Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Många Medelålders Mopeder

Åter till mopederna, svårt att låta bli. Sedan är det ju omväxling till alla naturmotiv också. Bilderna är från några rader utställda fordon på en veterantillställning. 

 En värdig representant för den tyska mopedstilen, DKW Kavalier.  I grunden en Victoria typ 115 från Zweirad Union AG.       Närbild på motorn, kåpan över cylindern kostar en del som reservdel.      I bakgrunden mopedisterna, i förgrunden en NV moped. Kallades Autopeden och kom från Nymanbolaget.      Lite motorpornografi, en närbild på Autopedens Sachsmotor.      Solex sålde aldrig bra i Sverige, gick bättre på kontinenten, Danmark t.ex.  Solex är ett franskt företag, och på deras reklambilder för denna moped (60-talet) fanns bl.a. en ung Brigitte Bardot.     Ännu en DKW, denna med matchande väskor. Det är viktigt med assecoirerna, klädstil ett extra plus.    Jawa moped, tjeckisk tillverkare. Försvarsmakten har haft Jawa mc.      Puch är ett välkänt mopednamn, österrikisk tillverkning. Denna modell Hawai har jag aldrig sett eller hört om innan, kan bero på att det ser ut som en omlackerad Dakota.      Slutligen en äkta HPD (Hop Plockade Delar). 80cc cylinder, 15 hk och av säkerhetsskäl okänd toppfart. 

Inlagt 2017-06-16 10:37 | Läst 1383 ggr. | Permalink
Trevligt med mopeder som jag sagt förut! Underlig design på moppen i första bilden.. I mina kretsar så var inte Puch populära, dom ansågs fula och rätt så 'gubbiga'.. Istället var det Zündapp, DBS sport eller för all del Suzuki som jag hade som gällde! Nog saknar man sin gamla moppe.. :-) Ja, fortsätt gärna med moppebevakningen nu när 'fågelbevakningen' är lite tråkig, så tycker i alla fall jag.. det händer inte så mycket nytt och fåglarna har allt börjat tystna lite.. hör mest en massa ungfågelpip nu.. Men det är ju bara en vecka till midsommar och då har normalt en hel del fåglar redan tystnat! Tur man har Tornseglarna som fortsätter bjuda på både läten och förbiflygningar varje kväll!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2017-06-16 11:11
Tack Jan, det blir väl en del motoriserat framöver, men mest blir det nog blommor och fåglar. När jag växte upp tog vi de mopeder vi fick tag i, märke och skick spelade ingen roll, men fort skulle det gå! Själv hade jag opålitliga bromsar, något som flera gånger fick adrenalinet att flöda.
Det här är ett trevligt ämne. Jag deltar själv på mopedrallyn med min Rexoped från 1959 (samma år som jag själv är född.

Fina bilder på fina mopeder.

//Anders
Svar från Vibybo 2017-06-16 19:32
Tack Anders, en Rexoped är fina saker!
Jag är ju inte det minsta intresserad av mopeder men jag minns de mysiga skinnen i olika färger. Det finns ett med på första bilden. Min 10 år äldre syster hade två, ett blått och ett rött. Jag försökte ofta kidnappa dem för att ha till mina nallar och troll. Jag har aldrig ägt en moped, det var hästar som gällde för mej.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2017-06-16 19:38
Tack Lena, det här med mopeder är till minst 90% ett ämne för män, har jag konstaterat. Både rektionerna här på Fotosidan och internationellt på 500px tyder på detta. Varför är en gåta. Detsamma gäller hästar, men tvärtom i könsfördelning. När våra barn var små och alla skulle ha brun plyschoverall oavsett kön, påverkade vi inte barnen alls medvetet. Ändå blev det traditionellt bilar - dockor uppdelning, och när de blev äldre: mopeder - hästar. Det är bara att konstatera- det ÄR skillnad på flickor och pojkar, och det är en himla tur det, annars hade ju inte flickorna varit så spännande!
Ah, vilka härliga bilder! Jag skulle kunna skriva en novell om nästan varje bild här, men det kanske blir enklare om jag bara ger min uppskattning :)

Tack så mycket för bildkavalkaden! /Thomas

PS. Motormuséet i Motala har många sköna moppar, om du skulle ha vägarna förbi.
Svar från Vibybo 2017-06-16 19:40
Tack du, har hört talas om och sett bilder från Motala. Visst kunde jag skrivit mer, men ville begränsa mig något.
Känns lite om allt var mindre stöpt i samma form förr, mer unikt. Spännande samling! Den första är verkligen speciell.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2017-06-16 19:41
Tack Bjarne, det VAR nog så, mer olika i motorvärlden förr.