that is the question, or actually not... en södagsknäppares bilder och tankar härifrån och därifrån.

Ett glas inhemskt på självständighetsdagen

Idag den 06.12 är det Finlands självständighetsdag som firas på olika sätt runt om i landet. Det mest synliga är förstås självständighetsfesten på slottet där president Sauli Niinistö med fru Jenni Haukio är värdar. För de flesta betyder det väl närmast en ledig dag som flaggan är hissad om man gör det lite festligt för sig. En annan tradition är att bränna ett blå-vitt självständighetsljus. I tider som råder värdesätter jag verkligen att vi får fira en dag som denna! 

Här får det bli ett glas fosterländsk whisky. Teerenpeli whiskyn destilleras i Lahtis och de har flera fina sorter i sitt utbud, som t.ex denna "Savu". Teerenpeli betyder för övrigt "orrspel" och savu kort och gott "rök". Glaset är tillverkat av Iittla och designat av Timo Sarpaneva. Mer finländskt än så här fick jag inte till det.

Trevlig kväll på er på andra sidan viken också!

Inlagt 2022-12-06 17:57 | Läst 626 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Gratulerar till självständigheten. Å skål!
Svar från sodeto 2022-12-06 19:31
Tack, det är definitivt värt att skåla idag!
OJ - skål och hurra! Jag höll på att missa denna dag.
Vi Finlandssvenskar kallades ju för "Hurri" av de finsktalande i gamla tider - för att den gamla finska överklassen alltid skulle hålla på och hurra i tid och otid... :-)

I dag hurras det lik förbaskat. Och för att riktigt fira inleder jag en serie av tre bloggar som handlar om Finland.
Det ser fint ut! Trots att jag är född skåning så har jag arbetat som konsult i Finland så är jag väldigt förtjust i Finland, finländare och finlandssvenskar. Hade jag inte haft barn och barnbarn
i Sverige så hade gärna flyttat till Finland. Helsingfors eller Åbo.
Savu har jag dock aldrig sett eller avsmakat. Finns den att köpa på bolaget?
Svar från sodeto 2022-12-06 19:43
Tack! Åtminstone en del av Teerenpeliwhiskyna finns på systemet.
Jag var med om en trevlig episod på Systemet i Nynäshamn i somras. I väntan på båten över till Hangö var jag in och kolla på utbudet av svensk whisky. Då stod det en herreman vid hyllan valde nåt åt sig så jag passade på att fråga honom. Han rekommenderade "Höga kusten", så nu finns det en flaska sådan i barskåpet (oöppnad ännu). Det hela fortsatte med att han frågade mig om finska whiskyn, med den påföljd att han åkte hem med en flaska Teerenpeli. Kulturutbyte får man väl kalla det!
Länder som hotats av ockupation och fått kriga för sin självständighet i modernare tider, tror jag uppskattar självständigheten och friheten mycket mera. Vi svenskar tar den nog mera för självklar, även om vi förstod att vi måste ha en stor försvarmakt för att kunna agera självständigt under hela kalla kriget. Iittala förresten, grundades av en svensk och det var 17 svenska glasarbetare från Limmared som arbetade där i starten. Men Sveriges och Finlands relationer har ju varit ganska nära, samma land i 700 år. Min fars kusin och dennes föräldrar arrbetade under ett antal år på Notsjö glasbruk. Det var många svenskar som arbetade på de finska glasbruken då. Och många finländare kom till Sverige för att arbeta på 1960-talet. I min hemby finns flera stycken som rotat sig här.
Svar från sodeto 2022-12-07 08:37
Tack! Så är det som du säger. Själv hör till en generation som alltid levt i fred, men har förstås hört massor av föräldrar samt mor- och farföräldrar som alla på nåt sätt berörts av krig och evakuering. Så för mig är 06.12 en av de viktigaste helgdagar.
Det var ju intressant med kopplingen till Notsjö eller Nuutajärvi på finska. Tyvärr har det gått med Nuutajärvi som med flera andra mindre glasbruka att de upphört eller fusionerats med nåt större. Om jag har förstått rätt så gick Notsjö upp i Iittala för ett tiotal år sedan.
Grattis på dagen så här i efterhand. Självständighet är varken självklart eller gratis.