Ännu en blogg

Ännu en blogg: Den bästa bilden är alltid den...

... som man missade.

Tog en sväng ner till stan för att fota på International Food Street Market som ägde rum här i Uddevalla. På vägen dit kom ett par i 30-årsåldern emot mig, utan kroppskontakt och båda gåendes försjunkna i sina mobiler. Jag har tyvärr blivit mer och mer sparsam med att ens lyfta kameran. Det ska löna sig och bilder på folk som glor i mobiler är det ju inte ont om. Men jag borde ha tryckt av ändå, eftersom jag då plötsligt upptäckte ett gammalt par sittandes på en bänk lite i bakgrunden. Även de bredvid varandra, utan kroppskontakt, men de följde det förbigående yngre paret med halvt förvånande, halvt anklagande blickar.

Då var det för sent. Mobilparet hade redan gått förbi.

Man ska aldrig censurera sig i förväg.

Det var väl det som gjorde att jag kände mig missnöjd med allt som jag åstadkom därefter. De bästa blev väl de här. Av någon oförklarlig anledning blev det bara foton på barn.

Pokémånsar.

Godissugen I.

Godissugen II.

Det verkar vara ett trevligt samtal på gång över maten.

Den här killen var nog mätt.

Postat 2016-08-06 21:11 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ännu en blogg: Vad har hänt med Rosenlundsgatan i Göteborg?

Så fort kan det gå att en bild blir historisk.

Denna bild tog jag för ungefär tre år sedan. När jag nu försöke leta upp stället igen kände jag mig en aning förvirrad. Kan det ha varit här?

Tur att fiskekyrkan mittemot är som den alltid har varit.

Postat 2015-05-26 20:30 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ännu en blogg: Ni som fotar GF med Fujifilm X-E2 ...

... vilken EVF-inställning använder ni?

Jag behöver lite tips och råd hur jag blir vän med sökaren. Använder ni LCD eller sökaren och i så fall med eller utan ögonsensor? Vad har ni för erfarenheter?

Ögonsensorn är väldigt långsam tycker jag. Kanske en sekund innan den kommer igång. Är det så även hos er eller är det fel på mitt exemplar?

När EVF-sökaren väl kommer igång tar det i väldigt ljusa kontrastrika förhållanden ytterligare 1--2 sekunder innan den balanserar. Bilden i sökaren är först jätteljus och mörknar ner sen. Även det normalt?

Med andra ord så tar det 3 sekunder från att ha sett ett motiv på en solig gata till att ha kameran i anslag.

Man kan ju också använda LCD:n. Men då drar det på batterierna (ok, det går att lösa) och inte funkar så bra i starkt ljus heller (vilket inte går att lösa).

Måste jag bara vänja mig vid tanken att det här är en regn-, inomhus- och vinterkamera? ISO-egenskaperna är ju bra ...  :)

Eller finns det något knep? Nu har jag haft kameran i aktivt bruk i två månader. Jag är lika klok eller dum som i början ang. detta problem.

För bilden nedan var det inga problem. Inga starka kontraster, långsamma motiv.

(Förresten så är bilden tagen mitt i stan. Bakom mig går en traffikerad väg medan de lugnt plockar sina björnbär. Men efter diskussionerna i GF-poolen om bildernas lukt vågar jag inte lägga upp bilden där. Jag antar den luktar björnbär.)

.

Det vore roligt att få ta del av era erfarenheter. Hur gör ni med eran X-E2?

Postat 2014-09-07 08:07 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Ännu en blogg: Andra kulturer på bild

Xenofobi har alltid funnits och kommer troligen att finnas även i framtiden. Hudfärg eller klädsel skrämmer somliga. Men rädslan kanske kan minskas om man tittar på likheterna i stället för skillnaderna? Det är väl så i hela världen att man ska stå ut med barn som vill någonting?

Att man tar sig till jobbet, högskolan eller vad det nu än kan vara för ärenden man har att uträtta?

Att man gillar att köpa fina saker?

Att man viskar trevligheter i sina näras och käras öron?

Eller att man helt enkelt gärna umgås med dem man trivs med?

De sista tre fotona är tagna på en marknad där jag blev påhoppad av en kille som jag inte ens hade riktat kameran mot vilket jag skrev om i ett tidigare blogginlägg. Han kände väl mest att han behövde beskydda folket på marknaden på något sätt. Bortsett från obehaget så känner jag mig mest ledsen när mina skäl blir misstolkade. Jag önskade att jag kunde sätta mig med den där killen igen någonstans i lugn och ro, visa fotona för honom och fråga: "Visst är det bra att dessa bilder finns?"

Undrar vad han hade svarat.

Postat 2014-07-23 19:29 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Ännu en blogg: Gatufoto i Bryssel

Hemma igen efter en veckas fotograferande i ett molnigt och regnigt Bryssel. Ett hemsnickrat regnskydd var lösningen. Linsen på X-E2:an ligger så pass djupt inne i motljusskyddet att det funkade.

Bryssel är en intressant stad där extremer möts: fantastisk arkitektur, utsmyckad med rader av sopsäckar ståendes framför fasaderna och rikligt med hundbajs på trottoarerna. Även kulturella extremer möts: inhemsk befolkning, turister, EU-finfolk och invandrare tätt inpå varandra. Fast så olika är vi kanske ändå inte.

Ett visst kvarter hade jag blivit varnad för. Dit skulle jag inte gå med en kamera i handen. Kvarteret i fråga låg bara ett stenkast från turistcentrumet. Men en marknad i ett annat invandrartätt område vågade jag mig på. Regnskyddet visade sig vara en dålig idé. Det uppfattades som smygfoto och jag fick en rejäl utskällning av en mörkhyad snubbe, det mest obehagliga och hotfulla som jag någonsin har varit med om på en fototur. Som tur var fanns det några ordningsvakter i närheten som det gick att prata med. Det var klart en fördel att jag kan franska. Skulle jag göra om det här så utan regnskydd och allt som kan uppfattas som smygande, med visitkort och inte utan att ha tagit ett snack med de kommunala ordningsvakterna i sina lila uniformer i förväg.

Annars fick jag blandade reaktioner. Ingen begärde att jag raderade ett foto. Men ungefär hälften av dem som la märke till mig påpekade att jag borde ha frågat först. Andra hälften blev glada eller struntade i mig.

I övrigt fanns det också mycket foto att se. Det pågick Summer of Photography i stan med några fina utställningar. Men även i det offentliga rummet fanns det en del fotografi. Det här är stationen Gare de l´Ouest med foton av Stephan Vanfleteren.

Gare Centrale hade också en fin fotovägg.

Jag är nöjd med resan. En mängd foton blev det. Nu får jag hoppas att jag får mitt serienummer för LR5 innan testperioden är slut. Man vågar ju knappt börja redigera.

Postat 2014-07-13 18:53 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa