Fotorelaterade betraktelser

Maffigare bilder på Fotosidan

När jag började på Fotosidan var det max 640 pixlar som gällde. Rena frimärkena till bilder. Därefter har gränserna flyttas i omgångar. Nyligen möjliggjordes bilder i riktigt stora storlekar, vilket en landskapsfotograf som jag varmt välkomnar.

För det är trots allt så, att somliga bilder kräver en viss storlek för den rätta känslan vid betraktandet. Känslan av närvaro och intrycket av naturens storhet hjälps på traven av bildens dimensioner.

Därför har jag så smått börjat ladda upp utvalda gamla bilder i större varianter. Några exempel (länkarna öppnas i nytt fönster, klicka bort kommentarfältet för att se i full storlek):

Söderåsen, Skåne

Hardangerjökulen, Norge

Nepal

Pakistan, nära K2

Schweiz

Jotunheimen, Norge

Lofoten, Norge

Det är inte bara de grandiosa vyerna som tjänar på storlek, så även de mindre utsnitten:

Änggården, Göteborg

Självfallet XL för de nyinlagda bilderna från Island, till exempel:

Dyrhólaey Landmannalaugar

Jag tycker att 1400 pixlar för liggande och 1000 för stående format är lagom. 1000 pixlar är visserligen ett mått inom den gamla ramen men är okej för stående format på 24 tums skärm. Men för panoramabilder förslår inte en bredd på 1400. Nedan en bild från Island sammansatt av nio exponeringar i stående format. Här kändes 1800 pixlar nödvändigt (som sagt, klicka bort kommentarsfältet för att se bilden i full skala):

Langisjór

* * *

P.S. Fler bilder från Islandsresan i mitt förra blogginlägg här.

Inlagt 2013-08-23 08:38 | Läst 12103 ggr. | Permalink
Jag har ökat på upplösningen litet grand, till 1080 på höjden. De flesta har väl skärmar som inte visar så mycket mer med tanke på att programramar mm tar ett antal pixlar även om man maximerar bilden. Ett annat skäl är att då är bilden också anpassad att visas på TVn hemma, så slipper jag göra flera versioner. Funderar på hur säkert FS är mot kopiering av bilder, ju högre upplösning ju större risk för bildstöld. Och nu över till något helt annat. Dina landskapsbilder är verkligen njutbara, det är ju också ofta miljöer som jag känner extra för. /Frode
Svar från Billingen 2013-08-23 12:31
Visning på TV har jag faktiskt inte alls tänkt på, men du har en poäng där; smidigt att slippa alternativa versioner till alla olika visningsmedier. Och 1080 på höjden kanske är ett bättre riktmärke. Dock, se Magnus kommentar om passepartout. Tål att tänkas på.
frwe 2013-08-23 15:41
Köpte ny tv i höstas, första platt-Tv:n. Ville ha bäst möjlig teknik just för att titta på bilder. Funkar över förväntan. /Frode
Svar från Billingen 2013-08-23 16:01
Ja med HDMI blir det fin kvalitet. Surret från diaprojektorn och bilderna som bågnar när projektorn har gått varm, det får man numera leva utan ;-)
Jag är lite kluven till stora bilder, föredrar oftast lite mindre bilder då de är lättare att överblicka och ta till sig tycker jag. Men det är inte heller hela sanningen. Det viktigaste för mig, åtminstone vad gäller mina egna alster, är att bilden får visas ifred, alltså att det finns tillräckligt med "luft" runt bilden. Får de det, så är det helt OK med stora bilder också. Nu när jag sitter framför en stor skärm med 1440x2560 pixlar så ser dock mina gamla bilder här onekligen små ut i det här nya visningsläget på FS. Dessutom saknar jag den önskade luften i överkanten. Helst ska det finnas så mycket luft runt kanterna att det proportionellt blir minst lika mycket som om man ramar in en A4 med 5cm bred passepartout. Nu finns det rejält med luft under och på sidorna, men inget ovanför, tyvärr.

Flickr ändrade också i våras användargränssnittet så bilderna alltid visas i största möjliga storlek för webbläsarfönstret. Ett misstag tycker jag. Annars är det välkommet med större bilder när skärmarna växer och upplösningen likaså.

Dina bilder ser dock väldigt maffiga och snygga ut allihop, och passar utmärkt i det stora formatet tycker jag. :-)
Svar från Billingen 2013-08-23 12:36
Håller helt med dig om luft runt, att bilderna ska få ses ifred som du skriver. Därför föreslog jag FS att det skulle vara default med visning utan kommentarsfältet. Omedelbar överblick kan vara bra, men kanske särskilt för vissa bilder, många landskapsbilder kan jag tycka blir spännande om man får vandra med blicken över bilden. Kul att du gillade bilderna =)