Johan Lind njuter natur

Det här är en plats med naturen i fokus. Naturfotografi blandas med populärvetenskap.

Helgtips! Fira 'Biologisk mångfald' och 'Ekens dag'.

Alla är hjärtligt välkomna på två öppna föreläsningar/bildvisningar jag håller den här helgen. Förutom bilderna nedan kommer föreläsningarna vara fulla av andra bilder på ekar och mångfald i form av växter och djur.

På lördag 15.00, på 'Internationella dagen för biologisk mångfald' håller jag en föreläsning om Eken och dess mångfald på Naturum vid Hornborgasjön (detaljer här).


Gustav Vasa-eken

En uppländsk ek, full av mångfald.

På söndagen bär det av till Linköping. Linköping ligger i ett av Sveriges finaste eklandskap och denna dag firas 'Ekens dag'! Där öppnar min utställning 'Quercus. Ekens mångfald' i Naturcentrum som ligger i Trädgårdsföreningen, centralt beläget i Linköping. Klockan 13.00 håller jag föreläsningen 'Eken - mångfaldens drama och ursprung' (detaljer här).

Ekoxe

Förmodligen det djur man i Sverige närmast förknippar med ek - en ståtlig ekoxe.

Både Hornborgasjön (lördagen) och Linköpings kommun (söndagen) bjuder också på många andra aktiviteter dessa dagar (länkar till respektive program finner du på min kalendersida).

Vi kanske ses där!

Postat 2010-05-20 21:41 | Läst 5731 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Timmermännen parar sig!

När väl värmen kommer sitter dem där på nyfällda granar och tallar, ja just dem, de parande timmermännen! Det är inte ofta man får skriva om timmermän som parar sig, men dessa skalbaggar, större timmerman (Acanthocinus aedilis), visar att man inte behöver åka till tropiska trakter för att se spektakulära djur. (Dessa skalbaggar ska inte misstas för andra slags timmermän - vissa tänker kanske på Michael Palin och Monthy Pythons timmermän?)



Två timmermän på väg att göra fler timmermän. Honan verkar tycka att hannen duger.
Och hannen har påbörjat sin uppvaktning - det går inte speciellt snabbt för dessa skalbaggar.


Trots att deras antenner är imponerande långa, mer än tre gånger längre än kroppen, kan de vara förbluffande svåra att hitta då de smälter in väl på granars och tallars bark.

Timmerman i väntan på solen

En timmerman vilar i soluppgång på en nyligen fälld gran.


Då långhorningar förpuppas inne i veden, där de levt som larv, har de imponerande mundelar att gnaga med och ser därför ofta riktigt grymma ut som till exempel den här barrträdlöparen.

Barrträdlöpare

En barrträdlöpare (Rhagium inquisitor) skruttar runt bland död ved. De inte bara
ser grymma ut, deras namn, "inquisitor" betyder inkvisitatör, alltså en person som officiellt deltog i inkvisitionen. Bilden finns också dubbelt så stor på 1x.com.

Timmermannen däremot ser nästan snäll ut i sitt ulliga ansikte och med sina för långhorningar små mundelar.

Timmermanporträtt

Timmermän ser inte ut som inkvisitatörer!

Våren är här på riktigt!

 

 

Postat 2010-05-18 18:18 | Läst 7138 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera