Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

2 olika bilder på 11 olika sätt, samt funderingar om teknik kontra tid.

Ibland ser jag annonser på analoga kameror som lockar mig, de går för struntsummor. T.ex. en Trip 35. Men sen blir jag betänksam. Det är nog inte så dyrt eller krävande att framkalla filmen hemma. Och film är ju rimligt i pris, om man är sparsam. Men kopiera hemma om kvällarna, det orkar jag inte mer. Och lite plats tar det. Men jag kan ju alltid scanna in negativen och köra i datorn, men det känns inte helt riktigt, det är inte riktigt samma. Så då återkommer jag till den digitala tekniken, som går snabbt och bekvämt. Kan variera mig snabbt. Men något större hantverk är det ju inte jämfört med analogt. Så av bekvämlighetsskäl och dålig ork har funderingarna stannat där. 

Nu över till 2 olika bilder, digitalt framkallat. De är inte speciellt utvalda, utan det bara blev så här. Om det är så intressant vet jag inte.

Först bilden "morgonljus".

Som råfilLightroomLightroom + Color EfexLightroom + analog efexLightroom svartvitLightroom + Silver efexSedan över till "höstlöv i motljus"

RåfilLightroomLightroom + Color efexLightroom + Analog efexLightroom + Silver efex

Inlagt 2016-09-29 15:25 | Läst 3394 ggr. | Permalink
Hej Stefan.
For det første - jeg har aldrig selv fremkaldt billeder, men har i øjeblikket s/v film i min Konica Autorelfex T3. Jeg ved ikke lige nu, hvordan og hvor jeg kan få fremkaldt filmen.
Derefter - det er 2 meget fine billeder, om det er interessant at vise dem i forskellige udgaver, ved jeg ikke rigtigt. Min erfaring er, at man bare får 117 forskellige meninger og at det i sidste ende er dig (fotografen) der bestemmer, hvad du vil vise os. Jeg elsker også at lege og få forskellige udtryk, men jeg er holdt op med at vise resultaterne i samme blog. Men det er bare min mening.
Jeg falder lidt for Anmalog efex, som jeg også selv har leget med.
Med fotohilsen fra Erik.
PS: Hvis der er noget i det danske, der ikke giver mening må du spørge.
PPS: Lidt drilleri til sidst - Det kan ikke være RAW-filer, som du viser, de må være konverteret og justeret automatisk til jpg i dit RAW-konverteringsprogram?
Svar från Vibybo 2016-09-29 17:48
Nä, det är inte råfiler, jag var tvungen att jpeg-konvertera dem, men meningen är att visa hur de såg ut "som råfil", det glömde jag skriva på andra bilden.
Jag vet inte om det är intressant att se samma bild om igen, men tyckte det var intressant med de olika uttryckssätten, men om det egentligen är så stor skillnad är tveksamt. Det var väl det jag ville.
Annars försöker jag att inte visa samma bild om igen, utom om den går att uttrycka som svartvit också på ett meningsfullt sätt.
Troligtvis kan en riktig fotoaffär framkalla din film i kameran.
Erik Madsen 2016-09-29 19:31
Hej igen - rettelse af en lille misforståelse:
Jeg mente ikke, at man ikke kunne vis det samme billede i forskellige udgaver. Det jeg skriver er, at jeg ikke mere viser det i det samme blogindlæg, men gerne i et senere ved en anden lejlighed!
Mvh. Erik.
Svedje 2016-09-29 19:32
Erik! Ser att du har en Konica Autoreflex T3. Det har jag också och den är laddad med film. Problemet är att den vill exponera automatiskt när jag drar fram en ny bild, så den har tills vidare hamnat på hyllan. Jag har ibland tänkt att jag skulle försöka laga klenoden, men har ännu inte vågat börja skruva. Har du något tips hur jag kan gå tillväga. Jag gissar att det är något som kärvar, men som borde gå att åtgärda.
Erik Madsen 2016-09-29 19:51
Hej Sture.
Nej jeg kan ikke hjælpe med det mekaniske. Det eneste problem jeg havde, var at fremskaffe de rigtige batterier til lysmåleren. Har du skiftet dem? Når jeg ikke har nogle, så bruger jeg min gamle trofaste Zeiss Ikophot lysmåler. Slow photo you know :-)
//Erik//
Svedje 2016-09-29 20:31
Hej, Erik! Jo, jag fick tag på batterier till ljusmätaren och skaffade film, men när jag gick på min första fotovandring upptäckte jag det mekaniska felet. Jag får ta mod till mig och börja skruva senare i vinter.
Svårt att välja hur en bild ska processas när variationsmöjligheterna är oändliga. Jag ansluter mig till Eriks tanke. Det är väl bara den som är klar över vad man vill visa med bilden som kan välja rätt. Det handlar ju också om det personliga uttrycket. I mitt tycke passar Silver efex konverteringarna bra för båda bilderna, men när det gäller det ensamma lövet tycker jag alla varianter har sin charm.
Svar från Vibybo 2016-09-29 20:26
Tack Sture. De här variationsmöjligheterna gör, att jag ibland blir sittande med experimenterande av enskilda bilder. Men det är nog det, som jag lär mig med, att leka helt enkelt. De här bilderna ville jag egentligen få fram ljuset i, för det var det enda som intresserade mig, när jag tog dem. Att leta ljus.
Svedje 2016-09-29 20:35
Det där med experimenterandet känner jag igen :-) Ett bra sätt att få tiden att rusa iväg.
Humm... Enligt mitt sätt att se så går en hobby ut på att göra saker - inte på att slippa göra saker.
Svar från Vibybo 2016-09-29 22:16
Det är ju riktigt. Och jag önskar jag orkade göra det där extra också, men tyvärr räcker inte orken till det. Men jag är väldigt nöjd med den begränsade värld jag måste hålla mig inom.
Intressant tycker jag det är. Jag kan också hålla på och mixtra och prova olika varianter. Helt säkert många med oss. När man efter en massa lek och experimenterande hittar uttryck som man gillar och börjar förstå hur man tar sig dit, kanske olika uttryck beroende på motiv och annat, då kallar jag det hantverk även om det inte är som i det tidigare mörkrummet. Jag har jobbat tämligen lite i analogt mörkrum men det i datorn har jag väldigt kul med. Fortsätt med det du med. Det är inget fusk eller nåt att be om ursäkt för. Ett annat sätt bara där bildseendet fortfarande är lika viktigt.
Svar från Vibybo 2016-09-30 06:34
Tack Gunnar! Den digitala tekniken är en välsignelse för den som gillar att ta många bilder på sin promenad, som jag. Och sen också att det går snabbt och lätt att framkalla dem. Har just börjar upptäcka Androidapplikationer från Adobe, samt Prisma. Får se om jag hinner med det.
Färgbilderna på spindelnät gillade jag! Om man ska jobba analogt måste man nog tycka att själva hantverket är roligt. Jag har gjort det före den digitala tiden, men mitt fokus är på bilderna, inte på hantverket. Så jag tycker det är jätteroligt att jag får se resultatet så snabbt när jag jobbar digitalt.
Svar från Vibybo 2016-09-30 06:39
Tack Ernst Göran, det är väl därför jag sitter och fastnar i enstaka bilder och bara leker runt. Jag har haft en period med svår längtan tillbaka till gamla kameror, men insett att det inte skulle fungera. Det är skönt att sitta och leka vid datorn när kroppen inte vill hänga med.
Jag förstår att vi är ganska olika i detta. Vore intressant att veta vad du gjort i Lr med Lr-bilden, det finns ju tusentals möjligheter, och om det är det du menar med att sitta och mixtra...

Min bildbehandling i datorn är enkel. Jag fotograferar i RAW, och sedan drar jag i spakarna för exponering, högdagrar, skuggor resp ljus och klarhet, eventuellt i mättnad etc. Det blir ungefär likadant för varje bild, med lite olika värden per bild. Vill jag ha dem svartvita tar jag Silver Efex till hjälp. Och det går rätt fort, och är dessutom ett trevligt arbete, lite kontemplativt så där.

Så det är inte någon särskilt avancerad bildbehandling jag gör, jag drar aldrig in bilderna i Ps till exempel, tycker inte jag behöver det.

När det gäller dina bilder är de väldigt fina allihop. De är olika förstås, och vilka man vill presentera ligger ju i betraktarens öga.

Jag kanske experimenterar för lite?

Hälsningar//GöranR
Svar från Vibybo 2016-09-30 13:24
Hej! Jag gör som du. Men ibland funderar jag, och blir sittande. Tacksammast är bilder som är bra från början, och kräver nästan inget alls. Det är bekvämt när det går fort, och överbehandlade bilder har en tendens att se förskräckliga ut. Någon gång är bilderna så lika, att jag synkroniserar. Ibland ser jag en instruktionsvideo och prövar något nytt, i senaste omgången blev det att bocka i objektivkorrigeringsrutorna. Så ser jag vad som händer. Photoshop har jag skickat över bilden i någon enstaka gång, som test. Kanske jag lär mig mer efter hand. En bild kan bli bättre efter mer nedlagd tid, men det är ofta inte så. Använder sällan finesser i Lightroom, men det händer att det behövs punktborttagning eller pensel. Så nästan alltid är det beskärning/räta upp, automatkorrigering, ljusspakar, klarhet, skärpa/brus, färg mättnad/lyster. Men i grund och botten är det: Ju mindre, desto bättre. Utom ibland då det blir precis tvärtom, då jag fått någon diffus ide att pröva.Och så undrar jag ofta om det blir bättre i svartvitt, men prövar bara de som verkar troliga kandidater, och då använder jag olika Lightroom eller Efex, för olika uttryck, Oh, glömde skakoskärpa som jag enstaka gånger prövar med, men det har jag inte funnit i Lightroom, märkligt nog.
Men efter att nyligen ha startat med Lightroom, är det oftast snabbspåret där som gäller.
Det går att förändra mycket men bra blev det hela.
🙂
Svar från Vibybo 2016-09-30 16:03
Du ska ha Tack, Hans.Åke.