that is the question, or actually not... en södagsknäppares bilder och tankar härifrån och därifrån.

Cirkeln sluts

I ett av mina första blogginlägg skrev jag hur allt fick sin början på en fjällvandring 1981 med en lånad Praktica, min första beröring med en systemkamera. Efter det har rätt så många kameror kommit och gått och en hel del också stannat hos mej. På senare år har jag försökt klura ut vilken modell av Praktica jag hade med mig på den resan, utan resultat dock, det finns massor av dem. Men genom uteslutningsmetoden har jag kommit till en handfull alternativ. Tanken var att skaffa en likadan kamera, mest av nostalgiskäl. Nu dök det upp ett av alternativen (ett mycket troligt sådant) till salu här hemma i Finland på tori.fi vår motsvarighet till blocktet.se. Då kameran dessutom var i näst intill nyskick utvändigt gick det inte att låta bli. Priset på € 50,- inklusivet objektiv och postavgift var heller inget hinder. Den ser precis ut så som jag minns och funktionera är de samma. Det kan alltså handla om samma modell, en Praktica MTL 3 med Pentacon 50 mm 1.8.

Den tillverkades 1978 - 1984 så även det passar in. Kameran är inte direkt nån raritet, det gjordes över 800 000 st av den! Ett minus är att den skall ha 1,35V kvicksilver batterier som inte mera går att få tag på. Ännu före ukrainakriget gick det att få tag på sådana från Ryssland, men nu kan också det vara svårt. Jag har en adaper som tar ner spänningen från ett 1,5V batteri som jag avänt bl.a i OM-1:an med tillfredställande reslutat.

Som följande skall den laddas med film för test. Jag laddade ett antal rullar med endast 20 exp för sådana här tillfällen. Skall vara interssant att se hur tiderna håller och om ljustätningarna håller tätt. Åtmintone den på gångjärnssidan av bakstycket skall jag byta ut, den ser eländig ut.

Här syns er bloggare i Tärnafjällen september 1981 med lånad Praktica, Adidas vindjacka, Levi´s jeans och Nokia gummistövlar. Men bra gick det och roligt var det. På den resan tändes gnistan för fotografi och fjällvärlden och har den hållits vid liv (med varierande intensitet) allt sedan dess. Min kompis Micke har tagit bilden.

Inlagt 2024-02-09 19:30 | Läst 462 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag har haft en Praktica Super TL som jag köpte 1970, så Din MTL3 är mer modern. Jag köpte den med en Domiplan som har endast 3 linser, medan Din Pentacon har 6st i 4 grupper. Det är ett bra objektiv! Ska bli intressant att se några bilder! Bra bild av Dig! Mvh Wolfgang
Svar från sodeto 2024-02-10 14:18
Tack. Det skall snart bli testas av. Efter framkallning får vi se hur den fungerar.
Kul att du har fått händerna på en Praktica som motsvarar begynnelsen.
Man skall inte underskatta nostalgins kraft - säkert får du mycket roligt med denna Praktica MTL 3.
Svar från sodeto 2024-02-10 14:18
Så sant så. Utan nostalgiska dagdrömmar skulle den grå vardagen vara ännu betydligt gråare!
Fina minnen, jag skulle annars kunna kopiera Wolfgangs kommentar rakt av.
Svar från sodeto 2024-02-10 14:20
Tack. Den resan betydde (och betyder ännu) mycket för mig från låglandet vid finska sydkusten.
Mycket fin kamera! Jag hade en Praktica LTL som första kamera, det var det enda jag hade råd med som ung tonåring, den hade ett 50mm objektiv (minns inte vilket) och kameran köptes begagnad förstås.
Jag tittar ibland på loppisar för att se om jag kan hitta en likadan. I garaget har jag kvar min gamla Paterson dosa och sköljslangen till vattenkranen, kanske gör jag slag i saken nu när jag snart går på "långsemester" :)
//Anders
Svar från sodeto 2024-02-10 14:23
Tack! Det där låter allt som en bra plan, just go for it!
Och för att fresta lite:
Samma försäljare har en svart LTL till salu. Den ser fin ut, men han säger att ljusmätaren inte funkar. Pris inklusive 50 mm objektiv och väska € 30,-....