Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

950 - meståg

Gick lite i närliggande skog idag, kort besök. Sökte efter fågel på platser där jag ofta finner dem. Och idag korsades våra vägar, stod och väntade när plötsligt ett meståg drog förbi. Det går ganska fort för dem att passera, några minuter bara. 

Stjärtmesar är ganska orädda

Det är ett snabbt intensivt födosök

Blåmesarna var det flest av, såg ingen talgoxe i det meståget

En söt liten blåmes. 

Förutom blå och stjärtmes såg jag i meståget en nötväcka, samt några kungsfåglar, de sistnämnda helt hopplöst svårt att få bilder på i tätt lövverk. På höst och förvinter brukar jag se en del kungsfågel. Såg en också vid en idegran där de brukar hålla till. 

Här under kommer andra mesvarianter.

Rumpmesen, oerhört vanlig på bild

Kantmesen, ständigt på väg ut ur bilden

Sen fick jag även bilder på suddmesen.

Tack för besöket. 

Inlagt 2020-09-11 16:58 | Läst 1419 ggr. | Permalink
Stjärtmesarna orädda? tycker nog de är ganska hopplösa att fotografera isf, de hoppar ju omkring så man hinner ju inte sätta skärpan mellan grenarna, men du fick några fina
Svar från Vibybo 2020-09-12 15:24
Hej Peter! Stjärtmesarna är snabba helt klart, men någon gång är de stilla och inte skymda under 2-3 sekunder, det räcker om inte autofokusen störs av alla löv och små grenar, vilket oftast är fallet. Sen gäller det att ha tur såklart, det är bland det viktigaste.
Redan nu vid mulet väder blir det lätt ISO på 2000 - 6000, men M 4/3 sensorn reder ut det något sålunda, men inte perfekt.
Stjärtmesarna är lite speciella. Även vid matningar. Dom kommer i flock, äter i någon minut och försvinner lika fort. Har inte sett några på flera år nu.
Sten
Svar från Vibybo 2020-09-12 15:30
Hej Sten! De brukar hålla till hemmavid i en sjönära hög skog med mycket al och alm, samt rikligt med snårig buskvegetation under. Brukar se dem från nu ungefär fram till våren, tror aldrig jag sett någon där om sommaren. Det gäller att ha tur och korsa mestågets väg, och ta de bilder som går när de far förbi under sitt födosökande, inom ett antal minuter försvinner de utom räckhåll. Under vintern kan många fågelarter följa med i tåget, dock inte kråkfåglar. Det är väl mängden som ger fler ögon att upptäcka faran.
Fina bilder på mesarna. Stjärtmesar har jag hittills bara sett på vintrarna, har nog aldrig sett en stjärtmes under sommarhalvåret. Rumpmesar och kantmesar däremot ser jag året om! Hälsningar/ Björn
Svar från Vibybo 2020-09-12 15:35
Hej Björn! För mig är det samma mysterium; var är de om sommaren? Kanske på annan plats, kanske på samma men dolda, de har ju ett synnerligen diskret läte som jag hört tidigt på våren, lätt att missa om det inte är alldeles tyst.
Hej Stefan.
Blåmejsen er en af mine yndlingsfugle. Den er både sjov og har nogle smukke svenske farver.
Fin serie, som gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Vibybo 2020-09-12 15:38
Hej Erik! Visst ser blåmesen svensk ut, det är helt klart. Mycket söt och tacksam att ha vid fågelbordet om vintern.
Oh, blir ju alldeles varm i hjärtat när jag ser stjärtmesarna. Så länge sedan jag såg dom. För några år sedan så hade jag ju ett stammisgäng här hemma som kom varje dag då jag kom hem från jobbet, då skulle dom ha sina smörklickar :-)
Rump, kant och suddmesen ser jag desto oftare :-)
ing-marie
Svar från Vibybo 2020-09-12 15:46
Hej Ing-Marie! De är väldigt söta, dunbollarna. Det är märkligt hur fågelbestånd lokalt kan variera, vad det kan bero på, det kan vara dramatiska förändringar.
Har inte haft dem vid fågelbordet, jag bor ju på slätten med odlade fält i närheten, då blir antalet arter ganska begränsat. Dock en sträng vinter med mycket snö och låga temperaturer för 30 år sedan minst, kom rapphöns och nyttjade min fågelmatning , kul med en sådan flock.
imse 59 2020-09-12 16:08
Jag fick för mig att dom förvann här hemma då dom sågade ner en massa sly och träd i en lite skogsdunge här i närheten. Tror dom "bodde" där. Men ingenting får ju vara i fred nu för tiden, tyvärr.
Svar från Vibybo 2020-09-12 16:15
Det har du nog rätt i, när bostaden (habitatet) försvinner, då är det dags att flytta.
Meståg har jag bara upplevt en gång, mäktigt..Stjärtmesen är väl kandidat på söthetstoppen..
Mvh/Gunte..
Svar från Vibybo 2020-09-12 15:51
Hej Gunte!
Vid Ekenabben just öster om Kristianstad, där kan man då och då råka korsa mestågets väg, men oftast inte. Men spänningen ligger ju i sökandet, spanandet efter vilt och motiv. Och behållningen får man ju varje gång men vistats i naturen.