Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

989 - Mjöån och Lyngsjön

I mer än 40 år har jag då och då passerat Mjöån med dess vackra stenbro, funderat på att undersöka det vackra området, men det blev inte av förrän idag. Det blev många bilder, delas upp i 3 bloggar, denna, insekter och växter.  Mjöån startar vid Huaröd och rinner ut i Helge å, och det finns en del intressanta arter i ån, bl.a. vandrar tusentals havsöringar upp i ån för att leka.  Ån är klassad som riksintresse. Lyngsjön i sin tur, är en liten sjö i närheten av Mjöån, högst 6 meter djup. 

Startar med den gamla stenbron

Ingen jättestor å, men viktig. 

Kantstenar ovanpå bron, säkrade med krampor, ett handarbete avsett att hålla i hundratals år. 

en fjäder som låg nedanför bron, ganska stor vingpenna

Lite nedströms om bron, där började trafikbruset att avta. Inga stressade irriterade bilister, utan fågelsång och skönhet. Som livet borde vara, stillsamt och vackert. 

En båt som fick mig att tänka på ett romantiskt par som sakta driver med strömmen nedför ån med kyld champagne i bagaget. Tyvärr hade båten då troligen snart gått på grund med ett gäng nyfikna betesdjur som åskådare. 

Sedan blev det ett par reflekterande bilder

Oemotståndligt att fotografera. 

Sedan blev det en mycket kort tur till Lyngsjön, en pärla jag inte kände till förut. Mellan bilen och sjön en äng med hundratals orkidéer och stor skönhet. Stående där hördes från träd och vassar vid sjön den mest fantastiska fågelsång med en hel rad sångare jag inte kan namnet på, men det lät så exotiskt, främmande. Ångrade att jag inte nogsamt lärt in alla fågelläten, då hade jag ju vetat vilka fåglar jag hade runt mig. Flera läten hade jag inte hört förr tror jag. 

Vid sjökanten syntes rörelse i vattnet, fenor, plask och rörelse. Någon fisk lekte.

en fisk med en vacker mild olivgrön färg

och fenor som dessa

här lite mer tydligt. Helt uppenbart är det sutare som leker, en annars mycket ljusskygg bottenfisk som jag minns från min barndom, den var uppskattad vid middagsbordet, far fångade den. Det är en nattaktiv tålig karpfisk, går att odla och i förhistorisk tid ha dess skinn som läder. Förekommer upp till Dalälven i Sverige, annars i Europa och bort i Asien. Finns i fiskodlingar på alla kontinenter utom Antarktis. Om vintern då isen ligger kan den sjunka ned i dyn och gå i dvala. 

Inlagt 2021-06-12 19:25 | Läst 1107 ggr. | Permalink
Är det bron i Lyngby? Eller är jag fel ute? Jag är uppvuxen i Everöd, har provat fiskelyckan i Mjöån några gånger. Lyngsjön -Lyngsjö sjö sade vi- är välbekant, jag gick i simskola där på sextiotalet. Vi cyklade från Everöd och frös sedan ordentligt vid sjön, det var en av sextiotalets sämre somrar. Simlärarinnan gick på bryggan ikladd päls. Bryggan är numera borta, vägen tillbommad och badförbud råder. En gädda i klassen tungvikt XXL fångades där, tror att det var på sextiotalet det också. Sjön ansågs på den tiden vara bottenlös. Kanske all dy som väckt folkfantasin? Roligt att se dina fina bilder!
Svar från Vibybo 2021-06-13 16:02
Hej Christer! Visst är det som du säger om bron! Sysslade också med åfiske som barn, Sibbhultsån. Lång hel bambu, mjuk lina, pynkrok och levande spyfluga drivande i strömmen, fungerade fint. Minns också 60-talets simskola, Immelns badplats, de stränga flickorna som höll i det och kölden. Fin liten sjö Lyngsjön, men det blåste förskräckligt när bilderna togs.
Vacker gammal stenbro, används den fortfarande? Och bilden på kantstenarna gillar jag. Många fina bilder men jag fastnar ju för bilderna på sutaren, snyggt fångat och intressant info! Många hälsningar/ Björn
Svar från Vibybo 2021-06-13 16:08
Hej Björn! Jodå, bron används som lokalväg vid sidan om "stora vägen". Max 2 ton axeltryck. Tog bilden på kantstenarna, det är värt att fundera på den möda tidigare generationer lagt ned. När jag åker genom Göingeskogarna och ser alla dessa stengärdsgårdar som löper kors och tvärs genom skogen, gran som bokskog, de har alla hägnat in odlings och betesmarker, folk har bott där, levat på den steniga marken. Sutaren ja, det var rena turen, de leker så fort vattentemperaturen når en 18-20 grader, vet ej om det fortgår en eller flera dagar.
En intressant blogg med intressant text och fina bilder. Vilken tur att få bilderna på sutaren. Gädda och braxen har jag sett och fotat nått liknande men det är länge sedan.
Sten
Svar från Vibybo 2021-06-13 16:12
Tack Sten! Det var rena turen med fiskbilderna, vattentemperaturen var exakt rätt just då, och jag råkade bara vara där i ögonblicket. Min botaniske vän som var med mig riktade kikaren bortöver vattenkanten, och fick då syn på en rörelse i vattnet.
En intressant blogg med intressant text och fina bilder. Vilken tur att få bilderna på sutaren. Gädda och braxen har jag sett och fotat nått liknande men det är länge sedan.
Sten
Fina bilder längs denna fina lilla å. Finns mycket att upptäcka där, mer än jag sett! Läckert med sutaren, en riktig baddare.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2021-06-13 16:14
Hej Bjarne, de blir väl en 2 kg sådär sutarna, skulle tro att det var vad de vägde, vackra var de. Tyvärr gjorde den illskarpa blåsten fotograferingen knepig genom vattnet, fick bli i lä. Naturligtvis vatten i sandalerna.