En fotograferande sjömans ord och bilder.

Håller bron?

Den gamla landsvägsbron i Leksand byggdes 1924-25. Det sägs att den var Sveriges näst längsta gjutna bro när den stod färdig.

Vid flera tillfällen under årens gång har man testat brons skick. Den har klarat sig med beröm godkänt varje gång. Nu är man igång med tester igen. På kvällarna stänger man bron för trafik för att kunna jobba i lugn och ro. Bland annat säger man att man ska man mäta brons rörelser under belastning. Jag skulle tro att det mänskliga ögat inte ser någon rörelse alls, men man har nog känsligare mätinstrument än mänskliga ögon.

I går kväll när vi kom nerför älven med M/S Gustaf Wasa och skulle under bron höll de på med sina tester. Några knallgula arbetsfordon och några gubbar på bron bara. Eftersom bron har varit stängd för tung trafik i många år, hållfastheten behöver testas och bron såg vek ut i jämförelse med bilarna så undrade man ju... Man vill ju inte få en traktor i skallen.

Fast det är klart att den håller! Om inte annat så skulle inte fordonsförarna som är inblandade i testningen ha kört ut om det var den minsta tvekan.

Inlagt 2014-06-25 21:00 | Läst 3027 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Finns ju broar som rasat för mindre så det är nog bra med test. Den ser lite klen ut på smalaste stället.
Svar från Mashavet 2014-06-26 23:58
Att testa är bra, men jag tror också att det var ett annat kvalitetstänkande på den tiden man byggde bron. Det var duktiga yrkesmän som vara stolta över att göra ett bra jobb. Jag skulle ha varit mycket mer oroad om den var byggd på 70-80-talet, då man började smäcka ihop saker till lägsta möjliga pris. Ännu värre idag när allt ska upphandlas. Skojarna och de som inte tänker längre än till nästa upphandling brukar kunna erbjuda det lägsta priset...