Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

En skogsdunge

Jag tog lite bilder på skogsdungen blåsipporna växte i, inte för att det är något nytt i bildväg, utan för att visa hur det kan se ut i en skogsdunge jag brukar gå i. Det är ju en viss skillnad för er som bor i norr, tänkte på er. 

Dungen ligger nära havet, som är mycket långgrunt och stenigt. Sten och sand. Det är Tosteberga hamn i bakgrunden.Bland stenarna på väg mot dungen sprang harar pilsnabbt, stora våryran har startat. Men boxningen har jag inte sett ännu i år.Här är lunden. Nu kommer det blommor hela våren och försommaren. De bara väntar på sin tur. Normalt är det korna som går här, de har sina stigar.Så här tycker jag om att stå och se, kan inte bli riktigt mätt på det. Runtom hörs lite brus från vind och hav, fågeldrillar far klara och rena genom luften.Det får växa precis som det vill.Alltid spännande att gå och spana.Lavar finns det gott om här, vet inte om det är slånlav eller mjölig brosklav, men det tyder på ren luft.

Inlagt 2017-03-24 18:52 | Läst 1965 ggr. | Permalink
Meget fine landskabsbilleder Stefan med et flot forårslys.
Jeg synes bedst om nummer 3, 4 og 5.
Mvh. Erik.
Svar från Vibybo 2017-03-24 20:17
Mycket tack Erik! Vårljuset är ju speciellt, kontrastrikt skarpt och blått.
Kan tänka mig att det vimlar av arter i flyttider i dessa buskage.. speciellt efter en dimmig natt, det brukar trycka ner fåglarna.. Spännande att gå där kan jag tänka mig!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2017-03-24 22:57
Tack Jan, det är väldigt olika med artantal, hösten verkar vara bästa tiden i dungen, och vår-försommar vid vattnet.
Verkar vara en fin dunge där vid Tosteberga! Ännu ett blåsippsställe. Vet några andra i trakten, Kjugekull, Norra Lingenäset, utanför Vinslöv och Nävlinge för att nämna några. "Mina" första hittade jag 11 mars. Härliga bilder från dungen, och jag fastnar mycket för fjärde bilden. Solen lyser så fint ner mellan grenarna. En sån där plats där jag skulle kunna tänka mig att sitta en stund på en sten och filosofera.
Hälsningar, BJarne
Svar från Vibybo 2017-03-25 08:11
Tack Bjarne, just bild 4 är en favoritsyn för mig, tar sådana bilder varje vår, och sedan på hösten när färgerna sprakar ut som prickar över bilden. Brukar hålla mig till begränsade områden, känns skönt att följa årstiderna så.
Jag kan föreställa mej hur det ser ut i din dunge när blåsippor och vitsippor slår ut. Önskar att jag bodde så nära havet.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2017-03-25 11:52
Ja, det är fint att bo nära. Är uppväxt i djupa skogarna och fann blåsten på slätten nära havet olidlig närmast de första 5-10 åren, men nu känns vinden som livet. En annan effekt är att vattenmassan styr klimatet; kallare vår och kyligare höst. Sedan styr det vindarna också . när jag cyklade till jobbet alla år förr, så var vindriktningen ganska förutsägbar, landvind eller havsvind allt beroende på solens värme när den steg. Viktigt när motvinden är som en vägg.
Fint för dig som bor där annat än vår fördärvade sjö..
Tror inte det är SD:s fel..hi hi ...för det hörs mycket om dem nu här..
Skönt du haft det.
Gun-Inger
Svar från Vibybo 2017-03-25 20:04
Tack! Skönt är det ute i naturen ja. Och naturförstöringen har startat för länge, länge sen.....