Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

947 - grusväg

Så blev det en förmiddagstur i härligt väder, sol och under 20 grader. Tog grusvägen mellan Vånga och Jämshög, en underbar väg visade det sig. Såg ut som Sverige från min barndom, slingrig smal och backig grusväg genom omväxlande löv och barrskog, röda välskötta hus med vita knutar och en lycka runtom, beteshagar och kor, ett och annat vatten. De enda fåglarna jag såg var vråkar tror jag, de hade allt från mörk till ljus fjäderdräkt, och försvann i fjärran så fort de fick syn på mig. 

Bilderna tagna med Panasonic GM1 + 12-32, redigerade i Polarr med en illgammal Chromebook.

Så här ska en utflyktsväg se ut, och hojen är perfekt för dessa vägar. 

Här råder frid

Härlig skog att åka genom

Denna gamla väg löpte så långt ögat kunde se i båda riktningarna, har förmodligen varit någon viktig led.

Lämningar efter ett liv

Till sist denna bild, tagen för ett par dagar sedan då jag gjorde ett försök att spana efter fåglar vid dammarna. Jämför med cykeln till höger så syns storleken på högen med bråte, den sträcker sig långt utanför bild. Jag har undrat varför kommunen på senare år gjort om promenadstigen i naturvårdsområdet så tunga fordon kommer fram, men nu ser jag varför, de tar skogen till fjärrvärme. Bak högen har det legat en sumpskog där jag år efter år gått och spanat och lyssnat på olika sångare, främst näktergal. På platser där det kunde vara bra att se på fåglar i dammarnas vatten har det fått växa igen, medan detta är andra massakern av sumpskog i området, känns inte som naturvård. 

Inlagt 2020-08-25 19:57 | Läst 898 ggr. | Permalink
Hej Stefan.
Jag känner inte till området, men det ser väldigt vackert ut och du fick också några fina bilder att ta hem. Speciellt nummer 1 och 4.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag saknar de röda trähusen som jag och andra danskar förknippar med det "riktiga" Sverige :-)
Svar från Vibybo 2020-08-26 13:38
Hej Erik!
När folk började måla de röda husen så var det ett tecken på att "här finns det pengar", förut hade man inte råd att måla hus, de var grå allesammans. Ingredienserna var enkla - vatten, rågmjöl, järnvitriol och det röda pigmentet var rester som blev över vid koppargruvan i Falun.
Erik Madsen 2020-08-26 13:52
Hej igen.
Jag kände inte till den historien - så tack för det.
När vi hade ett fritidshus målade vi fönstren röda med en färg som heter "Sverigesrød" !
Vänliga hälsningar. Erik.
Vilken mysig väg! Förstår att du associerade med Sverige för typ 50 år sen. Ettan och trean är mina favoriter, hälsningar/ Björn
Svar från Vibybo 2020-08-26 15:07
Tack Björn, det är ett landskap med både skönhet, och innehöll allt som människor behövde för sitt liv för 100-200 år sedan.
Verkar vara en fin väg det där och jag är osäker på om jag åkt den. Det är så fint med kossorna på grönbete!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2020-08-26 15:19
Hej Bjarne!
Den är något vackrare än vanligt den vägen, rekommenderar en tur, men det går inte att åka mycket fortare än 30 där, det är bra för då ser man mer.
Vilken otroligt vacker miljö både med korna och den mysiga skogen. Ibland stöter man på en sådan grusväg och oftast är man då så långt hemifrån att man inser att man inte kommer att åka där igen. Synd att det pågår avverkning och att sumpskogen inte bevaras.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2020-08-26 15:30
Hej Lena!
Läste någonstans att det var genetiskt präglat att uppskatta miljöer med vatten, gläntor och skog runt, det är där tillgången på föda var bäst. Låter bra, men vet ej sanningshalten. I vart fall är det en riktig Bullerbyn- miljö, som en sann saga. Angående sumpskogen så försämras många kommunala ekonomier raskt, de behöver väl billigt bränsle i fjärrvärmen.
Ser trevligt ut dessa områden! Grusvägar är fint att cykla på, man hör naturens ljud samtidigt dessutom! Har ett fint cykelområde med mestadels skog men också lite ängar 1 mil österut från stan, där är bara avlysta grusvägar dessutom.. hur fint som helst! Frigående Dovhjortar är mer regel än undantag, dessutom Älg och Rådjur ibland, även Bivråk ses då och då.. det brukar bli en 3.5 mila runda när jag cyklar där..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2020-08-26 15:38
Hej Jan! Denna vägs början ligger 3 mil från hemmet och hela sträckan blir 10 mil tills jag är hemma igen, så hojen blev motorcykeln, en 250-kubikare som inte är så kvick, men jag har inte bråttom. Det går inte att köra mycket mer än 30 på grusvägen, vilket jag uppskattar då jag både hinner se och hinner bromsa vid behov. På första bilden syns maskinen till vänster på backen. Annars hade cykel varit mycket bättre, om det varit närmare. Med motorcykeln kommer jag iväg längre bort och kan upptäcka nya saker, tyvärr blir det inte så ofta. Köpte den 1 Juli, tänkte bäst att göra det innan det är för sent.
Låter som en mycket fin närmiljö du har, Det finns mycket att se i och runt huvudstaden verkar det som.
Låter nästan som lite Astrid Lindgren mys i den fina miljön..Synd bara på den otrevliga så kallade "naturvården"
Och man har svårt att tänka sig hur tuffa tiderna förmodligen var när man ser dessa torpruiner lite varstans..
Mvh/Gunte..
Svar från Vibybo 2020-08-27 18:20
Hej Gunte!
Fortsatte att upptäcka dessa vägar en stund idag, som du säger är det Astrid Lindgren känslan som kommer. Genom skogarna löper stengärdsgårdarna lite överallt, mödosamt upplagda för att hålla för framtida generationer, och löper runt det som varit röjd mark efter hårt jobb. Nu är allt skog. Ibland syns grunden efter något som varit en större finare gård, de vanliga gårdarna lämnar inte mycket efter sig. De flesta husen är sommarhus, men här och där finns en fint målad gård på hög stengrund som skiner som en prydnad över bygden, öppna marker och välmående boskap.