Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Fåglar i trädgården

En av fördelarna med trädgård är djurlivet. Min trädgård avviker i villakvarteret, jag vill ha den både djur och människovänlig, lite mer vildväxande, med träd och buskar. Där trivs jag.   

 Här går sädesärlan och inspekterar. Det är nog en vanlig och omtyckt trädgårdsfågel över hela landet.      Med kamera går det att upptäcka nya saker ibland. Såg på ett antal bilder av ärlan, att den lyfte benet på ett märkligt marscherande sätt när den gick. Det går för kvickt i verkligheten för mitt öga (eller egentligen: tröga hjärna, men öga låter bättre).      Duvan ligger och ruvar i sitt bo nu. Den har haft samma bo i mullbärsträdet i många år, men häckningarna har gått illa. Tycker så synd om dem.       I toppen av mullbärsträdet, en blåmes. De kan få några kullar.      Rödstjärten ja. Detta är hanen. En meter utanför fönstret vid köksbordet står ett litet aprikosträd, där satte jag upp en holk denna vår. Tog gammalt byggmaterial från garaget, och snickrade ihop en ganska ful holk. Har märkt innan, att fåglar gillar inte nytt virke, och fula holkar hopkomna av märkliga material är en favorit för dem. Min förhoppning var att rödstjärtsparet skulle gilla den, och det gjorde de! Så nu kan jag sitta vid köksbordet och ta bilder på dem.            De har matat ungarna ett tag nu, och sista veckan har de bara sträckt in maten genom öppningen, så snart är ungarna stora nog att kika ut. Hanen sätter sig just utanför holken innan han hoppar till öppningen, honan flyger rakt på. Ofta kommer de precis samtidigt med maten och är nära att kollidera i öppningen, som det är med de som varit gifta länge, det blir samkört, och kan bli lite irriterat ibland. Ofta flyger ju fågelungar ut i gryningen, men förra året lämnade rödstjärtsungarna holken mitt på eftermiddagen.   

Inlagt 2017-06-13 09:44 | Läst 811 ggr. | Permalink
Trevligt med de 'nära' fåglarna tycker jag! Ibland är det lätt att alltid fastna för de som är exotiska.. Tänk så trevligt det är när man får se Sädesärlan första gången på våren.. här brukar det vara c:a 8:e april! Sen följer den ju oss nära, hela sommaren.. Undrar om den byter ut att följa Gnuerna i Afrika till att istället följa oss under sommaren.. :-)
Hälsn!
Svar från Vibybo 2017-06-13 19:56
Tack Jan, har också ibland funderat på fåglarnas fria liv, deras tid i Afrika och andra platser, det som är naturligt för dem. Här var våren lite sen i år, ärlan försenad.
Mina återkommande fågelgäster är jag glad över, och följer noga. För mig är huvudsaken att 1) det är trevligt att fotografera 2) att bilden blir hyfsat bra och 3) vad det är för art är inte så förskräckligt noga.
Så kul med dina rödstjärtar! Vi har blåmesar i en holk i år och spanar på dem dagligen en liten stund. Duvor är lite klumpiga som föräldrar och även bobyggare. Jag såg det när jag under flera år hade ett par precis utanför fönstret på jobbet och har även läst om det.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2017-06-14 09:36
Tack Lena. duvors bobyggande och häckande är inte direkt imponerande att se, det är riktigt, de byggde även på de breda fönsterkarmarna på mitt f.d. jobb. Det är ju en klippfågel.
Har nog ett 15-tal holkar på tomten, slutat räkna. Och olika täta buskar för de som inte gillar holk.
Här häckar många olika, men jag följer bara ett par vardera av duva, rödstjärt och hämpling.
ehrsa 2017-06-14 11:41
Den duva du har på bilden ser ut att vara en Ringduva som har sin vita fläck på halsen, och det är en duva som håller till i skogen, eller i parker och trädgårdar numera, sen så finns ju ''stadsduvorna' som härstammar från 'klippduva' och troligen med inblandning av 'tamduva' i sig, det är de man ser på gator och torg i städer, och dom häckar gärna på fastigheter i städerna, de liknar klippor.. Själv har jag några par Ringduvor i parken här, men man ser dom aldrig i flock, åker jag in till Hötorget ser jag 'Klippduvor/Stadsduvor' i flock, men jag ser aldrig en Ringduva just där..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2017-06-14 11:59
Tack Jan, jag borde skrivit ringduva, är gott om dem i skogen vid sjön. Jag tänkte fel, tänkte stadsduvan. Men det är jag; tänker ett, säger eller skriver ett annat.
Fina bilder på rödstjärten. Det är en rätt rolig liten fågel. Många människor som inte är vana att titta på och efter fåglar tror att den är någon exotisk art som kommit på avvägar.
Svar från Vibybo 2017-06-14 12:02
Tack du Jörgen, den dyker upp och häckar lite här och var i trakten, men vanlig är den inte. Häckar förresten hos min son i Kalix också, 154 mil från mig.