Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Blandade bedårande blommor

Kan inte låta bli att se på blommor. I olika ljus, vinklar och med olika bakgrund. De finns ju till för att tilltala. Och så är det spännande att köra näsan i dem och känna doften (utom blommorna till Pyrus pyrifolia nashi, sandpäron, som luktar ren skit). 

Här är lite från hemområdet

Först en New Dawn ros. De år det inte frusit före jul hemma, har de blommat även på julafton. Tycker om att gå ut i morgonsol, morgondagg och leta efter en ros i fint ljus. Och så Montbretian, av sorten "Lucifer" tror jag. Som Erik sagt (tror jag?) är den röda färgen knepig att få till. En sorts Rudbeckia. Hemmavid kallad dassablomma, för de växer tacksamt och kan närapå dölja ett utedass, eller åtminstone pryda runt det.  Flox, närmare bestämt höstflox. Fick dem av min farmor, så de är en del av min barndom, dess skönhet och doft. Blad av mossrosOch så ut på ängarna, här gräs i något romantiserat ljus, liksom de andra som följer, för egentligen var det rätt så mulet. En kålfjäril på fackelblomstret, som ju är en karaktärsväxt för våtmarkerTill höger syns den lille flitige arbetaren.Och så ängssyran, lagom god, och piffar upp färgen på ängen om sensommaren. 

Inlagt 2016-08-11 10:13 | Läst 993 ggr. | Permalink
Du har en hel del fina blommor i din trädgård, blir lite avundsjuk men med rådjur så får man nöja sig med de som de inte vill äta eller ha trädgården på altanen.
Får njuta av din blomprakt, ser ut som om du har gröna fingrar.
Svar från Vibybo 2016-08-11 12:02
Hej! Se längre ned, under Mats kommentar.
Jättefina bilder. Själv fotar jag inte så mycket blommor. Fast det händer.
Blommor är bland de svårare motiven. Det är som du säger svårt att få till korrekta färger.
Jag tycker inte profilerna i LR för Canon är de bästa. De försöker efterlikna profilerna som finns för jpeg ur kameran.
Inte riktigt vad jag önskar. Jag vill ha en raw-fil med så mycket DR som möjligt och med så korrekta färger som går att få.
Därför skapar jag alltid egna kameraprofiler för LR. Det gör stor skillnad. Endera använder jag Color checker passport eller QPcard.
Den svenska QPcard är rent teoretiskt bättre men där måste man göra en profil för varje typ av ljus. dagsljus, molnigt osv. Själva produkten är också av sämre kvalitet. Lite Ikea över lösningen.
Med Color checker passport kan man skapa profiler som fungerar i många ljussituationer. Mer lika de som finns i LR standard. Fungerar under många färgtemperaturer. Hela lösningen andas också bättre kvalité.
Din bild nummer 2. Lucifer är ett typ exempel. Canon har alltid haft problem med orange. Våra typiska varningskoner blir gärna röda istället för brandgula. Med en egen kameraprofil slipper man det.
Just i bilden Lucifer har du också detaljer som bränt ut. Troligen är det inte på grund av överexponering utan på grund av konverteringen till jpeg där dessa nyanser ligger utanför sRGB och där konverteringen till en mindre färgrymd misslyckas. Det bränner ut på grund av att nyanserna inte kan återges.
Så gillar man att fota blommor finns det goda skäl att skapa sina egna profiler.
Det är inte hela lösningen men en stort steg framåt.
De nyanser som våra ögon kan uppfatta är större än Pro photo. Som i sin tur är betydligt större än Adobe RGB. Som är något större än s RGB. En modern skrivare kan idag ungefär återge a RGB. Något som en riktigt bra skärm idag också kan visa.
Svar från Vibybo 2016-08-11 11:31
Hej och tack Margareta!
Mina fingrar är nog tämligen gröna, och mängder med växter har jag. Men inte rådjur. Har lärt mig mycket av di gamle när jag var ung, samt läst. Det viktigaste är nog, att jag gör INTE som i trädgårdstidningar (ska förstås erkänna, att jag inte läst nån de sista 10-20 åren) och lyssnar INTE till experter. Expert är ju ingen skyddad titel, vilket märks när "experter" uttalar sig. Däremot vet jag en del om biologi, och livet i sig, dess beståndsdelar. Kort sagt, gör jag som jag vill, det blir bäst så.
Och varför mitt svar hamnade i fel ruta vet jag verkligen inte, för Mats svar fanns inte där när jag skrev till Margareta.
Svar från Vibybo 2016-08-11 11:59
Hej Mats!
Tack för ditt utförliga svar.
Jag är sådan, att jag hellre går ut med kameran, än sitter framför datorn, och då vid datorn skall det helst gå enkelt och snabbt.
Du har fullständigt rätt i det du säger, åtminstone de delar jag begriper. Jag har inte satt mig in i alla detaljer i datorstyrd framkallning av bilder, eller hur man använder alla detaljer i det jag redan har. Egentligen är det ju ett sätt att överföra en mängd ljussignaler (energihopp) till en skärm, där det ser ut som en tilltalande bild för det mänskliga ögat genom användning av avancerad matematik i många steg.
Har funderat på att skaffa Lightroom, men det har ännu inte blivit av.
Sen har jag ju funderat på det här med att se bilder digitalt. Vet ej om hårdvaran kan påverka, den utför ju bara kalkylen. Men olika mjukvaror har ju olika kalkylprogram och då måste ju resultatet bli olika. Olika skärmar återger olika. Olika människor upplever olika. Olika sensorer och mjukvaror i kameror gör det ännu mer olika. För övrigt tror jag, att de flesta människor ser på bilder på små lågupplösta flottiga blänkande skärmar. Där har mina funderingar stannat, och jag går hellre ut då i stället som sagt.
Jag sparar som jpeg för att det kan de flesta se. Men det är verkligen inget lyckat format.
Har antecknat Color checker passport för framtida bruk.
Som sagt, tack för ditt svar, vi får väl se hur långt jag vill gå i att sitta framför en skärm, allt har inlärningströsklar som tar tid.
Flash Gordon 2016-08-11 13:39
Nej man skall kanske inte ta det på så stort allvar. Mest roll spelar det nog för oss som skriver ut en mängd bilder.
Då vill vi gärna att en blomma som är orange också skall vara det i en utskrift. Inte prlötsligt röd.
Jag har fotat av målningar för världsbekanta konstnärer. De säljer ju sina alster men vill gärna har bilder kvar av det de målat.
De har en känsla för nyanser som påminner om musikers gehör. Missar man höga C med detr minsta så ser de det.
Ingen sensor är perfekt. Ingen återger färger helt perfekt.
Sedan får var och en bedöma hur långt man vill gå.
Oftast är bra bilder långt i från det vi ser med ögonen. Kraftigt förvrängda och alla färger starkt förstärkta.
Så fungerade också Velvia och Kodachrome på sin tid.
Vill du däremot att även Canon skall se brandgult som orange och inte rött så skaffad ig Color checker passport.
Även gräset får en mer trovärdig färg.
Fast vem bryr sig när man tar bilder med sina smartphones och slänger på det filter som man känner för.
Svar från Vibybo 2016-08-11 15:59
Hej Mats!
Det är riktigt som du säger, om att lägga ribban.
Att jag också stört mig på de färger du nämner, orangerött och bjärt grönt, beror på att jag tidigare mest haft målning som hobby, och umgåtts med en del konstnärer. Och den som målar, måste tveklöst kunna ta fram önskad nyans. Perfekt. Har t.ex. renoverat en muralmålning av en konstnär jag talat med medan han levde, och visste vilka färger han gillade / undvek.Inga problem. Beställaren var nöjd.
Men nu är jag något åldrad och trött, har väl levt för intensivt, så jag orkar inte riktigt lyfta ribban så länge.
Jag såg att det brände ut i Lucifer, men var tvungen att acceptera det, dock missnöjd.
Har skickat in nu Canons erbjudande LR i ett år.
Tack och hej!
Flash Gordon 2016-08-11 16:32
Det där med att hantera färg genom hela kedjan från bild till att presentera bilden som en print eller på nätet är något man inte fattar på en gång.
Nu har vi en av de bästa experterna som finns som brukar besöka dessa forum. Stefan Ohlsson.
Nu är detta förstås överkurs.
Det räcker inte med LR för att få din Lucifer att få fram alla detaljer.
Man måste plocka ner mättnaden i dessa nayser så de passar bättre i jpeg. Stefan har en makro som fungerar i PS som går att ladda ner.
Det går också att göra det manuellt i LR. Fast det är inte lätt.
Slå på softproofing och välj jpeg. Då ser du vilka nyanser som inte kommer kunna haneeras i den mindre färgrymden.
Svar från Vibybo 2016-08-11 16:45
Tack Mats!
Jag sparar denna webbsida att ha v.b.
Vackert fångat av den vackra blomsterprakten du har i din trädgård! =)
Ha en riktigt skön dag!
Svar från Vibybo 2016-08-11 12:02
Tack så mycket Helene! (Jag är inte så bra på att få till apostrofen i ditt namn, misslyckas oftast, ber om ursäkt för det)
Blommor är lätt att njuta av och du har en del riktigt fina runt dej. Jag blir både glad och stolt varje dag när jag kommer hem och ser blommorna i rabatter och krukor som just nu ramar in ingången till vårt hus. Det är mest lätt skötta växter men just nu blommar de som allra mest. Gurka och tomat som man kan äta sköter min sambo med dem "mjuka estetiska utsmyckningen" får jag sköta om själv.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2016-08-11 18:19
Hej Lena!
Jag strävar också efter lättskött, så ogräset drunknar bland högväxta blommor, och gräsmattan är grön när den vill. Men det blir en del jobb ändå, och det är ju meningen, för då får jag frisk luft och motion. Och så kan jag spankulera runt nu och bara titta än här, än där, ta någon frukt och äta, ta bilder på något intressant. Tomaterna mognar ju nu, och är väldigt aromatiska och söta. Köper helst plantor i Danmark.
Her i huset er det ikke mig der er blomsterkender, det står fruen for. Hun elsker roser så nummer et må vælges som favoritten (jeg skal vise hende dit billede senere).
Billede mæssigt må jeg rose dig for dem allesammen.
Med venlig hilsen fra Erik.
Svar från Vibybo 2016-08-11 22:05
Tack Erik!
Köp rosor till din fru! kom jag just att tänka på.