Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Den postpostmoderne fotografen, eller rentav naturfotografins eget "nine eleven"?


Ricoh GR-D III (obeskuren - bara framkallad från DNG i Photoshop ;-)

Har länge funderat på att skriva något om Terje Hellesø, men alltid hejdat mig med det ryska ordspråket "dra inte någon annans hund i öronen" i sinnet. För få fotografer har haft en sådan skara av "efterföljare" som försvarat sin "guru" med näbbar och klor.
Och naturfoto är ett mycket känsligt ämne. Många naturfotografer, proffs som amatörer, verkar dela Terjes känsla av att vara en "underdog". Så "sparkar" du på en så "sparkar" du lätta på hela "flocken"...

Att det skulle till en jägare och ett antal anonyma "privatspanare" på Flashback för att avslöja Terjes fusk var ingen tillfällighet. Tyvärr så är det bara ytterligare ett bevis på att debattklimatet är under all kritik. Och att allt för många etablerade fotografer och journalister dragit sig inför en konfrontation med Terje och hans "flock".

Nu rullas dramat upp i realtid inför våra ögon och vart det hela landar kan ingen säga. Varje dag publiceras nya bevis på manipulerade bilder ur Terjes arkiv. Samtidigt försvarar hans familj och hans sista anhängare honom i olika forum medans andra gräver fram allt möjligt ur hans förflutna - sant eller osant.

Men behovet att få "tala ut" om detta är synnerligen legitimt - Terjes tilltag påverkar i stort sett alla som sysslar med fotografi. Och det tas upp i samtliga mediakanaler, även utländska. Därför blir Fotosidans diskussionstråd kanske den bästa platsen för debatten - icke anonym och modererad.

Det finns också ett stort allmänintresse i denna frågan: hur många av Terjes bilder är montage/manipulerade? Hur reagerar berörda myndigheter, företag, föreningar och instutioner? Vad tycker namnkunniga fotografer och journalister. Osv, osv...

Jag tror att vi behöver diskussionen och debatten - utan att vare sig hemfalla åt "lynchning" eller missriktad empati som leder till en förringning av allvaret i situationen.  

Så låt oss hålla en god och saklig ton samtidigt som vi hoppas på att något gott även kan komma ur denna "katastrof" till slut.

Postat 2011-09-07 12:25 | Läst 12659 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Försöker fånga den inspiration som ständigt undflyr mig...


Ricoh GR-D III "JPG straight out of camera" Dotern tog precis bilden på mig.
 

När man pendlar mellan två städer och försöker få tiden att räck till - så gör den inte det, och man måste prioritera. Inspirationen infinner sig inte heller på beställning, den profesionella gör det, men inte den privata. Den lustbetonade som gör alla de där extraprojekten man har möjliga, som ger den där extra energin som driver allt närmare "perfektion".

Därför blir blogginlägget bara bilden som dottern precis tog av mig nere vid åkanten och denna text :-) Mer kommer när tiden och inspirationen så tillåter...

Ps.

Ricoh GR-D III Framkallad från DNG enl konstens alla regler - obeskuren.

I brist på bättre kan man ju alltid plåta det man har i fotoväskan ;-)

Postat 2011-09-04 16:06 | Läst 4487 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Jag okar inte blogga - jag bara skriver det som faller mig in...


Ricoh GXR med Leica-M modul + 28/2 @ 2500 ISO, auto WB, en gatlykta är enda ljuskällan - obeskuren :-)

Jag har kuskat runt med tre kameror hela vecka nu - Ricoh GXR, Leica M8 & M9 - och fotat i tid och otid. Efter jobbet. Mitt nya jobb. Som jag skall berätta mer om i bloggon så småningom. Ni som har "Facebook-kontakt" med mig och/eller följer mig på Twitter vet redan.

Just nu siter jag på X2000 upp mot STHLM med en fotoväska (Billingham Headly Pro) som är överfull med tre kamerahus, extra objektiv, laddare, MacBookAir, strömadaptrar, kablar, anteckningsböcker osv. Mitt (arbets) liv rymms just nu i den väskan ;-)

Och jag försöker blogga med en 3G-uppkoppling - jag vägrar betala SJ 104 Kr för att vara uppkopplad under resan :-(

Egentligen så vill jag skriva om Terje Hellesø - men jag vet inte om jag vågar?
Att närma sig honom är som att gå på krossat glas - många starka känslor och svart/vita ställningstaganden - vilket kräver enorm eftertakanke och försiktighet.

Men ska man undvika ett ämne bara för att det är kontroversiellt? Och en person bara för att han väcker så starka känslor? För det är väl endå så att en naturfotograf ska tåla samma granskning som en fotojournalist - eller?

Nåja - jag har två och en halv time på mig att fundera över nästa bloggpost innnan tåget rullar in på Stockholms central ;-) 


 

Postat 2011-09-03 12:28 | Läst 8451 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera