs skulle bli en till alla delar perfekt bild blir jag glad. Men jag tror att vi alla varje gång har ett syfte med att ta en bild.
Svar från alf109 2015-01-21 10:58
Nu menar jag inte att den tekniska kvaliteten behöver vara speciellt bra egentligen. De, som jag tycker, bästa bilderna är ganska sällan tekniskt perfekta eller ens komponerade efter några speciella regler osv. Sedan kan man givetvis ha en massa olika ingångar till bilder, och skall de sälja är det ju en köpare som bilderna skall anpassas till och ofta ett specifikt budskap som skall gå farm. Sedan finns det givetvis de som lyckas olika bra med det också, men det blir lite en annan sak tycker jag.
-affe
Bra fråga Affe, önskar jag hade ett bra svar.
För mig är det en magkänsla, jag ser en bild, den tycker jag bra. Men att sätta ord på vad det är som gör det är svårt.
Nej analysen lämnar jag åt andra.
Och dina två plattanbilder, ja de ger mig känslan av bra bilder.
/Krister
janolof 2015-01-21 15:04
Det var ett bra svar tycker jag, för det är ju så det är!
Svar från alf109 2015-01-21 20:57
Jo visst är det så Krister och J-O, men det är en intressant fråga. :)
-affe