Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Makro

Att se på insekter har jag gillat sen en dag när jag var liten, då jag lade mig på mage i gräset och upptäckte en ny värld. På den tiden kunde jag höra gräshopporna också, men den delen av hörseln försvann redan i tonåren efter fabriksarbete och lerduveskytte. Men synintrycket är kvar. 

Jämfört med andra år har jag sett väldigt lite insekter i år. Har ingen aning om varför. 

Först blomflugan det finns så många arter av. Förvånande många tror de är getingar, och det är väl därför de ser ut som de gör.  Laddade upp en del bilder i större format i dag, men de gick bara att publicera i förminskat. Inte ens en bild på 1oMB gick. Det finns 6000 flugarter i landet, detta liknar en köttfluga. Blomflugans framhuvud, där det går att se uppbyggnaden av flughuvudet. Alla flugor har de där mystiska sakerna som sticker ut i pannan, och här är det bakomliggande synligt, hjärnan månne? Har försökt finna digital läsning om fluganatomi, men inte lyckats.Gillar det guldglänsande. Funderar på vad de olika delarna är, men förstår inte mycket.En orange bagge, vanlig i år.Ser ut att livnära sig på något på blomman, pollen?Den bild jag gillar mest i dag, synd den inte gick att få upp i sina fulla 10MB. Flugan låter sugsnabeln dammsuga blomman, denna snabel är lite hårig framtill, kan få ut spott som löser upp, sen suger den upp det goda. Tycker den ser ut som en alien i skinande rustning. Ännu en liten flickslända. Ögonen är intressanta. Bakom sitter motorn till helikoptern, så fantastiskt att allt detta kan fungera. En humla, möjligen backhumla? Ser sliten ut, hur kan dessa korta vingar flyga?Och till sist en mobilbild från i somras, min storblommiga favoritclematis som klänger i ett äppelträd. 

Inlagt 2016-08-06 07:17 | Läst 897 ggr. | Permalink
Tycker bilderna är både bra och intressanta, särskilt tillsammans med dina funderingar och kommentarer. Det du kallar saker som sticker fram ur pannan på flugorna, är inte det antenner? Jag har ingen kunskap alls men tänker att dom sitter ungefär där antennerna sitter på skalbaggar tex. Och antenner brukar väl framförallt vara luktorgan, även om dom också är känselorgan. Fin blogg tycker jag/ Björn T
Svar från Vibybo 2016-08-06 12:07
Någon gång någonstans läste jag om det som jag kallar "grejen i pannan på flugor". Det hade ett namn och en funktion. Tyvärr har min åldrande Nalle Puhhjärna problem med att minnas en del detaljer. Kan mycket väl vara exakt som du skriver. Liksom flugor har ju vi också sensorer som hjälper oss navigera mot våra mål.
Tack för ditt beröm Björn.
Hej Stefan.
Jeg har ingen forstand på insekter overhovedet. Men dine billeder er fascinerende og superskarpe. 7Deren og det berømte og meget roste Tamron 90mm udgør et perfekt par.
Med fotohilsen fra Erik.
Svar från Vibybo 2016-08-06 12:15
Tack Erik!
Det som också hjälper, är att jag alltmer börjat använda hjälpbelysning, som blixt, för att kunna öka bländare och därmed skärpedjup. Och korta exponeringstider eftersom jag är en darrgubbe. Det hjälper avsevärt. Kör vid dessa tillfällen med manuell inställning, kameran i ena handen (tungt om det tar tid!) blixten i andra, där avståndet bestämmer ljuset. Diffusor så klart. En gång satt jag inkrupen vid buskarna i ett naturvårdsområde och fyrade av blixten gång på gång i den mörka grönskan. Ett äldre par kom gående, men vände när de fick se mig, en misstänkt figur.
Snygga makron. Har själv inte kört så mycket med blixt under makrofotografering, men skall ta och prova. Blir ju ljust och fint!
Svar från Vibybo 2016-08-06 16:04
Gör det, min utlöses av kamerans blixt, så det blir ljus i kors så att säga. Och tack!
Mycket fina bilder du delar med dig av. Alla bilderna håller hög klass men jag faller för bild 2 som är mycket bra.
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2016-08-06 16:08
Tack Stig!
Mycket fina makrobilder. Det är inte så lätt och man måste öva en del för att få till det bra. Nu när jag fotar makro känner jag hur ringrostig jag är. Sländor är mycket intressanta och vackra djur.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2016-08-06 16:07
Tack Lena! Problemet med större sländor är, att de många gånger är skygga, så det får bli makro med många mm brännvidd, och då räcker ingen blixt. Har inte löst det.